اخبار

اختصاصی بسپار/ رشد سرمایه گذاری در صنایع پلیمری و شیمیایی در سال ۱۴۰۲؛ جهش در صدور مجوزها با وجود نوسانات

بسپار/ ایران پلیمر بررسی آمارهای رسمی تازه منتشر شده از سوی وزارت صمت (تا سال ۱۴۰۲) نشان می‌دهد که در این سال، علیرغم برخی افت‌وخیزها در حوزه تولید، روند صدور مجوزهای تاسیس و بهره‌برداری در صنایع پلیمری و شیمیایی با رشد قابل توجهی همراه بوده است.

در سال یاد شده، ۲۹۷۰ فقره جواز تاسیس برای محصولات حوزه لاستیک و پلاستیک در سطح استان‌ها صادر شده که نسبت به سال ۱۴۰۱ رشد ۱۶.۶ درصدی در تعداد، ۶۱.۷ درصدی در سرمایه‌گذاری (با رقم ۱ میلیون و ۷۵۶۹ میلیارد ریال) و ۱۴.۲ درصدی در اشتغال را نشان می‌دهد. این در حالی است که در بخش مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیز ۳۷ جواز تاسیس برای همین گروه صنعتی صادر شده که از رشد ۲۷.۶ درصدی در تعداد و ۱۲.۴ درصدی در اشتغال حکایت دارد، هرچند سرمایه‌گذاری در این مناطق با کاهش ۳۳.۵ درصدی همراه بوده است.

در مقابل، گروه ساخت مواد و محصولات شیمیایی با صدور ۲۰۶۱ فقره جواز تاسیس در سال ۱۴۰۲، از نظر حجم سرمایه‌گذاری با سهم ۲۰.۵ درصدی از کل سرمایه‌گذاری در میان گروه‌های صنعتی، جایگاه نخست را به خود اختصاص داده است. سرمایه‌گذاری در این حوزه به رقم چشمگیر ۳.۵ میلیون میلیارد ریال رسیده که ۲۴۸.۷ درصد افزایش نسبت به سال قبل داشته است. با این حال، تعداد جوازهای صادره کاهش ۵.۷ درصدی داشته است.

در بخش پروانه‌های بهره‌برداری نیز آمارها قابل توجه است. گروه مواد و محصولات شیمیایی با ۱۱۲۶ فقره پروانه بهره‌برداری بیشترین سهم را داشته و سرمایه‌گذاری در این بخش به ۳۸۱.۵ هزار میلیارد ریال رسیده، اگرچه با کاهش ۲۶.۶ درصدی در سرمایه‌گذاری مواجه بوده است. به طور متوسط، سرمایه مورد نیاز برای راه‌اندازی هر واحد در این گروه، ۳۳.۹ هزار میلیارد ریال برآورد می‌شود. از سوی دیگر، گروه لاستیک و پلاستیک با ۱۱۱۳ فقره پروانه رشد ۴۴.۹ درصدی در تعداد و ۶۵ درصدی در اشتغال را تجربه کرده است.

در بخش پروانه‌های بهره‌برداری ایجادی، صنایع لاستیک و پلاستیک با ۵۲۱ فقره پیشتاز بوده‌اند که از رشد چشمگیر ۸۴.۵ درصدی در سرمایه‌گذاری و ۴۵.۴ درصدی در اشتغال حکایت دارد. در حالی‌که گروه شیمیایی با وجود ۵۱۱ فقره پروانه، با کاهش ۴۸.۵ درصدی در سرمایه‌گذاری و ۲۲.۴ درصدی در اشتغال مواجه شده است.

با این حال، در حوزه تولید کالاهای منتخب صنعتی، برخی اقلام شاهد کاهش تولید بوده‌اند. تولید تایر خودرو با رسیدن به ۱۶.۹ میلیون حلقه در سال ۱۴۰۲، ۶.۱ درصد کاهش یافته و تولید الیاف پلی‌استر نیز با رقم ۲۰۷ هزار تن، افت ۲.۸ درصدی را تجربه کرده است. در مقابل، تولید نخ فلامنت پلی‌استر به ۳۱۵ هزار تن و تولید الیاف اکریلیک به ۱۱ هزار تن رسیده است. مجموع تولید محصولات پتروشیمی نیز به عدد قابل توجه ۷۱.۱ میلیون تن رسیده است.

این آمارها نشان می‌دهد که با وجود برخی نوسانات در بخش تولید، سرمایه‌گذاری و مجوزهای توسعه‌ای در صنایع شیمیایی و پلیمری در سال ۱۴۰۲ مسیر رشد را طی کرده‌اند و ظرفیت‌های صنعتی کشور در این حوزه‌ها همچنان در حال گسترش است.

✍️ مهندس گلرخ فرد ذوالفقاری

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا