اخباراخبار ویژه

نشست خبری نهمین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی مستربچ و کامپاندهای پلیمری برگزار شد/ خیز برای صادرات میلیارد دلاری

بسپار/ ایران پلیمردیروز و در هتل المپیک تهران (محل برگزاری نهمین دوره کنفرانس و نمایشگاه بین المللی مستربچ و کامپاند در روزهای 28 و 29 بهمن ماه جاری) اولین نشست خبری با حضور دکتر امید کوشکی، رییس هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان مستربچ و آمیزه های پلیمری ایران (برگزارکننده رویداد یادشده)، دکتر محمدمهدی خراسانی، دبیرکنفرانس و دکتر رضا توفیقی، دبیر انجمن و حضور خبرنگاران رسانه های تخصصی و عمومی برگزار شد.

دکتر امید کوشکی در ابتدای جلسه از پیشینه صنعت مستربچ و کامپاند و اهمیت روز تکمیل زنجیره ارزش در این صنعت گفت: حدود 30 سال پیش مجلس و دولت با اتخاذ یک تصمیم درست و اجرایی کردن آن در خصوص سرمایه گذاری در ایجاد مجتمع های پتروشیمی در کشور، در مسیر جایگزینی خام فروشی نفت قدم گذاشتند. امروز هم وقت آن رسیده که از خام فروشی محصولات پتروشیمی فاصله بگیریم و به فکر تکمیل و توسعه زنجیره ارزش و صادرات صنایع تکمیلی باشیم. از جمله صادرات صنعت مستربچ و کامپاند که خصوصا در شرایط جدید جامعه جهانی و ریاست جمهوری ترامپ که پیش بینی می شود فشار بر روی صادرات نفت و گاز و پتروشیمی بیشتر شود، به راحتی قابل جایگزینی است آن هم با ارزش افزوده و ارزآوری بیشتر. دلیل آن هم این است که حدود 500 شرکت فعال در صنعت مستربچ و کامپاند با امکان تولید بیش از 5 میلیون تن محصول در بخش خصوصی کاملا آمادگی پر کردن این فضای خالی در عرصه بین المللی را دارند که البته منوط به حمایت هایی در تامین منابع خواهد بود.

نکته دیگر نقش این صنعت در توسعه پایدار کشور است. برای ملموس شدن این موضوع مثالی می زنم. ما در توسعه پایدار خصوصا با بحث هایی که علیه پلاستیک ها مطرح است، نیازمند محصولاتی با طول عمر بیشتر هستیم (صندلی های ورزشگاه ها در همین مورد اخیر بازساری ورزشگاه آزادی، لوله و اتصالات در صنعت ساختمان یا همین محصولات و فیلم ها در کشاورزی و غیره) که فقط با افزودن مستربچ ها و تولید آمیزه های پلیمری امکانپذیر است. همینطور در خصوص فشارهای محدودکننده جهانی بر روی مصرف انواع پلاستیک های یکبارمصرف، شانس زیست تخریب پذیر کردن آنها به هنگام رهاسازی در طبیعت فقط از مسیر مستربچ ها و کامپاندسازی عملی ست.

نکته آخر هم اینکه این روزها شاهد کاهش ارزش پول ملی هستیم. طبیعی ست در بخش های اقتصادی نیاز به پایین آوردن قیمت تمام شده محصول در عین حفظ کیفیت مطلوب داشته باشیم، این کار هم توسط آمیزه سازی مواد پلیمری با فیلرهای معدنی ممکن می شود.

دکتر خراسانی در ادامه به ارایه اطلاعات مختصری از دوره های قبلی برگزار شده این کنفرانس اشاره کرد: کنفرانس بین المللی مستربچ و کامپاندهای پلیمری یک رویداد پژوهشی، فنی و صنعتی است که برگزاری مداوم آن عزم جدی هیات مدیره انجمن و مطالبه اعضا را نشان می دهد. این کنفرانس حتی در دوره کرونا متوقف نشد و به یک برند در این حوزه از دانش و صنعت تبدیل شده است.

دوره نهم هم با مشارکت فعال اساتید دانشگاه در کمیته علمی، صاحبنظران در کمیته اجرایی، دبیرخانه فعال و مجری توانمند و حرفه ای در حال گذراندن مسیر برگزاری ست.

محورهای این کنفرانس عبارتند از:

  • دستاوردهای نوین صنعت مستربچ و کامپاند
  • آینده پژوهی و مطالعه روندهای صنایع آمیزه سازی
  • ابزارهای نوین تکنولوژیکی و اقتصادی همسو با بازارهای جهانی
  • نقش صنعت مستربچ و کامپاند در توسعه پایدار زنجیره ارزش پلاستیک

 

در ادامه جلسه سوالاتی از سوی خبرنگاران حاضر در جلسه مطرح و پاسخ های مشروحی به آنها داده شد.

خبرنگار ایسنا: آیا کنفرانس مدعو و تعاملات خارجی هم خواهد داشت؟ میزان صادرات این صنعت چه قدر است؟

دکتر خراسانی: بله به دنبال این هستیم که با توجه به محدودیت هایی که در حضور افراد از خارج کشور هست، از محتواهای علمی تولید شده در خارج استفاده کنیم. صنعت ما ارتباطات بین المللی و صادرات قوی دارد و در این سالها هم رشد بالایی داشته است.

دکتر کوشکی: در سال 1401 صادرات صنعت مستربچ و کامپاند معادل 250 میلیون دلار بوده که در سال 1402 به 600 میلیون دلار و امسال در 6 ماهه اول به بیش از 450 میلیون دلاررسیده است. همانطور که اشاره کردم اگر این صنعت بتواند با جذب بیشتر مواد خام پتروشیمی و تبدیل آن به محصولی با ارزش افزوده بیشتر در بازارهای جهانی وارد شود، مزیت بزرگی را برای کشور به دنبال خواهد داشت. این موضوعی است که پتروشیمی ها و وزارت صمت باید به تسهیل آن کمک کنند. تامین منابع مالی در شرایط انقباضی بانک ها هم چالشی ست  که باید مرتفع شود.

در خصوص ارتباطات بین المللی اضافه کنم که حدود 100 شرکت در صنعت ما، دانش بنیان هستند و بسیاری از فارغ التحصیلان ارشد و دکترای مهندسی پلیمر جذب این صنعت شده اند. این صنعت  به یک صنعت بومی تبدیل شده و در منطقه دارای بالاترین حجم تولید یعنی ظرفیت 5 میلیون تنی تولید مستربچ و کامپاند است. حتی عربستان و ترکیه هم چنین ظرفیت تولیدی ندارند. این امر بدون نیاز به واردات دانش فنی و یا خرید لیسانس اتفاق افتاده و طی 4 سال اخیر توانسته ایم تقریبا تمامی نیازهای صنایع لوازم خانگی، خودرو و نساجی را تامین کنیم. این صنعت بالای 95 درصد بدون وابستگی و خودکفاست.

 

دکتر خراسانی: اجازه بدهید اشاره کنم که در کنفرانس پنل های ویژه ای بر روی موضوع ناترازی انرژی که درگیری جدی صنعت هست و ارایه راهکارها برای آن خواهیم داشت.

خبرنگاراینپیا: با توجه به ناترازی های موجود که از محتوای صحبت مسوولین هم اینطور برداشت می شود که به زودی وعده های داده شده، ضمانتی برای اجرا ندارند، چه قدر امیدوار هستید که دولت شنونده این راهکارها باشد و اجرای شوند؟

دکتر کوشکی: ما در انجمن تولیدکنندگان مستربچ و آمیزه های پلیمری از یک سال پیش برنامه هایی در این مورد داشتیم. اقتصاد برق در کشور ما ناسالم هست. قیمت فعلی برق ارزش سرمایه گذاری ندارد. در چند ماهه اخیر دولت تلاش کرده با طرح های مختلف سرمایه گذاران را  ترغیب کند اما این مشکل رفع شدنی نیست مگر با واقعی کردن قیمت برق که ما در بخش خصوصی باید از آن حمایت کنیم.

یکی از وظایف تشکلی دیگر ما این است که اولویت ها در مدیریت بار را به دولت بفهمانیم. وقتی این ناترازی وجود دارد و برق کارخانه های ما در شهرک های صنعتی قطع است، نباید شاهد تبلیغات و نورافکن های متعدد در فروشگاه های کالای مصرفی باشیم. مدیریت این ناترازی باید به نفع تولید باشد. باید از طریق اتاق و تشکل ها به دولت مشورت درستی در مسیر اولویت گذاری تامین برق بدهیم.

و نکته دیگر همانطور که دکتر خراسانی هم متذکر شدند این است که در کنفرانس راهکارهای کاهش سهم مصرف انرژی درقیمت تمام شده را ارایه کنیم. شاید با راه حل های ساده بتوان در کارخانه و واحد تولیدی سیکل هایی با مصرف کمتر انرژی داشت.

 

خبرنگار ایسنا: قطع برق چه قدر به صنعت شما ضرر زده است؟

دکتر خراسانی: به طور مثال در واحد خود ما کاهش 50 درصدی ظرفیت تولید را به دنبال داشته است. علاوه بر این قطعی های ناگهانی هم موجب تعمیرات خارج از برنامه زیادی شده است.

این مساله انرژی بسیار جدی ست و در پاسخ به دوستمان بگویم که ما صرفا منتظر دولت نیستیم و باید راه حل های خودمان در تولید انرژی های نو و کارشناسی در کنترل مصرف انرژی در واحدهای خودمان را دنبال کنیم.

 

خبرنگار ایرنا: آیا عدم الحاق به FATF در اقتصاد صنعت شما موثر بوده است؟

دکتر توفیقی: ما از سال 98 در لیست سیاه FATF هستیم و این موضوع مبادلات مالی ما را بسیار پرهزینه می کند. جابجایی منابع مالی 6 درصد دارد و این را اگر در یک میلیارد دلارپیش بینی صادرات همین صنعت در نظر بگیرید، معادل 60 میلیون دلار خواهد بود. در حالیکه اگر از لیست سیاه خارج شویم و هزینه مبادلات مالی به سطح استاندارد همه دنیا یعنی حدود یک درصد برسد، فقط در همین صنعت 50 میلیون دلار صرفه اقتصادی بالاتر خواهیم داشت!

 

خبرنگار دنیای اقتصاد: در شرایط اقتصادی فعلی کشور که همه ما آن را می شناسیم، این صنعت چگونه توانسته است چنین دستاوردها و چنین توسعه و رشدی داشته باشد؟

دکتر توفیقی: همانطور که دکتر کوشکی هم اشاره کردند شما باید به مسیر توسعه پتروشیمی در کشور نگاه کنید که رشد صنایع تکمیلی را هم در پی دارد.

نکته بعدی دانش آموختگان مهندسی پلیمر در کشور بودند که وارد این صنایع شدند.

همچنین جریان سرمایه گذاری خوب و جذاب به این توسعه دامن زد. شخصا معتقد هستم به جای تشتت، تنوع و توزیع سرمایه گذاری در کشور باید سرمایه گذاری ها را به سمت صنایع دارای مزیت در کشور هدایت کنیم تا رستگار شویم. این صنایع هم در کشور ما در زنجیره تکمیلی نفت و پتروشیمی هستند. من تشکیل سرمایه را در این صنعت ناکافی می دانم. علم اقتصاد تخصیص منابع محدود و ایجاد فرصت های نامحدود است. بنابراین کشور باید سرمایه گذاری را به سوی پایین دست صنایع نفت که دارای مزیت رقابتی بنیادین است، هدایت کند.

و البته صادرات هم یکی از پایه هایی است که مقدمات و امکان توسعه را فراهم آورده است.

ما در کنفرانس مقامات و تصمیم سازان را دعوت می کنیم تا با پتانسیل های این صنعت آشنا شوند. همچنین ایده بازاری خواهیم داشت تا صاحبان ایده با صاحبان سرمایه آشنا شوند.

 

دکتر توفیقی در پاسخ به خبرنگاری که پرسید آیا اصلا جذب سرمایه خارجی در شرایط فعلی امکان پذیر است گفت: در ایران همیشه اقتصاد به سیاست یارانه داده و جور کشیده است. امیدوارم صنعت، تولید و اقتصاد کشور آنطور که دولت جدید می گوید در مسیر تعامل با دنیا قرار بگیرد.

در برنامه سوم توسعه یکی از سرفصل های مهم هم پیوندی با اقتصادهای دنیا بود که متاسفانه از سال 84 این مفاهیم که زیر ساخت های توسعه بودند، نابود شدند. امیدوارم سیاست های جدید تغییر کند.

 

دکتر کوشکی: فقط اشاره کنم که ما در این صنعت سرمایه گذاری های خارجی موفقی داشته ایم از جماه از کشور کره جنوبی در بحث کامپاندینگ. از ترکیه سرمایه گذار مستقیم داشته ایم و از کشورهای چین و روسیه هم در حال انجام است.

 

در پایان ابراز امیدواری شد که خبرنگاران با پوشش مناسب خبری پیش از برگزاری و در حین برگزاری کنفرانس، آن را تحت حمایت خود قرار دهند.

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا