اخبار

نخستین نشست مطبوعاتی بدون حضور رسانه های تخصصی

متاسفانه علیرغم پیگیری های انجام شده، یکبار دیگر رسانه های تخصصی از حضور در اولین نشست مطبوعاتی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی کنار گذاشته شدند. این نشست که قرار بود همزمان با نمایشگاه ایران پلاست برگزار شود، به تعویق افتاد و روز گذشته در شرایطی برگزار شد که خبرنگاران رسانه های تخصصی به آن دعوت نشده بودند.
گزارش این جلسه به نقل از نیپنا درج شده است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در نخستین نشست خبری خود با خبرنگاران بر توسعه دانش محور در صنعت پتروشیمی تاکید کرد.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه ما اکنون از نعمت و مزیت گاز، ارتباط فیزیکی با خارج کشور ، دانشگاه های خوب، بستر صنعتی مناسب برخورداریم گفت: چنین شرایطی ایجاب می کند رشد خوبی به دست آوریم.
وی افزود: به اعتقاد من و بر اساس روش های علمی موجود ما باید برای توسعه کشور به توسعه دانش محور بپردازیم و این روش توسعه را در کشور حاکم کنیم. مشروح اين نشست خبري را مي خوانيد.

پیش از اینکه شما به پتروشیمی بیایید مسئله موج چهارم صنعت پتروشیمی در دولت نهم آغاز شد. ابعاد و ویژگی های این موج چیست؟
بنده که مسئولیت را پذیرفتم مصادف شد با تصمیمات هیئت مدیره درباره موج چهارم در صنعت پتروشیمی (عصر نوین پتروشیمی) و پیگیری این موضوع به بنده واگذار شد. من هم با دیدگاهی که برای حرکت جدید توسعه پتروشیمی درنظر گرفتم مشغول بازنگری برنامه بیست ساله پتروشیمی هستم و اهداف موج چهارم را هم متناسب با همین تفکر پیگیری می کنیم.
ما اکنون از نعمت و مزیت گاز، ارتباط فیزیکی با خارج کشور ، دانشگاه های خوب، بستر صنعتی مناسب در کشور برخورداریم. چنین شرایطی ایجاب می کند ما رشد خوبی به دست آوریم.
به اعتقاد من و بر اساس روش های علمی موجود ما باید برای توسعه کشور به توسعه دانش محور بپردازیم و این روش توسعه را در کشور حاکم کنیم. تفاوت این روش با توسعه سخت افزاری این است که در آن روش به رفع موانع، فناوری و پژوهش و به نخبگان توجه نمی شود و بیشتر به فروش بیشتر توجه می شود. اما در رویکرد توسعه دانش محور که در پتروشیمی حاکم خواهد شد ما در تلاشیم مرکز پژوهش و فناوری را بیش از پیش فعال کنیم و ارتباط بسیار خوب و موثری با نخبگان دانشگاهی برقرار کنیم تا مزیت خوراک و بستر صنعتی کشور را از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل کنیم.

با توجه به کاهش بهای نفت چه پیش بینی برای صادرات و فروش داخلی دارید؟
بحران اقتصاد جهانی از آمریکا شروع شد . معمولا کشورهایی متضرر می شوند که به آمریکا وابسته باشند که ما خوشبختانه چندان تاثیر نگرفتیم. اما طبیعی است که افت قیمت ها و فروش وجود خواهد داشت اما خوشبختانه ما در داخل مشکلی برای فروش نداریم و قیمت ها را برای خریداران داخلی منطقی کرده ایم و برای صادرات هم چالشی نداریم و برنامه را پیش می بریم. اما طبیعی است که به علت کاهش قیمت از نظر ارزش صادرات به رقمی کمتر از برنامه پیش بینی شده دست خواهیم یافت. البته ما مواد مورد نیازمان مثل لیسانس و قطعات را هم ارزان می خریم و درواقع این ارزان شدن برای ما دو طرفه است، هم خریدمان ارزان شده است و هم فروشمان.

درباره خصوصی سازی و نحوه خصوصی سازی شرکت ملی صنایع پتروشیمی هم توضیح دهید؟ آیا این بحران جهانی روی این خصوصی سازی تاثیر نگذاشته است؟
درباره واگذاری پتروشیمی با سازمان خصوصی سازی به توافق رسیدیم و قرار شد که 14 شرکت به صورت هلدینگ پتروشیمی یکجا واگذار شوند و بقیه شرکت ها هم تک تک یا در بورس یا به صورت مزایده واگذار شوند. البته ما به این نتیجه زمانی رسیدیم که مطالعات علمی انجام دادیم و ما سه گزینه هلدینگ مرکزی، هلدینگ تخصصی و فروش انفرادی را بررسی کردیم و متوجه شدیم واگذاری به صورت هلدینگ مرکزی بیشترین امتیاز را دارد.

آیا کسی توان خرید این هلدینگ را دارد؟
بررسی های ما نشان می دهد هیچ تفاوتی بین فروش به صورت هلدینگ با فروش به صورت انفرادی وجود ندارد و همان سرمایه گذاران می توانند بیش از 50 درصد این هلدینگ را بخرند و بقیه هم به صورت سهام عدالت و سهام در بورس واگذار می شود. این مطالعات به مدت 8 ماه در دانشگاه صنعتی شریف ادامه داشت و کارشناسان براساس مدل دلفی به این نتایج رسیدند.

درباره طرح اتیلن غرب و شرق و اینکه پتروشیمی جم و خراسان کمتر از ظرفیت تولید می کنند توضیح دهید. همچنین توضیحاتی هم درباره بازپرداخت وام های خارجی پتروشیمی ارائه دهید؟
باختر یک شرکت هلدینگ با زیرمجموعه 11 شرکت است و ما در این مجموعه 30 درصد سهام داریم. این شرکت کاملا خصوصی است. ما مشکلی برای تزریق پول به این واحد نداریم اما سهم ما در این واحد فقط 30 درصد است و می توانیم به اندازه سهممان هزینه کنیم. سایر شرکا به علت طولانی شدن روند دریافت وام و در هزینه کردن دچار مشکل شده اند که با برطرف شدن این مشکلات این پروژه ها به روند طبیعی خودشان ادامه می دهند.
درباره تولید هم باید بگویم پتروشیمی خراسان تنها شرکتی است که همیشه بالای 100 درصد تولید می کند. اما پتروشیمی جم چون تازه راه اندازی شده طبیعی است که کمتر از ظرفیت تولیدکند. این مجتمع که روز دوشنبه افتتاح خواهد شد چند ماه است که تولیدات خود را شروع کرده و 350 هزار تن تولید و 100 هزار تن هم صادرات داشته است.
من درباره اتیلن شرق اطلاعات جدید ندارم و باید بررسی کنم. اما در باره موضوع بازپرداخت وام ها باید بگویم که مانند گذشته مشکلی دربازپرداخت وام ها وجود ندارد و کارها به موقع انجام می شود و ما هیچ عقب افتادگی ندریم و ان شاء ا… نخواهیم داشت.

در واگذاریهای و خصوی سازی بحث قیمت گذاری خوراک مطرح است. ظاهرا قرار است قیمت ها شناور شود؟
از پارسال قیمت ها آزاد شده است و ما قیمت خوراک را 5 درصد کمتر از FOB خلیج فارس تعیین می کنیم. اما اگر منظور شما خوراکی است که وزارت نفت به شرکت ها می دهد باید بگویم که ما قصد داریم مانند عربستان که این خوراک را به مدت ده سال 30 درصد زیر قیمت به مجتمع ها می دهد چنین عمل کنیم تا رغبت به سرمایه گذاری و توجیه اقتصادی برای حضور سرمایه گذاران فراهم شود.

