اخبار

خزش رکود در صنایع تکمیلی پتروشیمی

بسپار می نویسد، رکود تورمی به کاهش حجم تولید انجامیده است.
روز گذشته در بورس کالای ایران شاهد بی‌توجهی خریداران به حجم‌های بزرگی از عرضه‌ها بودیم که نشان می‌دهد بازار به شرایط پیش رو خوش‌بین نیست. پایین بودن حجم تولید در صنایع پایین‌دستی، ضعف فراگیر نقدینگی که در حال واردشدن به شرایط وخیمی برای برخی تجار است، نبود دورنمای مشخص پیش روی بازار محصولات پلیمری، وجود عرضه‌هایی به‌صورت محدود ارزان‌تر از قیمت‌های تمام شده در بورس کالا، احتمال کاهش قیمت‌های پایه و بسیاری موارد دیگر شرایط سختی را در بازار محصولات پتروشیمی ایجاد کرده که ممکن است وضعیت دشوار فعلی را باز هم ادامه دهد.
بابالو: همچون گذشته روز سه‌شنبه را باید زمان اصلی برای معامله محصولات پتروشیمی در بورس کالای ایران دانست ولی دیروز تنوع عرضه‌ها به گونه‌ای بود که در نگاه اول انتظار تجربه روزی جذاب در بازار محصولات پتروشیمی را ترسیم می‌کرد اما عقب‌نشینی فراگیر و پراکنده شدن خریداران وضعیتی را پدید آورد که یکی از ضعیف‌ترین روزها را به همراه داشت. اغلب کالاهایی که در گذشته از جذابیت بالایی برخوردار بودند وارد مچینگ شدند و گریدهای OFF و برخی گریدهای خاص از جمله پلی‌اتیلن سبک فیلم 0075 پتروشیمی بندرامام، پلی‌اتیلن سبک خطی AA 0209 پتروشیمی امیرکبیر، پلی‌پروپیلن نساجی Z30S پتروشیمی مارون، پلی‌پروپیلن نساجی HP550J پلی‌پروپیلن جم و پلی‌پروپیلن نساجی RG1102XK پتروشیمی رجال در دسته کالاهایی قرار گرفتند که در کنار رشد جذابیت، افزایش قیمت را نیز تجربه کردند.

ضعف معاملات در بورس کالای ایران را باید چهره واقعی بازار داخلی دانست که می‌تواند ترسیم‌گر شرایط پیچیده بازار باشد. کاهش قیمت‌های جهانی و پایین بودن نسبی قیمت دلار همچنین عدم تمایل خریداران به خرید، واقعیت‌هایی است که بهتر است واحدهای مدیریتی کلان به آنها بیشتر توجه کنند زیرا شرایط سخت صنایع پایین‌دستی هنوز هم ادامه دارد که حتی در ادبیات بزرگان صنعت پلاستیک نیز نمود عینی یافته است.

رضازاده، رئیس تعاونی صنعت پلاستیک در روزهای اخیر عنوان کرده بود که هم اکنون حجم تولید در این صنعت به نسبت سال 92، 25 درصد کاهش داشته است و در صورتی که رکود همچنان ادامه داشته باشد درسال جاری نیز بین ۳۰ تا ۳۵ درصد میزان تولیدات نسبت به سال ۹۲ کاسته خواهد شد.

در بازارهای جهانی قیمت نفت باز هم در مسیر کاهش قرار گرفته ولی این افت نرخ‌ها چندان عمیق نیست.
قیمت نفت خام برنت با 7/ 0 درصد افت به 65 دلار و 6 سنت رسیده و قیمت نفت خام آمریکا نیز با 65/ 0 درصد کاهش به 59 دلار و 33 سنت افت کرده است. شاید این افت قیمت‌ها چندان عمیق نباشد ولی مثلا قیمت نفت خام آمریکا کف 60 دلاری خود را رها کرده و مجددا وارد فاز 50 دلاری شده است که داده خوبی برای کل بازارها نیست.

نفت برنت نیز شرایط مشابهی دارد. این شرایط در کنار هم می‌تواند افت قیمت پلیمرها را به دنبال داشته باشد. جهت‌گیری نزولی قیمت‌های جهانی پلیمرها هنوز هم وجود دارد و می‌تواند به کاهش جذابیت صادرات منجر شود.
با توجه به این موارد و همچنین بالا بودن نسبی حجم عرضه‌ها در روزهای گذشته، به نظر می‌رسد احتمال کاهش جذابیت صادرات از پیش‌بینی به واقعیت تبدیل شده و تاثیرات چشمگیری بر کل بازار خواهد داشت.

این در حالی است که برای تاثیرگذاری این افت بر قیمت‌های پایه در بورس کالای ایران باید زمان بیشتری را به انتظار بنشینیم زیرا تجربه نشان داده است قیمت‌های پایه در رشد قیمت‌ها بیشتر تمایل به افزایش دارد تا افت. مطلبی که در اعلام پیش از موعد قیمت‌های پایه در ماه‌های گذشته نیز تجربه شد.

مهم‌ترین‌ رخدادها در رینگ محصولات پتروشیمی در روز سه‌شنبه

– کاهش جذابیت خرید در بورس کالای ایران

– ورود حجم بسیار بزرگی از کالاها به مچینگ

– کاهش فاصله قیمتی بین بورس و بازار

– تعمیق روزشمار فاصله قیمتی بین بورس و بازار که کاهش جذابیت خرید از بورس کالا را به همراه داشته است.

– عدم توجه به گریدهای سنگینی که در گذشته جذاب بوده‌اند همچون 0035 برای نوع استاندارد و جذابیت عرضه OFF این کالا

– توجه خریداران به گریدهای OFF

– محدودشدن جذابیت گریدهای سبک در چند معامله خاص بر خلاف روزهای پیشین

– توجه بازار به تولیدات و عرضه‌های پتروشیمی امیرکبیر همگام با خودنمایی مجدد شایعاتی حول این پتروشیمی

– توجه مجدد بازار به پلی‌پروپیلن‌های نساجی

– پایین بودن جذابیت PVC و ترس از کاهش مجدد قیمت این کالا.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا