گفت و گو با دکتر شکرخدایی، پایه گذار و طراح مرکز رتبه بندی اتاق بازرگانی: مدعی هستم این نظام، بهترین نظام رتبه بندی خاورمیانه است/ رتبه واحدهای پلیمری را ببینید

بسپار- رتبه بندی یکی از ابزارهای ارزیابی عملکرد بنگاههای اقتصادی است که با این روش میتوان به تصویری از صنعت کشور و جایگاه هر بنگاه در آن دست یافت. شناخته شده ترین نظام رتبه بندی کشور رتبه بندی IMI-100 سازمان مدیریت صنعتی است. با این وجود از سال 1390 اتاق بازرگانی رتبه بندی دیگری را به مرحله اجرا رسانیده است. رتبه بندی که بنا به گفته شکرخدایی پایه گذار و طراح مرکز رتبه بندی اتاق بازرگانی، با بیش از 80 شاخص به صورت جامع عملکرد بنگاه های اقتصادی را بررسی میکند. برای آشنایی بیشتر با چند و چون این نظام رتبهبندی به دفتر شکرخدایی سری زدیم و سوالات خود را با او در میان گذاشتیم. شکرخدای با همان نظم ظاهری و کلامی که میتوان از یک فعال رتبه بندی انتظار داشت به سوالات بسپار پاسخ گفت و همچنین به تشریح جشنواره ملی بهره وری پرداخت.
فرشید شکرخدایی مدیرعامل هولدینگ پارسیان هوشمند، دارای مدرک کارشناسی مهندسی صنایع گرایش تولید صنعتی و کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی گرایش مالی است. وی نایب رییس انجمن مدیریت کیفیت ایران و دبیر جشنواره ملی بهره وری است. همچنین وی که اداره دفتر رتبه بندی اتاق بازرگانی را برعهده دارد، پایه گذار و طراح مرکز رتبه بندی اتاق بازرگانی است. شکرخدایی کیفیت، بهره وری و رقابت پذیری را حوزه های تخصصی کاری خود میداند و مرکز توسعه رقابت پذیری تصویر نهایی پازلی میداند که در حال تکمیل آن است.
شکرخدایی: طرح رتبه بندی فعالان اقتصادی از سال 1385 آغاز شده است. مبنای این طرح ایجاد تمایز بین فعالان اقتصادی با هدف توسعه آنان، ایجاد بستری قابل اعتماد برای اعطای تسهیلات، ویژگیها و امتیازات و همچنین توسعه کسب و کار بین تجار ایرانی داخل و خارج کشور بود. در سال 1388 اولین مصوبه قانونی در این زمینه را در بازنگری قانون صادرات و واردات شکل گرفت. در این بازنگری بحث رتبه بندی فعالان اقتصادی در اتاق بازرگانی الزام شد و در سال 1391 در قانون استفاده حداکثر از توان داخلی، موضوع تعیین صلاحیت شرکت های ایرانی برعهده اتاق بازرگانی ایران گذاشته شد. از سال 1390 دفتر رتبهبندی آغاز به کار کرده و تا کنون 1300 شرکت در این طرح شرکت کرده و رتبه بندی شدهاند. برخی شرکت ها بیش از چهار سال رتبه بندی شده اند، رتبه بندی سالیانه است و مدل جامعی دارد.
همچنین به اطلاع می رساند رتبه بندی شرکتها به صورت مداوم در طول سال انجام می گردد و ارزیابی های مربوط به هر شرکت و بررسی عملکرد آنها و گزارشی که تهیه میشود به صورت سالیانه است. گزارش عملکرد موجود در سایت که به صورت فصلی در سایت رتبه بندی اتاق منتشر میشود، عملکرد دفتر رتبه بندی را در طی مورد بررسی نشان می دهد. ضمنا برای ثبت نام در طرح رتبه بندی عضویت در اتاق بازرگانی الزامی نیست ولی سابقه عضویت در اتاق بازرگانی امتیازآور است.
اسامی شرکتها و جزییات در سایت رتبه بندی اتاق (www.r4b.ir) منتشر شده و به روز میشود و علاقمندان به تفکیک صنعت، استان و امتیاز
می توانند رتبه ها را مشاهده کنند.
بسپار- چرا اتاق بازرگانی به فکر انجام این طرح افتاد؟
شکرخدایی: همه فعالان اقتصادی در فضای کسب و کار امروز کشور با یکدیگر برابرند. بین فعالی که مالیت پرداخته با فردی که مالیات نپرداخته، بین آنکه بهره وری بالایی دارد با آنکه بهره وری پایینی دارد و … تفاوتی نیست. اما اگر عدالت را به معنای قرارگرفتن هر چیز در جای خود در نظر بگیریم، عدالت چنین حکم نمی کند. بنابراین باید تلاش کنیم که رتبه بندی های موثری از فعالین اقتصادی تهیه کنیم و وضعیت رقابت و شفاف سازی کسب و کار مشخص شود.
بسپار- این رتبه بندی با رتبه بندی IMI-100 سازمان مدیریت صنعتی چه تفاوتهایی دارد؟
شکرخدایی: رتبه بندی ما بیش از 80 شاخص دارد، که فروش یکی از این شاخصه است. در چهار حوزه اصلی صلاحیت حرفهای و اهلیت، عملکرد مالی، بازرگانی خارجی، مسوولیت پذیری اجتماعی در 19 معیار اصلی و چندین معیار فرعی بررسی صورت می گیرد. تفاوت عمده در تعداد شاخصهای رتبه بندی است. رتبه بندی IMI-100 مثل رتبه بندی فورچون تنها بر مبنای یک شاخص یعنی فروش است اما مدل ارزیابی ما جامع است و بنابراین رتبه بندی ما رتبه بندی فراگیر جامع از ارزیابی بنگاه است و همین نکته این رتبه بندی را از سایر رتبه بندی های کشوری متمایز می کند.
تفاوت عمده دیگر تعداد مخاطبین است. در رتبه بندی اتاق بازرگانی حدود 1300 شرکت حضور دارند که عدد بزرگی است.
(ادامه دارد …)
متن این گفت و گوی مفصل را همراه با نام و رتبه واحدهای صنعت پلیمر در شماره 167ام ماهنامه بسپار مردادماه 1395 می خوانید.
(برای دریافت نمونه رایگان مجله و یا دریافت اشتراک با شماره 02177533158 داخلی 3 سرکارخانم ارشاد تماس بگیرید.)