اختصاصی بسپار/گفت و گو با دکتر مازیار خاکپور، معاون پژوهش و نوآوری شرکت پایا پلیمر دانا: اطلاعی ندارم که توسعه صنعت آمیزه سازی چه میزان متناسب با نیاز بازار داخلی است؟!

بسپار/ایران پلیمر شرکت پایا پلیمر دانا در سال ۱۳۸۴ توسط گروهی از متخصصین با تجربه در زمینه دانش پلیمر تاسیس شد و با تامین طیف گسترده ای از پلاستیکها، افزودنی ها و مستربچ ها توانست در بازار پلاستیک ایران و افزودنی های خاص تحول ایجاد کند.
دکتر مازیار خاکپور در نمایشگاه به خبرنگار بسپار گفت: شرکت پایا پلیمر دانا تولید کننده مستربچ و کامپاندهای صنعت پلاستیک و حدود 10 سال است که دست به تولید زده است. عمده محصولات ما محصولاتی هستند که تولیدکنندگان زیادی در کشور ندارند و بیشتر به دنبال تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر یا محصولاتی هستیم که نیازهای اختصاصی مشتریان را برطرف کنند. تعداد گریدهای تولیدی ما زیاد است. ما بیش از 400 گرید انواع محصولات را داریم و به این سبد هر روز اضافه می شود و دلیل آن این است که هر مشتری نیاز خاصی دارد. این نیازها و الزامات به وسیله یک سری ترکیبات افزودنی خاص تامین می شود و به همین دلیل سیاست شرکت را بر مبنای توسعه محصولات اختصاصی مشتری گذاشتیم و عمده محصولات توسط تیم تحقیق و توسعه معرفی می شود.
بسپار- سهم بازار شما در داخل و خارج به چه شکل است؟
خاکپور: ظرفیت تولید ما در سال حدود 15 هزار تن بود که در حال حاضر با اضافه شدن یک خط جدید این روند حدود 70 درصد افزایش پیدا می کند. بحث صادرات را ما از سالیان سال داشتیم اما امسال به صورت دقیق تر روی آن پرداختیم. پس از دو سال حضور در نمایشگاه های بین المللی، کم کم نتایج به بار می نشینند و توسعه صادرات صورت می گیرد. ما در یک ماه گذشته بیش از 100 تن محصول صادر کردیم و این عدد رو به افزایش است. حتی ممکن است منجر به افزایش ظرفیت تولید ما نیز بشود یعنی راه اندازی مجدد خطوط جدید برای توسعه محصولات صادراتی را بررسی کنیم.
بسپار- با توجه به ترندهای روز دنیا در صنعت کامپاند های پلیمری، ما چه میزان با این ترندها همسو بودیم؟
خاکپور: ما هر سال که به نمایشگاه می آییم متوجه حضور شرکت های جدید در این صنعت می شویم. اطلاعی ندارم که توسعه این صنعت چه میزان متناسب با نیاز بازار داخلی است و به هر حال پیدا کردن بازار های صادراتی نیز کار ساده ای نیست و زمان بر و سرمایه بر است. مطمئن نیستم شرکت های کوچکی که به وجود می آیند بتوانند چنین ظرفیت هایی را داشته باشند و این موضوع باعث می شود یک رقابت خیلی عجیبی در صنعت به وجود بیاید. ما برای اینکه بتوانیم خود را از این اقیانوس قرمز خارج کنیم، آمدیم بیشتر تمرکز را بر روی محصولات با ارزش افزوده بیشتر گذاشتیم. روی محصولاتی که تکنولوژی بالاتری می خواهند. سیستم های ما تکنولوژی روز دنیا را داراست و سرمایه گذاری که روی واحد تحقیق و توسعه می کنیم، باعث می شود بتوانیم زمینه های متفاوتی را دنبال کنیم. روند دنیا به سمت دانشی تر شدن صنعت است و متاسفانه ما در ایران خیلی با این مسیر همسو نیستیم. هنوز هم همان موادی که قبل تر تولید می شده، تولید می شود و روند تولید در ایران روند گذشته است در حالی که در دنیا کامپاندینگ به فناوری های بنیادینی رسیده که در گذشته حتی تصورش هم ممکن نبود. امیدواریم روند به سمت فناورانه شدن پیش برود اما مشکلات باعث شده مسیر برای تولید کنندگان سخت تر بشود.
بسپار- چه محصولات جدیدی را در این نمایشگاه معرفی کرده اید؟
خاکپور: ما در یک سال گذشته بر روی یک سری کامپاندهای پلی اتیلن و پلی پروپیلن کار کردیم و دست به توسعه آن زدیم. سری محصولات با ارزشی مثل آنتی یو وی ها را برای چمن مصنوعی و فیلم های گلخانه ای داریم که جزو محصولاتی است که یک مقدار تولیدکنندگان داخلی سخت به سمت آن می روند. اگر یک فیلم کشاورزی یک ساله از بین برود، می دانید که چه خسارتی به طرفین تولیدکننده و مشتری می زند؟
کامپاندهای ضدضربه و یا با مقاومت ضربه بالا را هم در دست توسعه داریم. بر روی یک سری مستربچ های ویژه بر روی فیلم های پلی پروپیلن مثل BOPP و CPP هم توانسته ایم خوب پیش برویم که صنایعی با ظرفیت بالا هستند. در آخر مستربچ های شفاف کننده برای ظروف پلی پروپیلن هستند که محصولات خوبی را روانه بازار کرده ایم.
بسپار- و چالش های موجود دربخش تولید؟
خاکپور: شما تصور کنید ما ظرفیت تولید را 25 هزار تن در سال در نظر بگیریم. اگر در هفته 3 روز قطعی برق داشته باشیم، این ظرفیت چقدر می شود؟! چرا ما با چنین ظرفیتی، صرفا به خاطر نبود برق، باید بیش از 10 تن کسری تولید داشته باشیم؟
عدم تخصیص به موقع ارز برای خصوصا واردات ماشین آلات از دیگر معضلات است. تا حاکمیت این مشکلات را حل نکند، ما باید با پای لنگ و سرعت کند جلو برویم و اگر این موانع از جلوی پای صنایع برداشته شود آن وقت می توانیم درباره تکنولوژی های روز صحبت کنیم.
بسپار- برای بهبود روند تولید، پیشنهاد شما به سیاست گذاران چیست؟
خاکپور: قانون گذارها خود می دانند که باید چکار کنند نیازی به پیشنهاد من ندارند. همه چیز مشخص است. علت های ریشه ای این مشکلات اصلا مبهم نیستند و قابل تشخیص اند. فقط باید اراده وجود داشته باشد که تا الان نبوده.
دکتر خاکپور در پایان گفت: نمایشگاه جایی است برای عرضه شرکت ها. معمولا معرفی محصولات جدید و تعاملات را داریم. حضور در نمایشگاه برای رشد واحدهای صنعتی و مدیریت سرمایه گذاری می تواند بسیار موئر باشد.
(ادامه دارد …)
متن کامل این گفت و گو را در شماره 264 ماهنامه بسپار که در نیمه مهرماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه و فیدیبو قابل دسترسی است.