اختصاصی بسپار/ روش های نوین بسته بندی مواد غذایی: سامانه های بسته بندی فعال و هوشمند

بسپار/ایران پلیمر صنایع بسته بندی نیز همانند دیگر صنایع متناسب با نیازهای روز جامعه حرکت کرده و پیشرفتهای شایان توجهی داشته است. با توجه به افزایش جمعیت و نیاز به کاهش دورریز مواد غذایی، تغییر در سبک زندگی مردم و افزایش ملاحظات محیط زیستی، سلامت و کیفیت تغذیه در جامعه اهمیت بیشتری یافته است و تمایل مصرفکنندگان به مصرف مواد غذایی تازهتر، صنعت بستهبندی را به سمت برآوردن این نیاز پیش برده است. این پیشرفت، با استفاده از فناوریهای جدید بسته بندی که نام آن را فراهوشمند می نهیم برآورده شده است. در این مقاله به معرفی این سامانه های نوین بسته بندی میپردازیم.
سامانه های بسته بندی فراهوشمند به دو دسته ی بسته بندی های فعال و بسته بندی های هوشمند تقسیم میشوند که هر دوی این سامانه ها را به تفصیل معرفی میکنیم.
سامانه های بسته بندی فعال
منظور از بسته بندیهای فعال، سامانههای بسته بندی هستند که رنگ، بو و طعم مواد غذایی یا به عبارتی کیفیت و سلامت مواد غذایی را برای مدت طولانیتری نسبت به بسته بندیهای معمول حفظ میکنند. در این بسته بندیها، یا بسپار بسته بندی به صورت ذاتی دارای خواص ویژه است (همچون خاصیت ضدمیکروبی)، یا مواد افزودنی خاصی به سامانه بسته بندی اضافه شده است که به نحوی با فضای داخل بسته بندی یا غذا وارد برهمکنش شده، از رشد باکتری جلوگیری کرده و بازدهی بستهبندی را بالا میبرند. سامانههای بستهبندی فعال، خود به چند دسته تقسیم میشوند که در ادامه به معرفی آنها پرداخته میشود.
1- سامانههای بسته بندی با خاصیت ضدمیکروبی
در این سامانه ها، یک عامل ضدمیکروب به فیلم بسپاری اضافه میشود یا اینکه فیلم بسپاری به صورت ذاتی خاصیت ضدمیکروبی دارد. عملکرد سامانههای بسته بندی با خاصیت ضدمیکروبی یا به شکل رهاسازی عامل ضدمیکروب به درون غذا یا فضای فوقانی داخل بسته بندی، یا به صورت جذب کردن و حذف عوامل لازم برای رشد میکروب از فضای بسته بندی است. سامانه های بسته بندی ضدمیکروبی به سه دسته تقسیم میشوند:
الف) سامانه رهایندهی عامل ضدمیکروب مانند اسیدهای آلی که در صورتیکه تماس مستقیم بین ماده غذایی و فیلم بسته بندی وجود داشته باشد، به داخل غذا نفوذ کرده و از رشد باکتری و فساد غذا جلوگیری میکنند.
ب) سامانههای رهاینده عامل ضدمیکروبی که عامل ضدمیکروب یک ماده فرّار (مانند اسانس های روغنی بعضی گیاهان) بوده و در فضای بالای بسته بندی آزاد شده، سپس روی سطح غذا مینشینند و توسط غذا جذب میشوند. در این روش نیاز به تماس مستقیم پوشش دارای عامل ضدمیکروب و سطح غذا وجود ندارد.
ج) سامانه بسته بندی بسپاری که بسپار آن به صورت ذاتی خاصیت ضدباکتری دارد (مانند بسپار کیتوسان) یا عامل ضدباکتری به ساختار بسپار پیوند داده شده است. در این روش همچون روش اول، به تماس مستقیم بین بسپار و ماده غذایی نیاز است و عامل ضدمیکروب توانایی مهاجرت به داخل غذا را ندارد. در شکل 1 هر سه سامانههای بسته بندی نشان داده شده است.
2- پاداکسنده ها
بعد از رشد باکتری، اکسایش ِچربیهای مواد غذایی، دلیل اصلی فساد مواد غذایی است. مواد غذایی با درصد زیاد چربی (آجیل، گوشت و ماهی) مستعد فساد ناشی از اکسایش چربیها هستند. اکسایش چربی باعث کاهش ارزش غذایی محصول و ایجاد بوی نامطبوع میشود. به همین دلیل در بسته بندی این دسته از مواد غذایی از مواد پاداکسنده استفاده میشود. به صورت کلی، پاداکسندهها از طریق جذب کردن رادیکال آزاد ایجاد شده در حین اکسایشِ پروتئینها و چربیها ایفای نقش میکنند. رادیکالهای آزاد یا از مواد پاداکسنده، الکترون میگیرند یا به آنها الکترون میدهند و به همین ترتیب پایدار میشوند و چرخهی اکسایش را میشکنند. پاداکسندهها عموما در حین فراورش بسپار به آنها اضافه میشوند. بنابراین پاداکسنده انتخابی و بسپار باید با یکدیگر سازگار باشند تا پراکنش و توزیع مناسبی در بستر بسپاری داشته باشد. همچنین ضریب تفکیک پاداکسنده نیز در دو محیط بسپار و فضای بستهبندی باید به گونهای باشد که پاداکسنده تمایل داشته باشد در فضا، آزاد شود. پاداکسندهها میبایست ارزان، غیرسمّی، فعال در غلظتهای کم، و پایدار باشند. بهعلاوه، پاداکسندهها نباید تاثیری روی رنگ، بو و ساختار مواد غذایی موجود در بستهبندی داشته باشند. پاداکسندهها در صنایع بستهبندی با دو سازوکار عمل میکنند. یا پوشش بستهبندی حاوی پاداکسنده به صورت مستقیم با ماده غذایی در تماس است که پاداکسنده به غذا آزاد میشود یا آنکه غذا و پوشش بستهبندی با یکدیگر سطح مشترک زیادی ندارند و بنابراین پاداکسنده اول به فضای بستهبندی و سپس به غذا وارد می شود.
3- جاذبهای رطوبت
استفاده از جاذبهای رطوبت به هدف کنترل رطوبت اضافی در بسته بندی است. رطوبت زیاد در داخل بسته بندی میتواند به علّت نوسانات دما، تنفس محصولات تازه، عدم تراوایی بسته بندی نسبت به بخار آب و … باشد. رطوبت اضافی، ماندگاری مواد غذایی را کاهش میدهد و باعث افزایش بار میکروبی میشود. بهعلاوه، ایجاد فیلم بخار در محصولات تازه بستهبندی شده از جذابیتهای بصری بستهبندی برای مصرفکننده میکاهد. پس هدف از جاذبهای رطوبت، حذف یا کاهش مقدار رطوبت از سامانه است. جاذبهای غیرآلی نظیر ژل سیلیکا، اکسید کلسیم، رس فعال شده به صورت ساشه یا پد در فضای داخلی بسته بندی قرار میگیرند. علاوهبر ترکیبات غیرآلی، بعضی از ترکیبات آلی نظیر پلیوینیل الکل نیز به عنوان جاذب رطوبت به کار میروند، اما نسبت به ترکیبات غیرآلی، جذب رطوبت کمتر و قیمت بالاتری دارند.
4- سامانه های بسته ببندی با جوّ (اتمسفر) اصلاح شده
دکتر سمانه کرمی
[email protected]
(ادامه دارد …)
متن کامل این گفت و گو را در شماره 259 ماهنامه بسپار که در نیمه اردیبهشت ماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه و فیدیبو قابل دسترسی است.