اخبار

مصرف سالانه 10 هزار تن کیسه های پلاستیکی در تهران

مهندس محمدهادی حیدرزاده، رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در جلسه هماهنگی روز بدون نایلکس با اشاره به اینکه 21 تیرماه روز بدون نایلکس نامگذاری شده و شعار امسال این روز «هر روز یک کیسه پلاستیکی کمتر» است، افزود: امسال دومین سال برگزاری این روز است و تلاش کرده‌ایم تا کلانشهرها نیز علاوه بر تهران در این طرح مشارکت کنند.

وی به برنامه‌های سال گذشته شهرداری تهران در خصوص روز بدون نایلکس اشاره کرد و گفت: امسال تلاش خواهیم کرد با آموزش و فرهنگسازی و اجرای برنامه‌های متنوع در بخش‌های مختلف و زیرمجموعه‌های شهرداری وخانه‌های سلامت گستردگی بیشتری به این روز دهیم.

رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران خاطرنشان کرد: باید تلاش کنیم اول پلاستیک کمتر مصرف کرده و بعد جایگزین کنیم.

وی همچنین از پیشنهاد تشکیل باشگاه مشتریان دوستدار محیط زیست در فروشگاه‌های بزرگ خبر داد وگفت: پیشنهاد می‌کنیم ضمن ایجاد این باشگاه افرادی که برای خرید خود با کیسه‌های پارچه ای مراجعه می‌کنند تخفیف بگیرند.

رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در بسیاری از فروشگاه‌های زنجیره‌ای بزرگ دنیا برای کیسه‌های پلاستیکی که در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد پول دریافت می‌شود.

وی افزود: فاز اول تغییرکیسه‌های پلاستیکی موجود کنترل توزیع و فاز بعدی جایگزینی آن است.

رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با اشاره به اینکه ظروف پلاستیکی و یکبار مصرف علاوه بر معضلات زیست محیطی معضلات بهداشتی نیز ایجاد می‌کند، گفت: بیماری‌های بسیاری از بابت ظروف پلاستیکی غیراستاندارد که برای توزیع موادغذایی گرم مورد استفاده قرار می‌گیرند متوجه شهروندان می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه باید فرهنگ استفاده از کیسه‌های پلاستیکی تغییر کند، گفت: در این خصوص باید آموزش و اطلاع‌رسانی صورت گیرد. رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران با اشاره به اینکه متاسفانه سازمان حفاظت محیط زیست منفعلانه عمل می‌کند گفت: امیدواریم دولت جدید در این خصوص اقدامات موثری انجام دهد.

وی با اشاره به اینکه هم‌اکنون تولید ظروف گیاهی و پلاستیک های تجزیه‌پذیر در مقابل ظروف پلاستیکی موجود توجیهی اقتصادی ندارد، گفت: امیدواریم دولت لایحه‌ای را به مجلس در این خصوص ارائه کندتا سیاست‌های تشویقی و تنبیهی در خصوص ظروف پلاستیکی در نظر گرفته شود.

مهندس منصور باقرصاد، قائم مقام معاونت خدمات شهری شهرداری تهران نیز در این جلسه با تاکید بر اینکه میادین میوه وتره‌بار و فروشگاه‌های شهر و شرکت‌های وابسته به شهرداری تهران مشکلی برای روز بدون نایلکس ندارند، افزود: در روز بدون نایلکس باید سه هدف موردتوجه قرار گیرد، اول مشارکت مردم، دوم تولید کمتر و سوم جایگزینی نایلکس‌های فعلی با نایلکس‌هایی که به طبیعت صدمه‌ای وارد نکند.

وی بر ایجاد دبیرخانه دائم روز بدون نایلکس تاکید کرد وگفت: این دبیرخانه باید زیرمجموعه ستاد محیط زیست و توسعه پایداری شهرداری تهران ایجاد شود.

قائم مقام معاونت خدمات شهری شهرداری تهران خاطرنشان کرد: باید برنامه‌ریزی کنیم ظرف سه سال آینده کل فروشگاه‌های شهر تهران نایلکس‌های موجود را به نایلکس‌های تجدیدپذیر تبدیل کنند.

وی با اشاره به اینکه فروشگاه‌ها و اصناف پایتخت سالانه 10 هزار تن مصرف نایلکس دارند، گفت: با یک حساب ساده باید بگوییم سالانه 60 میلیارد تومان برای تولید این نایلکس‌ها هزینه می‌شود.

قائم مقام معاونت خدمات شهری شهرداری تهران با اشاره به اینکه در خصوص کنترل استفاده از نایلکس زیرساخت‌های قانونی در کشور کامل بوده و مشکلی نداریم گفت: بر اساس قانون مدیریت پسماند تولیدکنندگان زباله موظفند عوارض آن را بپردازند و باید به این سمت برویم تا عوارض آنقدر بالا برود که دیگر کسی به سمت تولید نایلکس‌های موجود سوق نیابد.

وی یکی دیگر پیشنهادها در خصوص کاهش استفاده از نایلکس را گرفتن پول به ازای دادن این نایلکس‌ها در فروشگاه‌های بزرگ عنوان کرد و گفت: قطعا این امر موجب کاهش استفاده از نایلکس می‌شود.

قائم مقام معاونت خدمات شهری شهرداری تهران به قانون نظام صنفی و اتحادیه‌ها اشاره کرد و گفت: در این موضوع نیز دستورالعمل‌هایی در خصوص حفاظت از محیط زیست در نظر گرفته شده است که قطعا استفاده از این قانون می‌تواند به کاهش استفاده از نایلکس موثر باشد.

وی با تاکید بر اینکه باید روز بدون نایلکس تنها به 21 تیرماه معطوف نشده و در تمام طول سال با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته ادامه یابد، گفت: در عین حال برگزاری مسابقات و همایش‌ها نیز می‌تواند در این خصوص تاثیرگذار باشد.

مهندس قدرت گودرزی، مدیرعامل فروشگاه‌های شهروند نیز در این جلسه گفت: از سال 1390 در فروشگاه‌های شهروند ظروف یکبارمصرف پلاستیکی توزیع نشده ودرشش ماهه دوم سال 90 نیز صددرصد نایلکس‌های مورد استفاده به صورت تجدیدپذیر جایگزین نایلکس‌های معمولی شده است.

وی تاکید کرد: تمام ظروف یکبارمصرفی که در فروشگاه‌های شهروند به فروش می‌رسد گیاهی است و یا کاغذی و تجدید‌پذیر. مدیرعامل فروشگاه‌های شهروند با اشاره به اینکه حدود دو سال است نایلکس‌های تجدید‌پذیر جایگزین نایلکس‌های معمولی درفروشگاه‌های شهروند شده است، گفت: این امر به فروشگاه‌های شهروند وارد کرده است چرا که هزینه نایلکس‌های تجدید‌پذیر دو برابر نایلکس‌های معمولی است که این اختلاف قیمت طی دوسال گذشته از بودجه فروشگاه‌های شهروند تامین شده است.

وی به تاکید بر اینکه خوشبختانه شهرداری تهران در این زمینه پیشگام بوده و موفق عمل کرده است، افزود: در عین حال از دو سال گذشته کیف‌های پارچه‌ای نیز تولید و خریداری کرده‌ایم. از سوی دیگر برگزاری کلاسهای آموزشی و اطلاع‌رسانی به کارکنان در خصوص کاهش توزیع نایلکس‌ها در میان مشتریان نیز از دیگر اقدامات صورت گرفته در این خصوص است.

مدیرعامل فروشگاه‌های شهروند از تولید کیسه‌های پارچه‌ای به صورت انبوه در آینده نزدیک و توزیع آنها در فروشگاه‌های شهروند خبر داد و گفت:برابر موافقت شورای شهر تهران بخشی از هزینه این کیسه‌ها توسط فروشگاه‌های شهروند پرداخت و بخشی نیز از مشتریان دریافت می‌شود.

