گفت و گو با بیوک صحاف امین، مدیر عامل گروه صنعتی وحید: راهکاری تا کنون برای تامین کف عرضه وجود نداشته و تامین مواد اولیه به صورت میلی انجام و نوسان قیمتها ادامه دارد

بسپار/ ایران پلیمر مهندس صحاف امین نظر خود را در رابطه با اغتشاشات بازار مواد اولیه بیان کرد: تغییراتی که در سال 97 در قیمت ازر و عدم رعایت کف عرضه ها در بورس و از سوی پتروشیمی ها اتفاق افتاد به صنایع چه برای مصارف داخلی و تامین نیاز تولید داخلی و چه برای برنامه ریزی پروژه های صادراتی پتروشیمی مشکلات زیادی ایجاد شد. با نیم نگاهی به گریدهایی که همیشه در بورس با رقابت معامله شده و تصمیمات عجولانه که در وزارت صنعت و معدن برای برداشت سقف رقابت در بورس برداشته می شد؛ عده ای از تولید کنندگان یا پتروشیمی ها دست به اقداماتی زدند که به هیچ وجه به نفع صنعت و تولید نبود. این اقدامات باعث افزایش قیمت مواد اولیه و عذاب صنایع پایین دست در همه ی بخشها شد. برای مثال در فصل تابستان که نیاز به ظروف یکبار مصرف و گرید بطری زیاد بود مسایل مختلفی پیش آمد که قطعا دوستان مستحضر هستند و از بیان آن صرف نظر میکنم.
وی ادامه داد: ایراد اساسی در تامین مواد اولیه واحدهای صنایع پایین دستی، این است که هیچگاه راهکاری برای تامین کف عرضه از طرف شرکتهای پتروشیمی ارایه نشده است. بنابراین تامین مواد اولیه به صورت میلی انجام شده و عرضه سینوسی مواد قیمتها را همیشه در نوسان نگاه میدارد. این نوسانات نیز قطعا به ضرر تولید داخل و صادرات خواهد بود. استمرار قیمت و کیفیت شرط اصلی حضور در بازارهای صادراتی است که با شدت یافتن نوسانات، انتقال آن به خریداران خارجی غیر ممکن بوده و بازار صادراتی از دست خواهد رفت و این بازارها نصیب کشورهای همسایه مانند ترکیه میشود.
صحاف امین در راستای دستگیریهای سال 97 در صنعت پلیمر اظهار کرد: این رویدادها از طرفی اثرات خوب و از طرفی اثرات منفی داشته است. متاسفانه زمانی که کار از کار گذشت به فکر میافتیم و گمان میبریم که با دستگیری و اقدامات قهری، مشکلات حل خواهند شد. این رویکرد نه تنها کمکی به تسکین بازار نمیکند بلکه التهابات آنرا تشدید خواهد کرد. پخش کنندگان مواد در کشور اگر ضابطه مند و دارای نظارت بودند شاید میشد بازار را در کنترل داشت و از رسیدن به چنین شرایطی اجتناب ورزید. مسلما با چنان تفاوت قیمتی (بین ارز دولتی و آزاد) و بدون هیچ کنترلی، افراد خواسته یا ناخواسته وارد مسایلی خواهد شد که به دستگیریهای این چنینی ختم شد. قطعا اشکالاتی وجود داشته اما روزی که تصمیم گیری شد که چنین اختیاری به بخشهای مختلف اعطا شود باید ضوابط آن نیز در نظر گرفته میشد. از نظر من این کار با تفکر مناسبی صورت نگرفته بود. در همهی دنیا نیز قسمتهای مختلف برای خرده فروشی اما تحت ضوابط و با فاکتور وجود دارد.
وی خاطر نشان کرد: به طور کلی انجمنها میتوانند در بخش توزیع مواد کمک کننده باشند چرا که اطلاعات کاملی از شرکتهای عضو و میزان نیاز دارند. اگر عوامل رسانه نیز به شفاف گری دقت کنند، کار انجمنها راستی آزمایی شده و میتواند راهگشای معضل توزیع باشد. برای مثال از طرف انجمن ملی چندین بار اعلام شد که تخصیص مواد اولیه به اعضای بهین یاب باید مشروط به گزارش ارزش افزوده و تامین اجتماعی باشد. چندین بار از وزارت صنایع درخواست شد که اگر گزارش تولید ماهانه شرکتها به بورس اطلاع رسانی نشود کدهای آنها بسته شود اما این موضوع آنقدر عملیاتی نشد تا زمان گران شدن ارز و بحران PET. حدود دوسال است که همه ی پلیپروپیلنهای عرضه شده در بورس با رقابت خریداری میشود. چون نحوه ی تخصیص سهمیه آنها به شرکتها صحیح نیست. برای مثال کارخانه های گونی بافی سهمیه بالایی از این ماده دارند و اقدام به خرید عمده ی انواع گریدهای نامربوط نیز میکنند. مشخصا در این صورت به سایر تولید کنندگان اختصاص نیافته و دیگران مجبورند با رقابت بسیار بالاتری مواد را خریداری کنند. متاسفانه موضوع خرید گرید اختصاصی نیز همچنان عملیاتی نشده و از طریق انجمن ملی پیگیری میشود.
همچنین اگر مطبوعات گزارشهایی از تامین مواد اولیه و نحوه تخصیص آن، چه به شرکتهای بزرگ و چه کوچک، تهیه می کردند، میتوانست مشکلاتی که در این چرخه در حال رخ دادن بود زیر ذره بین ببرد. در این صورت بخش پایین دست به عملکردش دقت میکرد و بالادست هم به سایر مسایل اشراف بهتری پیدا میکرد. به این ترتیب شاید راهکاری اندیشیده میشد و کار به دستگیری و غیره نمیکشید. شاید کمبود اینگونه نظارتها و اطلاع رسانی ها از سمت انجمنها و مطبوعات در صنعت محسوس بود. امروزه بیشتر انرژی و توان واحدهای تولیدی به رد شدن از پیچ و خم هایی که دولت برایشان ایجاد کرده صرف میشود و حدود 20 درصد آن به تولید اختصاص یافته است!
صحاف امین در پایان بیان کرد: در وجود اخلال شکی نیست و ارگانهای مسوول همیشه مورد شکایت اعضا و صنایع پایین دستی بودند. اما حد و مرز آن و عمق فاجعه را باید منتظر بود و دید که در گزارش های آینده چگونه منعکس خواهد شد. شخصا اطلاعاتی ندارم که اظهار نظری انجام دهم اما با توجه به ایرادات موجود در سیستم، بروز اخلال قابل پیش بینی بود.
(ادامه دارد…)
متن کامل این گفت و گو را که در شماره 198ام ماهنامه بسپار منتشر شده است، بخوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های 02177523553 و 02177533158 داخلی 3 سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید.