بازتوليد بافت زنده با داربست نانوکامپوزيت استخوان ساخت محققان ايراني

پژوهشگران دانشگاه صنعتی اصفهان با بکارگیری یکی از روشهای ساخت داربست مهندسی بافت، داربست نانوکامپوزیتی استخوان با ترکیب پلیمر – بیوسرامیک ساختند.
به گزارش سرويس پژوهشي ايسنا، این داربست برای کاربردهای کلینیکی میتواند به عنوان جایگزین استخوان و بويژه به عنوان جایگزین بخش آسیبدیده دندان در دندانپزشکی مورد استفاده قرار گیرد. مزیت عمده این طرح، کاهش تعداد عملهاي جراحي مورد نياز، بهبود سريعتر بيمار و در اصل خلق مجدد بافت زنده است.
مهندس جوهری، دستیار پژوهشی گروه پژوهشی بیومواد دانشگاه صنعتی اصفهان با همکاری دکتر محمدحسین فتحی و دکتر محمدعلی گلعذار، با تحقیقاتی که در زمینه مهندسی بافت داشتند، از پلی کاپرولاکتون به عنوان پلیمر زیستتخریب پذیر و از فلوئورهیدروکسیآپاتیت به عنوان بیوسرامیک زیستفعال استفاده کرده و موفق به ساخت داربست نانوکامپوزيتي پلي-کاپرولاکتون/نانوذرات فلوئورهيدروکسيآپاتيت براي مهندسي بافت استخوان و بهینهسازی ترکیب آن شدند.
وی در این رابطه تصريح كرد: در این پژوهش داربست نانوکامپوزیتی پليکاپرولاکتون/نانوذرات فلوئورهيدروکسي-آپاتيت ساخته شد و خواص آن مورد ارزیابی قرار گرفت. در این کار تأثیر تخلخل و درصد تقویت کننده بر خواص مکانیکی و تخریبپذیری داربست مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین داربست نانوکامپوزيتي متخلخل حاوي چهار درصد وزني متفاوت از نانوذرات فلوئورهيدروکسيآپاتيت ساخته و ريزساختار، مورفولوژي، تخلخل و خواص مکانیکی آن نیز مورد بررسی قرار گرفت. بررسیها و ارزیابیهای انجام گرفته بر روی این داربست منجر به بهینه سازی ترکیب این داربست شد.
جوهری در ادامه به خواص ویژه نانوذرات بیوسراميکي استفاده شده در این پژوهش اشاره کرد و افزود: استفاده از نانوذرات بیوسراميکي زيستفعال در این پژوهش باعث بهبود زيستفعالي، تخريب پذيري و خواص مکانيکي داربست در مقايسه با نمونههای کامپوزيتی که با ميکروذرات بیوسرامیکی ساخته شده بودند، شد. علاوه بر اين، استفاده از نانوذرات در زمينه پليمري ميتواند دقيقاً تقليد از ساختمان استخوان طبيعي باشد، چراکه استخوان شامل بلورهاي هيدروکسيآپاتيت در اندازه نانومتری است که استحکام بالاي آن را تأمين ميکند و با فاز پليمري کلاژن تلفيق ميشود.
وي با اشاره به نتایج حاصل از اين پژوهش تصريح كرد: نتايج اين تحقيق نشان داد که افزايش ميزان حضور تقويت کننده فلوئورهيدروکسيآپاتيت در داربست نانوکامپوزيتي ساخته شده، درصد تخلخل داربست را کم میکند. همچنین افزايش درصد تخلخل داربست، استحکام فشاري آن را کاهش داده و نیز افزايش ميزان حضور تقويت کننده در داربست، استحکام فشاري آن را افزايش داد.
جوهري خاطرنشان كرد: با مقایسه نتایج بدست آمده در این پژوهش یک ترکیب بهینه برای داربست ارائه شد. ثبت اختراع نتایج بدست آمده از این پژوهش در حال پیگیری است.
به گفته جوهری، در صورت تکمیل آزمونهای درون تنی این داربستها میتوان به تجاری شدن این طرح امیدوار بود.
نتایج این کار پژوهشی که در راستای تکمیل پایاننامه کارشناسی ارشد مهندس جوهری صورت گرفته، در مجله «Composites: Part B» (جلد 43، شماره 3، آپریل سال 2012) منتشر شده است.