اخباراخبار ویژه

گفت و گوی بسپار/ پوشرنگ با مهدی حاجی بابا، مدیرعامل شرکت رزیتان: فعالیت مبتنی بر حفظ محیط زیست، آینده تولید و صنعت است

بسپار/ ایران پلیمر شرکت رزیتان یکی از تولیدکنندگان شناخته شده انواع رزین ها در کشور است. از جمله نخستین واحدهای تولید کننده رزین که در این سالها ضمن به پیش بردن طرح های توسعه خود در حوزه مسایل صنفی و در راستای احقاق حقوق صنعتگران این عرصه نیز فعال بوده است.


حاجی بابا:
همانطور که می دانید رزیتان تولیدکننده انواع رزین­های صنعتی، اسید چرب و گلیسیرین است. کارخانه در سال 1360 تاسیس شده و از سال 73 به بهره برداری رسید. بنیانگذار این مجموعه مرحوم علی اصغر حاجی بابا -پدربزرگ من- و جمعی از همراهان ایشان بودند و این شرکت یکی از شرکت­های زیرمجموعه ی هلدینگ کارآفرینان ذوب فلزات است.

شرکت رزیتان سال ۷۳ کار خود را با تولید رزین های فنولیک، فورانی و باکالیت شروع کرد و فاز اول توسعه را در سال ۷۸ با اضافه نمودن رزین پلی استر غیر اشباع و آلکید کلید زد.

در سال ۸۵ با گریدهای تخصصی رزین­های پلی استر غیراشباع ، اپوکسی پودری، آمینو رزین ها، پلی ­استر اشباع پودری و اکریلیک های پایه آبی و حلالی روند فعالیت رو به توسعه خود را ادامه داد. این محصولات برخی به تولید رسیده و برخی دیگر در آینده نزدیک به تولید خواهند رسید.  در دهه  ۹۰ تولید اسید چرب و گلیسیرین به بهره برداری رسید و به نوعی شرکت رزیتان به متنوع ­ترین تولید کننده­ رزین­های صنعتی تبدیل شد. البته این مساله کار را سخت‌تر می‌کند ولی باعث می‌شود، بتوانیم نیازهای صنعت در بخش های متفاوت را پوشش دهیم.

این افتخار را داشته ­ام که 4دوره به عنوان صادرکننده نمونه ملی و پنج دوره صادرکننده نمونه استانی شناخته شویم.

ظرفیت تولید شرکت رزیتان برحسب فرمولاسیون متفاوت است، نزدیک به ۷۰ هزار تن ظرفیت اسمی تولید رزین، ۲۵ هزار تن اسید چرب و نزدیک به ۲۵۰۰ تن گلیسیرین در سال را داریم. سهم بازار ما با توجه به محصولات مختلف متفاوت است در برخی محصولات تا ۸۰ درصد و در برخی تا 30 درصد ولی به طور متوسط 30-35 درصد سهم بازار انواع رزین را در اختیار داریم.

 

 

بسپار- طرح های توسعه رزیتان در این سالهای اخیر بیشتر کمی بوده و یا فناورانه؟ چگونه؟ لطفا برای خوانندگان علاقه مند بسپار مفصل توضیح دهید.

حاجی بابا: مشخصا در رزیتان این ذهنیت وجود دارد که باید به سمت محصولات فناورانه و با ارزش افزوده بیشتر پیش برویم و سعی می­کنیم روی محصولاتی که از نظر تکنولوژی به روزتر بوده و سطح فناوری پیچیده­تری دارند، تمرکز کنیم تا همچنان بتوانیم سطح بالاتری از تولید محصولات به روز را در کشور همرده با سطح بین المللی حفظ نماییم.

 

 بسپار- در سالهای اخیر تامین مواد اولیه تولید رزین از جمله استایرن مونومر چالشی جدی بوده است. این داستان به کجا رسید و چگونه واحدها این کمبود را مدیریت کردند از جمله خود شما؟

حاجی بابا: متاسفانه مستمراً با چالش تأمین مواد اولیه مواجه هستیم. برای مثال پتروشیمی پارس در دو سال گذشته در مورد ماده استایرن مونومر با ضعف برنامه­ ریزی و عدم رصد بازار، رزین سازان را دچار مشکل کرد. معضل دیگر، تولیدکننده نماها هستند و در مواقعی که بازار آشفته می شود به صف های خرید دامن می‌زنند و با رقابت­های غیر واقعی، تولید کننده و متقاضیان اصلی را با مشکل مواجه می‌کنند.

برای حل این مشکل مجبور به واردات شدیم که خود معضلات دیگری داشت. این چالش در حال حاضر برطرف شده اما احتمال وقوع مجدد آن در آینده منتفی نیست.

به اتفاق تعدادی از همکاران از طریق انجمن کامپوزیت با وزارت صمت پیگیری‌های زیادی انجام دادیم که مسئله پایش سهمیه‌ها صورت بگیرد اما اتفاق خاصی نیفتاد و وزارت صمت چندان همکاری برای این موضوع انجام ندادند.

 

بسپار- فناوری های آینده در صنعت رزین به چه سمت و سویی است؟ آیا شما همسو با این روند جهانی هستید؟ یا بیشتر متاثر از بازارها و نیازهای منطقه ای؟

حاجی بابا: روند تکنولوزی آینده، حذف حلال های آلی از محصولات و پوشش های قابل بازیابی است. همچنین به حداقل رساندن مواد مضر و کاهش حداکثری پساب تولید و حفاظت از محیط زیست. رزیتان هم در این زمینه با تولید محصولات جدید و سرمایه‌گذاری در کنترل پساب سعی کرده با فناوری روز همسو شود برای مثال تولید رزین های پودری و آکریلیک پایه آبی در راستای همین مسئولیت اجتماعی می باشد.

 

بسپار- میزان و ارزش صادرات و بازارهای صادراتی و برنامه های آینده شما در این مورد چیست؟ و به عنوان یک صنعت حد واسط چه چالش هایی با بالا دست و پایین دست دارید؟

حاجی بابا: در زمینه صادرات فعالیت خوبی داشته و داریم و بالغ بر ۳۰ درصد ظرفیت تولید شرکت، مختص صادرات می­باشد. محصولات صادراتی ما عمدتا رزین­ آلکید، رزین پلی استر غیراشباع و اسید چرب است. همچنین با شفافیتی که در سال­های گذشته در فعالیت اقتصادی خود داشتیم، موفق شدیم 100 درصد رفع تعهد ارزی داشته باشیم.

لازم به ذکر است متاسفانه جهش‌های نرخ ارز و چند نرخی بودن آن، همچنین آمار و اطلاعات غیر واقعی از عمده چالش­های فعالین اقتصادی به ویژه تولیدکنندگان صادرات محور می باشد. از دیگر موضوعاتی که با آن درگیر هستیم نحوه تامین مواد اولیه از بورس کالا و عدم عرضه درست و به موقع است که تقاضای کاذب ایجاد می کند. همچنین تامین ارز برای واردات هم مشکل دیگری است که عملا علیرغم تغییر سکان­دار بانک مرکزی بیش از پیش برای فعالین این حوزه مشکل ایجاد شده است. در دنیا به سمت شفاف کردن مراودات اقتصادی و ثبات نسبی متغیرهای مرتبط پیش رفته­اند. لذا فعالین اقتصادی و سردمداران تولید تا صنوف و تجار و … همه بایستی به سمت شفافیت فعالیت اقتصادی خود حرکت کنند. اما عدم پایبندی جدی و عدم سیاست­گذاری صحیح و رعایت این مهم از سوی دولت­ها برای شفاف‌سازی و به­حداقل رساندن زمینه های ایجاد فساد، یکی از پاشنه آشیل هایی است که تا تغییر نکند، اصلاحات اتفاق نخواهد افتاد. وقتی صحبت از شفافیت می کنیم اول از همه باید از سمت متولی، یعنی دولت اتفاق افتد. اگر در سطح کلان رخ دهد، در سطوح پایین‌تر هم قطعا محقق خواهد شد.

 

(ادامه دارد …)

متن کامل این گفت و گو را در شماره 247 دوماهنامه پوشرنگ از گروه مجلات بسپار که در پایان اردیبهشت ماه 1401 منتشر شده است، بخوانید.

در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه  و  فیدیبو  قابل دسترسی است.

 

بسپار_ وضعیت اقتصاد را امسال برای صنعت چگونه پیش بینی می کنید؟ آیا تورم متوقف خواهد شد و تولید رشد خواهد کرد؟

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا