اخبار

بررسی آمارهای فصل بهار نشان می‌دهد: کمای صادراتی کالاهای صنعتی

بسپار به نقل از دنیای اقتصاد می نویسد، توافق ایران با 6 قدرت جهانی موجب شد تا صادرکنندگان نیز در کنار تولیدکنندگان و واردکنندگان، در شرایط انتظار لغو تحریم‌ها و به دست آوردن بازارهای جدید صادراتی، دست از صادرات بکشند. افزایش قدرت چانه‌زنی و احتمال برقراری سوئیفت از دیگر دلایلی است که به گفته فعالان این بخش موجب شده تا حصادرکنندگان تا اطلاع ثانوی تمایلی به صادرات از خود نشان ندهند. از دست دادن بازارهای صادراتی به دلیل تحریم‌ها و بسته بودن سوئیفت به روی کشور طی سال‌های اخیر، موجب شده بود تا صادرکنندگان نتوانند با آسودگی خاطر وارد بازارهای صادراتی هدف شوند، روندی که این روزها امید به تحقق آن افزایش یافته است.

بر اساس آمار اعلام شده از سوی سازمان توسعه تجارت، طی سه ماه نخست سال جاری، در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، صادرات غیرنفتی کشور به لحاظ ارزشی افتی 10 درصدی و از نظر وزنی نیز افت 4 درصدی را تجربه کرده است. آمار اعلام شده در حالی است که بخش صنعت در این مدت توانست رشدی هرچند اندک را تجربه کند؛ به طوری که صادرات کشور در بخش صنعت در مقایسه با دوره مشابه سال قبل به لحاظ وزنی رشد 3/ 0 درصدی و به لحاظ ارزشی با رشد 2درصدی همراه بوده است. اما سایر بخش‌ها از جمله صادرات میعانات گازی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با افت ارزشی 5/ 32 درصدی و رشد وزنی 5 درصدی همراه بوده است.

از سوی دیگر صادرات فرش و صنایع‌دستی طی این دوره نیز نسبت به دوره مشابه سال گذشته از نظر ارزشی منفی 10 درصد و به لحاظ وزنی نیز منفی 27 درصد را ثبت کرده است. صادرات کشاورزی نیز در این مدت به لحاظ وزنی افت 15 درصدی و از نظر ارزشی نیز افت 12 درصدی داشته و در بخش معدن نیز صادرکنندگان از نظر وزنی با افت 52درصدی و به لحاظ ارزشی نیز افت 62 درصدی را ثبت کرده‌اند. از سوی دیگر، براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت،معدن و تجارت از مجموع 47کالای مورد بررسی در بهار امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 29 قلم کالا افت صادرات به لحاظ ارزشی و 28 کالا نیز افت صادرات از نظر وزنی را تجربه کردند.

براساس آمار اعلام شده، صادرات سه محصول LED +LCD، آلومینا و تراکتور صفر بوده است؛ با توجه به آمار سه ماه منتهی به خرداد امسال محصولات منتخب صنعتی و معدنی، می‌توان افت صادرات این محصولات را به افت تولید آنها نیز نسبت داد. از سوی دیگر در این مدت، صادرات روغن موتور صنعتی و تصفیه اول نیز در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افت بیش از 90 درصدی را به لحاظ ارزشی تجربه کرد. صادرات کنسانتره زغال‌سنگ نیز در این مدت افت 83 درصدی را به لحاظ ارزشی تجربه کرد. صادرات فیبر نیز در مدت زمان مورد بررسی افتی نزدیک به 82 درصدی به لحاظ ارزشی داشته است. اما در میان 47 محصول ارزیابی شده در سه ماه منتهی به خرداد سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، کامیون کشنده (وانت) رشد صادراتی نزدیک به 612 درصدی به لحاظ ارزشی داشته است و رشد صادرات نخ سیستم پنبه‌ای و ترکیبی الیاف مصنوعی نیز در حدود 297 درصد بوده، اما نخ پلی‌استر نیز این مدت رشدی نزدیک به 209 درصدی را تجربه کرد. فولاد خام نیز در سه ماه منتهی به خرداد سال جاری توانست رشد حدود 183 درصدی را به لحاظ ارزشی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل به دست آورد. LAB نیز در گروه محصولاتی قرار داشته که در این مدت توانست رشد بیش از 113 درصدی را به لحاظ ارزشی ثبت کند، اما صادرات کارتن نیز رشدی نزدیک به 111 درصد در سه ماه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل داشته است.

وضعیت صادرات از لحاظ وزنی

براساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، سه محصول LED و LCD، آلومینا و ماشین لباسشویی در سه ماه منتهی به خرداد امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افت 100 درصدی صادرات را به لحاظ وزنی تجربه کردند. از سوی دیگر، فیبر نیز که به لحاظ ارزشی در مدت زمان مورد بررسی با افت صادراتی همراه بود، به لحاظ وزنی نیز در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افت بیش از 86 درصدی را ثبت کرد، اما صادرات شمش آلومینیوم نیز در این مدت با افت بیش از 85 درصدی همراه بوده است. در میان محصولاتی که به لحاظ وزنی رشد صادرات را تجربه کردند نخ پلی‌استر با رشدی بیش از1032درصدی قرار دارد، رشد صادرات این محصول به دلیل توقف صادرات این محصول در مدت مشابه سال قبل است. یخچال و فریزر نیز در این مدت رشدی نزدیک به 224 درصدی تجربه کرد و رشد LAB نیز برابر با 5/ 182 درصد بود. فولاد خام نیز در سه ماه منتهی به خرداد سال جاری توانست رشد 171 درصدی را ثبت کند اما فولاد خام آلیاژی نیز در این مدت توانست رشدی حدود 154 درصد را تجربه کند. آمار اعلام شده از عملکرد صادرات صنعتی در سه ماه منتهی به خرداد سال جاری، اگرچه از اوضاع ناخوشایند این بخش حکایت دارد، اما فعالان صنعتی امیدوارند که در ماه‌های آینده و با لغو تحریم‌ها شاهد رشد صادرات باشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا