اخبار

رشد ١٥ میلیون تنی ظرفیت تولید پتروشیمی با ٧,٥ میلیارد دلار سرمایه گذاری

بسپار می نویسد، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی از نیاز ٧,٥ میلیارد دلاری برای تحقق ظرفیت تولید روزانه ٦٠ میلیون تن محصولات پتروشیمی خبر داد.

به گزارش خبرنگار شانا، عباس شعری مقدم، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی امروز (شنبه ١٩ اردیبهشت ماه) به همراه محمدحسن پیوندی، معاون خود در نشست خبری بیستمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با بیان این که هم اکنون همه سرمایه ها و دارایی های مشهود ما از دست رفته و با دارایی های نامشهود خود یعنی دانش، اطلاعات و تجربه های کارکنان خود پیش می رویم، گفت: مهمترین مولفه اجرایی ما حرکت به سمت پژوهش و فناوری و کاربردی کردن آن در صنعت پتروشیمی بویژه در صنایع پایین دست است و به همین دلیل تلاش می کنیم این برنامه ریزیها به توسعه ای مدون و مستقر کردن دانش و فناوری منتهی شود.

وی با بیان این که اجرای مدیریت دانش در راس فعالیتهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی قرار گرفته است، افزود: با این شرایط هم اکنون نمی توانیم برای صنعت پتروشیمی برنامه ریزی کنیم زیرا برای برنامه ریزی باید سرمایه و پول در اختیار داشته باشیم تا بتوانیم این برنامه ریزیها را اجرایی کنیم، اما هم اکنون چنین شرایطی فراهم نیست و باید طبق یک نقشه راه بخش خصوصی را فعال و برای رسیدن به چشم انداز طبق همین برنامه حرکت کنیم.

شعری مقدم با اشاره به تدوین نقشه راه پتروشیمی در ٦ جلد گفت: به ظرفیت رساندن واحدهای تولیدی موجود تا سقف ٦٠ میلیون تن یکی از مهمترین برنامه های ماست که تاکنون تنها ٤٥ میلیون تن آن محقق شده است، تلاش ما رساندن این رقم در سال ٩٤ به ٥٠ میلیون تن و بیش تر است اما این تفاوت ١٥ میلیون تنی نیاز به ٧,٥ میلیارد دلار پول دارد و ما تلاش می کنیم بدون نیاز به پول و از طریق تامین خوراک که شرکت ملی نفت ایران قول آن را داده است و همچنین تلاش و تدبیر مدیریتی این ٦٠ میلیون تن را عملیاتی کنیم.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ادامه به ٦٧ طرح نیمه کاره پتروشیمی اشاره کرد و گفت: این پروژه ها ٢٠ تا ٩٠ درصد پیشرفت دارند که باید برای تکمیل آنها برنامه ریزی صورت گیرد، بسیاری از این واحدها مشکلات ملک، خوراک و یا سرمایه گذاری ندارند و تنها منتظر ارز هستند.

شعری مقدم در ادامه افزود: تعدادی از این واحدها از طریق فاینانس ٢ تا ٣,٦ میلیارد یورویی چین تامین مالی شده اند که امیدواریم این تامین مالی هر چه زودتر نهایی شود، همچنین ١٥ طرح از این ٦٧ طرح نیازی به ارز ندارند و با پیگیری محدودی بدون شک امسال به بهره برداری می رسند.

وی با اشاره به برنامه آینده این مجموعه برای تامین خوراک قابل دسترس اظهار کرد: پس از بررسی شرایط تولید، به این نتیجه رسیدیم که از گاز متان جز کود و متانول نمی توان تولید کرد و در عین حال افزایش میزان متانول روی قیمتهای بازار تاثیر می گذارد به همین دلیل به این فکر افتادیم که از متانول پروپیلن تولید کنیم و همسو با این هدف ٣٦ پروژه طراحی کردیم که ١٤ پروژه آن همان پروژه های GTP در سواحل خلیج فارس هستند.

شعری مقدم: سرمایه و فناوری با رفع تحریم ها قابل دستیابی است

معاون وزیر نفت با اشاره به روند مذاکرات ایران با کشورهای عضو ١+٥ و فضای امیدی که در جریان این تفاهم به وجود آمده است، گفت: امیدوارم محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه و همکارانشان در روند این مذاکرات موفق باشند، زیرا ما برای رسیدن به اهدافمان نیاز به سرمایه و فناوری داریم و هر دو این موارد با رفع تحریمها قابل دستیابی خواهد بود.

