وبسیاه؛ آن روی فضای وب که تاکنون ندیده اید

بسپار می نویسد، اگر در استفاده روزانه از اینترنت به وب سایتهای مختلفی مانند فیسبوک، آمازون و گوگل مراجعه و تصور می کنید فضای اینترنت را به خوبی می شناسید باید بگوییم که در این خصوص سخت در اشتباهید.
در واقع آنچه شما از تجربه وبگردی خود درنظر دارید، استفاده از سطح ظاهری یا بیرونی دنیای وب است و حال آنکه از حضور در آنچه بهعنوان وب پنهان یا وب عمیق شناخته میشود بینصیب ماندهاید. اخیرا کتابی با عنوان «جنایات آینده» نوشته مارک گودمن به رشته تحریر درآمده است. کتابی که در آوریل سال 2015 میلادی با عنوان «رونمایی از وب سیاه» در نشریهPopular Science نیز از آن یادشد. هدف از انتشار این مطلب، آشنایی کاربران با فضای متفاوت وب عمیق در مقایسه با فضایی از اینترنت است که هر روز پیش روی آنها قرار میگیرد. براساس این کتاب وب عمیق یا اینترنت ژرف در واقع فضایی است که در آن اطلاعات آنلاین، با بهرهگیری از گذرواژهها محافظت میشوند، در پشت درهای مستحکم محفوظ مانده یا اینکه در نهایت، به نرمافزارهای مخصوص برای دسترسی به این فضا نیاز است. بدنیست بدانید این فضا آنچنان هم محدود نبوده و براساس برخی تخمینها، 500 برابر وسیعتر از وب ظاهری است که روزانه در آن به جستوجو و مشاهده اطلاعات میپردازیم.
براساس گزارش منتشر شده توسط Nature، گوگل تنها پردازش و ایندکس حدود 16 درصد از وب سطحی را انجام میدهد و البته تمامی محتویات موجود در فضای وب عمیق را بدون پوشش گذاشته است. در واقع هر جستوجوی انجام شده بهواسطه موتورهای جستوجو، تنها 03 /0 درصد از اطلاعات آنلاین را پیش روی ما قرار میدهد (یک صفحه از هر 3 هزار صفحه). قسمتی از وب عمیق ممکن است در پایگاههای دادهای وبسایتهای مختلف وجود داشته باشد و توسط موتورهای جستوجو، فهرست هم نشده باشد اما این فضا که از آن با عنوان شبکه سیاه نیز یاد میشود شامل ساختارهای زیرزمینی مخفی است که در آن هکرها، گانگسترها و تروریستها فعالیت میکنند.
تجارت کثیف در وب عمیق
در این فضا نسخههای غیرقانونی داروها در ابعاد وسیعی دادوستد میشوند. بهعنوان نمونه، سیلک رود، فروشگاه غیرقانونی زیرزمینی که به تازگی کشف شد تجارت زیرزمینی 200میلیون دلاری را تنها در مدت 28 ماه انجام داده است. ارزهای جعلی کشورهای مختلف از یورو، پوند و ین نیز در این فضا به فروش میرسند. بهعنوان مثال، جاعلان در ازای 600 دلار، 2500 دلار جعلی آمریکا را با ضمانت اینکه خودکارهای معمولی و دستگاههای تست نور ماوراءبنفش قدرت شناسایی آن را نداشته باشند به فروش میرسانند هر چند قطعا هنگام استفاده از این پولهای تقلبی جاعلان برای ضمانت محصول خود دیگر حضور ندارند. گواهینامه، برگههای شهروندی، پاسپورت، شناسنامههای جعلی، مدارک دانشگاهی و مستندات مهاجرت نیز از جمله اوراق هویتی و اداری هستند که در این بازار سیاه مکاره به فروش میرسند. در این بازار، قیمت گواهینامه رانندگی آمریکا، چیزی در حدود 200 دلار بوده اما خرید پاسپورت آمریکا یا بریتانیا چندهزار دلار خرج در بر دارد. البته مشخص نیست واقعا این گذرنامههای جعلی در دنیای دیجیتالی امروز که اثر انگشت و دیگر موارد تشخیص هویت وجود دارد عملا چه کاربردی دارد. در این بازار سیاه موجود فروش اعضای بدن نیز به چشم میخورد. در این فضا، قیمت کلیه 200 هزار دلار، قیمت قلب 120هزار دلار و کبد 150 هزار دلار عنوان شده است. یک جفت چشم نیز 1500 دلار قیمت دارد.
فعالیتهای زیرپوستی در وب سیاه
علاوهبر خرید و فروشهای غیرقانونی در فضای وب سیاه، فعالیتهای مخوفی نیز در این فضا انجام میگیرد که بدون شک، تاثیرات خود را در فضای وب معمولی نیز به جا خواهد گذاشت. بهعنوان مثال، در قالب استفاده از ارزهای رایج اینترنتی مانند بیتکوین یا دارککوین و البته سیستم پرداختی که از آن با عنوانLiberty Reserve یاد میشود راهکاری غیرقانونی و ویژه برای پرداخت وجه، بدون استفاده از اسامی و مشخصات واقعی ایجاد شده است. این در حالی است که برخی وبهاستها در کشورهایی مانند روسیه و اوکراین، کاربران را به ارائه مشخصات واقعی هویتی مجبور نکرده و امکان پرداخت بهصورت ناشناس و از طریق بیتکوین را فراهم میکنند. این سرویسدهندهها حتی به راحتی هشدارهای مقامات دولتی را نیز نادیده میگیرند. نفوذگران در این راه از سرویسهای قانونی ابری نیز بهره میبرند. جدیدترین تحقیقات انجام شده حکایت از آن دارد که 16 درصد از کانالهای توزیع بدافزارها و حملات سایبری از سرویس ابری آمازون سرچشمه میگیرند. از سوی دیگر امکان خرید ابزارهای مختلف برای شناسایی حفرههای امنیتی موجود در برنامههای متفاوت نیز وجود دارد. امکان استخدام هکرهای خبره نیز در این فضا امکانپذیر است. بهعنوان مثال گروه چینی Hidden Lynx چیزی در حدود 100 سارق سایبری را در اختیار دارد که برخی از آنها به سیستمهای شرکتهایی مانند گوگل، ادوبی و لاک هید مارتین هم دستبرد زدهاند.
رد گم کردن در فضای تاریک وب
استفاده از Tor در میان چندین و چند راهکار نرم افزاری برای ورود به فضای تاریک قرار دارد. این مرورگر، سیگنالها را در میان چیزی حدود 6 هزار سرور، سردرگم میکند تا درخواست اصلی کاربر برای بازدید از یک وبسایت، مخفی شود. این نرمافزار امکان بازدید از صفحات مخفی با پسوند onion. (بهجای com.) که تنها از طریق این مرورگر امکان بازدید از آنها وجود دارد را نیز فراهم میکند. در اواسط سال 2014 میلادی، یکی از نفوذگران حرفهای، Grams را بهعنوان اولین موتور جستوجوی شبکه سیاه وب، توسعه داد. این موتور جستوجو این امکان را فراهم میکرد تا مجرمان به دنبال خرید دارو، اسلحه یا حتی حسابهای بانکی سرقت شده در میان سایتهای مخفی جستوجو کنند. این موتور جستوجو حتی به گزینه«I’m Feeling Lucky» و سیستم تبلیغاتی نظیر آنچه در مرورگرهای قانونی مانند گوگل مشاهده میکنیم نیز تجهیز شده بود. مراجع دیجیتالی (ویکیها) ویژه خلافکاران نیز سایتهای مخفی را بر اساس دستهبندیهایی نظیر سایتهای ویژه هک، خرید و فروش، ویروسها و داروها پیش روی افراد قرار میدهند.
منبع: آی تی ایران