با توجه به افت فشار گاز برای امسال چه برنامه ای دارید؟
با توجه به اطلاعاتیکه داریم و اقداماتی که شرکت گاز انجام داده انتظار می رود با کمبود گاز مواجه نشویم. اما اگر مصرف گاز خانگی درست نباشد و خیلی بیشتر از الگوی مصرف شود طبیعی است گاز قطع می شود و این به معنی کاهش درآمد کشور و در واقع آسیب دیدن خود مردم در بلند مدت است. بنابراین باید اطلاع رسانی شود تا مردم با مدیریت مصرف، از این مشکل جلوگیری کنند.

با توجه به اینکه باختر خصوصی است مشکلات آن را چه کسی حل می کند و اگر شرکاء پول نداشته باشند این واحدها ساخته نخواهد شد؟
پتروشیمی هم کمک فنی و هم پشتیبانی فنی می کند. اینها در حال حرکت هستند و ما اطلاعات فنی و لیسانس و فاینانس و پشتیبانی فنی را انجام می دهیم و در کنار اینها هستیم و خیلی از اینها پیشرفت دارند و ما دوره ای از آنها بازدید می کنیم. ما قرارداد با باختر داریم و مدیریت فعلا با پتروشیمی است و پشتیبانی مدیریتی را ما انجام می دهیم. بنابراین نگران نباشید و کارها به خوبی پیش خواهد رفت.

درباره میزان درآمد پتروشیمی و تولید به نظر می رسد افزایش درآمد و افزایش تولید منطقی نیست؟
برای امسال تولید نهایی 25 میلیون تن برنامه ریزی شده است که تا پایان آبان 5/17 میلیون تن تولید کردیم که 7/6 میلیون تن به ارزش 3/5 میلیارد دلار صادر شد و فروش داخلی 8/3 میلیون تن به ارزش 24188 میلیارد ریال انجام شد. کل فروش هم 7/10 میلیون تن به ارزش 8 میلیارد دلار است که می شود حدود 88 درصد برنامه. این تفاوت تولید و فروش هم به علت تولید بین مجتمعی است که هر مجتمع خوراک مجتمع دیگر را تامین می کند. البته به علت افت قیمت جهانی ممکن است میزان کل فروش ما از نظر ارزش محقق نشود اما از نظر مقدار حتما محقق خواهد شد.

مجموع بدهی شما به بانک ها چقدر است؟ چه تمهیداتی برای بازپرداخت دارید؟
ما بدهی زیادی نداریم. بانک های داخلی یک مقدار کم توان هستند. کل بدهی ما در حد 4000 میلیارد ریال است و داریم قسط ها را پرداخت می کنیم. بدهی خارجی هم 10 میلیارد دلار بیشتر نیست که اگر وام جدید دریافت نکنیم پرداخت اقساط این وام ها تا سال 1393 تمام می شود.
در تعریف بدهی باید بگویم اگر ما وام بگیریم و صرف سرمایه گذاری کنیم برنده شده ایم و این بدهکاری ارزشمند است. اما اگر وام گرفتیم و فقط مصرف کردیم این مصیبت است. در جهان همه بدهکارند و این هنر جذب سرمایه است برای سرمایه گذاری و توسعه کشور.

واگذاری ها در پتروشیمی تاکنون چگونه بوده و این هلدینگ شامل چه شرکت هایی است؟
مجموعه 14 شرکتی که وجود دارند و 18 طرحی که در حال ساخت هستند این هلدینگ را تشکیل می دهند. البته براساس توافق انجام شده اگر برای این طرح های در دست ساخت مشتری پیدا شود ما ملزم هستیم که آنها را هم بفروشیم. واگذاریها هم شروع شده و تاکنون مجتمع های امیرکبیر، فناوران و رازی واگذار شده اند .

بهره برداری از 12 طرح در امسال به کجا رسیده؟ گفته می شود که این امر محقق نخواهد شد؟ شایعه برکناری آقای افشین چیست؟
آقای افشین بازنشسته هستند. اکنون هم دوره کاری ایشان تا مرداد 88 تمدید شده است. ایشان واقعا زحمت می کشند و گنجینه دانش ما در شرکت هستند.
درباره 12 طرح امسال هم باید بگویم که بله امسال 7-8 طرح در سرویس قرار گرفته اند و بقیه طرح ها به سه ماهه اول سال آینده موکول می شود تا ان شاء ا… راه اندازی شوند.

به نظر می رسد تحریم و بحران جهانی روی پتروشیمی تاثیر گذاشته است و شما با مشکل کمبود منابع مالی روبرو هستید. برای حل این مشکل چه می کنید؟
ما به علت کاهش قیمت ها نمی توانیم از سود حاصل از فروش برای تعدیه استفاده کنیم. لذا سود فروش را به بازپرداخت وام ها اختصاص می دهیم و برای توسعه در بازپرداخت پول خوراکی که از وزارت نفت می گیریم تقاضای استمهال یکساله کرده ایم تا با رقم 4 میلیارد دلاری که از این طریق به دست می آید توسعه را پر سرعت ادامه دهیم. همچین صحبت های اولیه برای امکان استفاده از ذخیره ارزی هم انجام شده است.
البته قبلا هم گفتم کاهش قیمت ها فقط در فروش ما نبوده و در خرید ما هم بوده است. قیمت کاتالیست از 13 میلیون دلار به 3 میلیون دلار رسیده است. بنابراین باید نگاه اقتصادی به این موضوع داشته باشیم. پروژه های موجود مشکل مالی ندارد چون فاینانس آنها قبلا تامین شده است. برای پروژه های آتی هم ضمن ارتباط با بانک های آسیایی برای تامین فاینانس، از منابع بانک های داخلی هم استفاده می کنیم. ضمن اینکه امکان استفاده از استمهال پرداخت هزینه خوراک و حساب ذخیره ارزی و سایر راه حل های موجود هم وجود دارد. بنابراین برای روبرو شدن با بحران جهانی مشکلی نداریم و می توانیم منابع مورد نیازمان را تامین کنیم.

با توجه به کاهش قیمت نفت شنیده شده است که پتروشیمی کاهش تولید خواهد داشت؟ آیا اینگونه است؟ ضمنا شما از تولید 25 میلیون تن صحبت کردید اما در زمان آقای نجابت صحبت از تولید 35 میلیون تنی بود. علت این تفاوت چیست؟
35 میلیون تن با احتساب محصولات میانی است.
درباره کاهش تولید قابل فروش هم من چیزی نشنیدم. اما در بخش اقتصادی این امکان وجود دارد که اگر اوره ارزان شد و آمونیاک گرانتر بود طبیعی است که تولید اوره را کمتر و تولید آمونیاک را بیشتر کنیم تا با فروش آن سود بیشتری ببریم. بنابراین اینها بحث های بازار و اقتصاد هستند و ربطی به مسائل فنی ندارند.

در وضعیت موجود مجتمع های ما سود ده هستند؟ در پتروشیمی تبریز به علت رکود جهانی محصولاتشان در بازار فروش نرفته و در کریدورهای آنجا دپو شده آیا این را تایید می کنید؟
در تولید و اقتصاد همیشه بالا – پایین وجود دارد. اما وقتی قیمت فروش ارزان می شود، طبیعی است که خوراک هم ارزان می شود، بنابراین سود پایین نمی آید. یعنی تجارت تا زمانی که بالاتر از نقطه سر به سر باشد، منطقی و سودده است.
در ماههای گذشته وقتی قیمت آزاد شد ما به علت مشکلاتی که پیش آمد تا چند هفته دچار اختلاف فروش شدیم که بعد از مدتی حل شد و الان مشکلی نداریم. این نکته ای که می فرمایید فقط مربوط به تبریز نبود و در بندرامام هم پیش آمد. اما اکنون مشکلی نیست.

توضیحی هم درباره مراحل آزادسازی قیمت محصولات بفرمایید؟
همه قیمت ها آزاد شده به جز کود شیمیایی که آن هم به علت حمایت از کشاورزان انجام نشده است. درباره آزادسازی این محصول هم دولت تصمیم می گیرد و ما مجری تصمیمات دولت در این زمینه هستیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا