اخباراخبار ویژه

اختصاصی بسپار/ چاپ سه بعدی: ساخت پروتزهای چشم از پلاستیک

گروه ترجمه و تولید محتوا در بسپار/ایران پلیمر اولین چشم‌های شیشه‌ای در قرن شانزدهم ساخته شدند تا ظاهری شبیه به یک چشم واقعی ایجاد کنند. این چشم‌های مصنوعی در ابتدا فقط تا حدی موفقیت آمیز بود، زیرا چشم‌ها تنها می‌توانستند ثابت و به رو به رو خیره شوند. با این حال، مسیر تولید چشم مصنوعی با تولید چشم شیشه ای توخالی در قرن بیستم متحول شد. برای اولین بار، چشم‌های شیشه ای شبیه چشم‌های واقعی بودند و می‌توانستند حرکت کنند. از جنگ جهانی دوم به بعد، اولین پروتزهای پلاستیکی چشم در ایالات متحده آمریکا ساخته شد. این چشم‌های مصنوعی جدید بسیار شبیه چشم واقعی بودند و مزیت هر دو این بود که به افرادی که یک چشم خود را از دست داده اند دوباره اعتماد به نفس دهند و شکل حدقه یا صورت را حفظ کنند.

انتخاب پلاستیک
پروتزهای پلاستیکی نوین چشمی معمولاً از پلی متیل متاکریلات (PMMA) ساخته می‌شوند. پس از قالب گرفتن از حدقه‌ی چشم، مدل قالب گرفته شده با یک لنز همراه شده و از چشم سالم بیمار به عنوان الگو استفاده می‌کند. مزیت چشم‌های پلاستیکی این است که عملاً نشکن هستند و  برخلاف پروتزهای شیشه‌ای  اگر به خوبی از آن‌ها مراقبت شود، می‌توانند چندین سال برای بزرگسالان مورد استفاده قرار بگیرند. تنها باید سالی یک یا دو بار به چشم پزشک برده شوند و دوباره صیقل داده شوند.
پروتزهای پلاستیکی چشمی مخصوصاً برای افرادی مناسب هستند که برای مثال محدودیت حرکتی دارند و خطر شکستن سریع پروتز شیشه ای برای آن‌ها وجود دارد. کودکان نیز به همین دلیل باید از مدل‌های پلاستیکی بهره مند شوند. استفاده از پروتز‌های پلاستیکی در سرمای زمستان بسیار راحت تر است.

تولید پروتز چشم با چاپگر سه بعدی
هزینه پروتز پلاستیکی تا به امروز به میزان قابل توجهی بالاتر از پروتز شیشه ای بوده است. در پروژه ای پژوهشی یک تیم آلمانی-بریتانیایی می‌خواهد راهی برای تولید چشم‌های پلاستیکی با استفاده از اسکنر، نرم‌افزار و چاپگرهای سه‌بعدی در فرآیند تولیدی مقرون‌به‌صرفه و با کیفیت بالا بیابد. برای تولید پروتز با چاپ سه بعدی ابتدا داده‌های تصویر نوری با دستگاه OCT از بیمار گرفته می‌شوند و سپس با چاپگر سه بعدی تمام رنگی ساخته می‌شود. با کمک دوربین و نورپردازی مخصوصی که برای پروژه نصب شده است به نرم افزار اجازه می‌دهد تا داده‌ها را پس از اسکن به چاپگر سه بعدی ارسال کند که برای چاپ یک چشم پلاستیکی با رنگ کامل  یعنی با عنبیه، مردمک و رگ‌های خونی رنگی کافی است.

تناسب پروتز چشم حاصل از چاپگر سه بعدی با حدقه‌ی چشم
وقتی فردی چشم خود را از دست می‌دهد، یک توپ پلاستیکی یا سرامیکی در حفره چشم به عنوان پروتز کاشته می‌شود و ماهیچه‌های چشم به آن متصل می‌شوند. مقدار مشخصی تحرک بین این بافت و پروتز وجود دارد که امکان جابجایی پروتز را فراهم می‌کند و تناسب پروتز با حدقه‌ی چشم جنبه ای مهم در اینجا است.
بیمارانی که تاکنون از این پروتزهای پلاستیکی به صورت آزمایشی استفاده کرده اند، رضایت داشته اند. بنابراین پژوهشگران امیدوارند که این روش به زودی در اروپا مانند بریتانیا مجوز بگیرد. در آینده نیز بیماران بیشتری را می‌توان به سرعت و مقرون به صرفه با پروتز پلاستیکی مجهز کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا