اخبار

کتاب حلال ها و صنعت رنگ منتشر شد

کتاب حلال ها و صنعت رنگ، نگارش مهندس حمید رقمی به تازگی به بازار علاقمندان کتاب های تخصصی عرضه شده است. کتاب یاد شده در 250 صفحه در قطع رقعی و به قیمت 12000 تومان از ظریق ناشر به شماره های 88742194 و 88761861 قابل تهیه می باشد. در پیشگفتار مولف آمده است: تاکنون ‌مطالبی‌چند در زمینه حلال‌ها به ‌زبان فارسی به رشته تحریر درآمده است، بعضاً به عنوان بخشی ازکتاب هایی مرتبط با صنایع شیمیایی و رنگ و در دو سه مورد هم به صورت کتاب هایی منحصراً درخصوص حلال ها. با این بیان روشن است که کتاب پیش رو نه اولین ‌نمونه ازکتاب های مرتبط باحلال های شیمیایی به زبان فارسی بوده و بی شک -وامیدوارانه- آخرین ‌آن ‌هم ‌نخواهد بود. اما سعی این نگارنده براین بوده است که این کتاب کمی متفاوت(تر) به مقوله موردبحث بپردازد.
شاید روزگاری ‌نه ‌چندان ‌دور وضعیت ‌در صنعت ‌رنگ ‌بدین ‌منوال ‌بود که ‌بررسی ‌و اعلام‌نظر درخصوص‌ حلال‌ها و نقش ‌آن ها ‌در رنگ‌ها، عمدتا بر”داده‌های”کسب‌شده ‌ازطرق صرفا تجربی استواربود،درصورتیکه امروزه این نوع نگرش به طورکامل دگرگون شده و افزایش دانش -بخصوص در به روزترها- ازچگونه‌هاوبه‌ویژه‌چرا ها ی شیمیایی- فیزیکی مرتبط با حلال ها (وسایراجزای تشکیل دهنده رنگ ها) حتی قبل از”هم زدن”، پیش بینی نتایج حاصل راممکن‌ساخته‌است. به‌عنوان‌مثال‌اینکه‌‌آیا یک ‌رزین‌بایک‌حلال‌مخلوط‌می‌شود یا نمی‌شود، فقط ‌با شناختی‌کمی ‌دقیق ‌تر از ساختارشیمیایی ‌و برخی ‌از پارامترهای ‌ترمودینامیکی ‌حلال-ورزین-موردنظرقابل تشخیص‌‌است‌، همچنین‌وباآگاهی‌ازوجود،چندوچون‌ونقش‌نیروهای‌بین‌مولکولی،میتوان‌بربسیاری‌از”حل‌شدنها” و “حل‌نشدن‌ها”، “مخلوط‌شدن‌ها”و”مخلوط‌نشدن‌ها”و…..آنهم‌بدون‌انجام”تست‌های‌روتین”اشراف داشت، به همین منوال‌است‌آگاهی ازباویابی‌اثربودن‌یک‌حلال دربهبود امکان “ترشدن” اجزاءپودری رنگ درزمان ساخت‌ویاترشدن‌زیرآینددرزمان‌اعِمال.همه‌وهمه‌این2عوامل‌قابل‌شناسایی و پیش‌بینی‌خواهندبود،به‌شرط‌اینکه ‌بادانشی‌کمی‌عمیق‌تر به سراغ آن برویم، درصورتیکه درعوض‌وبانگاهی‌کمی‌بدبینانه،باید گفت که متوسل شدن به اطلاعات سطحی وبدترین نوع‌آن‌یعنی”دانش”منتقل‌شده‌بصورت شفاهی از”تجربیات” دیگران ….دربهترین حالت فقط برای”موردخاص” ،آنهم- فقط درکوتاه مدت- کمی”مشکل گشا”خواهد بود.
یکی‌ازویژگی‌های‌این‌کتاب‌پرداختن به مفاهیم ضروری بصورت کمی عمیق تر-درحدی که درچارچوب‌ یک ‌کتاب ‌کاربردی‌می‌گنجد- می‌باشد……وبه‌این‌ترتیب می رسیم به دیگر ویژگی این کتاب ،یعنی کاربردی بودن .جهت حصول این خواسته ،سعی نگارنده براین بوده است‌که‌تجربیات عملی وطی سال های سال کسب کرده خود را با دانش نسبتاً به روزبه‌نوعی‌درهم‌آمیزد.البته‌دراینجا- وبه ‌همین‌مناسبت- یک‌توضیح‌لازم‌است وآن اینکه “کاربردی”بودن‌نبایدالزاماًبرابربا”سطحی”قلمدادشود،کاری‌که(درکشور ما) بسیارمرسوم است.- شاید هم به‌جهاتی- بلافاصله پس ازبکاربردن واژه”کاربردی” ،صفت هائی چون آسان‌،روزمره،غیرعلمی،سطحی‌،حصول‌نتیجه‌بدون‌زحمت‌و………رابه‌ذهن‌متبادرمی سازد!
یکی‌دیگرازویژگی‌های‌این‌کتاب-حداقل‌سعی براین بوده است- که ارقام وجداول مرتبط با مشخصات‌حلال‌ هااعم‌از فیزیکی،شیمیائی،فیزیولوژیکی‌واکولوژیکی‌حتی المکان به روز واز منابع معتبر(تر) باشدومسلماًبرای ‌دسترسی‌به‌داده‌هائی‌این‌گونه،مقایسه‌آنها با یکدیگر وسپس‌انتخاب‌ارقامِ ِبه‌واقعیت‌نزدیک‌تر،انرژی وزمان‌نسبتاً زیادی‌صرف‌گردید.به رغم این موضوع‌وباتوجه به انبوهی از ارقام که ازطریق اینترنت قابل دسترسی می باشد ،نگارنده هیچ‌گونه‌ادعائی‌برصددرصدصحیح‌بودن‌ارقام جداول مندرج درکتاب نداشته ومسئولیتی ازاین بابت نیزبرعهده‌نمی‌گیرد.درهمین‌ارتباط‌اشاره‌شود که ‌بخصوص ‌داده‌های‌ مربوط ‌به‌حدمجازهای‌محیط‌کار (MAK)وسایرویژگی‌های‌فیزیولوژیکی‌واکولوژیکی‌تغییر‌‌کرده‌درسالهای2009و2010(تاجائی‌که‌قابل‌ردیابی‌بود)نیز‌منظورگردیده است.
وبالاخره اینکه- شایداین‌نیزوجه تمایزی باشد برای‌این‌کتاب‌حلال‌ها- به استثناء بخش‌های‌عمومی ترِکتاب ،عمده نگاه برنقش حلال ها درصنعت رنگ بوده ویک بخش کاملاً تفکیک‌شده‌باعنوان”حلال‌هاورنگ ها”به این‌مهم اختصاص داده شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا