دکتر ترکمان: چرا بسته بندی مهم است؟!
بسپار – دکتر سعید ترکمان مدیرعامل شرکت طب پلاستیک و عضو هیات مدیره انجمن ملی پلیمر و پلاستیک کشور است. شرکت طب پلاستیک یکی از شرکتهای فعال در تولید ظروف یکبار مصرف و بسته بندی و از شرکتهای نمونه صادراتی کشور شناخته می شود. در باب موضوع بسته بندی و در آستانه نمایشگاه چاپ و بسته بندی تهران با دکتر ترکمان گفت و گویی داشتیم.
بسته بندی با ارزش افزوده
بسته بندی ای که در کشورهای پیشرفته می شناسند، بسته بندی با ارزش افزوده است. در اروپا هیچ فروشگاهی به شما کیسه نایلون نخواهد داد، بلکه کیسه ها را با مبلغی حداقل معادل 10 سنت یورو باید تهیه کنید. بسته بندی باید از خود صیانت کند و به سمت بسته بندیهای با ارزش افزوده بالا برود.
موضوع دیگر این است که با توجه به اینکه میانگین جمعیت ایران در جمعیت کل جهانی تقریبا یک درصد است اما متاسفانه مصرف مواد غذایی ایران سه درصد جهان است. بررسی های فائو و کارشناسان حوزه ی غذا نشان داده چون صنعت بسته بندی ایران رشد نکرده، در بسیاری از موارد این امر مخل مصرف و دورریز مواد غذایی است. چون مواد غذایی بسته بندی مناسبی ندارند، 65 درصد مواد غذایی تا هنگامی که از بازار بهدست مصرفکننده برسد نابود میشود.
در ایران حدود سی نوع خرما داریم که بسیاری از آنها چون بسته بندی نمی شد، قابلیت ورود به بازار جهانی را ندارند. هنوز قسمت عمده ی خرما در ظرفهای بیست کیلویی و نایلون های ده کیلویی به کشور ثالث میرود و در آنجا بسته بندی و به نام آن کشور صادر میشود. البته امروز در سوپرمارکتهای شمال شهر ارزش افزوده خرما افزایش یافته و بسته بندیهایی پلاستیکی مخصوص این کار و برای حفظ و نگهداری بهتر وجود دارد.
بسته بندی و بازیافت
در نهایت چون بسته بندی با طرح و برنامه، ساختار بازیافت مناسب دارد، هر پلاستیکی که می خرید یک مبلغ گرویی پرداخت می کنید. نوشابه 60 سنت است اما قیمت فروش آن 85 سنت است. در همه محلها دستگاه اتوماتیکی قرار داده شده است. مثلا آدمی از بنز آخرین مدل پیاده میشود سه بطری نوشابه خالی خود را قبل از خرید در دستگاه می گذارد و یک فیش 75 سنتی دریافت میکند. این فرهنگ وجود دارد و مشکل بازیافت را حل کرده اند. به جای اینکه این بسته بندی وارد یک چرخه شود و احتمال آلودگی پیدا کند و سپس آیا به چرخه بازیافت برگردد یا نه، آنها اینگونه برای بازیافت چاره اندیشی کرده اند.
سدگرها (Barrier)
به دلیل اینکه ما قوانین زیست محیطی سختگیرانه ای نداریم و قوانین استانداردی در حوزه غذا تعریف نشده است، متاسفانه با نگهدارنده ها مشکل بسته بندی مواد غذایی را حل کردیم! در صورتی که Barrier ها از تبادل اکسیژن با ظرف و مواد غذایی جلوگیری میکنند و دیگر نیازی به مواد نگهدانده نیست. این یک صنعت است یعنی یک دستگاه Barrier خود هفت دوربین ویژه برای کنترل کیفی دارد.
در نمایشگاه K2016 گفته میشد برای حفظ محیط زیست به جای قوطی های کنسرو فلزی باید از قوطی های Barrier پلاستیکی استفاده کرد. فلز برای تبدیل به قوطی شدن نیاز به 800 درجه سانتیگراد و پلاستیک به 200 درجه سانتیگراد حرارت نیاز دارد. استفاده از پلاستیک موجب کاهش انرژی است. همچنین 8-10 درصد وزن کنسرو مربوط به ظرف آن است. چون وزن حجمی پلاستیک کمتر است در کامیون حمل و نقل سوخت کمتری مصرف میکند. یعنی این بسته بندی دوستدار محیط زیست است.
(ادامه دارد …)
متن کامل این گفت و گو را در شماره 171 ام ماهنامه بسپار که در آذرماه منتشر شده است بخوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های 02177523553 و 02177533158 داخلی 3 سرکارخانم ارشاد تماس بگیرید. امکان اشتراک آنلاین بر روی صفحه اصلی همین سایت وجود دارد.