اخباراخبار ویژه

اختصاصی بسپار/گفت و گو با مهندس امید صدریزدی، مدیر کارخانه بسپار سازه توس: کمبود شدید یا ناترازی انرژی به مراتب خساراتی بیشتر از انرژی گران تر دارد!

بسپار/ایران پلیمر امیدرضا صدریزدی دانش آموخته ی رشته مهندسی پلیمر از دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه تهران است. وی سالها در هلدینگ پارت لاستیک (مشتمل بر 11 شرکت) از مدیران ارشد سازمان بوده و در حال حاضر مدیریت کارخانه بسپار سازه توس را برعهده دارد. ماموریت این شرکت، طراحی و تولید انواع کامپاندهای الاستومری برای گروه صنعتی پارت لاستیک و سایر صنایع کشور است.
چهل سال از تاسیس گروه صنعتی پارت لاستیک می گذرد و در این مدت نقش مهمی در بومی سازی قطعات پلیمری داشته است.
تعداد همکاران شاغل در این هلدینگ به 5000 نفر رسیده است که از منظر اشتغال در استان خراسان رضوی پیشروست.

بسپار- در طول سه سال اخیر چه نوآوری هایی در تولید، چه خطوط تولید جدید و یا محصولات جدیدی توسعه داده اید؟ بر اساس چه نیازهایی در بازار؟
صدریزدی: تامین کامپاند برای برخی تایر سازهای بزرگ کشور، بومی سازی و ساخت داخل کردن ماشین الات و برنامه نویسی کامل آنها در حوزه خوراک دهی و توزین انواع مواد اولیه، راه اندازی خط چهارم اختلاط تا اخر امسال به امید خدا، از برنامه های اجرایی ما بوده است.
با توجه به مشکلات بیشمار صنعت خودرو و قطعه سازی (شامل قیمت گذاری دستوری و تحمیل زیان) ظرفیت های خالی شده و جدید را به سایر صنایع و صادرات اختصاص داده ایم.

بسپار- آیا در طول سه سال اخیر محصولی را برای اولین بار در کشور بومی سازی کرده اید؟
صدریزدی: بله. دانش فنی طراحی کامپاندهای سازنده ی تسمه نقاله های لاستیکی مسلح به کابلهای فلزی، طراحی کامپاندهای خود خاموش کننده برای تسمه نقاله های لاستیکی کاربردی در معادن زیرزمینی زغال سنگ، روکش کابل EPDM HFFR، طراحی کامپاندهای فنر بادی منطبق با استاندارد DBL5558 مرسدس بنز، طراحی و تولید کامپاند اینفلاتور اتاق عمل جراحی، کامپاندهای سازنده ی شیلنگهای فشار قوی (HVAC-HYDROLIC-BRAKE)، طراحی کامپاند گردگیر پلوس، طراحی کامپاند هندریل پله برقی، طراحی کامپاند تیغه برف پاک کن و کامپاندهای مصرفی در زیره های کفش ایمنی ویژه برای صنایع لبنیات/ذوب فلزات، طراحی و تولید کامپاندهای مصرفی در فرایند روکش سرد تایرهای تجاری برخی از فعالیت های ما در مجموعه بسپار سازه توس است.

بسپار- تازه ترین تکنولوژی ها (فناوری ها) در حوزه فعالیت واحد تولیدی شما در دنیای پیشرفته صنعتی چیست؟ ما در ایران چه قدر به آن نزدیک هستیم؟ واحد شما چه طور؟
صدریزدی: توجه روز افزون به ایمنی و سلامت محیط زیست و همه کسانی که با مواد اولیه و کامپاند و قطعه لاستیکی در زمان سرویس و پس از پایان عمر در ارتباط هستند، یکی از روندهای جهانی در این حوزه است. انطباق مواد اولیه مصرفی با الزامات قانون REACH نیاز به خواستن و تحول در صنایع بالادستی شیمیایی و پتروشیمیایی دارد. مشتری نهایی نیز باید به این سطح از آگاهی رسانده شود که هزینه های لازم برای دستیابی به محصول ایمن و سالم را بپردازد. این مهم با وجود تداوم تحریمها و رکود گسترده ی اقتصادی متاسفانه چندان اولویتی نداشته و ندارد.

بسپار- مسیرهای ارتباطی شما برای آگاهی و شناخت امور فنی و تخصصی صنعت خود در سطح بین المللی چیست؟ (رسانه ها، نمایشگاه ها و …).
صدریزدی: بیشتر از کتابها و مقالات منتشره در نشریات تخصصی استفاده می کنیم و در کنفرانسهای معتبر آلمان با ارائه مقاله حضور داشته ایم.

