اختصاصی ایران پلیمر از نهمین دوره کنفرانس بین المللی مستربچ و کامپاند/ دکتر محمدمهدی خراسانی، دبیر کنفرانس و عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان مستربچ و آمیزه های پلیمری: پیام این کنفرانس، اهمیت به روز بودن است

بسپار/ ایران پلیمر کنفرانس بین المللی مستربچ و کامپاندهای پلیمری نهمین دوره خود را در روزهای 28 و 29 بهمن ماه در هتل المپیک تهران برگزار می کند.
گفت و گوی خبرنگاران ایران پلیمر با دکتر محمدمهدی خراسانی، دبیر کنفرانس را در ادامه می خوانید:
ایران پلیمر – جایگاه و چالش کنفرانس های تخصصی را در توسعه علوم، مهندسی و صنایع چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا کنفرانس مستربچ و کامپاند توانسته است در 8 دوره برگزار شده این جایگاه را محقق کند؟
دکتر خراسانی: چالش اساسی بنده، اعضای هیات مدیره و کمیته اجرایی کنفرانس، چالش استراتژی و سیاست گذاری موضوعی کنفرانس بود. ما تا حدودی در اجرا شرایط را مهیا میدیدیم هرچند که کار از نظر جزئیات فوق العاده سخت و پیچیده است اما از نظر اینکه موضوعات حول چه محوری باشند، بسیار حایز اهمیت بود.
از طرفی مسائلی مانند مشکلات اقتصادی، قانون صادرات و ناترازی انرژی که تاثیر مستقیم روی بازده تولید گذاشته است، تردید و دغدغه ایجاد میکرد. در مجموع با توجه به ابر چالشهایی که کل صنعت و اقتصاد ایران را فرا گرفته است، تلاش کردیم کاربردی ترین موضوعات روز را انتخاب و ضمن طرح مساله، برای ارایه راهکار هم تدابیری داشته باشیم.
ایران پلیمر –رشد این صنعت در سالهای اخیر را نتیجه چه عواملی می دانید؟
دکتر خراسانی: ما در این دوره نشستی حول محور اقتصاد کلان خواهیم داشت. اقتصاد کلان حاکم بر شرایط فعلی جامعه ایران، نقش اساسی در توسعه صنعتی دارد و اتفاقا موانعی برای توسعه صنعت مستربچ و صنعت آمیزه سازی پلیمر کشور ایجاد میکند که نیاز است به دقت رصد، بررسی و در مورد آن کنشگری شود.
بابت همکاریهایی که بین صنایع پتروشیمی به عنوان بالا دست این زنجیره با صنعت آمیزه سازی وجود دارد، باید بتوانیم همکاریها را گسترش دهیم و از ظرفیت بالایی که در صنعت آمیزه سازی ایجاد شده به صورت مشترک با صنایع پتروشیمی به بهترین شکل استفاده کنیم.
در نشست بررسی نوآوری های تکنولوژیکی و ماشین آلات صنعت آمیزه سازی، مسائل قانونی مرتبط با خرید و فروش و واردات ماشین آلات، تواناییهایی که در ساخت و نیازهایی داخل کشور به واردات وجود دارد را بررسی خواهیم کرد.
همانطور که اشاره کردم، این صنعت به لحاظ صادرات از دو ناحیه قانون گذاری و موانع اقتصادی خصوصا بحث قیمت گذاری مواد اولیه، دچار تهدیدات فوق جدی شده است. مهم است که صادرات ما به سمت محصولات با ارزش افزوده بالاتر پیش برود که رشد صنعت مستربچ و کامپاند در آینده حفظ شود.
در صنعت پلاستیک، اقتصاد چرخشی از اهمیت زیادی برخوردار است. تا چند سال گذشته، به این موضوع به صورت جدی بهایی داده نمیشد اما به مرور زمان با مشخص شدن اهمیت این امر و اقدامات عملی در قالب قوانین ملی و کنوانسیون های بین المللی، وضعیت کلی بازیافت پلاستیک به طور جدی تری مورد توجه قرار گرفته و امروزه تصمیم سازیهای بالادستی را هم درگیر خود کرده است. در این مورد هم در کنفرانس نهم در نشستی به ابعاد مختلف خواهیم پرداخت.
ایران پلیمر –میزان انگیزه اساتید و دانشجویان مهندسی پلیمر و رشته های مرتبط برای مشارکت در این کنفرانس چه قدر است؟ چگونه این همکاری می تواند به نتایجی ملموس در صنعت مستربچ و کامپاند در کشور منتهی شود؟
دکتر خراسانی: مثل همیشه یک بخش اصلی کنفرانس که مورد استقبال هم هست، به مقالات پژوهشی اختصاص دارد. یک کمیته ی علمی قوی و متشکل از اساتید دانشگاه و پژوهشگران صنایع مرتبط در این دوره داوری مقالات را برعهده داشتند. طی جلسات متعددی که در کمیته علمی برگزار شد و بازخوردهایی که از طریق نظرسنجی و مصاحبه با اساتید داشتیم، بنده فکر میکنم فضای مناسب و مثبتی برای جلب مشارکت بیشتر دانشگاهیان فراهم شده است. همچنین با توجه به برجسته کردن پژوهش های کاربردی، خوشبین هستم که نسبت به سالیان گذشته دستاوردهای بیشتری از برگزاری کنفرانس حاصل شود.
ایران پلیمر – آیا برنامه ویژهای برای این دوره از کنفرانس پیش بینی شده است؟
دکتر خراسانی: برنامه ویژهای که برای این کنفرانس در نظر گرفته شده (که البته پیش از این هم یک بار سابقه برگزاری داشته)، ایده بازار است. ایده بازار با کمک ستاد توسعه تکنولوژی نانو برگزار میشود و هدف آن این است که برخی ایده های نیازمند به حمایت بتوانند سرمایه گزار جذب کنند. امسال این برنامه کمی دیر اعلام شد، اما امیدواریم که شروعی باشد تا در آینده خروجی خوبی از آن گرفته شود. تا وقتی ایده ها محلی برای دیده شدن نداشته باشند، طبیعی است که ارتباط بین صاحب فکر و سرمایه نمی تواند رقم بخورد.
ایران پلیمر – پیام کنفرانس در رابطه با ترندهای تکنولوژی برای حاضرین چه خواهد بود؟
دکتر خراسانی: اهمیت دادن به موضوعاتی نظیر فنی، تخصصی و مدیریتی نشان میدهد که پیام این کنفرانس به روز بودن است و باید هم به روز بود. در ضمن تهدیدات را دید و اتفاقاتی که کل صنعت را تحت تاثیر قرار میدهد، بررسی کرد. از جنبه تکنولوژیهای تولید و فرمولاسیون، از منظر بهینه سازی و استانداردسازی همراه با استانداردهای جهانی، تطابق با وضعیت واقعی اقتصاد ایران و شرایط محیطی کار داخل کشور و غیره … اینها مواردی هستند که تمام فعالین صنعت اعم از تولیدکنندگان، بازرگانان، مشاوران و پژوهشگران باید توجه داشته باشند تا ادامه حیات و رشد مناسب برای این صنعت رخ دهد.
ایران پلیمر – اقبال به این گردهمایی از صنعت بیشتر از دانشگاه است، البته تا حدودی اشاره کردید اما اگر توضیح تکمیلی هست بفرمایید.
دکتر خراسانی: بله درست است و این موضوع البته خوشحال کننده است. این که صنعت ما این اقبال را دارد و در سالهای گذشته همواره خروجی های خوبی از دانشگاه گرفته است، چه در بحث نیروی انسانی و چه کارآفرینی، نشان می دهد که نباید ارتباط ما با دانشگاه کم شود. دانشگاه هم نباید صنعت را رها کند تا صرفا برای پژوهشهای بنیادی وقت اختصاص دهد. منظور بنده از پژوهش های بنیادی، پژوهشهایی است که صرفاً خروجی آنها مقالات پژوهشی چاپ شده در مجلات است. از سمت انجمن تولیدکنندگان مستربچ و کامپاندهای پلیمری، این فضا مهیاست و تلاش بر این بوده است تا پروژههای بیشتری با دانشگاهها تعریف شود. هر چند معتقد هستم هنوز نیازهای این صنعت و اعضا به درستی دستهبندی نشده است.
بنده دعوت میکنم امسال افراد صنعتی و دانشگاهیان در کنفرانس حضور داشته باشند و باعث افتخار است اساتیدی که در پلیمر شناخته شده هستند حضور داشته باشند و پروژه های خود را پیشنهاد دهند. قطعاً انجمن با لحاظ اولویت، برنامه دارد تا از این پروژه ها حمایت کند. این امکان که از نهادهای بالادستی مانند اتاق ایران و تهران هم حمایت گرفته شود، مهیاست تا پروژهها سرانجامی داشته باشند و برای صنعت یک خروجی موثر ایجاد کنند.