اختصاصی بسپار/ گفت و گو با مهرداد گلستانیان، مدیرعامل گروه صنعتی ایران زمین: تحریم و خودتحریمی مانع رشد و توسعه امروز است

بسپار/ایران پلیمر شرکت پوشش های تخصصی نوین پلاستیک با حدود ۱۰۰ پرسنل در زمینه چاپ و تولید انواع بسته بندی تخصصی رول، پانچ و پاکت فعالیت دارد. مهرداد گلستانیان، مدیرعامل این مجموعه در معرفی آن می گوید: بنده تقریبا چهل سالی می شود در صنعت چاپ و بسته بندی فعالیت دارم. تاریخچه گروه صنعتی ایران زمین به سال 1975 میلادی بر می گردد که مرحوم پدرم به همراه تعدادی دیگر دست به تاسیس شرکت زدند. ما فکر می کنم سومین شرکتی هستیم که در صنعت چاپ و بسته بندی فعالیت خود را آغاز کردیم. به قولی اجداد ما در این صنعت حضور داشته اند و ماشین آلات چاپ سنگی را وارد و با خود به اصفهان آوردند و چاپ نسل به نسل ادامه پیدا کرد.
چه از ابتدا که به چاپ کتاب و روزنامه مشغول بودند و چه امروز که بخشی از صنعت بسته بندی پلاستیکی هستیم. پدر بنده سال 1975 از چاپ مجلات و روزنامه گذشتند و به تاسیس شرکت تکنو چاپ دست زدند. این شرکت در اوایل فعالیت خود با انقلاب مواجه شد و محدودیت های دوران انقلاب این جبر را به همراه داشت که تغییر نامی در شرکت صورت بگیرد و ایران زمین معرفی شد. کارخانه ایران زمین در سال 1362 خورشیدی به صورت کلی در آتش سوخت و 80 درصد مجموعه از بین رفت. بنده در آن زمان دانشجو بودم. به باز سازی مجموعه دست زدیم و ایران زمین مجددا راه افتاد. به همراه خانواده یعنی پدر، برادران و خواهرم در این صنعت فعالیت زیادی داشتیم و همیشه سعی کردیم رهبری این صنعت را در دست داشته باشیم. به واقع می توان گفت اولین لمینیتی که در ایران انجام شد را بنده در شرکت ایران زمین انجام دادم چرا که آن زمان شرکت ها با مواد ساخت آن آشنایی چندانی نداشتند. بنده تواسنتم این صنعت را به سمتی ببرم که تولیدات جدیدی در پی آن رخ بدهد. پس از گذشت هشت سال در کنار پدر کار کردن، تصمیم گرفتیم شرکت را توسعه بدهیم. فضای توسعه را در شهرک صنعتی هشتگرد تامین کردیم و بنده مسئول توسعه، نصب و راه اندازی، آموزش فنی شرکت شدم و پدر مسایل مالی را حمایت می کردند.
شرکت ایران زمین در آن زمان یک شرکت مادر بود و در کنار آن چند شرکت به وجود آمد. اولین آنها، ترموکالر است که مرکب چاپ تولید می کند و یکی از مهم ترین تولیدکنندگان بازار در این بخش است. دومین شرکت پوشش های تخصصی نوین پلاستیک بود که تاسیس شد. سومین شرکت، شرکت زیبا نقش مهر است که سیلندر سازی و کلیشه سازی را در دست دارد. تمامی این مجموعه به شهرک صنعتی هشتگرد در یک فضای صنعتی 44 هزار متری با بیش از بیست و چند هزار متر فضای تولیدی منتقل شد.
متاسفانه در بخش بسته بندی، دانش لازم برای چاپ و بسته بندی بسیار ناچیز و بسته است یعنی اگر کسی دانشی داشته باشد آن را منتقل نمیکند. ما در زمان شروع تولید با مشکلاتی مواجه بودیم چرا که در جنگ ایران و عراق بودیم و تحریم ها و مواد اولیه در محدودیت بود و علاوه بر آن دانش موجود و تکنولوژی در تولید بسیار ضعیف بود. برای تامین یا راه اندازی مجدد یک قطعه مجبور می شدیم از دستگاه های دست دوم استفاده کنیم و دستمان از دنیای خارج از این جغرافیا کوتاه بود. انگار مسئولیت همه چیز روی دوش خود ما بود. اما این ویژگی را داشت که در حال حاضر فعالیت ما از طراحی تا تولید در داخل شرکت خودمان صورت می گیرد.
بسپار- خوانندگان بسپار آشنایی خوبی با مواد و فرآیندهای معمول شکل دهی پلیمرها دارند. با این حال بخش صنعت بسته بندی حیطه ویژه دیگری ست. در حوزه لفاف های بسته بندی بفرمایید که جنس، فرایند تولید، ظرفیت و ویژگی لفاف های تولیدی ایران زمین چیست؟
گلستانیان: ما در ایران زمین تقریبا می توان گفت تنها شرکتی هستیم که در تمام حوزه های لفاف منعطف بسته بندی کار می کنیم و فعالیت ما منحصر به کالاهای خاصی نیست. کالاهای در دست تولید ما همیشه چالش بر انگیز بوده است. لفاف های تولیدی ما می تواند از لفاف های ساده آغاز بشود و تا لفاف های تخصصی و چند لایه ها ادامه پیدا می کند. ما در صنعت بسته بندی به تکنولوژی خاص خود دست پیدا کردیم و در تمامی حوزه های موجود فعالیت خود را گستراندیم که اعم از دارویی، لبنی، بهداشتی، کشاورزی، صنعتی و … است.
فرایندهای تولید ما متعدد است. از چاپ گراور، فلکسو آغاز می شود، لمینیت حلالی و یا غیر حلالی اضافه می شود، واکس لمینت، وکس کوتینگ در کل مجموعه فعال است و حتی تولید CPP های خاص را برای مصارف داخل کارخانه ای موجود داریم تا نیازهای جدید را توسعه دهیم.
خوشبختانه در چند سال گذشته، تامین مواد اولیه داخلی گسترش یافته و این موضوع کمکی برای تولید ما بوده است. اما در برخی مواقع عدم یکنواختی مواد باعث بروز چالش در تولید می شود و از همین جهت گروه صنعتی ایران زمین یک آزمایشگاه تخصصی ایجاد کرد که تمامی مواد اولیه را در بدو ورود به مجموعه، تحت کنترل خود قرار بدهد تا پارامتر های مورد نیاز را داشته باشند.
متاسفانه به دلیل تحریم های موجود و عدم دستیابی به مواد اولیه مناسب برای تامین کنندگان ما که زحمات زیادی هم می کشند و سرمایه گذاری های زیادی برای تولید صورت داده اند، همواره در بحران هستیم و مشکلات تامین نیاز از سوی بالادستی دومینو وار برای ما هم بحران زا است. عدم یکنواختی مواد باعث می شود گاهی عملیات تولید حتی متوقف بشود.
می توانم بگویم از نظر تولید و مسایل فنی از خیلی کشورهای نامدار جلوتر هستیم. قبلا برای شرکت پگاه قصد داشتیم لفاف بسازیم و این باور وجود نداشت که این کار اصلا از دست ما بر می آید! ولی نتیجه سپردن این کار به ما 90 درصد نتیجه بخش بود. پس از آن یک نوآوری جدید در گروه صنعتی ایران زمین به وجود آمد. اولین تولیدکننده پلی استر فویل لاک هستیم که اولین بار برای پنیر خامه ای پگاه تهران تولید شد. امروزه می توانیم بگوییم خیلی از محصولات کشور به این سمت و سو حرکت کرده چرا که نوآوری خلاقیت و دانش اجتناب ناپذیر است.
اگر بسیاری محدودیت های تولید در ایران نبود، جایگاه بسته بندی در کشور با یک تولید بی دردسرتر حتما جایگاه بهتری بود.
(ادامه دارد …)
متن کامل این گفت و گو را در شماره 261 ماهنامه بسپار که در نیمه تیرماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه و فیدیبو قابل دسترسی است.