به گفته وی هزینه به کارگیری کیسه‌های پارچه‌ای درسال در فروشگاه‌های شهروند 14 میلیارد تومان و نایلکس‌های تجدید‌پذیر 5 میلیارد تومان است که همه این هزینه‌ها از سود فروشگاه‌های شهروند کم می‌شود.

مدیرعامل فروشگاه‌های شهروند با تاکید بر اینکه شورای شهر تهران و دولت باید در این زمینه پای کار بیایند، به راه‌اندازی فروشگاه مجازی شهروند اشاره کرد و گفت: از حدود دو سال پیش که این فروشگاه راه‌اندازی شده است آمارها نشان می‌دهد که هر روز استفاده از آن روبه افزایش است. از سوی دیگر پیش‌بینی می‌کنیم با دریافت هزینه کیسه‌های پلاستیکی تجدید‌پذیر و یا کیسه‌های پارچه‌ای در شهروند میزان استفاده از این کیسه‌ها کاهش یابد.

نماینده فروشگاه‌های اتکا نیز در این جلسه با اشاره به اینکه سازمان اتکا دو بخش است گفت: از اوایل سال 90 وارد بحث تولید نایلکس‌های تجدیدپذیر شدیم اما مشکل اصلی در این زمینه اختلاف 700 تومانی قیمت هر کیلوگرم نایلکس تجدیدپذیر با نایلکس‌های معمولی بود.

وی با اشاره به اینکه ظرفیت استفاده از نایلکس در فروشگاه‌های اتکا در سال حدود دو هزار تن است، گفت: این امر هزینه تمام شده را برای این فروشگاه‌ها بالا برده و همین امر موجب شده که فعلا تولید نایلکس‌های تجدیدپذیر در اتکا متوقف شود.

نماینده فروشگاه‌های اتکا خواستار تخصیص ارز مرجع برای نایلکس‌های تجدیدپذیر شد و گفت: باید از تولید‌کنندگان در این زمینه حمایت شود چرا که در غیر این صورت اجرای این پروژه با شکست مواجه خواهد شد. وی یکی دیگر از این مشکلات را تخریب آنها در بازه زمانی دو تا پنج سال و در مجاورت اکسیژن عنوان کرد و گفت: بر این اساس اگرواحدهای تولیدی این نایلکس‌ها را مصرف نکنندو داخل انبار باقی بماند این نایلکس‌ها کاملا تخریب شده و به دلیل ترکیبی که در آنها وجود دارد پلی‌اتیلن آنها مجددا قابل استفاده نیست.

نماینده فروشگاه‌های اتکا تاکید کرد: اختلاف قیمت بالا و مشکلات انبارداری نایلکس‌های تجدید‌پذیر موجب شده حتی خود فروشگاه‌های اتکا هم تمایلی به خرید از سازمان اتکا در این بخش نداشته باشند. از سوی دیگر هیچ الزامی به تولید و استفاده از این نایلکس‌ها نیز وجود ندارد و بدین ترتیب باید بگوییم هم‌اکنون فروشگاه اتکا توزیع نایلکس‌ها را به طور کامل متوقف کرده‌اند.

نماینده فروشگاه‌های هایپراستار نیز در این جلسه با اشاره به اینکه در روز 21 تیرماه سال گذشته یک تن نایلکس تجدیدپذیر دراین فروشگاه توزیع شد افزود: در سال جاری نیز کیسه‌های تجدید‌پذیر چندبارمصرف را برای توزیع در روز 21 تیرماه آماده کرده‌ایم.

به گفته وی این کیسه‌ها بر خلاف کیسه‌های توزیعی در فروشگاه‌های شهروند علیرغم تجدیدپذیر بودن چندبار مصرف بوده و شهروندان می‌توانند مدت زیادی از آنها استفاده کنند.

