اختصاصی بسپار/ گفت و گو با مایکل ویتمن در ماشین سازی Wittmann/ بازیافت داخلی: بازیافت اقتصادی پلاستیک برای صنعت قالب گیری تزریقی
بسپار/ایران پلیمر افزایش قیمت مواد خام، فشارها در جهت پایداری و توسعهی اقتصاد چرخشی، صنعت قالب گیری تزریقی را با چالشهای جدیدی مواجه کرده است. WITTMANN با بازیافت داخلی، که پسماندها را مستقیما در تولید ادغام میکند، راه حلی ارائه میدهد که نه تنها هزینهها را میکاهد، بلکه از محیط زیست نیز محافظت میکند.
مایکل ویتمن در مصاحبه ای با مجلهی K در مورد راه حلهایی برای صنعت پلاستیک پایدارتر، دانهساز(granulator)های S-Max 2 از WITTMANN و نقش دیجیتالی شدن برای یک اقتصاد چرخشی کارآمد صحبت میکند.
چالشها و راه حلها
آقای ویتمن، صنعت قالب گیری تزریقی در حال حاضر با چه چالشهایی مواجه است؟
مایکل ویتمن: چالشها بسیار متنوع هستند، در درجه اول توسعهی اقتصاد چرخشی برای پلاستیکها قرار دارد. این هدف و مسئولیت ما در صنعت پلاستیک است تا اطمینان حاصل کنیم که دیگر مواد پلاستیکی در محیط زیست در سراسر جهان باقی نمیمانند. برای دستیابی به این هدف، ما نیاز به ارائهی اطلاعات و آموزش، ایجاد و گسترش ساختارها – مانند سامانههای جمع آوری و ظرفیتهای بازیافت – و توسعهی فناوریهای جدید برای بازیافت حتی کارآمدتر و با کیفیت بالاتر داریم. باید کارآمد باشد، زیرا پایداری همیشه باید نتیجهبخش باشد تا همه بتوانند مشارکت کنند. باید با کیفیت بالا باشد، زیرا مواد بازیافتی کیفیت را تحت تاثیر قرار میدهند و این دقیقا یک بن بست است.
برای اینکه مواد را در چرخه نگه داریم، باید اطمینان حاصل کنیم که محصولات ساخته شده از مواد بازیافتی همان الزامات و خواص مشابه محصولات بکر را دارند.
چه چالشهای فنی هنگام ادغام مواد بازیافتی در فرایند قالبگیری تزریقی به وجود میآیند و چگونه دانهسازهای S-Max 2 از WITTMANN به غلبه بر آنها کمک میکنند؟
ویتمن: فرایندهای بازیافت مختلفی وجود دارد. ما با دانهسازهای خود در زمینهی بازیافت مکانیکی فعال هستیم. دانهسازها مستقیماً در کارخانهی فراوری پلاستیک استفاده میشوند و این امکان را فراهم میکنند که پسماند تولیدی مثل مواد آسیابی به دستگاه قالبگیری تزریقی برگردانده شود.
مزایای این دستگاه تولید بدون پسماند و دسترسی آسان به بازیافت مخلوط نشده است. این بازیافت داخلی به تولیدکنندگان امکان میدهد تا به حد مصرف بازیافت تعیین شده در قوانین با هزینهی بسیار مقرونبهصرفه برسند. هزینهی خرید مواد اولیه کاهش یافته و در هزینهی دفع پسماندهای تولیدی نیز صرفه جویی میشود. تا آنجا که به چالشهای فنی مربوط میشود، همه چیز در مورد فرایندهای ثابت است که ما از طریق کمکهای دیجیتال به آنها دست پیدا میکنیم. هیچ چالش فنی دیگری برای دستگاه قالب گیری تزریقی وجود ندارد. برای دستگاه فرقی نمی کند که مواد بکر را فراورش کند یا مواد بازیافتی.
کارایی و مقرون به صرفه بودن از طریق بازیافت داخلی
فراورش پلاستیک با محتوای الیاف شیشهی بالا اغلب نیازهای ویژه ای را برای آسیاب ایجاد میکند. چه ویژگیهایی از S-Max 2 امکان فراورش کارآمد مواد با محتوای الیاف شیشه بالا را فراهم میکند؟
ویتمن: هنگام انتخاب دانهساز، همیشه مهم است که مواد را در نظر بگیرید، درست مانند انتخاب ماشینهای قالبگیری تزریقی و لوازم جانبی. دستگاههای کلاسیک برای اکثر مواد کاربردی هستند. ما سطوح ویژه ای را برای مواد ساینده به خصوص مانند پلاستیکهای تقویت شده با الیاف شیشه ایجاد کرده ایم. اصول آسیاب S-Max 2 نیز سایش را میکاهد. S-Max 2 با غلتکهای دندانه دار و سرعتهای پایین کار میکند که به معنای گشتاور بالا با بار مکانیکی کاهش یافته است. یعنی آسیابهای S-Max 2 حتی در هنگام آسیاب کردن مواد ساینده عمر طولانی دارند.
آسیابهای S-Max 2 تنها پس از شش ماه مستهلک میشوند. چه عواملی در این استهلاک سریع نقش دارند؟
ویتمن: زمان استهلاک همیشه به برنامه بستگی دارد. اغلب حتی کمتر از شش ماه است. قاعده این است: هر چه مواد اولیه گرانتر و نسبت مواد بازیافتی بیشتر باشد، سرمایهگذاری برای بازیافت داخلی سریعتر هزینه میشود.
این امر چگونه بر رقابت پذیری مشتریان شما تأثیر میگذارد؟
ویتمن: یک مشتری از صنعت الکترونیک اخیرا به ما گفت که تنها با استفاده از مواد بازیافتی میتواند به هزینههای واحد رقابتی دست پیدا کند. بنابراین او یک مرکز بازیافت با چهار S-Max 2 در تاسیسات تولید قالب گیری تزریقی راه اندازی کرده است. از زمان شروع پروژهی بازیافت داخلی، مصرف مواد بکر به طور مداوم کاهش یافته است که به طور مستقیم در هزینههای واحد منعکس شده و در نتیجه رقابت را تقویت میکند و میتواند تا 25 درصد بازیافت به محصولات خود اضافه کند.
دیجیتالی شدن برای کیفیت ثابت در فرایند بازیافت
دیجیتالی شدن و خودکارسازی چه نقشی در فرایند بازیافت دارند؟
ویتمن: هر دو موضوع نقش بسیار مهمی ایفا میکنند و اثرات متفاوتی مستقل از یکدیگر به دست میآیند. خودکارسازی در شرکتهای فراوری پلاستیک، به ویژه در کشورهایی که دستمزدهای بالایی دارند، یک امر ضروری است و این فقط به کنترل خودکار قطعات از طریق ادغام رباتها در ماشینهای قالب گیری تزریقی اشاره نمی کند. دانهسازهای ما به درجهی بالایی از خودکارسازی نیز دست مییابند.
ما از کمک دیجیتال در دستگاه قالب گیری تزریق برای رسیدن به یک فرایند ثابت استفاده میکنیم. کیفیت مواد بازیافتی – به ویژه PCR از مجموعههای شهری – نسبت به کیفیت مواد بکر در معرض نوسانات بیشتری است. این دقیقا جایی است که HiQ Flow وارد میشود. نرم افزار گرانروی مذاب پلاستیک را در مرحلهی تزریق تعیین میکند. اگر گرانروی از مقدار مرجع انحراف داشته باشد، پارامترهای فراورش را با شرایط فعلی تنظیم میکند تا وزن جزء ثابت بماند. این موارد در کسری از ثانیه اتفاق میافتد و دقیقا جایی است که فرصت بزرگ دیجیتالیسازی نهفته است. بنابراین میتوان از ایجاد ردها به طور فعال جلوگیری کرد.
چه چالشهایی برای مشتریان خود در سالهای آینده میبینید و WITTMANN چگونه از آنها در تسلط بر چالشها حمایت میکند؟
ویتمن: بسیاری از چالشهای فعلی ناشی از الزامات قانونی است. اتحادیهی اروپا میخواهد تا سال 2050 نسبت به آب و هوا خنثی شود. این امر همچنین شرکتهای تولیدی را ملزم میکند تا به تدریج انتشار CO2 خود را بکاهند که ردپای کربن محصول (PCF) را مورد توجه قرار میدهد. اطلاعات در مورد ردپای کربن تک تک محصولات، پیش نیاز اجرای اقدامات موثر برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای است. بنابراین شفافیت مهم است. به این دلیل که انتشار از کل چرخه زندگی یک محصول – از استخراج مواد خام تا بازیافت – در PCF گنجانده شده است.
ما با نرم افزار جدید این فرایند را برای مشتریان خود ساده میکنیم. در آینده، این نرم افزار به عنوان یک قابلیت جدید TEMI+، MES گروه WITTMANN در دسترس خواهد بود. ما همچنین نرم افزار خود را برای تعیین میزان مصرف انرژی سلول تولیدی مورد نیاز برای محاسبه توسعه داده ایم. iMAGOxt مصرف انرژی هر مصرفکننده را در سلول تولید چرخه به چرخه شفاف میکند.