اخباراخبار ویژه

اختصاصی بسپار/ چرا پوشش‌های پودری؟

بسپار/ایران پلیمر پوشش‌های پودری مزایای متعددی نسبت به پوشش‌های مایع دارند، از جمله دوام بیشتر، مقاومت در برابر ورقه‌ای شدن و سایش، ترکیبات آلی فرار کم و در نهایت هزینه کمتر.

پوشش‌های پودری مزایای زیادی نسبت به نمونه‌های مایع خود دارند. افزایش تقاضا برای فناوری‌های پوشش‌های پودری در واقع افزایش تقاضا برای محصولات بادوام، سازگار با محیط زیست و مقرون به صرفه در صنایع مختلف است. شرکت تحقیقاتی Global Market Insights اعلام می‌کند که بازار پوشش‌های پودری با پیش‌بینی‌هایی که نشان می‌دهد تا سال 2032 از 3/26 میلیارد دلار فراتر خواهد رفت، کماکان در مسیر رشد قرار دارد.
تولید کنندگان پوشش‌های پودری گزارش می‌دهند با اینکه رشد بازار در سال 2023 پرفروغ نبود، همه نشانه‌ها حاکی از رشدی رو به جلو است. جریمی اریکسون، مسئول بخش بین‌الملل پوشش‌های صنعتی شرکت شروین-ویلیامز، گفت: «بازار پوشش‌های پودری در سال گذشته عملکرد خوبی داشت که ناشی از تقاضای بالای مصرف‌کنندگان در تمامی بخش‌های بازار بود. درآمد پوشش‌های پودری بین 4 تا 6 درصد در سطح جهانی و حدود 3 تا 4 درصد در قاره آمریکا افزایش یافت که نشان‌دهنده حرکت امیدوارکننده‌ برای سال‌های آینده است.«
جف جیراک، مدیر عامل کسب ‌و کار پوشش‌های پودری شرکت‌ AkzoNobelمی‌افزاید: «با توجه به چالش‌های صنعت در سال 2022، نیمه اول سال 2023 شاهد ادامه شرایط چالش‌برانگیز سال گذشته بود. با اینحال بازار مصرف کننده نهایی برای صنایع معماری، نشانه‌هایی از بازگشت و بهبود را در نیمه دوم سال نشان داده‌اند. عملکرد ما در بازار مصرف کنندگان انتهایی چرخه صنعت خودرو و کاربردهای مرتبط با خودروهای الکتریکی خوب بوده است. با توجه به خواص پایداری قوی، جایگزینی تکنولوژی رنگ‌های مایع به پودری به سرعت در بسیاری از بازارهای مصرف‌کنندکان نهایی همچنان ادامه می‌یابد. او می‌افزاید، با توسعه علم و امکان دست‌یابی به فناوری پخت پوشش پودری در دماهای پایین‌تر، این صنعت در حوزه‌های متنوعی در آینده گسترش خواهد یافت.»
شلی وردون، مدیر بازرگانی بخش پودری شرکت PPG گفت: «در سطح جهانی، بازار کمتر از حد انتظار رشد کرد. در این میان آمریکای شمالی و اروپا در سال 2023 حجم کاهشی داشتند، در حالی که منطقه آسیا اقیانوسیه رشد کُند تا متوسطی را نشان داد. این روند با شروع بی‌درنگ چین در سال 2023 و پس از برداشته شدن محدودیت‌های همه‌گیری کووید از طریق یک جنب و جوش اقتصادی، به ویژه در حوزه ساخت و ساز به تعادل رسید.»

پودر در برابر مایع
هر فناوری‌ای‌ مزایا و معایب خاص خود را دارد، اما پوشش‌های پودری مزایای خاصی نسبت به سایرین دارند. اریکسون می‌گوید «وقتی صحبت از هزینه‌ها به میان می‌آید، عملیاتی‌ ساختن پوشش‌های پودری در شروع کار هزینه کمتری نیاز دارد. آن‌ها نسبت به سایر فناوری‌ها سازگارتر هستند و به دانش نظارتی کمتری نیاز دارند. در اکثر کاربردها می‌توان الزامات مورد انتظار را فقط از طریق یک لایه از رنگ‌های پودری در مقابل چندین لایه از رنگ‌های مایع برآورده کرد، که این پدیده نیاز به نیروی کار را کاهش داده و می‌تواند هزینه‌های اتمام پروژه را ارزان‌تر ‌کند. رنگ‎‌های پودری روش اجرا و ذخیره‌سازی ایمن‌تری دارند که باعث می‌شود نیاز به تجهیزات حفاظتی شخصی آسان‌تر و دسترسی به آن کم‌هزینه‌تر باشد. همچنین هیچ نگرانی در مورد مصرف پودر وجود ندارد. از آنجایی که رنگ پودری یک جامد خشک است، ماندگاری آن حتی پس از باز شدن محصول ثابت می‌ماند و امکان کاهش ضایعات را فراهم می‌کند.»
اریکسون خاطرنشان می‌کند که پوشش‌های پودری همچنین چسبندگی بهتری به زیرآیند دارند که منجر به پوشش کامل لبه‌ها و مقاومت در برابر خوردگی می‌شود» .وقتی صحبت از مقاومت در برابر خراش، خمش و انعطاف‌پذیری می‌شود، پوشش‌های پودری بسیار سخت هستند.» در مقایسه با مایعات، پوشش‌های پودری عموما ویسکوزیته بالاتری دارند و دستیابی به الزامات ظاهری نهایی را بدون شُرّه یا چکه آسان‌تر می‌کنند. با صد درصد بودن جامد این رنگ‌ها، هیچ تبخیر حلالی هم وجود ندارد، به این معنی که ضخامت لایه خشک با ضخامت فیلم نهایی برابر است (بعد از ذوب شدن پودر). این همچنین به این معنی است که پوشش‌های پودری معمولاً دارای عناصر فرار آلی بسیار کم و یا بدون آن هستند که به آن‌ها مزایای پایداری نسبت به اکثر پوشش‌های مایع بر پایه حلال می‌دهد. پوشش‌های پودری نسبت به پوشش‌های مایع قابلیت بازیافت بهتری دارند و‌ همچنن امکان استفاده ۹۵ تا ۹۸ درصدی دارند.

جیراک گفت: «از نظر فرآیندی، پودر مزایای زیادی نسبت به پوشش‌های مایع دارد، از جمله کاربرد سریع و آسان، ایده‌آل بودن برای قطعات پیچیده، توانایی دست‌یابی به عملکردی یکسان و یا حتی بهتر در یک لایه، و هزینه کل کمتر». علاوه بر این، چندین مزیت ترجیحی برای پوشش‌های پودری وجود دارد، مانند کاهش مصرف محصول، عدم وجود ترکیبات آلی فرار، عدم اسپری بیش از حد (تا 100درصد قابلیت بازیابی پودر پاشش شده اضافی) و همچنین سهولت در دست‌یابی به گواهینامه‌های ساختمانی شامل گواهی رهبری در طراحی انرژی و زیست محیطی (LEED) و روش ارزیابی محیطی و انرژی برای ارتقاء ساختمان (BREEAM). از نظر طول عمر و فام، پوشش‌های پودری گزینه‌های زیبایی شناختی متعدد، قوام و پوشش‌دهی بهتر نسبت به مایع، و همچنین محافظت در برابر خوردگی قوی و دوام بهتر را ارائه می‌دهند.

 

(ادامه دارد …)

مترجم: دکتر محمد رمضان زاده کراتی، دکترای مهندسی پلیمر-صنایع رنگ، عضو هیئت علمی گروه رنگ – روکش‌های سطح پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران.

 

 

متن کامل این گفت و گو را در شماره 267 دوماهنامه پوشرنگ از گروه مجلات بسپار که در پایان دی ماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.

در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه  و  فیدیبو  قابل دسترسی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا