اخباراخبار ویژه

اختصاصی ایران پلیمر از نهمین دوره کنفرانس بین المللی مستربچ و کامپاند/ دکتر مرتضی ابراهیمی، رییس دانشکده مهندسی پلیمر و رنگ پلی تکنیک: کنفرانس مستربچ و کامپاند عمدتا افراد دانشگاهی نزدیک به صنعت و با رویکرد صنعتی را به خود جلب می کند

حضور افراد دانشگاهی حتی به صورت شنونده در این کنفرانس می تواند آگاهی آنها نسبت به نیازها و چالش های این صنعت را افزایش دهد که این امر می تواند بر نحوه تعریف و راهبری پروژه های تحصیلات تکمیلی آنها اثرگذار باشد

بسپار/ ایران پلیمر کنفرانس بین المللی مستربچ و کامپاندهای پلیمری نهمین دوره خود را در روزهای 28 و 29 بهمن ماه در هتل المپیک تهران برگزار می کند.

گفت و گوی خبرنگاران ایران پلیمر با برخی از فعالین این بخش به تدریج منتشر خواهد شد. دکتر مرتضی ابراهیمی رییس دانشکده مهندسی پلیمر و رنگ دانشگاه صنعتی امیرکبیر پاسخگوی ما در این مصاحبه بود. محور این گفت و گوها به شرح زیر است:

 

ایران پلیمر- جایگاه کنفرانس های تخصصی را در توسعه علوم، مهندسی و صنایع چگونه ارزیابی می کنید؟

دکتر ابراهیمی: برای پاسخگویی دقیق به این سوال باید نحوه توسعه علوم و فناوری و عوامل موثر بر آن را مورد توجه قرار دهیم که فکر می کنم از حوصله شما و این مصاحبه خارج باشد. در اینجا فقط به یکی دو مورد از این عوامل اشاره می کنم.  به نظر بنده، شناخت موضوعات قابل توجه که می تواند معطوف به نیازها، چالش ها و فرصت ها باشد اولین قدم در جهت توسعه علم و فناوری است و جهت پاسخگویی به آن ها بایستی محققین و متخصصین به صورت انفرادی و جمعی کوشش کنند. امروزه اصطلاحی است که می گوید دانش به صورت جمعی (یعنی توسط مجموعه ای از افراد در قالب انجمن های تخصصی) رشد می کند که در اصل دلیل آن ایجاد محیطی برای تبادل اندیشه ها و تضارب آرا است.

از این دو منظر، مطمئنا کنفرانس های تخصصی نقش قابل توجه و ارزشمندی را ایفا می کنند. معمولا در کنفرانس ها موضوعات و محورهای اصلی معطوف به چالش ها و فرصت های پیش روی آن حوزه تخصصی می باشد. از طرف دیگر شاید یکی از اصلی ترین رسالت های هر کنفرانسی گردآوری اندیشمندان، محققین و متخصصین در کنار همدیگر باشد. در این گرد هم آمدن افراد هم فرصت تبادل آراء و اندیشه ها فراهم میشود و هم فرصت شناخت افراد مرتبط با زمینه تخصصی که می تواند منجر به شبکه سازی شود که نقش به سزایی در هم افزایی و استفاده از توانمندی افراد یک شبکه دارد.

 

ایران پلیمر – آیا کنفرانس مستربچ و کامپاند توانسته است در 8 دوره برگزار شده این جایگاه را محقق کند؟

دکتر ابراهیمی: با توجه به پاسخ سوال قبل و توجه به دو نقش مهم کنفرانس ها (یعنی معرفی و بیان چالش ها و فرصت ها و گردهم آوردن افراد متخصص)، به نظر می رسد که کنفرانس مستربچ و کامپاند بسیار موفق عمل کرده است. شاهد این امر موضوعات و محورهای انتخاب شده در هر دوره از کنفرانس می باشد. با مرور این عناوین متوجه می ­شویم که در دوره های مختلف این کنفرانس همواره موضوعات و چالش های اصلی صنایع پلیمر در حال حاضر شامل توسعه متوازن و پایدار، اقتصاد چرخشی، مواد پیشرفته و با کارآیی ویژه و نیز بازیافت مواد پلیمری همواره مورد توجه بوده اند.

از طرف دیگر رشد تعداد و تنوع افراد حاضر در این کنفرانس که طیف گسترده ای از افراد شامل محققین دانشگاهی، پژوهشگاهی و صنعتی، صنعتگران و دانشجویان را دربرمی گیرد، خودش شاهد دیگری بر موفقیت این کنفرانس است.

 

ایران پلیمر- رشد این صنعت در سال های اخیر را نتیجه چه عواملی می دانید؟

دکتر ابراهیمی:  با توجه به اینکه رشد هر صنعت معطوف به وجود مزیت های نسبی و ایجاد ارزش افزوده و نیز وجود متقاضی (بازار مصرف) است، در مورد گسترش صنعت مستربچ و کامپاند در ایران، مطمئنا می توان به وجود صنعتگران توانمند، مواد اولیه پلیمری (تولیدات پتروشیمی) و بازار مناسب اشاره کرد. در حال حاضر تولیدات مواد پلیمری شرکت های پتروشیمی ایران نزدیک به 10 میلیون تن است که فرصت بسیار خوبی را برای صنایع تکمیلی پلیمر از جمله صنعت مستربچ و کامپاند فراهم کرده است. از طرف دیگر وجود بازار قطعه سازی برای صنایع خودروسازی و رشد بسیار چشمگیر لوازم خانگی طی چند سال اخیر، زمینه مناسبی برای رشد این صنعت را در کشور فراهم نموده است. البته افزایش قیمت دلار هم جذابیت صادرات مواد پلیمری بصورت کامپاند را به همراه داشته و می تواند بیش از این نیز گسترش یابد.

 

ایران پلیمر – میزان انگیزه اساتید و دانشجویان مهندسی پلیمر و رشته های مرتبط برای مشارکت در این کنفرانس چگونه است؟

دکتر ابراهیمی: برای پاسخگویی به این سوال بایستی به موضوعات مورد علاقه افراد دانشگاهی و نیز کنفرانس های موازی این کنفرانس در زمینه پلیمر توجه کرد. کنفرانس ISPST به عنوان یک کنفرانس موازی این کنفرانس که بیش از 40 سال قدمت برگزاری در ایران دارد، در حوزه پلیمر از جایگاه ویژه ملی و بین المللی برخوردار است و تعداد قابل توجهی از اساتید و دانشجویان این رشته ترجیح می دهند که در آن حضور داشته باشند. در این کنفرانس عمدتا موضوعات در مرز دانش مورد توجه قرار دارد که با توجه به علاقمندی اساتید و دانشجویان جهت انتشار نتایج تحقیقاتشان در مجلات نمایه شده بین المللی، این کنفرانس را ترجیح می دهند.

با توجه به رویکرد کنفرانس مستربچ و کامپاند که تمرکز بر موضوعات مرتبط با فناوری و عمدتا کاربردی و معطوف به دستاوردهای صنعتی است، عمدتا افراد دانشگاهی نزدیک به صنعت و با رویکرد صنعتی را به خود جلب می کند. در ضمن آن دسته از دانشجویانی که علاقمند به راه اندازی کسب و کار های جدید و استارت آپ هست، جهت اخذ ایده و آگاهی از نیازها، چالش ها و فرصت ها در این کنفرانس شرکت می کنند.

 

ایران پلیمر- چگونه این همکاری می تواند نتایج ملموسی در صنعت مستربچ و کامپاند در کشور منتهی شود؟

دکتر ابراهیمی: مطمئنا هر فناوری و فعالیت صنعتی بر پایه علوم مرتبط با خودش شکل گرفته و توسعه یافته است. بنابراین به نظر بنده، انجام پژوهش های مرز دانش گرچه ممکن است مستقیما و به صورت سریع تاثیر خود را در صنعت نشان ندهد، اما با تربیت نیروی انسانی متخصص در این حوزه و نیز ارائه ایده های نوآورانه می تواند به توسعه صنعت کامپاند کمک نماید. به نظرم، حضور افراد دانشگاهی حتی به صورت شنونده در این کنفرانس می تواند آگاهی آنها نسبت به نیازها و چالش های این صنعت را افزایش دهد که این امر می تواند بر نحوه تعریف و راهبری پروژه های تحصیلات تکمیلی آنها اثرگذار باشد. البته توجه به مباحثی همچون مالکیت معنوی نیز موضوع اساسی دیگری است که علیرغم توافق همگان بر اهمیت آن، اما متاسفانه هنوز زیرساخت های قانونی و فرهنگی آن بطور کامل شکل نگرفته است، و همین امر به عنوان یکی از موانع همکاری موثر افراد دانشگاهی و صنعت مطرح است.

 

ایران پلیمر – چه پیشنهادهایی برای ارتقای سطح کیفی کنفرانس دارید؟ هم به برگزارکنندگان و هم به مشارکت کنندگان.

دکتر ابراهیمی: به نظرم حضور افراد متخصص و صنعتی تاثیرگذار در این کنفرانس می تواند بر تثبیت جایگاه آن به عنوان یک کنفرانس الهام بخش و موثر صنعتی در کشور مهم باشد. از طرف دیگر دعوت از سیاستگزاران و کارگزارانی که در این حوزه موثر بوده و نقش ایفا می نمایند می تواند بر جامعیت این کنفرانس تاثیرگذار باشد. اگر بخواهم به طور خلاصه عرض کنم، گردهم آوردن کلیه ذیربطان و ذینفعان در یک همایش و پرداختن به موضوعات واقعی و دریافت بازخوردها و پیگیری آنها در کنفرانس های بعدی، میتواند نقش بسزایی در موفقیت این کنفرانس داشته باشد.

پیشنهاد می شود معیارهای اصلی عملکرد کنفرانس تعیین شده و در حین برگزاری و بعد از آن آمار و ارقام مرتبط و بازخوردها، جمع آوری و تحلیل شده و قدم های اصلاحی در کنفرانس های بعدی برداشته شود.

به نظرم مخاطبین هم می توانند با مشارکت فعال خود و در ارائه بازخوردهای مورد نظرشان به برگزارکنندگان کنفرانس می توانند نقش مهمی در حرکت رو به جلوی کنفرانس داشته باشند.

 

ایران پلیمر- با توجه به اینکه این کنفرانس یکی از پرمخاطب ترین رویدادهای این شاخه از علوم و صنایع در این صنعت در منطقه است، گمان می کنید در مناسبات بین المللی چه دستاوردهایی می تواند برای هر دو گروه آکادمیک و صنعتی داشته باشد؟

دکتر ابراهیمی: با توجه به وجود چالش های سیاسی فراوانی که کشور در حال حاضر با آن روبرو است، مطمئنا استفاده از دیپلماسی علمی و صنعتی نقش بسزایی در گسترش تعاملات محققین و صنعتگران کشور با سایر افراد خارج از کشور خواهد داشت که این امر می تواند حتی بر دیدگاه های سیاسی افراد و کشورهای دیگر موثر باشد. به نظرم با گسترش این کنفرانس به سمت بین المللی شدن، می توان گام بلندی در این راستا برداشت.

 

ایران پلیمر – چگونه به سمت تحقق بین المللی شدن گام برداشت؟

دکتر ابراهیمی: در این زمینه نسخه های شناخته شده و معتبری وجود دارد که می توان از آنها پیروی نمود. دعوت از محققین و صنایع معتبر بین المللی برای حضور در این کنفرانس یکی از راه های شروع این مسیر است. حضور موثر محققین و صنایع مستربچ و کامپاند ایرانی در کنفرانس های معتبر بین المللی مرتبط و معرفی و تبلیغ کنفرانس مستربچ و کامپاند ایران در آنها می تواند بر شناخت افراد غیر ایرانی موثر باشد. در ضمن استفاده از امکانات اطلاع رسانی مجازی بین المللی مانند لینکداین و ریسرچ گیت در معرفی کنفرانس مهم است. شاید یکی از راه های آسان و در عین حال موثر در این مسیر، فراهم نمودن حضور مجازی و آنلاین محققین و صنعتگران معتبر و معروف بین المللی در این کنفرانس باشد.

همچنین همکاری و تعامل با سایر کنفرانس های بین المللی در حوزه مستربچ و کامپاند (مانند کنفرانسCompounding and Masterbatch Asia)  و تمرکز بر چالش های منطقه ای و جهانی می تواند دریچه ای برای بین المللی شدن این کنفرانس باشد.

 

ایران پلیمر – نقطه نظرات تکمیلی؟

از فرصت استفاده کرده و خدمت کلیه عزیزانی که در برگزاری موفق کنفرانس مستربچ و کامپاند نقش ایفا می نمایند، خدا قوت عرض می کنم. مطمئنا تلاش ها و زحمات شما در پیشرفت علمی و صنعتی کشور در این حوزه بسیار موثر بوده و بنده به عنوان عضو کوچکی از خانواده بزرگ پلیمر و رنگ از زحمات شما تشکر می کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا