اختصاصی ایران پلیمر از نهمین دوره کنفرانس بین المللی مستربچ و کامپاند/ دکتر حسین نازکدست، عضو کمیته علمی و شورای سیاستگذاری: این کنفرانس آوردگاهی بسیار ارزشمند برای بحث و تبادل نظر بین همه فعالین علوم و مهندسی مستربچ و کامپاند است

بسپار/ ایران پلیمر کنفرانس بین المللی مستربچ و کامپاندهای پلیمری نهمین دوره خود را در روزهای 28 و 29 بهمن ماه در هتل المپیک تهران برگزار می کند.
گفت و گوی خبرنگاران ایران پلیمر با برخی از فعالین این بخش به تدریج منتشر خواهد شد. محور گفت و گو با دکتر حسین نازکدست به شرح زیر بود:
ایران پلیمر – جایگاه کنفرانس های تخصصی را در توسعه علوم، مهندسی و صنایع چگونه ارزیابی می کنید؟
دکتر نازکدست: به طور کلی نقش کلیدی صنعت کامپاند و مستربچ در توسعه دیگر صنایع به خصوص فنآوری های نوین باعث شده تا این صنعت به عنوان یکی از مهمترین زمینه های علم و مهندسی پلیمر در طول چهار دهه اخیر جایگاه ویژه ای را در جهان به خود اختصاص دهد. از طرفی نیاز روزافزون به محصولات پلیمری با کاربردهای مختلف، ایجاد نوآوری مستمر در صنعت کامپاند و مستربچ را اجتناب ناپذیر کرده است. دقیقا به همین دلیل با توجه به ارتباط تنگاتنگ صنعت کامپاند و مستربچ به عنوان یک صنعت میان دست با صنایع زیربط مانند صنایع بالادستی پتروشیمی، صنایع پایین دستی، صنایع ماشین سازی و تولید کنندگان مواد اولیه موردنیاز این صنعت، برگزاری این کنفرانس ها می تواند آوردگاه بسیار ارزشمندی برای بحث و تبادل نظر بین دست اندر کاران این صنعت با دیگر محققین در دانشگاه ها و سازمان های پژوهشی و همچنین مدیران اجرایی سازمان ها و نهادهای زیربط در داخل کشور باشد.
ایران پلیمر – آیا کنفرانس مستربچ و کامپاند توانسته است در 8 دوره برگزار شده این جایگاه را محقق کند؟ رشد این صنعت در سالهای اخیر را نتیجه چه عواملی می دانید؟
دکتر نازکدست: در پاسخ به این سوال شما باید بگویم، استقبال روز افزون از برگزاری این کنفرانس تخصصی در دوره های قبل، خود بیانگر آن است که برگزارکنندگان این کنفرانس در انتخاب موضوعات و سخنرانان بسیار موفق بوده و توانسته اند رضایت تعداد قابل توجهی از مخاطبین صنعتی، مدیران سازمان های زیربط و همچنین محققین فعال در مراکز علمی کشور را جلب نمایند. البته این حقیقت را هم باید بگوییم که بخشی از این موفقیت مدیون ذات رو به رشد این صنعت و نیاز مبرم صنایع مختلف به صنعت کامپاند و مستربچ است. این واقعیتی است که دست اندکاران صنعت کامپاند و مستربچ باید به آن توجه زیادی داشته باشند و با گسترش مناسب بخش تحقیق و توسعه و تولید محصولات جدید، نیازهای کشور را تامین کنند. به بیان دیگر اگر چه اقتصادی تولید کردن محصول همواره یکی از پارامترهای مهم می باشد با این حال تنها تمرکز بر روی آن و بی توجهی به کیفیت محصول می تواند به صورت یک عادت و فرهنگ کمی سازی در آمده و رقابت تحقیقاتی برای نوآوری و تولید محصولات کیفی که لازمه این صنعت است را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. این موضوعی است که همواره در این کنفرانس مورد توجه قرار گرفته است و لازم است بر آن بیشتر تاکید شود.
ایران پلیمر – به عنوان عضو کمیته علمی این دوره از کنفرانس چه روندی تا کنون طی شده است؟ برای این دوره یا ادوار آینده چه پیشنهادهایی برای ارتقای سطح کیفی کنفرانس دارید؟
دکتر نازکدست: همانطور که در بالا هم به آن اشاره کردیم صنعت کامپاند و مستربچ محکوم به نوآوری مستمر و به روز کردن دانش خود می باشد و از طرفی رشد و عملکرد آن به طور قابل ملاحظه ای وابسته به زیر ساخت ها و صنایع مرتبط است. به همین دلیل موضوعات قابل بحث و بررسی در این کنفرانس تخصصی نمی تواند ثابت بماند. بلکه بستگی به شرایط متغیر حاکم بر صنعت و اقتصاد کشور دارد و باید به صورت دینامیک در هر دوره تغییر کند.
برای مثال در کنفرانس این دوره تلاش شده تا بر روی موضوعاتی همچون آلودگی محیط زیست ناشی از مصرف پلاستیک ها و روش های کاهش آن، استفاده از فنآوری ها و تجهیزات کنترلی مدرن با هدف اتوماتیک کردن در به کارگیری ماشین آلات فرایندی در جهت کاهش انرژی، جایگزینی مواد و افزودنی های تولید داخل کشور با مواد وارداتی و همچنین افزایش صادرات کامپاندها و مستربچ های تولید داخل، تمرکز بیشتری صورت پذیرد. البته در این کنفرانس همانند کنفرانس های دوره های قبل سعی شده تا ضمن توجه بیشتر به تشویق محققین به ارائه مقالات کاربردی، بخشی از کنفرانس به محققین دانشگاهی و مراکز تخقیقاتی کشور اختصاص داده شود تا آنها نیز آشنایی بیشتری با موضوعات مطرح در صنعت کامپاند و مستربج پیدا کنند و نتایج نحقیقات خود را ارائه دهند.
ایران پلیمر –با توجه به اینکه این کنفرانس یکی از پرمخاطب ترین رویدادهای این شاخه از علوم و صنایع در این صنعت در منطقه است، گمان می کنید در مناسبات بین المللی چه دستاوردهایی می تواند برای هر دو گروه آکادمیک و صنعتی داشته باشد؟
دکتر نازکدست: خوشبختانه با توجه به پتانسیل بالای صنعت پتروشیمی کشور در تولید مواد پلیمری به خصوص پلی اتیلن ها و همچنین تعداد قابل توجهی از واحد های تولیدکننده مستربچ و کامپاند فعال با قابلیت و ظرفیت های مناسب، همراه با محققین مجرب و دانشمند داخل کشور انجمن مستربچ و کامپاند از جایگاه و اعتباری برخوردار گردیده که قادر است با ایجاد ارتباط با مراجع و سازمان های علمی بین المللی و دعوت از محققین و متخصصین خارج از کشور برای شرکت در این کنفرانس و همچنین تشویق اعضای انجمن برای شرکت در کنفرانس و رویداهای تخصصی، توانایی های علمی این صنعت را در مسیر پیشرفت و دستیابی اهداف خود افزایش دهد.
ایجاد این گونه از ارتباط های بین المللی نه فقط می تواند ما را با روند پیشرفت این صنعت در دیگر کشور ها آشنا و در نتیجه سطح رقابت پذیری ما را مشخص کند، بلکه می تواند اطلاعات ارزشمدی را در رابطه با ساز و کارهای صادرات کامپاندهای داخل کشور نیز فراهم کند. ضمن آنکه ایجاد این ارتباط ها می تواند به عنوان یک روش تاثیر گذار در معرفی صنعت کامپاند و مستربچ ایران و در نتیجه توسعه بازار صادرات محصولات نقش داشته باشند.
ایران پلیمر – لطفا نقطه نظرات تکمیلی خود را بفرمایید …
دکتر حسین نازکدست: با توجه به مطالب گفته شده در بالا در رابطه با نقش کلیدی صنعت کامپاند و مستربچ های پلیمری در توسعه صنایع مختلف کشور، امیدوارم این کنفرانس جایگاه مناسبی باشد تا دست اندرکاران آموزش عالی کشور به این باور برسند که باید با بهره گیری از پیشینه درخشان دانشگاه ها و مراکز علمی کشور در تولید نیروهای متخصص، تلاش لازم را در جهت حفظ و مقاومت در مقابل کاهش اعتبار تحمیل شده به آنها به عمل آورده و همانند دانشگاه های نسل جدید جهان، آموزش و تولید نیروهای کارآفرین را به صورت تخصصی در برنامه آموزشی خود قرار داده و با این رویکرد، اهمیت بیشتر به مفاهیم علمی و مهندسی در صنعت کامپاندینگ را در برنامه آموزشی و پژوهشی مهندسی پلیمر قرار داده و نیروهای متخصص مورد نیاز آینده این صنعت را تولید نمایند.
همچنین امیدوارم در این کنفرانس یک بار دیگر اهمیت رویکرد رقابت کیفی محصول به جای رقابت کمی و ارزان فروشی بین تولیدکنندگان و نقش آنها در پیشرفت این صنعت در توسعه بازارهای داخل و خارج مورد تاکید قرار گیرد.
در آخر امیدوارم برگزارکنندگان و اعضای هیات علمی کنفرانس بتوانند ضمن ارایه فرصت ها و چالش های موجود در صنعت کامپاند و مستربچ برای مخاطبان، سازمان ها و نهادهای ذیربط ضرورت پشتیبانی و همکاری آنها را در جهت پیشرفت هر چه بیشتر این صنعت ابراز نمایند.