مقالات

ناصر دارایی، مدیرعامل شرکت MPSM: شناخت نیاز مصرف کننده عامل موفقیت است

بسپار می نویسد، دوماهنامه پوشرنگ در راستای رسالت آگاهی بخشی و اطلاع رسانی خود، از این پس در ستونی با عنوان “یک فرصت” به معرفی شرکت هایی کمتر شناخته شده و یا دارای ایده های نو در صنایع مرتبط با رنگ و رزین و چسب خواهد پرداخت.
چنانکه می دانید، یکی از مواد اولیه مهم برای صنایع رنگ و البته پلیمری، پودرهای معدنی هستند که در گستره ی وسیعی از کارخانجات رنگسازی تا لاستیک سازی و تهیه ی قطعات مهندسی پلیمری کاربرد دارند. بدین منظور به سراغ مجموعه MPSM، که در زمینه تولید پودرهای معدنی فعالیت می کند، رفتیم و با ناصر دارایی مدیرعامل شرکت گفت و گو کردیم. در ادامه حاصل این مصاحبه را می خوانید.

دارایی: ناصر دارایی هستم، متولد خرم¬آباد و از سال 57 به تهران آمدم. از سال 1364 کار معدنی را در استان خراسان، میانه، زنجان، دماوند و بروجرد شروع کردم. کار تولیدی را نیز از شهرک لیا در سال 70 و کارخانه زنجان پودر قزوین آغاز کردم. سال 72 کارخانه میکرونیزه غرب را در شهرک ویان همدان تاسیس و کارخانه پودرآرای همدان نیز سال 92 افتتاح شد. در واقع مجموعه صنعتی MPSM متشکل از کارخانه¬های میکرونیزه غرب و پودرآرای همدان است. کارخانه پودرآرای اولین کارخانه استان در این زمینه، قادر به تولید ذرات تا 5 میکرون است و کلیه ماشین¬آلات آن اروپایی است. طی سال¬های 89 تا 93 بهره¬بردار نمونه در استان لرستان شناخته شدم. سال 90 به عنوان صادرکننده برتر در استان همدان و سال 93 تولیدکننده برتر ملی در ایران شدم. همچنین تمبر یادبود اختصاصی من در سال 93 توسط دولت چاپ شده است.

بسپار- بسیار عالی. لطفا محصولات خود را به صورت کامل معرفی کنید.
دارایی: مجموعه ما پودر تالک ضد اسید سفید، پودر میکا و پودر کائولن سفید را به صورت انحصاری تولید می کند. معدن ما که در بروجرد قرار دارد سال 68 اکتشاف شد و به بهره برداری رسید. این معدن تنها معدن تالک ضد اسید در ایران است. مواد معدنی را از معادن خود تهیه و با کنترل کیفیت خاصی استخراج می کنیم. سنگجوری و جداسازی می کنیم. سپس مواد به کارخانه می آیند، فراوری شده و تبدیل به پودر می شوند. در واقع هر سه پودر تولیدی ما انحصاری هستند و در ایران رتبه اول را دارند.

بسپار- پودرهای معدنی مش¬بندی¬های متفاوتی دارند. اهمیت این مش¬بندی¬ها در چیست؟
دارایی: مش¬بندی محصولات ما از 100 تا 2500 است. مش با اندازه ذرات به میکرون رابطه عکس دارد، در واقع ریزترین محصولات ما (نرم¬ترین پودر) که 5 میکرونی هستند، همان مش 2500 است. با سیستم غربالگری ذرات ریز و درشت از هم تفکیک ¬می¬شود. ذرات ریز بسته¬بندی و ذرات درشت مجدد آسیاب می¬شوند تا نرم شده و به دانه¬بندی موردنظر برسند. هر صنعتی پودر با مش مشخصی می¬خواهد. به عنوان مثال رنگسازی مش¬های بالای 1500، لاستیک¬سازی مش 325 و مواد شوینده مش 275 مصرف می¬کند.

بسپار- اشاره کوتاهی به بازار و صنایع مصرف کننده محصولات خود کردید … در این خصوص بیشتر توضیح می دهید؟
دارایی: لاستیک¬سازها از مشتری¬های ما هستند. در این صنعت دو دسته فعالیت وجود دارد، تایرسازی و قطعات لاستیکی مثل قطعاتی که در کفش¬ها استفاده می¬شود. همچنین در تولید قطعات و پلاستیک¬های مهندسی مثل جلو داشبورد، قالپاق و سپر ماشین، از مخلوط پی¬وی¬سی با پودرهای معدنی استفاده می¬شود. کارخانجات سم¬سازی، الکترود سازی، رنگ و شوینده نیز از دیگر مشتری¬های ما هستند. همچنین در تولید چینی، کاشی، لعاب و سرامیک نیز پودرهای معدنی به کار می¬روند. در واقع چون هرچه خدا خلق کرده از خاک است، صنعت ما صنعتی مادر و پایه است که نیاز به کار فنی و تخصصی دارد و هرکسی نمی تواند در آن رخنه کند.

بسپار- مشکلات و چالش های صنعت شما چیست؟
دارایی: مهم دیدگاه است که چه چیزی را مشکل ببینیم و چطور با آن برخورد کنیم. در معادن خود و تولید مشکلی نداریم همچنین به دلیل فروش نقدی مشکلات مالی چندانی هم نداریم، بلکه عمده مشکل ما مسایل اداری است! کارمندهای ادارات دولتی به خوبی کار نمی¬کنند و کارها به تعویق می¬افتد، در نتیجه برای صنعتگر مشکل به وجود می¬آید. حتی گاهی متاسفانه مبالغی باید داد تا کار جلو رود. در سال¬های 91 و 92 با اداره دارایی چالش¬هایی داشتیم زیرا بدون توجه به درآمد، فشارهای بی¬جا می¬آورند و به ناحق پول زیادی دریافت می کردند. همچنین با ارزش افزوده نیز چالش¬هایی داشتیم.
مساله دیگر دوگانگی بین قانون و منابع طبیعی است. طبق قانون با پرداخت مالیات توسط معدن کار به منابع طبیعی، در کل منطقه و محدوده¬ای که اداره معادن تعیین کرده معدن¬کار مجاز به کار است، اما منابع طبیعی تنها در محدوده کوچک¬تر و خاصی از محدوده تعیین شده توسط قانون به ما اجازه فعالیت می¬دهد (مثلا یک کیلومترمربع از 50 کیلومترمربع) و درصورت تخطی معدن را می¬بندد و مساله را به دادگاه می¬کشاند و جریمه می¬کند. از طرفی برای بازسازی مراتع، سازمان منابع طبیعی 12 درصد از درآمد ما را بابت تخریب مرتع می¬گیرد. با این¬ وجود مشکلاتی برای ما ایجاد می-کند. هنگامی که صحبت می¬شود که باید سوخت فسیلی را کنار گذاشت و از معادن استفاده کرد، باید معدن¬کار را حمایت کرد. همان¬طور که رهبری هم اخیرا بر حمایت از صنایع و معدن تاکید دارند. متاسفانه تا امروز این حمایت نبوده است. هزینه استخراج و بهره¬برداری من حداقل یک میلیارد است و این همه درگیری با منابع طبیعی دارم. در این صورت معدن¬کار دلسرد خواهد شد.
از دیگر معضلات تولید مساله محیط زیست است. سازمان محیط زیست به موضوع غبار کارخانجاتی مثل کارخانه ما که با چشم دیده می¬شود، حساس است اما به بوی نامطبوع کارخانه¬های چرم و ایزوگام که اطراف ما هستند توجهی نمی¬کند. این ضعف مدیریت محیط زیست است. البته 95 درصد مساله غبار در کارخانه¬ی ما حل شده است. ما برگه سبز محیط زیست را داریم و جزو کارخانه¬های نمونه در زمینه محیط زیست هستیم. بی¬توجه به محیط زیست نبودیم، برای مثال کارخانه ما در شوره¬زار قرار دارد و هیچ گیاهی در آن سبز نمی¬شود. اما یک چهارم کل محوطه را به عمق سه متر خاکبرداری و خاک باغات را جایگزین کردیم و نزدیک به هزار راس درخت کاشتیم.

بسپار- دلیل موفقیت خود را چه می¬دانید؟
دارایی: پایه، معدن است و در درجه اول داشتن معدن اختصاصی موجب کنترل کیفیت و قیمت بهینه محصولات ما شده است. ما مواد اولیه را از معادن خود تهیه می¬کنیم، بنابراین قیمت متعادلی داریم و هر دو یا سه سال یکبار قیمت خود را تغییر می¬دهیم. اکنون قیمت اجناس ما دو سال بی-تغییر مانده است و این موضوع از جذابیت¬های ما برای خریداران است.
پایه¬ی دوم این موفقیت انحصاری و با کیفیت بودن محصولات ما است. در زمینه پودرهایی که ما فعالیت نمی¬کنیم، به دلیل وارادات پودرهای چینی با قیمت کم، بازار رقابتی وحشتناکی وجود دارد و به همین خاطر کیفیت¬ها را پایین آورده¬اند. این واردات بی¬رویه و بی¬برنامه محصولات چینی، تولیدکننده را ضعیف و حتی بسیاری از صنایع را به تعطیلی کشانده و ناخودآگاه مصرف¬کننده را به سمت محصولات درجه پایین سوق داده است. اما ما با تولید انحصاری از این فضا فاصله گرفتیم و محصولات باکیفیتی ارائه می¬دهیم.
از طرفی شناخت حیطه کاری و داشتن تجربه در این زمینه بسیار راه¬گشاست. تجربه اگر بیشتر از علم نباشد، کمتر از آن نیست. تجربه 40 ساله در کار معدنی و تولید بسیار به من کمک کرده است. حرکت قدم به قدم نیز موجب پیشرفت من شده است. در وهله اول شناخت معدن است. گام بعدی شناسایی مصرف¬کننده ماده معدنی است و اینکه بدانیم چه ماده¬ای را به چه شکل می-خواهد. این شناخت با رخنه در بازار و کارخانه¬های مصرف¬کننده رخ داد. بعد از این شناخت¬ها من تولیدکننده شدم. چون می¬دانم مصرف¬کننده چه ماده¬ای با چه کیفیت و خواصی می¬خواهد، موفق هستم. ارائه محصول با کیفیت مناسب و یکنواخت برای مصرف¬کننده جاذبه دارد چون محصول او نیز با کیفیت می¬شود. صنعتگری که نداند مصرف¬کننده ماده اولیه به چه ماده¬ای نیاز دارد، افت خواهد کرد.

بسپار- طرح توسعه احتمالی و آینده شرکت؟
دارایی: ما به آخرین مرحله رسیده¬ایم و قدم بعدی فراوری و شستشو و تغلیظ مواد معدنی برای یکسان¬سازی و جداسازی مواد مزاحم است. البته به دلیل هزینه¬های بسیار سنگین و نیاز به ماشین¬آلات اروپایی، این فرایند در ایران انجام نمی¬شود. از طرفی صنعت مصرف¬کننده هنوز به جایی نرسیده که از محصولات فراوری شده استفاده کند. اما این مساله جزو برنامه¬های ما هست. طی دو سفر به آلمان با شرکت آلپین که رتبه اول در ماشین¬آلات معدنی را دارد، مذاکراتی داشتیم اما به نتیجه نرسیدیم. چون ماشین¬آلات از آلیاژهایی تهیه می¬شوند که در تهیه اسلحه نیز کاربرد دارند و به علت تحریم¬ها از فروش این دسته ماشین¬آلات به ما جلوگیری می¬شود. با برداشته شدن تحریم¬ها دوباره برای این موضوع تلاش خواهیم کرد.
بازار رقابتی وحشتناک در زمینه پودرهای دیگر که منتج از واردات بی¬رویه محصولات چینی است، باعث شده همکاران ما کیفیت را پایین بیاورند تا قیمت پایین¬تری داشته باشند. برای همین صلاح نیست در زمینه مواد معدنی دیگر رخنه کنیم. مگر اینکه به جایی برسیم که تولیدکننده و مصرف-کننده هر دو به کیفیت اهمیت دهند.

پی نوشت: لازم به ذکر است آقای دارایی در کارهای خیر و عام¬المنفعه نیز فعالیت دارد. وی طی سه سال و با وجود درگیری با روستاییان منطقه برای ساخت معدن بروجرود خود، مسجد، حسینیه، زینبیه و دارآلقرانی به مساحت 760 مترمربع ساخته¬اند. از سال 84 نیز شروع به تحت پوشش قرار دادن خانواده¬های بی¬بضاعت کرده¬اند و اکنون ماهیانه به 100 خانوار کمک می¬کنند و همچنان به تعداد خانوارها اضافه می¬شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا