اختصاصی بسپار/ برمک قنبرپور، نایب رییس هیات مدیره انجمن صنایع ملی پلیمر ایران: میزان بازیافت پلاستیک در کشور حدودا 12 درصد است

بسپار/ایران پلیمر فرصتی بود در در نمایشگاه مدیریت پسماند، بازیافت، ماشین آلات و تجهیزات وابسته با برخی دوستان گفت و گوهایی داشته باشیم که در ادامه می خوانید:
بسپار- چرا مدیریت پسماند و بازیافت مهم است؟
قنبرپور: در ایران سالانه حدود شش میلیون تن پلاستیک شکلدهی و تولید می شود که بخشی از این مواد از بورس کالا تهیه می شوند، بخشی مواد اولیه وارداتی هستند و دسته دیگر مواد بازیافتی.
سرانه مصرف هر ایرانی حدود 35 کیلو گرم پلاستیک است. مصرف پلاستیک گاها مبتنی بر کالاهای سرمایه ای است که قابلیت استفاده بلندمدت دارند، در موارد دیگر پلاستیک های استفاده روزانه که در دست عموم قرار دارد. اعتقاد ما بر این است که پلاستیک ها به دلیل حجم و یا چگالی پایین و انرژی کم مورد نیاز در جهت شکلدهی و به طبع نشر بسیار پایین گازهای گلخانه ای، جایگزین خیلی خوبی برای کالا های مشابه خود هستد اما تمامی این عوامل، مصرف بهینه، مدیریت پسماند و بازیافت آنها را نیز می طلبد.
خوشبختانه ترموپلاستیک ها در بحث جمع آوری و صرف انرژی اندک برای بازیافت و همچنین استفاده چندین باره در چرخه تولید گزینه خوبی برای تولید و بازاستفاده هستند. بنابراین باید به مساله بازیافت جدی تر توجه داشت و با توجه به افزایش روز افزون پلاستیک ها در جهان، باید نرخ رشد صنایع بازیافت متوازن با مصرف باشد و حتی از آن پیشی بگیریم چرا که هر چقدر بیشتر بتوانیم بازیافت کنیم، محیط زیست سالم تر و توسعه اقتصادی بیشتری در پیش خواهیم داشت. از این منظر است که انجمن ملی صنایع پلیمر ایران به عنوان تشکلی فراگیر که حدود 20 تشکل صنفی، تخصصی و استانی زیر مجموعه آن هستند و حدود 30 بنگاه بزرگ تولید قطعات پلاستیکی که بخشی از آنها تولیدکنندگان حوزه بازیافت هستند، یکی از اهداف مهم خود در توسعه پایدار و حفظ محیط زیست را در مسیر همراهی با صنایع بازیافت قرار داده است.
بسپار- برنامه های مشخص انجمن در راستای اثرگذاری روی سیاست گذاران حوزه اقتصاد کشور برای بازیافت پلاستیک ها چیست؟
قنبرپور: خوشبختانه امسال بعد از مشارکت خوبی که در بخش تدوین قوانین و مقررات حوزه پسماند داشتیم، دستور العمل کاهش مصرف کیسه های پلاستیکی، تجدید نظر و ویرایش قانون مدیریت پسماند ها، لایحه ساماندهی پسماند های عادی با مشارکت بخش غیر دولتی را در دست بررسی و نهایتا اجرای این قوانین داشتیم. بعد از این موضوع و رصد صنعت بازیافت، ذیل کمیسیون فنی و کمیسیون آموزش انجمن ملی پلیمر، کارگروه بازیافت را تشکیل دادیم. یکی از بزرگ ترین مشکلاتی که شرکت های بازیافت در ایران دارند، تامین مواد اولیه است، هدف اصلی ما این است که این روند را برای تامین مواداولیه تسهیل کنیم و سپس آموزش اهمیت بازیافت را، هم به جامعه و هم به صنعتگران داشته باشیم تا رویکرد های نوین در بازارهای جهانی را به آنها بشناسانیم. ماموریت کارگروه بازیافت تسهیل و آموزش است تا پلیمر های تولید شده مجدد به چرخه تولید برگردند و در طبیعت رها نشوند.
بسپار- انجمن چه برنامه هایی برای آگاهی رسانی عمومی دارد؟ در راستای مقابله با شعار های بعضا گمراه کننده نه به پلاستیک ها و …
قنبرپور: ما این مسیر را از خیلی وقت پیش شروع کردیم و در پی آن یکی از اهداف خود را در کارگروه بازیافت بر پایه آموزش عمومی قرار دادیم چرا که آگاهی بخشی به جامعه اهمیت بازیافت را روشن می کند و کار نویی که در کمیسیون آموزش ما رخ داد این بود که جامعه دانش آموزی مورد هدف قرار گرفت و در این دوره نمایشگاه، بازدید دانش آموزی برنامه ریزی کردیم و همچنین دوره آموزشی ویژه سنین پایین را تدوین کردیم. معتقدیم این موضوع در افراد، از سنین پایین باید نهادینه و فرهنگ سازی بشود.
بسپار- آیا آمار به روزی از میزان سهم پلاستیک ها در پسماندها دارید؟ در ایران چند درصد از دورریزهای پلاستیکی بازیافت می شود؟
قنبرپور: آمار دقیقی وجود ندارد چرا که ما در جمع آوری پلاستیک ها رویکرد دقیقی نداریم، نمی توانیم آمار دقیقی داشته باشیم اما در حدود 6 تا 6 و نیم میلیون تن پلاستیک تولید شده در ایران، به صورت تخمینی 500 تا 800 هزار تن پلاستیک های بازیافتی وجود دارد. ما با کنترل ظرفیت های داخل، آمار واردات، مواد اولیه ای که از بورس کالا تهیه می شود و میانگین مصرف موجود، به این داده ها رسیده ایم.
(ادامه دارد …)
متن کامل این گفت و گو را در شماره 257 ماهنامه بسپار که در نیمه اسفند ماه 1402 منتشر شده است، می خوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه و فیدیبو قابل دسترسی است.