اخبار

بسته حمایتی صنعت با تسهیلات ارزی تکمیل می شود!

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با تشریح جزئیات آخرین تحولات بسته حمایت از تولید در جریان اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، در مورد ارائه کمک بلاعوض به واحدهای تولیدی، اختصاص یارانه به نفت گاز، نفت کوره و آخرین تفاهمات با سیستم بانکی و صندوق توسعه ملی توضیح داد.
سیدرضا فاطمی‌امین در گفتگو با مهر گفت: حمایت‌های صورت گرفته در بخش صنعت و معدن بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها به دو بخش حمایت‌های مستقیم وغیرمستقیم تبدیل شده است، به این معنا که علاوه بر اینکه وزارت صنایع سابق حمایت‌هایی را از صنایع تاثیرپذیر صورت داده است، اما اصلاح شیب قیمت‌ حامل‌های انرژی به عنوان یک موضوع بسیار مهم در دستور کار قرار گرفته است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: تا پیش از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، همواره قیمت انرژی در بخش تولید، برخلاف همه نقاط دنیا بالاتر از بخش خانگی بوده است، اما بعد از انجام حدود یکسال کار کارشناسی، اطلاعات به صورت منسجم تحلیل و با چانه‌زنی از افزایش قیمت خارج از انتظار برای واحدهای تولیدی جلوگیری شد.
وی تصریح کرد: بر این اساس، تا پیش از اجرای قانون قیمت برق خانگی 130 ریال بود که هم‌اکنون به 450 ریال رسیده است؛ این درحالی است که میانگین برق صنعتی که تا پیش از اجرای قانون، 200 ریال بود؛ هم اکنون به 400 ریال رسیده است.
جزئیات کاهش قیمت برق برای واحدهای تولیدی
فاطمی‌امین گفت: طبق توافقات صورت گرفته میان وزارت نیرو و وزارت سابق صنایع و معادن، به منظور شفاف‌سازی قیمت‌های انرژی و ترغیب مشترکان صنعتی به مصرف بهینه انرژی، تصمیماتی اتخاذ شد، به نحوی که علاوه بر دو گزینه قبلی، در محاسبه هزینه برق گزینه سوم اضافه شده است که در آن، بهای قدرت دریافت نشده و متوسط هزینه انرژی اکتیو 430 ریال است که برای بسیاری از مشترکان صنعتی، انتخاب این گزینه هزینه کمتری را در بر دارد.
وی خاطرنشان کرد: برای آن دسته از مشترکان صنعتی با قدرت بیش از 30 کیلووات که ضریب بار آنها کمتر از 37 درصد است، شرکت‌های برق منطقه‌ای و توزیع بر مبنای گزینه سوم قبوض برق را صادر می‌کنند؛ در حالیکه تا پیش از این، بر مبنای گزینه 1 و 2 قبض برق برای مشترکان ارسال شده است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: قبض جدید صادر شده، جایگزین قبض ارسال شده است که بنا بر محاسبات انجام شده، به طور معمول استفاده از گزینه 3 برای این دسته از مشترکان، هزینه کمتری در بر دارد؛ البته با توجه به اینکه در هر سال دو بار امکان تغییر گزینه وجود دارد؛ مشترکان می‌توانند نسبت به تغییر گزینه خود با مراجعه به شرکت‌های برق اقدام کنند.
وی افزود: مشترکان صنعتی که بیش از قدرت قراردادی مصرف می‌کنند، بایستی نسبت به کاهش آن اقدام نموده و یا در صورت نیاز به قدرت بیشتر، تقاضای افزایش قدرت را به شرکت‌های برق مربوطه ارائه کنند. همچنین بر اساس تفاهمات، مقرر شده است بهای برق مصرفی مربوط به تجاوز از قدرت برای مشترکان صنعتی فوق‌الذکر، با ضریب 1.2 نسبت به مازاد مصرف محاسبه شود.
فاطمی‌امین گفت: جرایم عدم رعایت الگوی مصرف برای آن دسته از صنایعی که استاندارد مصرف انرژی در فرآیند تولید آنها تدوین و اجرایی شده است، فقط به مصارف مازاد بر الگو تعلق خواهد گرفت.
وی ادامه داد: در عین حال، میانگین قیمت گاز خانگی نیز تا پیش از اجرای قانون حدود 150 ریال و بعد از اجرای قانون به 700 ریال رسید؛ در حالیکه گاز صنعتی از 190 ریال قبل از اجرای قانون به 700 ریال رسیده است؛ بنابراین اگرچه کمک بلاعوضی در این مورد به بنگاههای تولیدی و صنعتی ارایه نشده است، اما شیب قیمتها به این ترتیب کنترل شد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: در این میان، تمامی بنگاههایی که گاز مایع مصرف می‌کردند، بدون استثنا و محدودیت، به ازای هر کیلوگرم 300 تومان کمک بلاعوض دریافت کردند؛ بر این اساس دولت 6 میلیارد تومان به این بخش پرداخت کرد؛ این درحالی است که این میزان کمک به 40 واحد صنعتی عمده پرداخت شده است که در مجموع، 20 هزار تن در ماه، مصرف گاز مایع داشتند.
وی خاطرنشان کرد: در مورد نفت‌گاز نیز کمک‌هایی صورت گرفته است؛ به نحوی که دولت برای این موضوع 270 میلیارد تومان منابع مالی پرداخت کرده است و البته استثنایی نیز برای پرداخت به واحدها نداشته است؛ به این معنا که تمامی بنگاههای تولیدی سوخت خود را به قیمت 150 تومان دریافت کرده‌اند.
فاطمی‌امین گفت: با پیشنهاد وزارت سابق صنایع و معادن و تصمیم دولت، سهمیه‌ای معادل روزانه 5 میلیون لیتر با نرخ 150 تومان به بخش صنعت و معدن تخصیص داده شده است. این سهمیه به واحدهای فعال که درحال تولید بوده و به شبکه سراسری گاز دسترسی ندارند، ارایه شده است.
وی اظهار داشت: تاکنون بیش از 1 میلیارد و 350 میلیون لیتر نفت‌گاز به بخش تولید تخصیص یافته است که مابه‌التفاوت آن با نرخ 350 تومان، حدود 270 میلیارد تومان است.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: یکی دیگر از حمایتها مرتبط با نفت‌کوره بوده است که فراخوان استفاده از این حمایت‌ها برای عموم اعمال شده است که بر اساس آن، تمامی واحدهای متقاضی، 50 تومان کمک بلاعوض دریافت کرده‌اند که در مجموع، 10 میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شده است.
فاطمی‌امین ادامه داد: اما در بخش حمایت‌های خاص که بیشتر منابع مالی را نیز مصرف می‌کند، طبیعی است که حمایت‌ها به تمامی واحدهای تولیدی تعلق نمی‌گیرد. البته در این میان، یک واژه کلیدی وجود دارد و آن اینکه، حمایت از بنگاههای تولیدی، متفاوت از حمایت از خانوارها است.
وی تاکید کرد: البته بنگاهها خود به دنبال دریافت پول مستقیم نیستند و بیش از آنکه پرداخت‌های مستقیم به آنها کمک کند، خواستار بهبود فضای کسب و کار هستند.
فاطمی‌امین گفت: البته هنوز در بحث بازسازی و تکمیل واحدهای بزرگ صنعتی، عقب هستیم، البته پیگیری‌های لازم در این زمینه، در حال انجام است.
وی اظهار داشت: بخشی قابل توجهی از نیاز واحدهای بزرگ، ارزی است که بر این اساس با صندوق توسعه ملی مذاکراتی صورت گرفته است و در هفته‌های گذشته نیز، 184 طرح معرفی شده است. هم اکنون نیز در حال پیگیری برای امضای تفاهم‌نامه جدیدی با صندوق توسعه ملی هستیم.
فاطمی‌امین از ثبت‌نام 400 بنگاه بزرگ صنعتی برای دریافت تسهیلات از صندوق توسعه ملی خبرداد و گفت: بیشتر این واحدها نیاز ارزی دارند.