بسپار- سهم شما از بازار داخل در حوزه تولیداتتان چه قدر است؟ اگر در بازارهای صادراتی فعال هستید، با چه استراتژی و در چه بازارهای هدفی؟ و سهم صادرات محصولات از تولیدتان چه قدر است؟
صدریزدی: کامپاندهای الاستومری گروه صنعتی پارت لاستیک100% توسط شرکت بسپارسازه توس تامین می شود. حدود50 مشتری دیگر در سطح کشور داریم که تمام یا بخشی از نیازشان را با افتخار تامین می کنیم. قطعات و محصولات تولیدی با کامپاندهای بسپارسازه سابقه صادراتی دارند.
در زمینه خود رابر کامپاند در ابتدای راه هستیم برای روکش تایر و زیره کفش و … .
مانع اصلی در توسعه صادرات بالابودن قیمت تمام شده در ایران به دلیل تحریمهاست.
مشکل بعدی فروش مواداولیه تولید برخی پتروشیمی های ما با قیمت ارزانتر در کشورهای همسایه است که باعث غیررقابتی شدن خرید کامپاند از ایران می شود.

بسپار- آیا ورود تکنولوژی به کشور دارای موانعی است؟ چه موانعی؟ در بخش تامین مواد اولیه و ماشین آلات و تجهیزات خطوط تولید با چه چالش هایی روبرو هستید؟
صدریزدی: به دلیل تحریمها شرکتهای بزرگ و معتبر و باسابقه اروپایی و ژاپنی تمایلی به همکاری با ما ندارند و محدود به برخی شرکتهای چینی هستیم عملا.
تامین ارز و انتقال آن هم ماههاست بزرگترین چالش و مانع ماست که با تداوم رکود بازارها و کاهش نقدینگی در دسترس تشدید هم شده است.

بسپار- چرا تولید در ایران به رغم برخی مزیت ها مثل دستمزدهای پایین و انرژی ارزان و … که مرتبا در فضای اقتصاد دولتی بر آن تاکید می شود، در بازارهای منطقه ای و بین المللی چندان رقابت پذیر نیست؟
صدریزدی: تداوم درصد تورم40% و بالاتر باعث افت قدرت خرید بخش بزرگی از جامعه شده که به افت بهره وری و نشاط سرمایه های انسانی می انجامد. کمبود شدید انرژی صنایع (بخوانید ناترازی!) خساراتی بسیار بیشتر از انرژی گرانتر با قیمت متناسب پدید آورده است.
تقریبا 3 تا 5 ماه از سال را با محدودیتهای فزاینده ی تامین برق وگاز و آب روبرو هستیم. قیمت فروش انواع انرژی هم منظما در حال افزایش است و در بورس انرژی (با رقابت در کمبودها) خریداری می شود.

بسپار- عمده خدمات سازمان شما به چه صنایعی ارایه می شود؟ وضعیت صنایع یادشده را چگونه ارزیابی می کنید؟
صدریزدی: خودرو، پای پوش، ساختمان، معادن، تایر، قطار و مترو.
کم وبیش مشکلات مشابهی داریم.

بسپار- در بخش صنایع خودرویی به طور مثال آیا حرکتی به سوی خودروهای الکتریکی و ملزومات آن از قبیل آمیزه های پلیمری و قطعات پلیمری مربوطه دیده می شود؟ یا در بخش انرژی های نو و تجدیدپذیر برای تولید قطعات و پوشش های مربوطه در بخش انرژی های خورشیدی و بادی و … آیا تقاضای مشهودی دیده می شود؟
صدریزدی: تا برنامه اجرایی و عملیاتی مشهودی برای قابلیت شارژ سریع و اقتصادی باتری خودرو در سراسر ایران اجرا نشود، سرعت فراگیری خودروهای الکتریکی زیاد نخواهد بود. ما به صورت پروژه ی تحقیق و توسعه روی برخی قسمتهای الاستومری سیستم باتری و خنک کاری های آن فعال هستیم.

بسپار- رشد بخش صنعت در میان گروه های عمده اقتصادی کشور بالاترین رشد و بیش از 5 درصد بوده است. این رشد به نظر شما تحت تاثیر چه عواملی بوده؟ چه موانعی بر سر راه افزایش این رشد وجود داشته؟ و آینده کوتاه مدت را در این مورد چگونه پیش بینی می کنید؟ و برای رفع این موانع راهکارهای شما برای توجه قانون گذاران چیست؟
صدریزدی: اگر بازار سهام را تابلوی مهمی از اقتصاد واقعی کشور بدانیم و گزارشات فصلی و سالانه حسابرسی شده شرکتها در سامانه کدال را بررسی کنیم چنین رشدی محقق نشده و عموما منفی و زیانساز هم بوده است. به ویژه ایران خودرو و سایپا مشمول ماده 141 قانون تجارت هستند و سالهاست در مجامع زیان توزیع می کنند!

بسپار- آیا طرح توسعه ای در دست دارید؟
صدریزدی: بله، نصب و راه اندازی خط چهارم آمیزه سازی و ورود به بازار صادراتی کامپاندهای الاستومری.

بسپار- موضوع جذب و نگهداشت نیروی انسانی آیا برای واحد شما هم به چالش تبدیل شده است؟ در حوزه نیروی متخصص یا نیروی تکنسین و کارگری و …؟ چگونه آن را مدیریت می کنید؟ احتمالا چه پیشنهادهایی برای سیاست گزاران کشور در این خصوص دارید؟

 

(ادامه دارد …)

متن کامل این گفت و گو را در شماره 265 ماهنامه بسپار که در نیمه آبان ماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.

در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه  و  فیدیبو  قابل دسترسی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا