اختصاصی بسپار/ گفت و گو با منیره شکیبا، مدیر واحد تحقیق و توسعه بهسا پلیمر: عملکردهای مطلوب فناورانه در کشور مقهور کاستی های تجاری سازی ست

بسپار/ایران پلیمر محصولات شرکت بهسا پلیمر پارس شامل مستربچ های رنگی، مستربچ های افزودنی و کامپاندهای تخصصی بر پایه پلیمرهای مختلف اعم از PE،PP، PSو ABS و غیره است. این مجموعه با داشتن تیم تحقیق و توسعه شامل اساتید دانشگاه و نخبگان، بررسی مداوم محصولات جدید موجود در بازارهای جهانی و برخورداری از دستگاه بومی نیدر غیر متقارن، محصولات منحصر به فردی را شرکت تولید می کند که در نمایشگاه ایران پلاست 1403 معرفی و عرضه شد.
این محصولات جدید عبارتند از:
– مستربچ پرکننده شفاف (فیلر شفاف)
– مستربچ های آنتی باکتریال
– مستربج های رنگی ترنسپرنت (شفاف) بر پایه PP
– مستربچ های لیزکننده-آنتی بلاک (بدون ایجاد کدری در فیلم های نازک و ضخیم)
همچنین گفتنی است که شرکت بهسا پلیمر، پس از ارزیابی های فنی، علمی و تخصصی توسط کارگروه ارزیابی ستاد ویژه توسعه فناوری نانو موفق به اخذ تاییدیه نانو مقیاس برای دستگاه نیدر، از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ستاد توسعه فناوری نانو، شد.
بسپار- نمایشگاه های تخصصی چه اثری در توسعه بازار شما دارند؟
شکیبا: در دنیای پیچیده امروز، نمایشگاه ها صرفا برای دستیابی به اهداف تجاری برگزار نمی شوند بلکه اهداف والاتری را دنبال می کنند. در نمایشگاه های تخصصی مواردی همچون گسترش دایره ارتباطی میان شرکت ها و مشتریان و البته ارتباط با شرکت های دیگر، شناخت رقبا، ارتباط چهره به چهره با بازدیدکنندگان و بررسی درخواست ها مد نظر قرار می گیرد و به دنبال آن بروز ایده های جدید صورت می پذیرد.
حضور در نمایشگاه ها و ارتباط مستقیم با مشتریان تجربه و اطلاعاتی را در اختیار قرار می دهد که از طریق ایمیل، تماس های تلفنی و سایر ابزارها نمی توان به این تجارب دست یافت. این برهمکنش میان مشتری و تولیدکننده و همچنین بررسی نیاز مشتریان، فرصت های جدیدی در جهت تکمیل سبد محصولات ایجاد می کند و از طرف دیگر تحلیل رقبا نیز تاثیر بسزایی در بهبود و تکمیل سبد محصولات دارد.
بسپار- تازه ترین نوآوری ها در حوزه فعالیت شما در دنیا چیست؟ و در ایران چقدر با آنها همسو هستیم؟
شکیبا: صنعت پلیمر صنعت گسترده ای است و ابعاد مختلفی را شامل می شود که هر کدام از آنها با نگاه به مسوولیت های اجتماعی و رفع معضلات صنعت دائماً در حال تغییر، تحول و بهینه سازی و ارائه ایده های جدید هستند.
یکی از جدیدترین فناوری ها در حوزه صنعت پلیمر و کامپاند، توسعه ماشین آلات پیشرفته برای ایجاد اختلاط بهتر و ارائه محصولات با خواص مکانیکی بالاتر می باشد. یکی از جدیدترین این نوآوری ها، فناوری نیدر است که در زمره فناوری های دارای تکنولوژی بالا (high tech) طبقه بندی می شود. شایان ذکر است که با افتخار فناوری نیدر غیرمتقارن اکنون تنها در اختیار ایران و منحصراً شرکت بهسا پلیمر است و دسته ای از تولیدات این شرکت توسط این فناوری تولید و عرضه می شود.
لذا اینچنین به نظر می رسد که در ایران در جهت ارائه محصولات جدید و فناورانه عملکرد مطلوبی در کشور وجود دارد اما، خلاهایی برای تجاری سازی این فناوری ها و ارائه آنها به بازارهای جهانی وجود دارد.
بسپار- سه چالش بزرگ تولید صنایع پلیمری؟ و سه فرصت در این زمینه کدامند؟
شکیبا: اول، مشکلات گمرکی در صادرات کامپاندهای پلیمری حجم فروش را برای یک تولید کننده به شدت پایین می آورد لذا تولید کننده گردش مالی مناسبی برای توسعه و بهبود شرایط فعلی خود ندارد.
دوم، تامین مواد اولیه مورد نیاز از طریق واردات بسیار دشوار است. زیرا به دلیل محدودیت های مراودات مالی بین المللی پشتیبانی محصول خریداری شده از تامین کننده خارج از ایران را مختل می سازد. همچنین اعتماد سازی میان طرفین معامله بسیار سخت صورت می پذیرد. بازار داخل هم در واردات بعضی از اقلام انحصاری عمل می کند و تعیین قیمت برخی از اقلام ضروری این صنعت بدون هیچ قانون و تعرفه خاصی انجام می شود.
و سوم، از مهم ترین چالش ها این است که علیرغم داشتن گواهی های مورد نیاز برای توسعه در تولید و افزایش ظرفیت، ترخیص ماشین آلات صنعتی و ورود آنها به داخل کشور با محدودیت های بسیار بزرگی مواجه است.
اما سه فرصت:
1-وجود نیروهای متخصص و متبحر در زمینه علم پلیمر
2- بازار بزرگ مصرف کنندگان مواد و کامپاندهای پلیمری
3-دسترسی مناسب به راه های ارتباطی برای صادرات محصولات پلیمری
بسپار- پیشنهادهای شما برای سیاست گذاران و تصمیم سازان چیست؟
شکیبا: شرایط تحریم و محدویت های موجود در نظام پولی بانکی خرید مواد اولیه و یا صادرات محصولات با مشکلات بزرگی مواجه است تا جایی که واردات و صادرات از طریق حواله های مالی با ریسک بسیار بالا صورت می گیرد و عملا پشتیبانی های لازم از طریق دولت تامین کننده صورت نمی گیرد. لذا ایجاد سیاست های مناسب و شرایط امن برای نقل انتقالات مالی منجر به سهولت در واردات و صادرات می شود.
همچنین ایجاد پل های ارتباطی مناسب مانند تشکیل پاویون در نمایشگاه های بین المللی در اقصی نقاط دنیا شرایط مناسبی برای بهبود فرایند تولید و سبد محصولات ایجاد می کند و از همه مهم تر تبادل دانش فنی تاثیر بسزایی در رشد صنعت به ویژه صنعت مواد پلیمری و شیمیایی خواهد داشت.
سهم بازار شما در داخل کشور و سهم صادرات از تولیداتتان چقدر است؟
شکیبا: با توجه به تخصص شرکت بهسا پلیمر در حوزه رنگ های مورد استفاده در صنعت لوازم خانگی، این شرکت بیش از 90% از نیاز مشتریان در این صنف را تامین می کند. ظرفیت تولید ما در سال بیش از 6000 تن در سال است.
(ادامه دارد …)
متن کامل این گفت و گو را در شماره 264 ماهنامه بسپار که در نیمه مهرماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه و فیدیبو قابل دسترسی است.