صنایع را آزاد بگذارید

بسپار می نویسد، بیستودومین نمایشگاه بینالمللی صنایع کشاورزی، موادغذایی، ماشینآلات و صنایع وابسته با عنوان تجاری ایران آگروفود ۲۰۱۵ روز گذشته (جمعه) در حالی به فعالیت ۴ روزه خود پایان داد که محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت، در بازدید مفصلی، از بیشتر سالنهای نمایشگاه دیدن کرد و به گفتوگو با تولیدکنندگان و فعالان عرصه صنایع غذایی پرداخت.
این نمایشگاه در فضایی افزون بر ۶۰هزار مترمربع دایر شد. وزیر صنعت، معدن و تجارت در بازدید از این نمایشگاه گفت: باتوجه به گستردگی این نمایشگاه و زمان اندک، امکان بازدید از تمام قسمتهای آن وجود نداشت اما سعی بر این بود که من و همکاران از بیشتر سالنها دیدن کنیم. آنچه در این بازدید شاهد بودم پیشرفت چشمگیر در تمام حوزهها بود. به لطف خدا اکنون بسیاری از تولیدکنندگان ما، صادرکنندگان موفق کشور هستند. از طرف دیگر ماشینسازان ایرانی همه تلاش خود را برای ارائه تجهیزات با کیفیت و استاندارد به کار بستهاند و صادرات دستگاههای خود به دیگر کشورهای جهان به ویژه اروپای شرقی را بسیار جدی و پیگیرانه دنبال میکنند. نعمتزاده با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر حمایت از تولید داخلی، اظهارکرد: با نگاهی به چارچوبهای کلی کشور و رای و نظر مسئولان عالیرتبه، متوجه خواهیم شد که در درجه اول خود صنعتگران هستند که باید خودشان را حمایت کنند.
اگر به کالا، مواد و ماشینآلات خاصی برای پیشرفت و توسعه فعالیت خود نیاز دارند، بهتر است برای تهیه اینها، اولویت را بر کالا و خدمات داخلی بگذارند. وی ادامه داد: در ادامه این مسیر، خود مردم موظف هستند با خرید کالای داخلی، مشوق دولت و فعالان عرصه اقتصادی باشند تا حرکتی که در بخش تولید آغاز و به توسعه صادرات منجر شده است، پویا باقی بماند و در آینده شاهد پیشرفتهای بیشتری در عرصههای مختلف ایران باشیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: من از تمام اقشار جامعه درخواست میکنم که از نمایشگاههای اینچنینی بازدید کنند. چه بازدیدکنندگان تخصصی در سطوح مختلف مثل ماشینآلات، بستهبندی و صنایع غذایی و چه مخاطبان عام، همه و همه باید به این نمایشگاهها سر بزنند تا از نزدیک در جریان پیشرفتهای کشور باشند.
نعمتزاده با تاکید بر خودکفایی صنایع غذایی در پیشبرد اهداف اقتصادی و بینیازی نسبت به حمایتهای مستقیم دولتی، گفت: ما به غیراز برخی واحدهای بزرگ صنعتی مثل اتومبیلسازی، فولاد و مانند آن در باقی حوزههای صنعتی سکان هدایت را بهدست خود فعالان سپردهایم و سعی میکنیم از دخالت مستقیم خودداری کرده و فقط مسیر پیشروی آنها را هموار کنیم.
در بحث مواد غذایی ظرفیتها همیشه فعال هستند چرا که اولویت ما مردم هستند و مردم همیشه به آن نیاز دارند. ما همیشه به واحدها توصیه میکنیم که به جای گرفتن اعتبارات بیش از ظرفیتهای معمول از بانکها، با دریافت همکاری از شرکای بیشتر، فعالیت خود را توسعه دهند و به کمکهای بانکی و دولتی متکی نباشند.
وی تصریح کرد: ما از ایرانیان خارج از کشور دعوت میکنیم که بهطور مستقیم و غیرمستقیم در واحدهای صنعتی ما سرمایهگذاری کنند و در توسعه آنها سهیم شوند. معتقد هستم که زمینه رشد در کشور ما بهطور کامل فراهم است و فقط یک عزم جدی برای تحرک نیاز است. تولید و صادرات اولویت اول کشور است. من فکر میکنم فعالان عرصه اقتصادی نباید برای تأمین منابع تنها روی منابع بانکی تمرکز داشته باشند بلکه باید به دنبال تامین منابع از راههای جدید بروند. در همین نمایشگاه آگروفود، در سالنهای مختلف دیدیم که شرکتهای فعال برای تامین منابع جدید به همکاری با همتایان خارجی روی آوردند که کار بسیار خوبی است.
نعمتزاده در بخش دیگری از سخنانش درباره برنامههای دولت برای ارتقای تولید ناخالص ملی در سال ۹۴ صحبت کرد و گفت: ما از نظر آماری عدد خاصی را برای تولید ناخالص ملی در نظر نگرفتیم. فکر میکنم بهتر است صنایع را بر مبنای تقاضایی که وجود دارد، آزاد بگذاریم تا تولید آنها بر اساس درخواستها و بسترهایی که برایشان ایجاد میشود، رشد پیدا کند. نمیتوان در این زمینه دستوری عمل کرد چرا که بیشتر سرمایهگذاران از بخش خصوصی هستند.
در این شرایط ما فقط باید برای افزایش تقاضاها تلاش کنیم. بهترین تقاضا در درجه اول صادرات و در درجه دوم بازار داخلی است.
مثبت و منفی از آگروفود بیست و دوم
آگروفود به پایان رسید؛ ۷۰۰ شرکت و واحد تولیدی داخلی و ۲۳۵ شرکت خارجی از ۲۴ کشور جهان در حالی در بیستودومین نمایشگاه بینالمللی صنایع کشاورزی، موادغذایی، ماشینآلات و صنایع وابسته، بهعنوان بزرگترین نمایشگاه بینالمللی صنایع کشاورزی و موادغذایی خاورمیانه گردهم آمدهاند که حضور شرکتها در بخشهای مختلف این نمایشگاه به شکل محسوسی نسبت به سال قبل رشد داشت.
شاید قسمت بزرگ رشد ۶۰ درصدی این نمایشگاه به نسبت سال گذشته مرهون استقبال بسیار فعالان در تمام بخشهای صنعتی باشد.
هیاهوی روز آخر
نمایشگاه صنایع کشاورزی و موادغذایی در روزهای برگزاری همواره شلوغ و پرهیاهو بود. اما در روز آخر شلوغی سالنها بیشتر از قبل شد. تلاش و خلاقیت غرفههای مختلف برای جذب مشتری هم قابلتوجه بود. برخی از غرفهها بادبزن و کلاههای مقوایی به مردم دادند و برخی دیگر با لیوانهای یکبار مصرف آب آلبالو پخش کردند.
در این میان غرفههایی هم بودند که سوسیس داغ به مردم تعارف کنند و از این طریق کیفیت خوب محصولشان را به رخ مردم بکشند. البته ما متوجه نشدیم که این همه تلاش برای جذب مخاطب عام در نمایشگاهی تخصصی، چه لزومی داشت و چرا مشارکتکنندگان این نمایشگاه بعد از ۲۲ سال هنوز هم یاد نگرفتند که تخصصی بودن را در همه ابعاد آن رعایت کنند.
لزوم دارا بودن اختتامیه
واقعیت این است که نمایشگاهی با این درجه از اعتبار و استقبال بدون برگزاری مراسم اختتامیه کامل نخواهد بود. مراسمی که میتواند با تقدیر از زیباترین غرفه، پرمخاطبترین غرفه، منضبطترین غرفه و… زمینههای بهتر شدن را در میان مشارکتکنندگان فراهم کند و با نظرسنجی از مشارکتکنندگان و دعوت منتقدان به این مراسم و شنیدن نظریات آنها، بتوان سازوکاری را اتخاذ کرد تا آگروفود شرایط بهتری داشته باشد.
محفل «تقریبا» صادراتی
با توجه به نظر مقامات عالی رتبه از جمله وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره لزوم صادراتی شدن آگروفود به شکل همهجانبه و سراسری به نظر میرسد باید به دنبال یک راهحل اساسی برای سرعت بخشیدن به این مهم بود. بیتردید صادراتی شدن یک نمایشگاه تنها از عهده مجریان برنمیآید. در تمام دنیا پازل صادراتی بدون همکاری ارگانهایی نظیر وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت امور خارجه، رایزنهای اقتصادی سفارتخانههای ایران در دورترین نقاط دنیا، شرکتهای هواپیمایی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری انجام نخواهد شد و تمام ارگانهای فعال در این زمینه باید به شکلگیری پازل توسعه صادرات در کشور کمک کنند.در تمام دنیا شهرداریها، مراکز اقامتی، تورهای گردشگری و شرکتهای هواپیمایی برای برگزاری چنین نمایشگاههایی از ماهها قبل تدابیر و تسهیلاتی نظیر تخفیفهای ویژه در نظر میگیرند و این همان حلقه گمشده در راه صادراتی شدن نمایشگاههای موفق داخلی است.