وی با اشاره به ملاقاتهای اخیر خود با گروههای اروپایی و آسیایی گفت: این کشورها به طور عمده میزان علاقمندی و برنامه ریزیهای خود را برای حضور در بازار ایران اعلام می کنند، اما در عین حال همه این موارد را منوط به رفع تحریم و رسیدن به توافق نهایی می کنند.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ادامه ضمن گلایه از برخی رسانه ها که صحبتهای وی را متناقض منتشر کردند، گفت: من در باره حضور شرکتهای آمریکایی صحبتی نکرده بودم، اما گفته شد که من اعلام کردم قرار است شرکتهای آمریکایی در هفته منتهی به نمایشگاه نفت در ایران حضور داشته باشند که این موضوع کذب محض بود.

شعری مقدم گفت: من در دیداری با یک شرکت اروپایی متوجه شدم که آنها یک شریک آمریکایی دارند و در واقع شریک آمریکایی از طرف اروپایی خواسته است تا ضمن حضور در بازار ایران برای حضور در پروژه های مختلف نوبت بگیرند، اما از صحبتهای من این گونه برداشت شد که قرار است هیئتی از امریکایی ها به ایران بیایند که این موضوع به طور کامل دور از واقعیت است.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در ادامه با اشاره به تصویب قانونی در باره الزام حضور شرکت ملی صنایع پتروشیمی در صنایع پایین دست گفت: با این مصوبه که در هیئت مدیره شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز به تصویب رسید، ما موظف شدیم تا در زمینه ورود و کاهش مشکلات صنایع پایین دستی را بررسی و برای توسعه آن برنامه ریزی کنیم و یکی از همین زمینه ها تولید پروپیلن است.

شعری مقدم ادامه داد: به عبارتی باید پروپیلن تولید شود تا بتوان خوراک صنایع پایین دستی را تولید کرد البته از نظر من تولید در صنایع پایین دست به جز تامین خوراک مشکلات دیگری دارد که ما این مشکلات را بررسی و شناسایی کرده ایم.

پیوندی: آسیب شناسی توسعه صنایع پایین دستی

همچنین در ادامه جلسه محمدحسن پیوندی، معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان این که ایران در حوزه دفاعی، هسته ای، سلولهای بنیادی و بسیاری از حوزه های دانش محور پیشرفت داشته است و بسیار بد خواهد بود که در بخش صنایع تکمیلی پتروشیمی که در دنیا رشدی قابل توجه داشته است پیشرفتی نداشته باشیم، افزود: موضوع آسیب شناسی توسعه در صنایع پایین دستی در دستور کار ما قرار گرفته است و زمینه های برطرف کردن بسیاری از موانع این بخش از صنعت پتروشیمی را پیگیری می کنیم از جمله تامین زمین و سایت برای اجرای پروژه ها که در دستور کار قرار گرفته است.

وی اظهار امیدواری کرد که ظرف یک ماه آینده تولید طرح پروپیلن از متانول که هم اکنون ٩٥ درصد پیشرفت دارد را با دانش بومی اجرایی کنیم.

پیوندی در ادامه با اشاره به طرح پژوهشی ازدیاد برداشت در محصولات پتروشیمی با همکاری دانشگاهها گفت: همانند طرحی که شرکت ملی نفت برای ازدیاد برداشت در میدانهای نفتی آغاز کرد در باره محصولات پتروشیمی نیز اجرا می شود و نمونه آن تبدیل پروپیلن به مواد حد وسط خواهد بود.

معاون مدیر عامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران گفت: تبدیل و دستیابی به بسیاری از این محصولات نیاز به دانش و فناوری روز دنیا دارد که با استفاده از دانشگاهها می توانیم بخش زیادی از این خلاء را جبران کنیم؛ این پروژه با همکاری دانشگاهها و شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی اجرایی می شود.

وی با اشاره به نقشه راه پتروشیمی گفت: طبق برنامه باید در ١٠ سال آینده ٦٠ میلیون تن ظرفیت فعلی را عملیاتی و ٦٠ میلیون تن در حال اجرای بخش خصوصی را نیز به نتیجه برسانیم و در این مورد بیان این مسئله که دولت تعهدی ندارد بی معنی خواهد بود زیرا بخش خصوصی تعهدی به زمانبندی و پاسخگویی در باره عملکرد ندارد و باید با ساز و کاری مشخص در باره آنها مدیریت صورت گیرد.

پیوندی اضافه کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سالهای گذشته اعتبار قابل توجهی را برای تامین مالی به دست آورده است و حتی اگر تحریمها هم برداشته نشود باز هم منابع فاینانس با استفاده از اعتبار پتروشیمی کارشان پیش می رود و بانکهای داخلی نیز بدون قید و شرط این پروژه های پتروشیمی را تامین اعتبار می کنند؛ علت آن هم این است که پتروشیمی در سالهای اخیر هیچگاه بدقولی نکرده و یک روز عقب افتادگی نداشته است.

وی اظهار امیدواری کرد که در سه تا چهار سال آینده برنامه ظرفیت تولید ١٢٠ میلیون تن محصولات پتروشیمی محقق شود و افزود: برنامه تولید پروپیلن یکی از مهمترین موارد در دستور کار ماست و در صورت قطعی شدن فاینانس چین تا چند سال آینده ظرفیت تولید متانول به ٢٤ میلیون تن می رسد؛ این ظرفیت هم اکنون ٥ میلیون تن است که با ١٩ میلیون تن متانول کاوه این رقم تکمیل می شود.

پیوندی افزود: با افزایش میزان متانول نه تنها نیاز داخلی تامین می شود بلکه بازارهای خارجی تحت تاثیر این عرضه قرار می گیرد و قیمتها افت خواهد کرد. به عبارتی باید گفت بازار متانول هم اکنون تحت فشار تولیدات متانول ایران و شیل گس آمریکاست؛ در عین حال حرکت ال ان جی به سمت بازارهای آسیایی زیاد شده و هزینه های حمل در این مسیر قابل توجه است. نمونه چنین تلاشهایی برای متانول و بازارهای آن را می توان در کانال پاناما دید که برای تردد کشتیهای ال ان جی و متانول به سمت آسیا تلاش زیادی کردند.

معاون شرکت ملی صنایع پتروشیمی تاکید کرد که باید از حالا به فکر تبدیل متانول به پروپیلن و ارزیابی بازارهای آن باشیم و بخش خصوصی را برای حضور در این بازار ترغیب کنیم.

شعری مقدم: نگران تامین خوراک از فازهای اولویت اول پارس جنوبی نیستیم

به گزارش شانا، در ادامه این جلسه شعری مقدم در پاسخ به سوال خبرنگاران در باره نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها گفت: درباره خوراک پتروشیمی ها از فازهای ١٢، ١٥ و ١٦ و ١٧ و ١٨ نگرانی نداریم و شرکت ملی نفت نیز قول داده تا اتان موردنیاز را تا اواخر تابستان به میزان ٧٠٠ تا ٨٠٠ هزار تن به ما تحویل دهد.

این روند به ما اجازه می دهد تا واحد کاویان و کاویان ٢ و زیرمجموعه های آن شامل لرستان، مهاباد و کردستان را که منتظر سوخت است راه اندازی کنیم.

شعری مقدم همچنین درباره قیمت خوراک پتروشیمی ها هم گفت: دولت آیین نامه لازم را به وزارتخانه های نفت، صنعت و معدن و تجارت و نیز اقتصاد و دارایی تحویل داده و در حال بررسی آن هستند و به زودی پیشنهادهایی را ارائه خواهند کرد. با این مصوبه تکلیف قیمت خوراک را برای درازمدت تعیین می کند.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پنروشیمی با اشاره به دیدارهای متعددی که با شرکتهای خارجی داشته اند گفت: عمده این شرکتها در مورد تفاوت قیمت ایران و کشورهای دیگر تردید دارند و اولین سوال آنها مشخص بودن نرخ خوراک پتروشیمی ها در دوره حداقل ١٠ ساله است که متاسفانه به دلیل نبود چنین پیش بینی بسیاری از آنها با تردید روبرو می شوند.

شعری مقدم افزود: بسیاری از شرکتهای خارجی بازار ایران را به دلیل تفاوت قیمتها نسبت به آمریکا ترک کرده اند و نمونه آن همان شرکت آریا ساسول آفریقا بود این شرکت به دلیل ارزان بودن قیمت خوراک در امریکا سرمایه گذاری ٨ میلیارد دلاری را در امریکا آغاز کرد و با فشار امریکا سهم خود در بازار ایران را فروخت.

پیوندی: تولید پروپلین به ٥,٥ میلیون تن می رسد

پیوندی در پاسخ به سوالی در باره میزان تولید پروپیلن نیز گفت: این رقم در حال حاضر کمتر از یک میلیون تن است و در سال آینده با هر دو فاز پتروشیمی کاویان این رقم به ٥,٥ میلیون تن خواهد رسید.

وی در پاسخ به سوالی درباره این که چرا در گذشته نسبت به تولید پروپیلن اقدام نشده است، گفت: در سالهای گذشته در دو نقطه خوراک اولیه برای تولید پروپیلن برای اتیلن صرف شد یکی از این موارد تصمیم گیری در باره خط لوله اتیلن غرب و یک مورد دیگر پروژه آریا ساسول بود که در هر دو مورد اتان موردنیاز برای این پروژه ها صرف شد و ما نتوانستیم تعادل موجود در تولید این محصولات را به دست بیاوریم اما این را می دانیم که هم اکنون فرصت طلایی برای تبدیل متانول به پروپیلن به دست آمده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا