مقالات

بازار پوشش­های دریایی

بسپار/ ایران پلیمر منطقه آسیا و حوزه اقیانوس آرام به علت تقاضای بالا در اروپا و آسیا و ضعف چین در کشتی ­سازی، سهم بزرگ بازار پوشش ­های دریایی را تشکیل می­دهند. طبق تحلیل TechNavio بازار جهانی پوشش ­های دریایی در سال های 2013-2018  نرخ رشد مرکب سالانه (CAGR) 11.29 درصد را تجربه کرده است. یکی از عوامل مهم در رشد این بازار، گسترش بازار نفت و گاز است. بازار جهانی پوشش­های دریایی نیز شاهد افزایش تمایل مصرف­کنندگان به خرید محصولات سازگار با محیط زیست بوده است.
توسعه مثبت بازار را در عملکرد پوشش­های دریایی و حفاظتی آن که شامل صنعت نفت و گاز است، می­توان دید و همچنین درآمد حاصل از این پوشش­ها در سه ماه دوم سال به میزان 15 درصد افزایش یافته و به 418 میلیون یورو رسیده است. این افزایش درآمد به دلیل گردش مطلوب ارز و نیز توسعه حجم تولید پوشش­های دریایی بود که به واسطه آن تقاضای کم پوشش های محافظتی تقریبا جبران می شود. در نیمه اول سال، درآمد به میزان 13 درصد افزایش یافت و به 771 میلیون یورو رسید. 
رشد بازار پوشش­های دریایی به عوامل مختلفی ازجمله افزایش تولید ناخالص داخلی جهان و تقاضای بیشتر برای حمل و نقل و تجارت از طریق دریا و تونل وابسته است. تقاضا برای مقادیر بالا باعث ایجاد چرخه ­ای برای تولید سازه­های جدید و افزایش در بهره ­وری پوشش های تعمیری و حفاظتی می­شود و به این طریق تجارت دریایی بهبود می­یابد.
ساخت سازه­ های جدید بیشتر در کره، چین و ژاپن اتفاق می افتد و اغلب تعمیرات کشتی به علت هزینه پایین و سطح فناوری قابل قبول و کارایی مناسب در چین انجام می­شود. در این میان سنگاپور به عنوان مرکزی برای فعالیت کشتیرانان در حال توسعه است. اهمیت آسیا برای پوشش­های دریایی همچنان در حال افزایش است این در حالی است که کشورهای دیگری مثل هند نیز ممکن است در آینده نزدیک پا به این عرضه گذارند.
 
قوانین زیست­محیطی
سختگیرانه شدن قوانین زیست محیطی طی سال­های اخیر در اروپا، بسیار مشهود بوده است. این مقررات، دستور کار اصلی واحدهای تحقیق و توسعه تولیدکنندگان را تعیین می­کند و به این طریق دامنه توسعه را با محدودیت مواجه می­سازد. هزینه ­های اضافی مربوط به آزمایش و تاییدیه استفاده از مواد خام و تخمین میزان خطرات احتمالی آن برای محیط زیست می­شود. این قوانین در چین و کره هم در حال پیاده سازی می­باشند. هر دو قانون “نظارت بر محصولات شیمیایی زیست کش اتحادیه اروپا(BPR)”  و “ثبت، ارزیابی، مجوز و محدودیت مواد شیمیایی (REACH) ” اثرگذاری قابل توجهی بر صنایع دریایی دارند. موضوع اصلی، اثبات ایمنی و سلامت محصولات به مشتری است. این رویکرد، هسته اصلی اهداف توسعه محصولات است. به همين دليل شرکت­های تولیدکننده بایستی آمادگی مدیریت هر گونه محدوديت احتمالی را در خصوص تولید مواد داشته باشند. قانون BPR برای استفاده از زیست­کش­ها در پوشش­های ضدخزه ایجاد محدودیت می­کند. گرچه مواد اصلی این پوشش ها نظیر Econea، Zineb، DCOIT و Copper Pyrithione با وجود قوانین سختگیرانه، همچنان می­توانند در فرمولاسیون پوشش حضور داشته باشند. این در حالیست که هزینه ثبت یک زیست­کش جدید مانند سموم و داروهای دفع آفت عقلانی بنظر نمی­رسد. به این ترتیب قانون BPR باعث از بین رفتن نوآوری و صنعت در بلند مدت می­گردد زیرا استفاده از مواد نسبتا پرخطر با کارایی بالا با محدودیت مواجه است. 
چگونگی مدیریت مجوز محصولات از دیگر دغدغه ­های مدیران این عرصه است. بیشتر بازارهای خارج از اتحادیه اروپا در حال حاضر با افزایش فعالیت های نظارتی مواجه هستند. کره جنوبی برنامه “REACH کره ای” خود را آغاز کرده که شبیه به EU REACH، بر نحوه طبقه بندی و مدیریت محصولات تأثیرگذار است. کشور چین تنظیم سختگیرانه روش های مورد استفاده مواد شیمیایی خود را تشدید کرده است. همچنین ژاپن، تایلند، مالزی، فیلیپین و ویتنام همه قوانین را برای کنترل مواد شیمیایی در کشورهای خود تنظیم کرده اند. البته باید توجه داشت که هنوز هیچ چارچوب نظارتی خاصی برای مدیریت زیستی در این کشورها اجرا نشده است، بلکه صرفا فهرستی از مواد زیستی به عنوان مواد خطرناک اولویت بندی شده است که نیاز به بررسی مجدد در شیوه به کارگیری آن ها در صنایع مختلف دارد. 
از مسائل زیست محیطی که به تازگی در صنایع دریایی ترویج یافته است میتوان به کنترل میزان انتشار(ECAsEmission Control Areas) این صنعت اشاره کرد که یکی از روش­های آن استفاده از سوخت­های گران­قیمت تر با درصد گوگرد پایین می­باشد. 
 
معرفی چند پوشش ضدخزه
آکزونوبل از شرکت های پیشرو در زمینه تولید این نوع پوشش ها خصوصا برای بدنه ناوگان ها به شمار می­رود و از معروف ترین محصولات ضد خزه این شرکت میتوان به Intersleek 1100SR اشاره کرد. 
Intersleek1100SR  باعث کاهش 9 درصدی مصرف سوخت کشتی شده و از تشکیل هرگونه خزه حتی در آب­های گرم، بر روی بدنه جلوگیری می­کند. این محصول عاری از هرگونه زیست­کش بوده و نسبت به دیگر پوشش­های ضدخزه درصد جامد بالاتر و ضخامت فیلم کمتری دارد. به همین دلیل تا حدود 40 درصد از حجم پوشش مصرفی و نزدیک به 60 درصد از انتشار مواد شیمیایی فرار در اولین اعمال کاسته می­شود. از زمان راه اندازی آن در سال 2013 تاکنون حدودا 500 کشتی با این محصول پوشش داده شده­اند.
 
مترجم: مهندس محمد بختیاری ، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مهندسی رنگ،  موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پوشش
 
 

(ادامه دارد …)

 

متن کامل این مقاله را در شماره 196ام پوشرنگ از گروه مجلات بسپار که در پایان دی ماه منتشر شده است بخوانید.

در صورت تمایل به درخواست نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک سالانه با شماره های 02177523553 و 02177533158 داخلی 3 سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا