اختصاصی بسپار/ گفت و گو با پیام خیری امیرخیز، مدیرعامل ویستاپلیمر پویش: بهبود شاخص GDP کشورها با صادرات محقق می شود

بسپار/ایران پلیمر پیام خیری امیرخیز، مدیر عامل شرکت ویستا پلیمر پویش است. این شرکت در سال 1380با تمرکز بر تولید مواد اولیه صنایع مرتبط با پلاستیک فعالیت خود را آغاز کرد. ویستا در طی سالیان گذشته با تمرکز بر تحقیقات بازار به ویژه در کشورهای حوزه GCC و CIS، آفریقا و چین به یکی از شرکت های پیشرو ایرانی در صادرات مواد پلیمری تبدیل شده است.
آقای خیری می گوید: همانگونه که اشاره شد، این مجموعه کار خود را در حوزه تولید گرانول های بازیافتی پلی اتیلن و پلی پروپیلن آغاز کرده لیکن به دلیل نیاز بازار و درخواست مشتریان اقدام به تولید آمیزه هایی با مواد اولیه پتروشیمی در صنایع مختلف از جمله لوله و اتصالات، صنایع خودرویی، صنایع ساختمانی، نساجی، لوازم خانگی، تجهیزات الکتریکی و … کرده ایم. در ابتدا با دو خط تک مارپیچ تولیدات خود را به بازار عرضه کردیم و در ادامه با تلاش بسیار و شناخت مشتریان و جذب سفارشات توانستیم آن را به هشت خط اکسترودر دو پیچ و تک پیچ با آزمایشگاهی مجهز تبدیل کنیم.
در حال حاضر ظرفیت اسمی تولید ما به 25 هزارتن در سال می رسد ولی با توجه به شرایط سخت تولید (قطعی برق تامین مواد اولیه و نیروی انسانی) به صورت تقریبی 70-80 درصد این ظرفیت را تولید می کنیم.
بسپار- برنامه های توسعه ای شما در بخش تولید کامپاند ها چیست؟
خیری: دو دیدگاه استراتژیک در زمینه توسعه تولیدات مجموعه همواره مدنظر ما بوده است: اولی، افزایش ظرفیت تولید و دیگری تنوع سبد محصولات با توجه به نیاز بازار. تاکنون سبد محصولات ما پاسخگوی نیاز مشتری بوده است و در آینده برنامه ورود به تولید مستربچ هایی با عملکرد خاص را در دستور کار واحد تحقیق و توسعه داریم. بعد از برگزاری نمایشگاه ایران پلاست و بازخورد سفارشات مشتریان در حال حاضر برنامه افزایش توان ظرفیت تولید تا 40-35 هزارتن در سال را محقق خواهیم کرد.
بسپار- آیا در بخش صادرات فعالیت داشتید در چه ظرفیتی و این تعامل با چه کشورهایی بوده؟
خیری: بله، عمده ی فروش محصولات ما به صورت صادراتی به کشورهای همسایه است، اما مشکلاتی از قبیل تامین مواد اولیه به موقع، تغییرات مداوم قیمت ارز و رفع تعهد ارزی، شبکه سازی با صرافی ها، هزینه های لجستیک، تحریم ها و اثرات تحریمی باعث می شوند ایران سهم بسیار ناچیزی از صادرات مصنوعات پلیمری در جهان داشته باشد.
تولید در ایران با چالش های بسیار زیادی روبرو است. یکی از دغدغه های مهم تولید کنندگان تامین مواد اولیه با قیمت مناسب است. به دلیل کم توجهی به موضوع ساماندهی فعالیت های اقتصادی بیشتر واحد های تولیدی، خود نسبت به تامین مواد اولیه مورد نیاز اقدام می کنند که می تواند موجب افزایش هزینه های تولید شود. ما نیز برای تامین مواد اولیه در بورس کالا دچار مشکل هستیم چرا که پتروشیمی ها صادرات محصولات خود را به فروش داخلی ترجیح می دهند. به این منظور یکی از راه های پشتیبانی و حمایت از تولید را می توان شرکت های تامین نیاز که نقش موثری در تهیه و تامین مواد اولیه موردنیاز بنگاه ها با قیمت مناسب دارند، دانست.
بسپار- در بحث فناوری تولید چه قدر همسو با دنیا هستیم؟ماشین آلات شما ایرانی است یا اروپایی یا چینی…؟ و خطوط تولید در محصول کیفی و قابل رقابت در بازارهای جهانی چه نقشی دارند؟
خیری: به دلیل عدم عرضه و تولید بیشتر پلیمرهای مهندسی در داخل کشور و به تبع آن عدم توانایی تولید آمیزه های مهندسی نمی توان عدد قابل قبولی را برای این منظور در نظر بگیریم اما با توجه به ارائه گریدهای متنوع پلی الفین ها در داخل و بروز بودن استانداردهای محصولات همواره تلاش کرده ایم آمیزه هایی مطابق با استانداردهای ملی/منطقه ای و در مواردی با توجه به نیاز مشتری جهانی عرضه کنیم. برای دستیابی به این هدف سعی کرده ایم گلوگاه تولید و نقاط مهم را شناسایی کرده و برای بهبود کیفیت محصولات خود از تجیهزات و ادوات تولید داخل کشور و خارجی استفاده کنیم. با توجه به این که جنس کار در صنایع پایین دست پتروشیمی همواره تحت تاثیر عملکرد مناسب خطوط تولید بوده است ازین رو برای حضور در بازار رقابتی، بروز بودن تجهیزات همواره دغدغه ما بوده است.
بسپار- در پایان؟
یکی از پارامترهای مهم در بهبود شاخص GDP کشورها بحث صادرات محصولات آن ها می باشد.
با بررسی شاخص GDP ایران و نسبت سهم صادرات (کمتر از 8 درصد) و مقایسه آن با دیگر کشور ها مانند بلژیک و هلند (بالای 70 درصد) در می یابیم که مقوله صادرات نقشی کلیدی در بهره وری اقتصاد کشور و تولید ناخالص داخلی کشور دارد.
(ادامه دارد …)
متن کامل این گفت و گو را در شماره 252 ماهنامه بسپار که در نیمه مهرماه 1402 منتشر شده است، می خوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید.
نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه و فیدیبو قابل دسترسی است.