نماینده فروشگاه‌های هایپراستار با اشاره به اینکه در فروشگاه‌های هایپراستار به هیچ‌عنوان کیسه‌های پلاستیکی به صورت فله‌ای داده نمی‌شود، گفت: هم‌اکنون کیسه‌های پارچه‌ای در این فروشگاه‌ها توزیع می‌شود که در ازای آنها پول از مشتریان دریافت می‌شود.

وی با اشاره به اینکه استفاده از ظروف یکبارمصرف گیاهی و تجدیدپذیر در فروشگاه‌های هایپراستار افزایش داشته است، از برنامه جدی این فروشگاه برای حذف کامل پلاستیک‌های تجدیدناپذیر ظرف شش ماه آینده خبر داد و گفت: بر این اساس تا دیماه سال جاری توزیع پلاستیک‌های تجدید ناپذیر در فروشگاه‌های هایپراستار متوقف می‌شود.

وی با اشاره به اینکه هم‌اکنون فروشگاه‌های هایپراستار روزانه 2 تن مصرف پلاستیک دارند گفت: بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در روز 21 تیرماه، روز بدون نایلکس تخفیفی نیز برای مشتریان علاوه بر تبلیغات محیطی در نظر گرفته خواهد شد.

نماینده فروشگاه‌های رفاه نیز در این جلسه با اشاره به اینکه فروشگاه‌های رفاه با 200 شعبه فروشگاهی حجم زیادی پلاستیک و ظروف یکبارمصرف و لبنیاتی مصرف می‌کند گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد اصناف و فروشگاه‌های تهران سالانه بیش از 10هزارتن نایلکس مصرف دارند.

وی حمایت‌ها و الزامات قانونی را در خصوص استفاده از پلاستیک‌های تجدید پذیر ضروری خواند و گفت: فروشگاه‌های رفاه تاکنون در خصوص استفاده از نایلکس‌های تجدید‌پذیر هیچ اقدامی انجام نداده است.

نماینده شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران نیز بر برگزاری یک جشنواره و نمایشگاه کوچک در جهت فرهنگ‌سازی و یادآوری به شهروندان در خصوص روز بدون نایلکس تاکید کرد و گفت: در عین حال این موضوع باید در کمیسیون نظارت و کمیسیون ارتباط با صنایع و صنوف نیز مطرح شده و در آنجا برای این امر برنامه‌ریزی شود.

نماینده سازمان میادین میوه و تره‌بار نیز در این خصوص گفت: برای کنترل کیفیت نایلکس‌های تجدید‌پذیر اقداماتی صورت گرفته تا ظرفیت و میزان محصولی که می‌تواند توسط این نایلکس‌ها حمل شود در میادین تهران با مشکل مواجه نشود.

مرادی، نماینده دبیرخانه کلانشهرها نیز گفت: شیراز، اصفهان وارومیه در سال گذشته همزمان با 21 تیرماه روز بدون نایلکس، اقدامات مشابه تهران انجام دادند. وی با اشاره به وجود قانون مدیریت پسماند و استفاده‌ای که می‌توان از این قانون برای به کارگیری پلاستیک‌های تجدید‌پذیر کرد، گفت: در عین حال نباید ازتولید کیسه‌های پارچه‌ای غافل شویم.

مرادی با اشاره به اینکه 90 درصد مراجعه‌کنندگان به فروشگاه‌های زنجیره‌ای با هدف قبلی به این فروشگاه‌ها مراجعه می‌کنند، گفت: قطعا با توجه به برنامه‌ریزی‌که این افراد برای مراجعه به فروشگاه دارند می‌توانند پیش از خرید کیسه‌های پارچه ای را با خود به همراه بیاورند که پیشنهاد می‌کنیم برای این دسته از افراد تخفیف‌هایی توسط فروشگاه‌های زنجیره‌ای در نظر گرفته شود.

نقی‌لو، نماینده انجمن طرح سرزمین نیز در این جلسه گفت: کمپین 21 تیرماه روز بدون نایلکس ایجاد شده است و در تلاشیم تا نظرات بخش‌های مختلف را در این خصوص جویا شویم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا