اختصاصی بسپار/ گفت و گو با جمیله امینی، مسوول HSE پایدار پلیمر اوژن: چرا آسیب های غیرمشهود کارکنان مشمول بیمه نیستند؟

بسپار/ایران پلیمر شرکت تولیدی پایدار پلیمر اوژن از سال 1394 با هدف تولید و توسعه قطعات خودرویی تأسیس شد و در ادامه با گسترش فعالیت های تولیدی و بازارهای خود به تولید و توسعه قطعات در بازارهای صنایع روشنایی، فروشگاهی، کیف و کفش و ساختمان ورود کرد.
انواع نوارها و پروفیل های مورد مصرف در خودرو، زوارهای سقف، کف داخل خودرو، زه دور بدنه و زه سپر و …، نوارهای دور شیشه و در بحث روشنایی، پروفیل های مهتابی مات و شفاف از جنس پلی کربنات در طرح ها و ابعاد مختلف، انواع چراغ های ال ای دی، در بخش فروشگاهی انواع شلف لیبل، پروفیل های ضربه گیر و نوار های قابل مصرف در یخچال های صنعتی، در صنایع کیف و کفش نوارهای دکوراتیو در ابعاد و رنگ های مختلف، در صنایع ساختمانی، اتصالات مصرفی درب و پنجره و نمای ساختمان بر پایه مواد PVC و … از جمله تولیدات متنوع این واحد به گفته جمیله امینی است. وی کارشناس بهداشت حرفه ای است و به عنوان مسوول HSE در پایدار پلیمر اوژن مشغول کار است.
بسپار- تعریف واحد HSE چیست؟
امینی: واحد HSE بر روی بر جذب نیروها بر اساس طب کار، چیدمان، سلامت نیروی کار، پیگیری موارد موردنظر به لحاظ رعایت ایمنی در محیط کار، دقت عمل دارد.
بسپار- اصولا چه الزاماتی در هنگام بهره برداری یک واحد صنعتی در خصوص رعایت ضوابط ایمنی وجود دارد (اگر موجود است)؟ از طرف سازمان نظام مهندسی، آتش نشانی و … خصوصا برای واحدهای پلیمری.
امینی: مباحثی که وجود دارد به صورت کلی و عمومی ست (من به موردی برخورد نکرده ام که مختص واحدهای پلیمری تعریف شده باشد).
یک نکته ای که برای خود من جالب بود این بود که وجود پنجره های شفاف به طور همزمان در محل هایی که احتمال فضولات پرندگان هست، به طور مثال در انبارها و غیره این فضولات در معرض تابش مستقیم می تواند با تمرکز نور، ایجاد حریق کند! چیزی که شاید واقعا توجه کارشناسان را حتی جلب نکند. یا به طور نمونه سیستم های گرمایش و سرمایش ایمن، باید در واحدهایی که مواد پلیمری در آنها هست، حتما به صورت سقفی، طراحی و اجرا شوند. متاسفانه بسیاری از موارد ساده و بدیهی بعضا در کارخانه ها جدی گرفته نمی شوند و گاها پیش می آید یک سری با عدم رعایت مسایل پیش پا افتاده، دپوی ضایعات غیر اصولی و … حریق اتفاق افتاده است. آموزش (آتش نشانی و سایر موراد ایمنی) بر روی عملکرد نیروها تاثیر می گذارد و باید این آموزش پیگیری شود.
بسپار- در خصوص اقدامات پیشگیرانه چه توصیه ای برای همکاران دارید؟
امینی: با توجه به تجربه ای که دارم، معتقدم که بحث آموزش خیلی بیشتر باید مورد اهمیت واقع بشود. آموزش بدو استخدام، بررسی سلامت و معاینات فرد اینکه اگر مشکلات تنفسی دارد در واحدهای شیمیایی به کار گرفته نشود یا اگر مشکلات شنوایی دارد، در واگذاری کار به او دقت لازم صورت بگیرد و از این دست محدودیت ها که در بخش طب کار متوجه آن می شویم.
اما یک سری فضاها هم نیازمند تدوین یک سری قوانین خاص و سختگیرانه هستند. برای مثال می توان به برش کاری های پس از تولید اشاره کرد که باید استانداردهای خاص و روش های مشخص کار پیش بینی شود. چون بحث برخورد دست با اره های موجود بسیار خطرساز است. اگر آموزش ها و موارد ایمنی سختگیرانه تر باشد، ایمنی در واحد های تولیدی بیشتر خواهد شد. مهم است که مدیریت، کادر اداری و سرپرستان توجه ویژه به این مسایل داشته باشند.
بسپار- آیا بیمه ها در خصوص پرداخت خسارت کارآمد هستند؟ چه نکاتی وجود دارد که دانستن آن برای واحدهای صنعتی حایز اهمیت است؟
امینی: متاسفانه آشکار است که بیمه ها به شدت ضعیف عمل می کنند. برخی از خسارت های نیروی انسانی که در اثر حوادث ناگهانی حادث می شوند تا حدودی روشنتر تعیین تکلیف می شوند (مثل قطع انگشت و تاندون و … متاسفانه) ولی ما آسیب های دیگری داریم که غیرمشهود هستند. مثلا عارضه هایی که در اثر عدم رعایت ارگونومی در ابزار کار، فرد با آن مواجه می شود. متاسفانه بیمه ها هیچ پیش بینی و پذیرشی برای این موارد ندارند. هیچ حمایت مالی انجام نمی دهند حتی در صورت انجام جراحی. در حالیکه اینها خسارت های ناشی از کار هستند! آمار بالایی هم دارند، اما من تا کنون ندیده ام که در شمول بیمه، چنین مواردی آمده باشد.
بسپار- صنعت پلیمر را در سال 1403 چگونه می بینید؟ خود شما چه برنامه هایی امسال خواهید داشت؟
امینی: فکر می کنم رشد پیش رو خواهد بود، حتی اگر محدود باشد. در مورد برنامه های امسال، علاوه بر روتینی که در تولید و بخش ایمنی داریم، مصر هستم در آموزش و علی الخصوص سنجش میزان تاثیر این آموزش به شیوه های مختلف اقدام کنم. هدف این است که در پس هر آموزش پیشرفتی شکل بگیرد.
نکته دیگر بسیار مهم همکاری کارفرمایان است، خیلی وقت ها، قیمت ها مانع هستند و مدیران سخت توجیه می شوند. متاسفانه گاها شاهد هستیم تا اتفاقی رخ ندهد اهمیت موارد ایمنی احساس نمی شود. امیدوارم کارفرمایان با وسعت دید بازتری به این موضوع نگاه کنند.
(ادامه دارد …)
متن کامل این گفت و گو را در شماره 259 ماهنامه بسپار که در نیمه اردیبهشت ماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه و فیدیبو قابل دسترسی است.