بررسی مشکلات فرایندکاری نایلون

درصد رطوبت در نایلون و سایر پلاستیکهای نم گیر (hygroscopic) متغیر است، در نتیجه فرایندکاری و گرانروی مذاب متفاوت می باشد. در این مقاله چگونگی مواجهه با این مساله را بررسی می کنیم.
در طول سالها بارها در مورد قالبگیری پلاستیکهای حساس به رطوبت (moisture-sensitive) پرسیده اند. اخیرا قالبسازی در مورد مشکلاتی که با نایلون داشت، از من پرسید. درصد رطوبت آن بین محدوده قابل قبول 0/005 تا 0/2 درصد متغیر بود. این محدوده درصد رطوبت به طور قابل توجهی روی گرانروی نایلون و درنتیجه روی فرایندکاری آن تاثیر دارد. این مسئله نه تنها برای پلاستیکهای حساس به رطوبت نظیر نایلون، پلی کربنات، PET و غیره بکار میرود بلکه قواعد بکار رفته برای حل مشکل، میتواند برای ساخت قطعات به طور مناسب یا تغییرات رنگی رخ داده، استفاده شود. تغییرات گرانروی طبیعتا در فرایندتان انتظار میرود و میتوان با استفاده از روشهای قالبگیری علمی برطرف شود.
فرایندکاری با درک پلاستیک و آماده سازی صحیح شروع میشود. اگر شما با نایلون یا هر بسپار حساس به رطوبت دیگری سروکار دارید که امکان دارد در حین فرایند تحت آبکافت (hydrolysis) قرار بگیرد، باید بسپار را خشک کنید. آبکافت به این معناست که رطوبت با بسپار واکنش میدهد و زنجیر آن را تخریب و کوتاهتر میسازد. در نتیجه خواص پلاستیک و قطعه را از بین میبرد. ممکن است ضرورتا پخی (splay) قابل رویتی ایجاد نشود زیرا آب در واکنش آبکافت مصرف میشود.
شما پلاستیک را تنها برای حذف آب خشک نمی کنید، بلکه برای اینکه اطمینان یابید که در کاربرد به درستی کار می کند، خشک می کنید. شما نمی توانید این مقدار کم رطوبت را ببینید. درصد رطوبت مجاز برای داشتن فرایندی مناسب به نوع بسپار بستگی دارد. بنابراین با تامین کننده خود مشورت کنید که این مقدار مجاز چقدر است. برای نایلون معمولا زیر 0/2 درصد گفته می شود. اکثر پلیمرهای حساس به رطوبت نیاز دارند زیر 0/02 درصد باشند. بنابراین نکاتی وجود دارد که قالبساز باید آن را در نظر بگیرد.
(ادامه دارد …)
برگردان: دکتر فاطمه خودکار
متن کامل این مقاله را می توانید در شماره 167 ام ماهنامه بسپار/ مردادماه 1395 بخوانید.
(ارتباط با بخش اشتراک مجله 02177533158 داخلی 3 سرکارخانم ارشاد)