در بازار محصولات پتروشیمیایی یک نقص ساختاری داریم: انحصار در تولید!

بسپار می نویسد، آتش سوزی پتروشیمی بوعلی سینا اتفاق شوکه کننده تیرماه بود، در حالی که کشور در تعطیلات به سر می برد یک نشتی واحد پارازایلن بوعلی را به آتش کشید. آتش با تلاش آتش نشانان و مدیریت زنگنه فروکش کرد اما آنچه اکنون اهمیت دارد عواقب این آتشسوزی است. علاوه بر خسارتهای شدید مالی و نیاز به باسازی این واحد، نگرانی دیگر درباره اثرات این اتفاق بر عرضه تولیدات پتروشیمیایی بود. از این رو با رضا محتشمی پور رییس دفتر توسعه صنایع تکمیلی که با توجه به سمت خود، حلقه اتصال پتروشیمی و صنایع تکمیلی است به گفت و گو نشستیم. البته این مصاحبه محدود به تبعات آتش سوزی پتروشیمی بوعلی سینا نشد و از وی سوالات دیگری از جمله بازار آشفته پی وی سی پرسیدیم. ایران پلاست آتی موضوع دیگری بود که خواستار شنیدن نظر وی بودیم اما محتشمی پور ترجیح داد پاسخی به این پرسش ندهد.
رضا محتشمی پور دانش آموخته مهندسی پلیمر دانشگاه صنعتی امیرکبیر است. وی از سال 1378 در شرکت ملی صنایع پتروشیمی مشغول به کار است. شش سال در جنوب کشور در واحد تولیدی و اداره مهندسی حضور داشته و طی بخشی از این مدت هم در راه اندازی دانشگاه امیرکبیر واحد ماهشهر نقش داشته. از سال 85 هم به استثنای دو سال در دفتر توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی حضور دارد و ریاست این دفتر برعهده اوست.
بسپار-تبعات آتش سوزی پتروشیمی بوعلی سینا از نظر شما چیست؟
محتشمی پور: هر مجتمعی پس از حادثه احتمالی دچار خسارت می شود و برای مقطعی تولید آن قطع میشود اما لزوما بازار از رخداد در یک مجتمع تاثیر نمیپذیرد.
در مورد اثرات تولیدی این حادثه باید گفت که علیرغم بزرگی و میزان خسارت این حادثه، خوشبختانه آتش سوزی تنها محدود به یک واحد یک مجتمع پتروشیمی بوعلی بوده است، یعنی حتی سایر واحدهای مجتمع بوعلی سینا هم تحت تاثیر قرار نگرفته اند. فقط در مدت زمان مهار آتش کل منطقه تخلیه شد و تولید منطقه ماهشهر چند روزی متوقف شد. بعد از این مدت سایر واحدها بدون کوچکترین مشکلی به مدار تولید بازگشتند. پتروشیمی تندگویان تنها مجتمعی است که قطع تولید پارازایلن بوعلی می تواند بر آن موثر باشد و هیچ محصول دیگری در هیچ شرکت دیگری تحت تاثیر قرار نگرفته و نمی گیرد.
اما پتروشیمی تندگویان در سال حدودا به 250 هزارتن پارازایلن نیاز دارد. که مقدار تولید مجتمع نوری بیش از 450 هزار تن است. چون قبلا به پارازایلن نوری در آن منطقه نیازی نبود، تمام آن صادر میشد. پتروشیمی بندرامام هم توان تولید 180 هزارتن از این ماده را دارد که به دلایل اقتصادی تولید نمیکرد در واقع در غیاب بوعلی تامین کننده بزرگتری به نام نوری داریم که کمبود را جبران میکند و نگرانی بابت تامین پارازایلن وجود ندارد. شاید مشکلات لجستیک تنها نگرانی باشد چون انتقال قبلا با خط لوله صورت میپذیرفت اما در وضعیت کنونی باید با کشتی انجام شود. چون انتظار میرود ظرف شش ماه آینده پارازایلن بوعلی به مدار تولید بازگردد، از طرفی تولید این محصول در بندرامام هم مجددا از سر گرفته میشود لذا این نگرانی جدی نیست. ضمن اینکه در حال حاضر کل نیاز پارازایلن تندگویان در مخازن خود مجتمع و پتروشیمی بندر امام موجود است و تغییری در تولید آن به وجود نیامده است.
در واقع حادثه آتش سوزی در ماهشهر خلأیی ایجاد نکرده، تنها پیامد، تامین خوراک تندگویان از عسلویه است. و لذا قطعا تاثیری بر عرضه تندگویان ندارد، کما اینکه عرضه تندگویان در این دو هفته افزایش یافته است. پس کمبود عرضه نخواهیم داشت.
اگر کمبود عرضه نداشته باشیم قیمت محصولات پتروشیمی داخل کشور بر اثر نوسانات قیمتهای جهانی تعیین میشود و با آن بالا و پایین میرود. و ارتباطی به اتفاقی که درون مجتمع رخ داده ندارد. این ابهام گاهی در مورد تغییر قیمت داخلی خوراکهای پتروشیمی نیز مطرح میشود، در آنجا هم تصمیمات داخلی بر قیمت فروش شرکتها اثر ندارد. در شرایط ثبات عرضه قیمت فروش شرکتها همیشه از قیمتهای جهانی پیروی میکند
بسپار- نظر شما درباره بازار آشفته مواد و به خصوص پی وی سی چیست؟
(ادامه دارد …)
متن کامل این گفت و گو را می توانید در 167امین شماره ماهنامه بسپار در مردادماه 95 بخوانید.
(ارتباط با بخش اشتراک مجله 02177533158 داخلی 3 سرکارخانم ارشاد)