اخبار

در دانشگاه اراک محقق شد: تولید مواد نانوکامپوزیتی حساس به نور برای تسریع فرایند تصفیه‌ آب

بسپار به نقل از ایسنا می نویسد، محقق دانشگاه اراک با همکاری چند شرکت‌ فناور اقدام به سنتز یک نانوکاموزیت حساس به نور مورد استفاده در تصفیه‌ آب کرده است. این نانوکامپوزیت پلیمری که مبتنی بر اصول شیمی سبز تهیه شده، قادر است به کمک نور خورشید سرعت فرایند حذف و تخریب آلاینده‌های آلی را به‌طور قابل توجهی افزایش دهد.

 امروزه موضوع آلودگی آب در کشور به یک معضل اساسی تبدیل شده است. تصفیه‌ آب آشامیدنی و پساب‌های صنعتی پیش از رهاسازی در طبیعت، از جمله‌ این موضوعات به شمار می‌روند. از طرفی پیش‌ تصفیه‌ آب مورد استفاده در سیستم‌های تأسیسات کارخانه‌ها و مراکز صنعتی به میزان زیادی از تشکیل رسوبات آهکی و زنگ‌زدگی تجهیزات جلوگیری به عمل می‌آورد. ازاین‌رو، معرفی و توسعه‌ موادی که فرایند تصفیه و نرم‌سازی آب را تسریع می‌کنند، از اهمیت بالایی برخوردار است.

دکتر فرید میرحسینی مجری طرح، اهداف دنبال شده در این طرح را بدین‌ صورت تشریح کرد: «هدف از انجام این طرح سنتز یک نانوکامپوزیت دارای خاصیت فتوکالیستی به‌منظور پیش‌تصفیه‌ آب مورد استفاده در سیستم‌های تأسیساتی بود. در ادامه سعی بر آن شد که سیستمی را طراحی کنیم که از قابلیت همزمان جذب و تخریب فتوکاتالیستی رنگ‌دانه‌های موجود در پساب صنایع نساجی برخوردار باشد و فاکتورهای مورد نظر سازمان محیط ‌زیست را بهینه نماید.»

وی خاطرنشان کرد: «عدم وابستگی عملکرد این نانوکامپوزیت‌ها به pH آب، حفظ کیفیت مطلوب عملکرد علی‌رغم استفاده‌ مکرر، کاهش اثرات مخرب زیست‌ محیطی در مقایسه با سیستم‌های فعلی، بازدهی بالای این نانوکامپوزیت‌ها و حذف فرایندهای شیمیایی در تصفیه‌ پساب‌ها، از مزایای عمده‌ استفاده از این نانوکامپوزیت‌های فتوکاتالیستی بشمار می‌روند.»

میرحسینی با اشاره به عملکرد بهتر مواد فتوکاتالیستی در مقیاس نانومتری در مقایسه با شکل بالک این مواد گفت: «همان‌گونه که به اثبات رسیده است، ابعاد نانومتری فتوکاتالیست، موجب افزایش بیشتر سرعت و بازدهی بالاتر فرایند تخریب آلاینده‌ها و میکروارگانیسم‌ها می‌شود. به‌علاوه حضور نانوذرات فتوکاتالیستی به‌عنوان پرکننده در کامپوزیت‌ها موجب ایجاد یک سطح مناسب با بیشترین ظرفیت جذب نور مرئی و متعاقب آن بهبود عملکرد آن‌ها را در تسریع فرایند تخریب خواهد شد.»

این طرح در قالب رساله‌ دکترای فرید میرحسینی و با راهنمایی دکتر علیرضا صلابت از دانشگاه اراک انجام ‌شده است. این پایان‌نامه که با همکاری چند شرکت‌ داخلی انجام‌ شده تحت عنوان پایان‌نامه‌ مورد نیاز صنعت به تأیید داوران ستاد ویژه‌ توسعه‌ فناوری نانو نیز رسیده است. آیین‌نامه‌ حمایت از پایان‌نامه‌های مورد نیاز صنعت در سایت www.nano.ir/hrdc موجود است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا