کنفرانس مستربچ و کامپاند می تواند جایگزینی برای ایران پلاست باشد

بسپار – امید کوشکی فارغ التحصیل دانشگاه پلی تکنیک و صاحب شرکتهای نوآوران بسپار در زمینه تولید مستربچ و سپهر آمیزه رازی در زمینه تولید کامپاند است. وی که عضو هیات موسس و هیات مدیره انجمن مستربچ و کامپاند است، دبیر اولین کنفرانس بینالمللی مستربچ و کامپاندهای پلیمری است. این کنفرانس که 26 و 27 بهمن ماه سال جاری در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران برگزار میشود، موضوع صحبتهای ما بود. کنفرانسی که به اعتقاد وی میتواند جایگزین ایران پلاست باشد.
بسپار- آقای کوشکی دلیل و چرایی برگزاری این کنفرانس چه بود؟
کوشکی: از روزهای ابتدایی تشکیل انجمن اهدافی نظیر افزایش تعرفههای گمرکی، جلوگیری از حجم زیاد واردات، جلوگیری از تحویل بازار داخلی به خارجیها و حمایت از تولیدکنندگان ایرانی را زیر چتر انجمن در ذهن داشتیم. به مرور و با گسترش انجمن و تشکیل کمیسیون فنی و با انجام پیگیریهایی در سازمان استاندارد و وزرات صنعت و معدن، متوجه فقر علمی در صنعت مستربچ و کامپاند شدیم. تعدادی از تولیدکنندگان به صورت سنتی وارد حوزه تولید این محصول شده اند و نیاز به ارتقاء دانش فنی تولید و بالطبع آن افزایش کیفیت محصولاتشان دارند. از سویی دیگر بهدلیل وابستگی شدید این صنعت به فرمولاسیون که اسرار داخلی شرکتها محسوب میشود، حتی تعاریف صحیحی از مستربچ و کامپاند و مشخصات کاملی از محصولات وجود ندارد. چون برای مستربچ تعریف مشخصی که مورد پذیرش اداره ثبت باشد وجود نداشت، ما حتی در ثبت انجمن با نام مستربچ مشکل داشتیم! بهدلیل عدم وجود استاندارد برای این نوع کالا، گمرکات نمیتوانند ماهیت مستربچ و کامپاند را به درستی تشخیص دهند. حتی اداره استاندارد و آزمایشگاه های مورد تایید گمرک ،دستورالعمل درستی از چگونگی شناسایی این مواد ندارند. سلسلهای از این اتفاقات موجب شد تصمیم به برگزاری اولین کنفرانس بینالمللی مستربچ و کامپاندهای پلیمری گرفتیم. بخش عمدهای از افزودنیها، پیگمنتها و پلیمرهای وارداتی در این صنعت مصرف می شود و از طرفی ماشینآلات فرآیند تولید هنوز بومی نشده اند و از خارج وارد میشود. بنابر این سخنرانهای خارجی نیز در این حوزهها خواهیم داشت، سعی کردیم از ابتدا به این موضوع کلانتر نگاه کنیم. شاید با یک واژه سمینار مستربچ و کامپاند میتوانستیم به شکل ساده ابتدایی از این موضوع عبور کنیم ، اما از ابتدا پایهریزی محکمی کردیم و تصمیم به برگزاری اولین کنفرانس بینالمللی مستربچ و کامپاندهای پلیمری به شکل قانونمند و شورایی گرفتیم. ساختار را از ابتدا درست طراحی کردیم تا کنفرانس، سالیان متمادی برگزار شود. انشااله.
بسپار- لطفا محورهای کنفرانس را تشریح کنید.
کوشکی: موضوعات ابتدا در جلسات کمیسیون فنی انجمن بحث و بررسی و سپس به هیات مدیره ارجاع شده تا بررسی شوند. ساختار کنفرانس به خوبی طراحی شده و اکنون کمیته علمی، اجرایی، بین الملل و شورای سیاستگذاری داریم. در جلسات هرکدام از این کمیتهها نیز موضوعات بحث و بررسی شد. همچنین با تمام ذینفعان این صنعت اعم از مصرف کنندگان و تامین کنندگان جلسه داشتیم. بحث عمده این بود که بتوانیم در دوران پساتحریم توان، امکانات بالقوه و قابلیتهای نصب شده در کشور و دانش این صنعت را عرضه نماییم. ارزیابی توان داخلی از اولین موضوعاتی است که روی آن تاکید داشتیم.
دومین موضوع مطرح شده ارتقا دانش فنی اعضای انجمن بود. بهطور حتم در کنفرانس اتفاقات خوبی رخ خواهد داد و حتی رفع یک مشکل کوچک فنی عضو ما در این کنفرانس موجب خوشحالی هیات مدیره خواهد شد.
در حال حاظر واردات مستربچ و کامپاند با ارز مبادلاتی و پرداخت تعرفه گمرکی 4 درصد انجام میشود. بنابراین قیمت تمام شده کالای وارداتی کمتر از کالای تولید داخل است. علاوهبر این بدهی ارزی هند و چین بابت خرید نفت ایران و ترجیج آنها در تسویه این بدهی به صورت کالا، موجب شده صنعت مستربچ و کامپاند صدمه ببیند. 95% واردات به این دلیل صورت می گیرد، البته گاهی کیفیت محصولات خارجی بالاتر از تولیدات داخلی است. لذا تمایل داشتیم در ارتقا کیفیت تولیدات داخلی و خصوصا در بخش استانداردسازی محصولات، فعالیت هایی صورت گیرد. با سازمان استاندارد صحبت هایی شده، علاقمندیم در خروجی این کنفرانس مقدمات این استانداردسازی صورت بگیرد.
طی جلساتی خوبی که در کمیته علمی با دانشگاهها داشتیم متوجه رقابت بین دانشگاه امیرکبیر، پژوهشگاه پلیمر و مرکز پژوهش پتروشیمی در ارایه فعالیتهای پژوهشی آنها در این سالها شدیم. یعنی مشتریان این دوستان که مایل به خرید دستاوردهای پژوهشی آنها هستند طی کنفرانس گرد هم میآیند و کنفرانس بازار خوبی برای افرادی است که در این سالها در حوزه مستربچ و کامپاند فعالیت پژوهشی داشتهاند. مطمئن هستم در خروجی کنفرانس امکان عقد قرارداد و خرید لایسنس و دانش فنی وجود خواهد داشت.
این موضوع که مستربچ و کامپاند میتواند صنعت تکمیل کننده پتروشیمی باشد، طی این سالها مغفول مانده است. در دنیا این اتفاق افتاده اما در ایران معمولا این مسیر یکطرفه بوده است. پتروشیمی برای تولیدکنندگان کامپاند و مستربچ مثل سایر بخشها مواد تامین میکردند و ما نیز به همان نسبت کار کردهایم، اما در دنیا این ارتباط فراتر است. صنایع پتروشیمی جهان تولیدات انبوه گریدهای عمومی مواد پلیمری را دارند. برای هر کاربرد خاص لازم است افزودنیها و مواد خاصی به آن گریدها اضافه شود تا در آن کاربرد، قطعه کارایی مناسبی داشته باشد. صنعت مستربچ تکمیل کننده تولیدات پتروشیمی ها هستند. ما به آن مواد پتروشیمی، خواص ویژه میدهیم، توان مقاومت الکتریکی بیشتر، مقاومت حرارتی بیشتر، مقاومت مکانیکی بهتر و… میدهیم. متاسفانه در ایران این ارتباط دو سویه نبوده است. دوستان پتروشیمی وقتی مشخصات یک گرید را به مصرفکننده میدهند در کنارش میتوانند گریدهای مستربچ مناسب برای کاربردهای خاص را نیز پیشنهاد کنند. این موضوع واقعا نیاز صنعت پلاستیک هم هست. از طرفی پتروشیمیها سالیان سال افزودنیهای مختلف را با پودر خروجی راکتور مخلوط و با تهیه بچ و اکسترود کردن آن، گرانول تهیه میکنند. در دنیا ثابت شده این شیوه نمیتواند به خوبی افزودنیها را در گرانول توزیع کند بخصوص در گرید هایی که افزودنی ها چند جزئی است. راه حل این است که پتروشمی تمام افزودنی های یک گرید خاص را به شرکت های مستربچساز بدهند تا آن شرکت همه این اجزاء را با فرمول مشخصی در یک مستربچ تهیه کند و شرکت پتروشیمی آن بسته را به عنوان یک جز به پودر پلیمری اضافه نماید. پتروشیمیهای ما در آینده میتوانند مصرفکنندگان مستربچ شوند. هدف ما مطرح کردن این راه حل در این کنفرانس است.
وجه بینالمللی موضوع دیگر است. هر روزه در زمینه افزودنیها، پیگمنتها، رزینها، واکسها و پایههای پلیمری مختلف، محصولات جدیدی ارایه می شود. علاقمند بودیم تامینکنندهها بیایند و این تحولات جدید را مطرح کنند. در فرایند تولید هم به همین ترتیب، فن آوری های جدید در اکسترودرها و میکسرها، پشت خط ، گرانولساز و سیستمهای دوزینگ، علاقمندیم در کنفرانس دانش روز این حوزه نیز ارایه گردد.
و نهایتا بخشهای فروش داخلی و خارجی (صادرات) و بررسی پتانسیلها و چالشها در حوزههای بازاریابی و فروش داخلی و خارجی از هدفگذاریهای ما بود. با شرکتهایی صحبت کردهایم و امیدواریم بتوانیم مقالات خوبی دریافت کنیم. مثلا مطالعه مناسبی در بازار صنعت کامپاند مورد مصرف خودروساز انجام شده است. امیدواریم از این مطالعات بازار نیز در کنفرانس استفاده کنیم.
بهطور مشخص نیز محورهای کنفرانس به این ترتیب است:
– چشم انداز صنعت مستربج و کامپاند در افق 1404 هجری شمسی
– معرفی افزودنی ها، محصولات و تکنولوژی های نو در این صنعت
– ارائه اطلاعات عملی و علمی مفید در زمینه فرایند تولید مستربچ و کامپاند
– روند جهانی و منطقه ای تقاضای مستربچ و کامپاند و معرفی بازارهای جدید
– بررسی کیفیت و استانداردسازی مواد اولیه و محصولات صنعت کامپاندینگ
– صنعت مستربچ و کامپاند تکمیل کننده محصولات پتروشیمی
– بررسی بازارهای صادراتی و چالش های پیش روی آن
بسپار- ترکیب کمیته علمی و اجرایی کنفرانس به چه ترتیب است؟
کوشکی: برای ارایه مقاله و معرفی فردی مرتبط و مطلع در حوزه مستربچ و کامپاند جهت داوری مقالات با تمام دانشگاههای پلیمری ایران مکاتبه کردیم. از انجمن نیز دو نفر را از کمیسیون فنی انتخاب شدند.
در کمیته اجرایی افراد مرتبط با اجرا از جمله روابط عمومی پتروشیمی، روابط عمومی پژوهشگاه پلیمر، وزرات صنعت و معدن و اغلب حوزههایی که گمان میکردیم در اجرا میتوانند به ما یاری کنند، کمک گرفتیم.
در شورای سیاستگذاری هدف این بود که تقریبا از تمام ذینفعان یک نماینده داشته باشیم. بنابراین از تمام مصرفکنندگان یک نماینده دعوت کردیم. یک نفر از اتاق بازرگانی که از ابتدا حامی کنفرانس بود، از پتروشیمی و صنایع تکمیلی آقای محتشمی پور و همچنین از صنعت خودرو و ساپکو نیز عضویی در شورا داریم. تقریبا یک طیف از مصرفکنندگان این صنعت در شورا حضور دارند. از انجمن نیز من و آقای ظهیری عضو شورای سیاستگذاری هستیم.
در صورت تمایل به مطالعه متن کامل این مقاله ماهنامه بسپار شماره 160 آذرماه 1394 را ببینید.