سرایت ویروس به بازارهای جهانی؛ اقتصاد ایران چگونه از کرونا آسیب میبیند؟

بسپار/ ایران پلیمر بانک مرکزی چین با هدف غلبه بر تبعات اقتصادی شیوع ویروس کرونا ۱۲۰۰ میلیارد یوان(۱۵۶ میلیارد یورو) به بازارهای مالی این کشور تزریق میکند.
بانک مرکزی چین هدف از این مداخله را حفظ سطح نقدینگی لازم برای ثبات سیستم بانکی و بازار سهام و ارز اعلام کرد. تزریق این رقم از امروز و همزمان با بازگشایی بازارهای مالی چین پس از پایان تعطیلات سال نو آغاز میشود.
بازارهای مالی چین از ۱۰ روز پیش و قبل از آغاز قرنطینه شهر ووهان به استقبال سال نو رفتهاند لذا بیم آن میرود که بورسهای شانگهای و شِنزِن امروز شاهد افت شدید شاخصها باشند و نرخ برابری یوان در مقابل ارزهای عمده کاهش یابد.
ویروس کرونا که شیوع آن از شهر ووهان چین شروع شده تاکنون حداقل ۱۴ هزار نفر را مبتلا کرده که از این میان بیش از ۳۰۴ تن جان خود را از دست دادهاند.
در پی اعلام وضعیت اضطرار جهانی از سوی سازمان بهداشت جهانی، بسیاری از کشورهای اروپایی، آمریکا و ایران محدودیتهایی برای سفر به چین اعمال کردهاند و تعداد پروازهای فیمابین را کاهش دادهاند.
همچنین با افزایش نگرانی جهانی از تاثیر بالای شیوع ویروس کرونا بر رشد اقتصادی چین موجب شده تا طی ۱۳ روز گذشته قیمت هر بشکه نفت پایه برنت دریای شمال از ۶۵ دلار به ۵۶ دلار کاهش یابد.
اما با توجه به این که اقتصاد ایران تحت تحریمهای اقتصادی آمریکا قرار دارد و همین امر موجب شده تا وابستگی آن به چین بیش از پیش افزایش یابد، به نظر میرسد افت رشد اقتصادی چین، کاهش سطح تجارت جهانی آن و نیز تاثیر بحران اقتصادی چین بر بازارهای جهانی، بر اقتصاد بسته ایران نیز تاثیرگذار باشد.
در این خصوص، پدرام سلطانی، عضو شورای عمومی فدراسیون جهانی اتاقهای بازرگانی، با انتشار توییتی ضمن برآورد کاهش تجارت ایران و چین از تبعات این اتفاق بر اقتصاد ایران ابراز نگرانی کرد. وی نوشت: متوسط نرخ جهانى نفت خام در ١٠ روز اخير بيش از ١٠٪ كاهش يافته است، همچنين نرخ بسيارى از مواد اوليه و خام كه توسط ايران صادر مى شود. ویروس کورونا پيش از آنكه به سلامتى ايرانيان لطمه وارد كند به اقتصاد بسته و وابسته ما به چين آسيب خواهد زد.
تنگى نفس اقتصاد ايران به زودى عود مي كند.
در همین حال، فریدون برکشلی، مدیرگروه مطالعات انرژی وین، پیشبینی کرد که ادامه شیوع ویروس کرونا میتواند زمینه رکود اقتصاد جهانی را فراهم کند.
شاید فردای کرونا، همین امروز است: صادرات چین به امریکا و دنیا به حداقل می رسد. صادرات امریکا و به خصوص نفت به چین هم همینطور. دولت امریکا، برای ۲۰۲۰، بالای یک تریلیون از فدرال رزرو قرض می گیرد و کل بدهی دولت به ۱۱/۵ تریلیون می رسد. صحنه برای تکرار رکود ۲۰۰۷ آماده است.
بر همین اساس، بسیاری از کارشناسان اقتصادی نگران تاثیر بالای سرایت ویروس کرونا بر کاهش تقاضای مواد اولیه و نیز کمبود عرضه محصولات چینی و افزایش نرخ تورم هستند.
دویچه وله