وی اظهار داشت: همچنین واحدهای متقاضی بازسازی نیز از هفته جاری به بانکها معرفی خواهند شد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: به منظور اجرای بسته حمایتی بخش صنعت و معدن در دو مرحله، منابع مورد نیاز به این بخش تخصیص یافته است که جمع این منابع حدود 1395 میلیارد تومان است.
فاطمی‌امین گفت: بر اساس تصمیم ستاد عملیاتی هدفمند کردن یارانه‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت، واحدهایی که سوخت مصرفی آنها نفت کوره بوده و امکان دسترسی به شبکه گاز طبیعی را ندارند، به ازاء خرید هر لیتر نفت کوره 500 ریال کمک بلاعوض دریافت می‌کنند.
وی اظهار داشت: واحدهای متقاضی دریافت این کمک می‌بایست در سایت STSM.IR ثبت‌نام کنند تا پس از استعلام خرید از شرکت پخش، کمک تعیین شده به انها پرداخت شود. البته تاکنون برای حدود 7600 درخواست که متعلق به 1بیش از 1000 واحد است، حدود 10 میلیارد تومان کمک بلاعوض پرداخت شده است.
دادن یا ندادن کمک بلاعوض
فاطمی‌امین گفت: به منظور حفظ شرایط رقابت و تعادل قیمت تمام‌شده در واحدهای تولیدی که از سوخت مایع استفاده می‌کنند، کمک هزینه خرید سوخت به صورت بلاعوض پرداخت می‌شود. نکته ضروری این است که این کمک بلاعوض شامل تمام واحدهای تولیدی اعم از تاثیرپذیر و غیرتاثیرپذیر می‌شود.
وی در مورد پرداخت کمک بلاعوض به واحدهای تولیدی و صنعتی، تصریح کرد: کمک بلاعوض به شهرک‌های صنعتی ارایه شده است تا زیرساخت‌های لازم را برای واحدهای تولیدی فراهم آورند. البته از ابتدا نیز قرار بر این نبود که کمک بلاعوض به بنگاهها داده شود و وزارت صنایع نیز، از همان ابتدا مخالف بوده است.
فاطمی‌امین گفت: ارایه کمک بلاعوض نه امکان‌پذیر بوده است و نه مطلوب است؛ چراکه نمی‌توان مبنای دقیقی برای ارایه کمک بلاعوض در نظر گرفت و همین امر ممکن است موجب اختلاف زیاد در میان واحدهای تولیدی شود.
وی در ارزیابی خود از نحوه ارایه تسهیلات به بانکها، خاطرنشان کرد: وزارت صنایع سابق با بانک‌های طرف قرارداد خود برای ارایه تسهیلات به بخش خصوصی قراردادهایی را منعقد کرده است، اما متاسفانه بانکها به تعهدات خود عمل نکرده‌اند، چراکه قرار بر این بود که یک سوم منابع را وزارت صنایع و دو سوم را بانکها تامین کنند، اما در عمل این اتفاق رخ نداد.
تامین نقدینگی واحدهای صنعتی و معدنی
فاطمی‌امین در این خصوص گفت: با اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها، به واحدهایی که جزء 25 رشته فعالیت تاثیرپذیر هستند، تسهیلات خط اعتباری هزینه انرژی برای پرداخت هزینه‌های انرژی با نرخ سود 3 درصد و دوره بازپرداخت 12 ماهه اعطا شده است.
وی اظهار داشت: نکته مهم این است که معوقات بانکی مانع اعطای این تسهیلات نبوده و وثیقه آن، سفته با پشت‌نویسی ضامن معتبر است. اما در صورت تاخیر در بازپرداخت اقساط، اعطای تسهیلات متوقف خواهد شد.
به گفته فاطمی‌امین، در این پروژه به حدود 3600 واحد تولیدی تسهیلاتی در حدود 1000 میلیارد تومان با نرخ یارانه‌ای 3 درصد پرداخت شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا