اخباراخبار ویژه

اختصاصی بسپار/ گفت و گو با امیر بهادری فرد عضو هیات مدیره و منا عمادی مدیر کمیسیون نمایشگاه های انجمن تولیدکنندگان اسباب بازی/ اسباب بازی: صنعت، فرهنگ یا هر دو؟

بسپار/ایران پلیمر پس از برگزاری سومین نمایشگاه تخصصی صنعت اسباب بازی و صنایع وابسته، فرصتی دست داد تا با توجه به نقش تولیدکنندگان قطعات پلیمری در این صنعت، گفت و گویی با دو تن از اعضای هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان اسباب بازی داشته باشیم. این انجمن از سال 98 فعالیت خود را با 85 عضو فعال آغاز کرده است.

عمادی: اعضای هیات مدیره انجمن پنج عضو شامل آقای منشی رییس هیات مدیره، آقای تاملی نایب رئیس، آقای بهادری خزانه دار، آقای دکتر اسلامی عضو، آقای ضیغمی بازرس و آقای لولاگر، دبیر هستند. انجمن یک سری کمیسیون ها دارد که در حال حاضر کمیسیون نمایشگاه های انجمن فعال و ریاست آن برعهده بنده است. اولین دوره نمایشگاه ها سال 98 در کانون پرورش فکری برگزار شد و پس از آن با توجه به شرایط پاندمی نمایشگاه ها متوقف و بنده از این بخش در انجمن استعفا دادم. تا اینکه سال گذشته در نمایشگاه ایران تویکس مجدد اولین پروژه مشترک بنده با انجمن رقم خورد و استقبال زیادی هم از نمایشگاه شکل گرفت. در ادامه، جشنواره ملی اسباب بازی در دی ماه برگزار شد یک رویداد خیلی بزرگ که تولید کنندگان در کنار یکدیگر قرار داشتند و در طول دو هفته این رویداد به سرانجام رسید. به تازگی در نمایشگاه ایران تویکس سوم هم شاهد یک پیشرفت بزرگ در صنعت اسباب بازی بودیم، در این دوره افزایش تعداد شرکت کنندگان، تغییر غرفه سازی ها و تغییر سالن و … به وجود آمد.

بسپار- ارزش کل بازار داخلی اسباب بازی چه میزان است؟
بهادری: در این مورد آمار دقیقی وجود ندارد. آمار هایی وجود دارد که ارزش صنعت اسباب بازی را حدود 1میلیارد دلار تخمین زده اند و این رقم بر مبنای اطلاعاتی است که مرکز آمار ارائه داده اما به نظر نمی آید که این عدد، عدد درستی باشد
به این دلیل که با توجه به تحقیقی که در انجمن انجام دادیم، سرانه مصرف به صورت کلی در ایران یک سوم سرانه مصرف جهانی است و خیلی بعید است که مصرف اسباب بازی در ایران بیش از سرانه مصرف در جهان باشد. از طرفی اگر سایز اقتصاد کشور را نیز در نظر بگیریم، ما به نیم درصد اقتصاد در جهان شاید نزدیک باشیم. وقتی ارزش صنعت اسباب بازی جهانی را در حدود 120 تا 140 میلیارد دلار در نظر می گیرند، بعید است چنین آماری در کشور صحت داشته باشد.
تخمین ما حدود 250 تا 300 میلیون دلار است. وقتی به آمار منتشر شده گمرک در واردات نگاه می کنیم، سال 1401 واردات اسباب بازی 12 میلیون دلار بود، سال 1402 رشد صددرصدی داشت و این عدد به 24 میلیون دلار رسید که یک دلیل آن آزاد شدن واردات است. حدود 80 درصد واردات از چین و مابقی از امارات تامین می شود. در پس تمام اینها ما به یک سوال می رسیم که اگر واردات 12 تا 20 میلیون دلار باشد و اگر 1 میلیارد دلار ارزش بازار باشد، در اینجا یک عدد بزرگی وجود دارد که یا قاچاق است و یا تولید که اطمینان داریم توان تولید آن قدر نیست. در قاچاق هم به عدد عجیب 550 میلیون دلار قاچاق اسباب بازی می رسیم که شاید بعید باشد.
یکی از موضوعاتی که وجود دارد این است که واردات اسباب بازی دوبرابر شده اما در حوزه صادرات (صادرات رسمی) ما در سال 1401 حدود 37 میلیون دلار صادرات داشتیم که 80 درصد به عراق بوده و در سال 1402 نیز همین عدد تکرار شد و گاها به کشور های اطراف صادرات داشتیم. در نهایت در یکسال گذشته صادرات اسباب بازی تغییری نکرده اما واردات آن دوبرابر شده است. در واردات اسباب بازی یک ردیفی داریم تحت عنوان اجزا و قطعات که در سال 1401 که ورادات 12 میلیون دلار بود حدود نیمی از آن به این امر مرتبط بود و در حال حاضر با حدود 24 میلیون دلار واردات، حدود 8 میلیون دلار آن اجزا و قطعات است و این موضوع معنیش این است که واردات اسباب بازی آماده تا 70 درصد افزایش داشته است!

بسپار- بخش های مختلف این صنعت، اسباب بازی، بازی های فکری و … هر کدوم چه جایگاه و سهم بازاری دارند؟
عمادی: صنعت اسباب بازی به این دسته ها تقسیم میشود:
اسباب بازی های ساختنی، رباتیک، چوبی، مونته سوری ها، نقش آفرینی، علمی و آموزشی، فیگور و مجسمه ، عروسک های پولیشی و پارچه ای، صدا و موسیقی، مهارتی جسمی، مهارتی فکری، اسباب بازی های خارج از منزل، بازی رو میزی، بازی کارتی، جورچین و پازل و هر کدام بسته به متریالی که دارند در دسته های مختلف خود قرار می گیرند.

بهادری: اسباب بازی کالای متنوعی است که متریال های متفاوتی هم دارد، چوب، فلز، کاغذ، پارچه و پلیمرها. واقعیت این است که آمار دقیقی در این مورد وجود ندارد چرا که دیتا بیس دقیقی از کالا های تولیدی وجود ندارد. از طرفی یک سری بازی هایی وجود دارد که از متریال های مختلف در آن استفاده شده مانند بورد گیم ها که علاوه بر مواد سلولوزی از پلاستیک هم در آن استفاده شده. فرآیند وکیوم فورمینگ در شکل دهی خیلی از محصولات پلاستیکی و بسته بندی استفاده شده است. این موضوع به معنای آن است که به صورت شهودی می توان گفت بیش از 50 درصد از فضای تولید اسباب بازی ایران از پلیمرها است.

بسپار- انجمن تا کنون چه دستاوردهایی برای اعضا داشته است؟ چند دوره را پشت سر گذاشته؟

 

(ادامه دارد …)

متن کامل این گفت و گو را در شماره 261 ماهنامه بسپار که در نیمه تیرماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.

در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه  و  فیدیبو  قابل دسترسی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا