اخباراخبار ویژه

مقاله روزبه خسروخاور در روزنامه شرق/ نگاهی به مذاکرات ایران و آمریکا در عمان

بسپار/ایران پلیمر مذاکرات دیروز ایران و آمریکا در عمان، صرف‌نظر از نتیجه نهایی آن، حامل نشانه‌هایی است از یک عقلانیت محتاطانه در میان تصمیم‌گیرندگان در تهران و واشنگتن؛ نوعی «بازاندیشی استراتژیک» که شاید در فضای پرابهام خاورمیانه، بیش از هر زمان دیگری ضروری شده است.

مذاکرات دیروز ایران و آمریکا در عمان، صرف‌نظر از نتیجه نهایی آن، حامل نشانه‌هایی است از یک عقلانیت محتاطانه در میان تصمیم‌گیرندگان در تهران و واشنگتن؛ نوعی «بازاندیشی استراتژیک» که شاید در فضای پرابهام خاورمیانه، بیش از هر زمان دیگری ضروری شده است.

در حالی که تروئیکای اروپایی (آلمان، فرانسه و بریتانیا) عملا به حاشیه رانده شده‌اند و نقش میانجی‌گرایانه سنتی خود را از دست داده‌اند، اکنون عمان در جایگاه بازیگری خاموش اما مؤثر قرار گرفته؛ کشوری که به‌ سبب موقعیت ژئوپلیتیک و بی‌طرفی سنتی‌اش، امکان ایجاد روزنه‌ای در دیوار بلند بی‌اعتمادی را فراهم می‌آورد.

اما مخالفان این مذاکرات کم نیستند و متکثرند: از براندازان خارج‌نشین که هرگونه چانه‌زنی با آمریکا را «مشروعیت‌بخشی» به جمهوری اسلامی می‌دانند، تا اسرائیل که در چشم‌انداز استراتژیک خود، هرگونه نزدیکی میان تهران و واشنگتن را تهدیدی برای هژمونی منطقه‌ای‌اش قلمداد می‌کند. در داخل نیز جریانی نگران «نفوذ نرم» و پیامدهای سیاسی-اجتماعی توافق احتمالی هستند. روسیه و عربستان سعودی نیز با نگاهی ابزارگرایانه، نسبت به این روند موضعی دوگانه دارند؛ روسیه از کاهش وابستگی تهران به شرق نگران است و عربستان بیم آن دارد که برقراری کانال‌های جدید میان ایران و غرب، توازن‌ قوا را در منطقه دگرگون کند. اما اگر بخواهیم از امکان‌پذیری عبور از این مین‌گذاری‌ها سخن بگوییم، باید به زبان منافع اقتصادی بازگردیم. گشایش‌هایی مانند:

• واگذاری بخشی از توسعه میادین نفتی مشترک چون یادآوران و آزادگان به شرکت‌های آمریکایی،

• ورود سریع برندهای خودروسازی مانند جنرال‌موتورز یا فورد به بازار ایران،

• همکاری در مدرنیزاسیون زیرساخت‌های پتروشیمی و پالایشگاهی با تکنولوژی روز آمریکا،

• و حتی بازشدن محدود فضای همکاری در حوزه فناوری‌های پاک

(green tech)، می‌توانند در عمل، اهرم‌هایی تسهیلگر برای توافقی گام‌به‌گام و مشروط باشند. توافقی که نه بر مبنای اعتماد، بلکه براساس «مدیریت خصومت» بنا شده باشد.

مذاکرات عمان شاید نه نقطه‌ پایان، بلکه آغاز مرحله‌ای جدید از بازی طولانی تهران و واشنگتن باشد: بازی‌ای که در آن، زبان زور جای خود را به حسابگری سرد و منافع متقابل بدهد. اما هم‌زمان نباید فراموش کرد در جهانی که سرشار از بازیگران فرعی با قدرت تخریب بالاست، هیچ‌چیز قطعی نیست، حتی موفقیت عقلانیت.

شرق

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا