اختصاصی بسپار/مروری بر کاربردهای پیشرفته رباتهای صنعتی: روندها و امکانات جدید (بخش اول)

بسپار/ایران پلیمر این مقاله مروری، به کاربردهای پیشرفته فناوریهای رباتشناسی (Robotics) در زمینه صنعتی، اختصاص دارد. رباتها در زمینههایی با کاربردهای غیرمتمرکز (non-intensive) ارایهشده و پیادهسازی (implementation) آنها مورد تحلیل قرار میگیرد. همچنین در این مقاله یک مرور کلی از مطالب منتشرشده مربوط به بررسیهای دقیق و گزارشهای فنی طبقهبندیشده براساس معیارهای کاربردی، توسعه ساختار محصولات موجود و شناسایی کمبودهای تحقیقاتی اخیر ارایه شده است. نتایج تحلیل، موانع و مشکلات زمینهای و موجود را آشکار میسازد. این موضوعات به زمینههای روانشناسی، طبیعت انسان، پیادهسازی هوش مصنوعی (AI) ویژه و الگوی طراحی شی رباتگرا (robot-oriented) مربوط میشود. تحلیل کاربردهای ربات نشان میدهد که کاربردهای نوظهور موجود در رباتشناسی با موانع فنی و روانشناسی روبهرو هستند. نتایج این مرور چهار جهت پیشرفت مورد نیاز در رباتشناسی را نشان داد که عبارت از تولید همراهان (companion) هوشمند؛ بهبود پیادهسازی محصولات بر پایه هوش مصنوعی؛ طراحی رباتگرای اشیا و راهکارهای روانشناختی برای همکاری ربات و انسان میباشند.
مقدمه
بخش رباتشناسی صنعتی یکی از بخشهای صنعتی است که بهسرعت درحال رشد است و فناوریهای استانداردشده مناسب برای فرایندهای خودکارسازی مختلف را ارایه میدهد. در استاندارد ISO 8373 سال 2012، ربات صنعتی به عنوان یک بازوی مکانیکی (manipulator) چند منظوره با کنترل خودکار، قابل برنامهریزی مجدد، قابل برنامهریزی در سه یا چند محور که میتواند ثابت یا متحرک باشد و برای استفاده در کاربردهای خودکارسازی صنعتی تعریف میشود. با این حال، همان استاندارد برای پیادهسازی گستردهتر، یک استثنا قرار میدهد. این استاندارد بیان میکند که طبقهبندی ربات به انواع صنعتی، خدماتی یا انواع دیگر بر اساس کاربرد موردنظر آن انجام میشود.
بهگفته فدراسیون بینالمللی رباتشناسی (IRF)، 373000 ربات صنعتی در سال 2019 در سطح جهان فروخته شده است. در سال 2020 تعداد کل رباتهای صنعتی فعال در کارخانهها در سطح جهان به 7/2 میلیون رسید. کاربرد موفقیتآمیز رباتهای صنعتی، قابلیت اطمینان و در دسترس بودن آنها، و پیادهسازی مفهوم نسل چهارم صنعت (Industry 4.0) علاقه فزایندهای به بهینهسازی رباتها و تحقیق در مورد کاربردهای عملیاتی جدید در زمینههای مختلف، بهویژه در کاربردهای غیرتولیدی و غیرمعمول را برانگیخته است.
طبق پایگاه دادههای ScienceDirect که یکی از بزرگترین پایگاههای علمی میباشد، بیش از 4500 مقاله علمی در سال 2019 با استفاده از واژه ربات صنعتی بهعنوان واژه کلیدی منتشر شدهاست و در سال 2020، تعداد مقالات با جذابیت و مسیر تحقیقاتی مشابه به 5300 مورد افزایش یافتهاست. شکل 1 نسبت سالانه نصب و راهاندازی رباتهای جدید در برابر تعداد نشریات علمی در پایگاه داده ScienceDirect را نشان میدهد. جذابیت علمی در این زمینه بر پایه افزایش مداوم تعداد نشریات، مستقل از مسایل سیاسی، اقتصادی و عوامل اجتماعی، بر بازار رباتهای جدید تاثیرگذار است.
برگردان: مهندس پدرام ملائکه
[email protected]
(ادامه دارد …)
متن کامل این گفت و گو را در شماره 259 ماهنامه بسپار که در نیمه اردیبهشت ماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه و فیدیبو قابل دسترسی است.