اخباراخبار ویژه

اختصاصی بسپار از ایران پلاست/ گفت و گو با سعید سواحلی مقدم، مدیرعامل ایده صنعت آتبین: با ماشین آلات فناور، کاهش قیمت تمام شده و حاشیه سود بالاتر به دست می آید  

بسپار/ ایران پلیمر ایران پلاست هجدهم از 18 تا 21 شهریورماه در محل دایمی نمایشگاه های بین المللی تهران برپاست. گفت و گوی همکاران این گروه رسانه ای را با برخی مشارکت کنندگان در نمایشگاه می خوانید.

شرکت ایده صنعت آتبین با بیش از 15 سال تجربه در صنعت پلاستیک کشور، ارائه دهنده فناوری ها و راهکارهای روز در ماشین آلات و تجهیز خطوط تولید صنعت پلاستیک و بسته بندی است. این شرکت در حوزه مشاوره، واردات، فروش و خدمات پس از فروش ماشین آلات صنعت پلاستیک بخصوص ماشین آلات اکستروژن و کامپامدینگ تخصصی فعالیت دارد. سعید سواحلی مقدم موسس این مجموعه می گوید که تا امروز بیش از صدها خط تولید در ایران را راه اندازی کرده است.

 

بسپار- اجازه بدهید این بار مصاحبه را با این سوال آغاز کنیم که وضعیت سرمایه گذاری جدید و توسعه ای در سه سال اخیر در صنعت پلیمر چگونه بوده است؟ (طبیعتا با توجه به اینکه تامین کننده خطوط فرآیندی هستید، اطلاع شما از میزان تقاضا قابل استناد است.)

سواحلی مقدم: همانطور که می دانیم این صنعت جزو صنایع پایین دستی پتروشیمی است و جای کار برای به کار گیری از پتانسیل های آن در سراسر کشور وجود دارد. سرمایه گذاری در سالهای اخیر نسبتا خوب بوده ولی نه آنچانکه انتظار می رفته است. این موضوع دلیلی ندارد جز مشکلات تحریمی و بانکی و مسائلی که به نوسانات ارزی و قوانین صادرات و واردات مربوط می شود.

البته نباید انکار کرد که توسعه در شرکت ها وجود داشته. شرکت هایی که با کشور های همسایه فعالیت می کنند و صادرات دارند، رشد خوبی داشته اند و بزرگ شده اند.

علاوه برآنها شرکت های استارتاپی و نیز شرکتهای دانش بنیان در این چند سال اخیر رشدهای خوبی را در طرح های توسعه ای خود تجربه کردند.

 

بسپار- بفرمایید ترندهای تکنولوژی در اکسترودرها چیست و آیا در ایران هم اقبال نسبت به آنها وجود دارد یا خیر؟ و اگر بله چرا و اگر نه چرا؟

سواحلی مقدم: ما جزو کشورهای در حال توسعه هستیم و نباید خود را با کشور های توسعه یافته مقایسه کنیم ولی مساله این است که در رشد تکنولوژی و فناوری همچنان در ایران خیلی تمرکز نشده چرا که برق و حامل های انرژی خیلی قیمت بالایی ندارند و از طرفی سایه تحریم ها بر روی واردات فناوری روز دنیا بخصوص از کشور های اروپایی، باعث شده روند به سمتی برود که همسویی کاملی نداشته باشیم.

 

بسپار- اصولا ماشین آلات و خطوط تولید با فن آوری روز دنیا را در توسعه تولید، صادرات و رقابت پذیری محصولات صنعت پلیمر تا چه حد موثر می دانید؟

سواحلی مقدم: یکی از مهم ترین فاکتورها در تولید در صنعت پلاستیک که می توان به آنها اشاره کرد، مواد اولیه، فرمولاسیون و ماشین آلات هستند.

بخش ماشین آلات نقش مهمی را بازی می کند. اگر ماشین آلات به روز باشد و از تکنولوژی روز دنیا پیروی کند، قیمت تمام شده محصول نهایی پایین تر خواهد آمد و حاشیه سود بالاتری را هم برای تولیدکننده به ارمغان می آورد. در نهایت از نظر کیفی امکان رقابت نیز به وجود خواهد آمد. طبیعی است اگر تمامی این موارد به شکل دیگری چیده شود، قطعا نتیجه متفاوت خواهد بود. چرا که به طور مثال اپراتورها در ماشین های قدیمی به صورت سلیقه ای عمل می کنند، در صورتی که خطوط روز تولید در دنیا به صورت فول اتوماتیک  و همسو با نسل چهارم صنعت هستند. دخالت انسانی و خطای فردی بسیار ناچیز خواهد بود، در نتیجه تولیدات بهتر و مصرف سوخت کمتر خواهد بود.

 

بسپار- در بخش بازیافت در سالهای اخیر چه تعداد کارخانه تجهیز کردید با چه ماشین هایی؟ در این بخش که به نظر می رسد در دنیا رو به رشد و در زمره روندهای اصلی صنعت پلیمر است، در ایران چه وضعیتی داریم؟

سواحلی مقدم: بازیافت معقوله بسیار مهمی‌ست و در ایران جزو صنایع جوان شناخته می شود. اولین چیزی که در هر کجا شنیده می شود، فارغ از درست یا غلط بودن، این است که تخریب محیط زیست حاصل حضور پلاستیک هاست. به نظر بنده در مقوله بازیافت بسیار جای کار وجود دارد. ما شاهد این مساله هستیم که شرکت های فعال در بازیافت پلاستیک ها، متاسفانه هنوز با سیستم های سنتی فعالیت می کنند و با استاندارد های جهانی همسو نیستند و گپ زیادی این میان وجود دارد.

این بخش باید بانی داشته باشد که ضایعات را جمع آوری کند و مسیر را تسهیل. معضلی که فکر می کنم در مورد این صنعت وجود دارد، تامین مواد اولیه بازیافتی است! در سالهای اخیر درخواست هایی زیادی داشتیم برای نصب خط تولید و مذاکراتی در این مورد انجام دادیم که در شرف نهایی سازی است. روندی هم که در صنعت بازیافت دنبال می شود، مصرف انرژی کمتر و بازیافت مواد پلیمری با هدف استفاده مجدد به شکل گریدهای در معرض مواد خوراکی است ، در صنعت بازیافت پلاستیکها ظرفیت تولید اهمیت زیادی دارد که توجیه پذیری آن طرح را بالا می برد  و شامل ماشین آلات شستشو و آسیاب پلاستیک و سپس خطوط اکستروژن ( تولید گرانول ) می باشد .

 

بسپار- یکی دیگر از بخش هایی که اخیرا در ایران سرمایه گذاری زیادی روی آن شده، کامپاندینگ بوده. در این حوزه چه خطوطی را با چه ظرفیت هایی تجهیز کرده اید؟

سواحلی مقدم: در بحث کامپاندینگ پروژه های زیادی را نهایی کردیم. ما نماینده کمپانی یوزان اکستروژن هستیم. این شرکت از معدود شرکت هایی در دنیاست که ماشین هایی با ظرفیت های کم آزمایشگاهی یعنی از 20 کیلو در ساعت تا ظرفیت های بسیار بالای مصرفی در پتروشیمی ها با حدود تولید 50 تا 60 تن در ساعت را می سازد. در دنیا حدود سه یا چهار کمپانی هستند که این قابلیت را دارند.

در بحث کامپاندینگ شرکت هایی خوبی در ایران فعال هستند که ما با آنها کار می کنیم و یک سری شرکت های نوپا نیز وارد بازار شدند. به علت اینکه میزان مواد اولیه تولیدی در پتروشیمی ها روز به روز در حال افزایش است، و از طرف دیگر کشورهای منطقه و اطراف هم خیلی خواهان این مواد و کامپاندها هستند، تامین بازار داخلی و رویکرد صادراتی همزمان در واحدهای تولیدی دیده می شود. خصوصا در صنعت خودرو فضای کار زیادی وجود دارد.

معضلی که در بخش کامپاندینگ کشور وجود دارد، اشباع بازار یک سری از مواد است و این موضوع باعث شده که بازار عرضه هر تولیدکننده کوچکتر شود. این صنعت یک نوع کیمیاگری است و می توانیم فرمولاسیون های مختلف را داشته باشیم. از صنعت پزشکی، ساختمان و لوازم خانگی تا بسیاری دیگر مشتری آمیزه های پلیمری هستند. نیاز به پیشرفت و توسعه زیادی هم در برخی بخش ها وجود دارد که خیلی به آنها پرداخته نشده. ظرفیت خطوط تولید شرکت های مستربچ ساز به خصوص مستربچ های رنگی به علت تعویض رنگ، حدود 200 کیلو بر ساعت یا 350 تا 400 کیلو در ساعت است اما به تعداد زیادی اکسترودر در یک واحد نیاز است. در سایر بحث های کامپاندینگ، ماشین های با ظرفیت های 1 تن متداول هستند که بسته به مورد با خروجی های متفاوتی در حال کار هستند.

 

بسپار-بفرمایید عمده چالش های شما و عمده فرصت های شما در بازار پلیمر ایران چه بوده است؟

سواحلی مقدم: ما به عنوان نماینده یکسری کمپانی های  پیشتاز دنیا در اصل، تکنولوژی وارد می کنیم و ماشین آلات در ایران با آن شاخصه های فنی ساخته نمی شود. مساله ای که تولید کننده ها در سالهای اخیر با آن مواجه هستند، تخصیص ارز، ارزهای نیمایی و بازار ترجیحی است. معضل بعدی فرآیند واردات و کاغذبازی های مربوطه است که تمامی اینها منجر به بروز چالش هایی در ورود ماشین آلات با تکنولوژی بالا می شود. مسئله بعدی در مورد تامین برخی از قطعات است که قبل تر با پست سریع امکان موجود شدن آنها راحت تر و سریع تر وجود داشت ولی امروزه این عمل با زمان طولانی تری صورت می گیرد (به دلیل تحریم ها).

فرصت های موجود را هم می توانم به این شکل مطرح کنم که ما در منطقه با توجه به پتروشیمی های موجود از جایگاه ویژه ای برخورداریم و تولید در کشور پتانسیل های خوبی دارد. بنابراین می توانیم رشد خوبی را در یک چشم انداز مدون و با تعریف اهداف خاص صادراتی داشته باشیم.

 

 

بسپار- حضور در نمایشگاه های تخصصی در میان روشهای فروش و بازاریابی چه جایگاهی از دیدگاه شما دارد؟ برای ایران پلاست بهتر چه پیشنهادهایی دارید؟

سواحلی مقدم: به عقیده بنده، مهم ترین بازار و ابزار بازاریابی و یا تعامل با بازار همین نمایشگاه ها هستند که در ارتقای صنعت مربوطه اثر روشنی دارند. ایران پلاست یکی از نمایشگاه های بزرگ در منطقه است که البته نیاز به بالندگی دارد. با توجه به شرایط تحریمی کار سخت است، اما به صورت کلی کمک می کند که بتوانیم به صورت حضوری با کارخانه داران و صنایع مختلف تعامل داشته باشیم. در این نمایشگاه شرکت می کنیم تا بتوانیم آخرین تکنولوژی های موجود را ارائه دهیم و شرکای تجاری ما نیز حضور پیدا خواهند کرد. سعی می کنیم در این تبادلات، در معرفی تکنولوژی و عرضه اطلاعات نقش مهمی داشته باشیم.

 

 این شرکت در نمایشگاه ایران پلاست در سالن 35 حضور دارد. 

 

 

 

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا