اخباراخبار ویژه

اختصاصی بسپار/ خسارت های ناشی از خوردگی و اتلاف منابع آبی/ مطالعات در افریقا

 بسپار/ایران پلیمر مطالعات انجام شده در کشورهای مختلف حاکی از آن است که بین 25 تا 30 درصد ذخایر آب در زنجیره تامین به دلیل خوردگی از بین می رود.

آفریقا سالانه به 93 میلیارد دلار آمریکا برای تأمین مالی کافی توسعه زیرساخت‌های جدید منطقه نیاز دارد، اما این قاره همچنان در حفظ یکپارچگی دارایی‌های موجود به ویژه در بخش حمل و نقل و ساختمان‌های مسکونی و تجاری دچار کمبودهایی است.
شکاف در آموزش و اصول استفاده موثر از پوشش‌های محافظ روی اماکن و تجهیزات، برای جلوگیری از خوردگی دارایی‌هایی مانند زیرساخت‌های تامین آب، خطوط لوله نفت و گاز، بزرگراه‌ها و پل‌ها و همچنین ساختمان‌های بلند، گران‌تر از هزینه تامین مالی زیرساخت‌های جدید در این قاره است.

پترا میچل،» مدیر اجرایی موسسه خوردگی آفریقای جنوبی (CorrISA)می‌گوید: «خوردگی، که اغلب به‌عنوان یک پدیده ی زیان بار لاجرم باید تحمل شود، نه تنها یک موضوع زیبایی‌شناسی است، بلکه متأسفانه می‌تواند آسیب‌های گران‌قیمت و خطرناکی به ساختمان‌ها، پل‌ها، ماشین‌آلات، تجهیزات، سیستم‌های الکتریکی و خطوط لوله وارد کند.
CorrISA، که در وزارت تجارت، صنعت و رقابت و تنها دارنده مجوز در آفریقای جنوبی توسط انجمن ملی مهندسین خوردگی (NACE) به ثبت رسیده است، در انجمن توسعه آفریقای جنوب (SADC)، سازمانی بین دولتی با 15 عضو مستقر در گابورون، بوتسوانا، در تلاش برای کاهش اثرات نامطلوب خوردگی در صنایع خودرو، هوانوردی، دریایی و ساخت و ساز است.
میچل به عنوان مثال به آفریقای جنوبی اشاره کرد که در آن خوردگی عامل اصلی تا 30 درصد از خسارت اماکن و دارایی‌های کشور را شامل می‌شود که به ترتیب 20 درصد آن سهم فرسودگی و 10 درصد آن هم سهم شکستگی های سریع و ناپایدار است.

به گفته میچل، اگرچه سهم آفریقای جنوبی از خسارت اموال و دارایی های ناشی از خوردگی بسیار کمتر از کشورهای توسعه یافته مانند بریتانیا و آلمان است، جایی که در آن بیش از 50 درصد خسارت اموال به خوردگی مربوط می‌شود، لیکن تأثیر آن بر اقتصاد ملی کاملاً قابل توجه است.
میشل می گوید: «هزینه جهانی خوردگی 2/505 تریلیون دلار آمریکا تخمین زده می شود که معادل 3/4 درصد تولید ناخالص داخلی جهانی (GDP) است. در واقع، او به مطالعات انجام شده در کشورهای مختلف اشاره می‌کند که نشان می‌دهد بین 25 تا 30 درصد دخایر آب در زنجیره‌ی تامین به دلیل خوردگی از بین می‌رود. به گفته ی Ask for Water GmbH، یک سازمان غیردولتی، خوردگی سریع دارایی‌ها و تجهیزات ذخیره ی آب، یک مشکل در حداقل 20 کشور در جنوب صحرای آفریقا است. او گفت: در حالی که در آفریقای جنوبی هزینه مستقیم خوردگی حدود 130 میلیارد رند (7/5 میلیارد دلار آمریکا) معادل 4 درصد تولید ناخالص داخلی کشور تخمین زده می‌شود، ضم اینکه هزینه¬های غیرمستقیم حداقل سه برابر هزینه های مستقیم است.
علاوه بر این، میچل می‌گوید به ازای هر تن فولاد تولید شده، حداقل 50 درصد آن برای جایگزینی فولادی که به دلیل واکنش با محیط زنگ زده است، استفاده می شود. پیش از این، سازمان غیرانتفاعی انجمن جهانی فولاد مستقر در بروکسل اعلام کرده بود که تقاضای جهانی فولاد با رشد 0/4 درصدی در سال 2022 به 1840/2 تن رسیده است و تقاضا در سال 2023 با افزایش 2/2 درصدی به 1881/4 تن رسیده است.

این بدان معناست که بیش از 890 تن از تقاضای فولاد سال 2023 برای جایگزینی فولادهای زنگ زده تعیین شده است. از این رو نقش رو به افزایش استفاده از پوشش های محافظ پایدار با استفاده از فناوری مدرن در مدیریت زیرساخت‌ها غیر قابل انکار است. میچل می‌گوید: «اگر ما از دارایی‌ها و تجهیزات مربوطه خود حفاظت نکنیم، خطرات سلامتی و ایمنی، پیامدهای مالی و تأثیرات زیست‌محیطی عظیمی خواهد بود.
به عنوان مثال، مدیر اجرایی CorrISA می‌گوید، ریزش ساختمانی در منطقه ساحلی فلوریدا در سال 2021 که در آن 98 مرگ و میر گزارش شد به تخریب تجهیزات ناشی از خوردگی مرتبط بود. حوادث دیگری که او به تخریب اماکن و تجهیزات ناشی از خوردگی مرتبط می‌داند عبارتند از: فروریختن پل جنوا ایتالیا در سال 2018، سقوط چراغ‌های راهنمایی راه‌آهن انگلستان در سال 2014، غرق شدن نفت کش اریکا در سال 1999، فروریختن بالکن در دانشگاه ویرجینیا در سال 1997، و فاجعه بوپال در هند در سال 1984.

 

(ادامه دارد …)

 

مترجم: دکتر مطهره کرامتی‌نیا، دکترا مهندسی رنگ، پژوهشگاه رنگ

 

متن کامل این مقاله  را در شماره 268 دوماهنامه پوشرنگ از گروه مجلات بسپار که در نیمه دی ماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.

در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه  و  فیدیبو  قابل دسترسی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا