اختصاصی بسپار/ گفت و گو با دبیر نهمین دوره کنگره بین المللی رنگ و پوشش: در جزیره زیبای کیش منتظر دیدار شما هستیم

بسپار/ ایران پلیمر کنگره بین المللی رنگ و پوشش یکی از رویدادهای بین المللی انجمن علمی رنگ ایران است که قبل از این به میزبانی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، پژوهشگاه رنگ و دانشگاه اصفهان برگزار شده است. هشتمین دوره این کنگره سال 2021 به میزبانی پژوهشگاه رنگ و به صورت مجازی برگزار شد.
این رویداد امسال همین هفته و در روزهای 17 و 18 اردیبهشت سال 1404 میزبان اساتید، پژوهشگران، دانشجویان و صنعتگران در نهمین کنگره بینالمللی رنگ و پوشش (ICCC2025) در جزیره کیش خواهد بود.
گفت و گوی خبرنگار بسپار با علی اصغر صباغ الوانی، رییس هیات مدیره انجمن علمی رنگ و دبیر کنگره را در ادامه می خوانید:
ایران پلیمر- آقای دکتر صباغ الوانی، لطفاً در ابتدا هدف و چشمانداز اصلی برگزاری کنگره رنگ و پوشش در سال جاری را برای مخاطبان ما تشریح بفرمایید.
دکتر صباغ: در ابتدا درود می فرستم به همه اساتید، دانشجویان، پژوهشگران و فعالان حوزه رنگ و پلیمر و صنایع وابسته. همانطور که مطلع هستید، کنگره بینالمللی رنگ و پوشش موسوم به ICCC یکی از کنگرههای شاخص در این حوزه به حساب میآید و ما مفتخریم که نهمین دوره از این کنگره را به همت دانشگاه صنعتی امیرکبیر و انجمن علمی رنگ ایران برگزار میکنیم. مهمترین هدف از برگزاری این رویداد علمی، گردهم آوردن مجدد محققان و صنعتگران حوزه رنگ و پوشش پس از همه گیری بیماری کرونا بود. متاسفانه در چند سال اخیر، برگزاری کنگرههای بینالمللی به ویژه در رشته رنگ، به تعویق افتاده بود و ما تلاش کردیم تا این رویداد را دوباره به مسیر اصلی خود بازگردانیم و آن را به شکل حضوری این بار در جزیره زیبای کیش برگزار کنیم.
ایران پلیمر- چه محورهای علمی و پژوهشی در این دوره از کنگره مورد تاکید ویژه قرار گرفتهاند؟
دکتر صباغ: در کنگره رنگ و پوشش همواره تلاش میشود تا به تمامی حوزههای مرتبط با این رشته پرداخته شود؛ این کنگره در سه بخش مجزا و بصورت تخصصی برگزار می گردد: پوششهای سطح و شیمی، پیگمنتها و مواد رنگزا و همچنین محیط زیست و انرژی.
در این دوره، یکی از مهمترین محورهای همایش، ارائه آخرین دستاوردها در حوزه پوششهای هوشمند، از جمله پوششهای ابر آبگریز و پوششهای یخگریز بوده است. همچنین در حوزههای مختلف مانند چاپ و بستهبندی و نیز انرژی و محیط زیست تلاش کرده ایم تا نتایج پژوهش های جدید را به اشتراک بگذاریم.
ایران پلیمر – آماری از مقالات ارایه شده، داوران و سایر امور برگزاری کنگره بفرمایید.
دکتر صباغ: در این دوره از کنگره، 196 مقاله جهت داوری به همایش ارسال شد که از این تعداد، 122 مقاله توسط کمیته علمی پذیرش شد. همچنین از بین مقالات پذیرفته شده، 7 مقاله جهت ارائه شفاهی و 115 مقاله برای ارائه به شکل پوستر منتخب شدند. خاطر نشان می شود که علاوه بر مقالات شفاهی، از اساتید شاخص دعوت شده است تا در دو روز برگزاری این کنگره، در زمینه های تخصصی خود سخنرانی داشته باشند. کمیته علمی کنگره به سرپرستی آقایان دکتر فرشید چینی و دکتر حسن سامعی وظیفه داوری مقالات و برنامه ریزی سخنرانی ها را برعهده داشته اند که از زحمات آنها صمیمانه قدردانی می شود. در این دوره از کنگره ICCC علاوه بر اساتید و محققان داخلی، از سایر کشورها نظیر آلمان، انگلستان، امریکا، بلژیک، چین و عراق سخنران خواهیم داشت.
ایران پلیمر – در مقایسه با دورههای قبلی، چه در ساختار برگزاری و چه به لحاظ محتوایی شاهد چه تغییرات احتمالی خواهیم بود؟
دکتر صباغ: در این دوره تلاش کردهایم تا نقش صنعت را در کنگره بینالمللی رنگ و پوشش پررنگتر از گذشته کنیم. تعداد زیادی از شرکتکنندگان از صنعت حضور دارند و سعی شده است تا یک نمایشگاه جانبی در خلال این کنگره برگزار شود تا شرکت ها و صنعتگران بتوانند محصولات و توانمندی های خود را ارائه دهند. هدف ما گسترش دامنه صنایعی است که در حوزه رنگ و رزین فعالیت دارند؛ از شرکتهای تولیدی در زمینه رنگسازی و رزینسازی گرفته تا تولیدکنندگان مواد اولیه و همچنین شرکتهای بازرگانی داخلی و خارجی که بهعنوان حامی یا شرکتکننده در این کنگره حاضر هستند. در حقیقت بالا بردن کیفیت و به دنبال آن ارزش افزوده محصولات تولیدی در حوزه رنگ و پوشش تنها با بهره گیری از دانش و تخصص میسر می شود که تلاش شده است تا در این رویداد علمی بیش از پیش به آن پرداخته شود.
ایران پلیمر- چرا جزیره کیش به عنوان محل برگزاری این دوره از کنگره انتخاب شد؟ چه عواملی در این انتخاب نقش داشتهاند؟ نهایتا فکر می کنید این امر چه تاثیری بر جذب شرکتکنندگان داخلی و بینالمللی و کیفیت رویداد خواهد داشت؟
دکتر صباغ: برگزار کننده اصلی کنگره رنگ و پوشش، انجمن علمی رنگ ایران است که در هر دوره میزبانی این کنگره را به دانشگاه ها یا موسسات مختلف واگذار مینماید. همانطور که استحضار دارید دوره قبلی این کنگره که در دوره همه گیری بیماری کرونا برگزار شد به صورت مجازی توسط پژوهشگاه رنگ برگزار گردید و پیش از آن نیز این کنگره در سال ۲۰۱۷ توسط دانشکده مهندسی پلیمر و رنگ دانشگاه امیرکبیر برگزار شد.
این دوره هم با توجه به همکاری نزدیک پردیس بین المللی کیش دانشگاه امیرکبیر با انجمن علمی رنگ ایران و پژوهشکده رنگ و پلیمر، مقرر گردید تا این پردیس میزبان برگزاری نهمین دوره ICCC باشد و برگزار کننده آن نیز پژوهشکده رنگ و پلیمر دانشگاه صنعتی امیرکبیر باشد. به واسطه امکانات و ارتباطاتی که پردیس بینالمللی کیش دانشگاه در اختیار داشت، تصمیم بر آن شد که این دوره از کنگره در جزیره زیبای کیش برگزار بشود و ما بتوانیم در کنار برگزاری این رویداد علمی، خاطره ای خوش و یک سفر به یادماندنی را برای شرکت کنندگان رقم بزنیم. ضمن اینکه جزیره کیش به عنوان یک منطقه آزاد تجاری و گردشگری، امکان بیشتری را برای حضور استاد خارجی در کنگره فراهم میکرد که این موضوع یک مزیت بزرگ برای ما محسوب می شد.
ایران پلیمر- استقبال پژوهشگران و سخنرانان داخلی و خارجی از این دوره کنگره را چگونه ارزیابی میکنید؟ آماری برای خوانندگان گروه رسانه ای بسپار/ ایران پلیمر بفرمایید.
دکتر صباغ: همانطور که اشاره کردم در این دوره، 196 مقاله برای دبیرخانه کنگره ارسال گردید. مفتخریم که اعلام نماییم این رویداد علمی با مشارکت بیش از 35 دانشگاه، پژوهشگاه و مرکز تحقیقاتی از داخل و خارج از ایران برگزار می شود. لذا به نظر می رسد که استقبال سخنرانان داخلی و خارجی در نهمین دوره از برگزاری این کنگره بین المللی قابل قبول بوده است. خیلی از اساتید و محققان به واسطه مقالات خود و برخی نیز به دعوت کمیته علمی در این کنگره حضور و مشارکت داشته اند. بسیاری از دانشجویان و صنعتگران نیز علاقه مند به حضور و بهره مندی از این رویداد بین المللی بوده اند. به صورت کلی استقبال از این مراسم خیلی خوب ارزیابی می شود.
ایران پلیمر – در حاشیه این کنگره، آیا برنامههایی برای توسعه همکاریهای علمی و صنعتی پیشبینی شده است؟
دکتر صباغ: همانطور که اشاره شد، در این دوره تلاش شده است که علاوه بر پرداختن به جنبه های علمی و پژوهشی، نقش صنعت و مراکز تولیدی را پررنگتر نماییم و به این واسطه در جهت نزدیکتر کردن صنعت و دانشگاه گام برداریم. اساتیدی که از خارج از کشور میآیند، میتوانند با دانشگاه صنعتی امیرکبیر و انجمن علمی رنگ ایران قراردادهای همکاری امضا کنند. همچنین، این یک فرصت طلایی برای شرکت ها و صنعتگران است که در کنگره حضور داشته و روابط و همکاریهای خود را توسعه دهند. متخصصان بیش از چهل شرکت صنعتی مهمان این دوره از کنگره می باشند که همین موضوع گواه ارتباط موثر فضای دانشگاهی با صنعت رنگ و پوشش در کشور است.
به علاوه، فضاهای نمایشگاهی برای حامیان صنعتی پیشبینی شده که بتوانند محصولات و خدمات خود را به شرکت کنندگان ارائه دهند. اتاق های جلسات مجزا به منظور برگزاری نشستهای تخصصی میان متخصصین و صنعتگران نیز از جمله فعالیت های انجام شده با هدف ایجاد ارتباط نزدیکتر میان صنعت و دانشگاه، در این دوره تعبیه شده است.
ایران پلیمر- موقعیت و جایگاه این رویداد را در ایران، منطقه و جهان در کنار سایر همتاهای خود چگونه ارزیابی می کنید؟
دکتر صباغ: رشته مهندسی رنگ در کشور به نوعی یک رشته خاص محسوب می شود، چرا که به دلیل ماهیت بینرشتهای خود علوم مختلفی از جمله پلیمر، مواد، فیزیک، شیمی، نساجی و حوزههای دیگر را در بر میگیرد. فکر نمیکنم رویدادی وجود داشته باشد که بتواند به این شکل، پذیرای حوزه ها و علوم مختلف تحقیقاتی باشد و به صورت تخصصی به موضوع رنگ بپردازد. بنابراین، به نظر میرسد این رویداد چه در کشور ما و چه در سایر نقاط جهان شرایط منحصربفردی دارد و به وضوح نیازمند گسترش و پویایی بیشتر است. به عنوان رییس انجمن علمی رنگ ایران اذعان می کنم که پتانسیل لازم برای این کار در کشور وجود دارد و نیاز است تا کلیه متخصصان و دانش آموختگان این رشته که در حال حاضر در طیف وسیعی از صنایع مشغول به کار و پژوهش هستند بیش از پیش به رشد و شکوفایی رشته مهندسی رنگ کمک کنند.
ایران پلیمر- به عنوان فردی با پیشینه در این حوزه، تغییرات عمده (فناورانه یا اقتصادی یا …) که در سالهای اخیر در حوزه علوم و صنایع رنگ و پوشش شاهد بودهاید چه ها بوده اند؟
دکتر صباغ: در سالهای اخیر، شاهد حضور متخصصان رشته رنگ و پوشش در صنایع مختلف هستیم. اگر در سالهای گذشته، عمده دانش آموختگان در صنایع مربوط به رنگ و رزین فعالیت میکردند، در یک دهه اخیر شاهد فعالیت آنها در حوزههای مختلفی مانند چاپ و بستهبندی، نساجی، صنایع مرتبط با سلولهای خورشیدی و زمینههای زیستمحیطی مانند تصفیه پساب و حتی ساخت مواد پیشرفته بودهایم.
بدون شک به پشتوانه دانش بین رشته ای، متخصصان رشته رنگ توانستهاند در صنایع مختلف موجبات ارتقای کیفیت محصولات و نیز خلق نوآوری را در مجموعه های خود فراهم آورند. با همت همین مهندسین، در حال حاضر شاهد بومی سازی بسیاری از محصولات وارداتی به کشور هستیم. از سوی دیگر شاهد رشد و پیشرفت فزایندهای در شرکتهای بازرگانی بودهایم و بسیاری از دانش آموختگان با مهارتی که در این حوزه دارند، توانستهاند کارهای اصولی در حوزه بازرگانی انجام دهند و شرایط تأمین مواد اولیه تخصصی در این حوزه را بهبود بخشند.
ایران پلیمر- دشوارترین بخش مدیریت اجرایی کنگره برای شما چه بوده و چگونه بر این چالشها غلبه کردهاید؟
دکتر صباغ: این دوره در واقع نهمین دوره کنگره بین المللی ICCC می باشد و ما در کنار این کنگره، همایش پوششهای حمل و نقل، ترافیک و ایمنی را نیز در سالهای گذشته برگزار کرده ایم. بسیار تلاش شد تا از تجربیات دورههای قبل استفاده کنیم.
چالش اصلی در برگزاری این کنگره، محل آن است که هماهنگی امور مربوطه شامل سفر و اقامت شرکتکنندگان در جزیره کیش و نیز فراهم نمودن زیرساخت های سخت افزاری به مراتب از برگزاری این رویداد در شهری مانند تهران دشوارتر است. همکاران و اعضای پژوهشکده رنگ و پلیمر دانشگاه صنعتی امیرکبیر تمام تلاش خود را به کار بسته اند تا این رویداد بین المللی به بهترین شکل در جزیره زیبای کیش برگزار شود. سعی گردیده تا هتلهای مناسبی جهت اسکان مدعوین گرامی انتخاب شود و همچنین مراسمی را در شب اول کنگره روی کشتی امیرکبیر در آبهای نیلگون خلیج همیشه فارس برای شرکتکنندگان در نظر گرفته ایم که امیدواریم این مراسم برای عزیزان شرکت کننده بهیادماندنی باشد.
مجددا از زحمات تمام افراد تیم اجرایی به ویژه آقایان دکتر حسن سامعی، دکتر امیرعلی مصطفوی، دکتر رضا سلیمی و دکتر پویا جعفری سپاسگزارم و امیدوارم شاهد برگزاری باشکوه این رویداد علمی بوده و خاطرهای بسیار خوش برای همه شرکتکنندگان گرامی به ارمغان آوریم.
ایران پلیمر- در پایان، چه پیامی برای پژوهشگران، دانشجویان و فعالان این حوزه دارید؟
دکتر صباغ: در پایان، بنده به نمایندگی از کلیه تیم برگزارکننده این کنگره از تمام اساتید، پژوهشگران، دانشجویان و صنعتگران رشته رنگ که با حضور و مشارکت خود ما را در برگزاری این رویداد بین المللی یاری نمودند، قدردانی میکنم. امیدوارم بتوانیم میزبان خوبی برای این عزیزان باشیم.
اگرچه مهلت ارسال مقالات به پایان رسیده، اما از همه علاقه مندان به حضور در این کنگره دعوت به عمل می آید تا با ثبت نام و حضور در این رویداد علمی، موجبات پیشرفت و تعالی رشته تخصصی رنگ و پوشش را در کشور فراهم کنند.
همچنین از دست اندرکاران نشریه تخصصی بسپار که امکان این گفتگو را فراهم نمودند صمیمانه سپاسگزارم و برای این عزیزان و مخاطبان فرهیخته این مجله توفیق و بهروزی آرزومندم.