ستون ثابت بسپار/ بسپار ابر جاذب جدید برای بهینه سازی مصرف آب در کشاورزی

بسپار/ ایران پلیمر در این پژوهش، برای بهینه سازی مصرف آب در کشاورزی، یک بسپار ابرجاذب ( باج یا SAP) پایه سلولزی (سازگار با محیط زیست) به طور تجربی به در برابر بسپار ابرجاذب پایه اکریلاتی ارزیابی شد. باج (بسپار ابرجاذب) سلولزی تهیه شد و قابلیت تورم آن در محیطهای آبی مختلف آزمایش شد. سپس کارایی بسپار ابرجاذب در کاربردهای کشاورزی با تجزیه و تحلیل عملکرد آن پس از چندین دوره جذب/ واجذب، در مدت حدود 80 روز، در انواع مختلف خاک (نظیر خاک سفید و قرمز) برای کشت دو نوع گیاه رایج در منطقه مدیترانه (گوجه فرنگی و کاسنی (Chicory)) ارزیابی شد. نتایج حاکی از آن است که خاک حاوی بسپار ابرجاذب میتواند میزان قابل توجهی آب را ذخیره کند و در صورت نیاز تدریجا به ریشه گیاهان آزاد شود. بسپار ابرجاذب پیشنهاد شده در کشت و زرع میتواند راهحل امیدوارکنندهای برای اصلاح منابع آب، به ویژه در مناطق بیابانی، باشد.
1- مقدمه
بهینهسازی استفاده از منابع آب، راهبردی برای رقابتپذیری درازمدت صنعت کشاورزی است. در واقع، کمبود آب به یک موضوع جدی تبدیل شده است، به ویژه در مناطقی مانند حوزه دریای مدیترانه که در معرض پیشروی بیابانزدایی قرار دارند. از سوی دیگر، در مناطق ساحلی، نفوذ آب شور (یعنی حرکت آب شور به آبهای شیرین) ممکن است منجر به افزایش شوري آب شود، بنابراین آب را برای آبیاری غیر قابل استفاده میسازد. مدیریت آب یکی از چالشهای اصلی در آینده نزدیک محسوب میشود. در واقع تا سال 2030، انتظار میرود که تقاضای آب 50 درصد بیش از نیاز امروز باشد و برداشتها میتواند بیش از 60 درصد بازیابی طبیعی آب باشد که منجر به کمبود آب میشود.
در چنین موردی، اهمیت توسعه سامانه های کشاورزی نوآورانه و ترویج فناوریهایی که بتواند بهرهوری از منابع آب را بهینه سازد، آشکار میشود. با این وجود، تضمین اینکه مقدار مناسبی آب به موقع و بهطور موثر به گیاهان برسد، اهمیت دارد. همانطور که در مقالات گزارش شده است، چندین راه حل برای این مشکل در نظر گرفته شده است. برای مثال، مدل پیشبینی آبیاری برای رفع مدیریت کوتاه مدت و بلند مدت منابع آبی به طور دائم توسعه یافته است.
یکی دیگر از رویکردهای بهینهسازی مصرف آب، استفاده از بسپارهای ابرجاذب (باج) است. باجها میتوانند مقادیر بسیار زیادی از مایع (آب یا مایع آلی) را نسبت به جرم خود جذب کنند و نگه دارند.
در کاربردهای کشاورزی، دانه های باج با مقدار مشخص خاک مخلوط میشوند. پس از آبیاری، دانه ها آب جذب میکنند و متورم میشوند و هنگامیکه خاک خشک میشود، آب به آرامی از طریق سازوکار نفوذ آزاد میشود. به این ترتیب، آبِ آبیاری از طریق زهکشی یا تبخیر از بین نمیرود، ضمن اینکه در هنگام نیاز به ریشه گیاهان منتقل میشود. علاوهبر این، اندازه دانههای باج پس از تورم افزایش مییابند که باعث افزایش خلل و فرج خاك و اكسیژنرسانی بهتر به ریشهها میشود. یکی دیگر از مزایای باجها در کشاورزی این است که آنها را میتوان با مواد مغذی و داروهای گیاه (phytopharmaceutical) بارگذاری کرد تا طی زمان در خاک کنار گیاهان آزاد شود.
بنابراین، استفاده از بسپار ابرجاذب در کشت و زرع نه تنها به کاهش مصرف آب کمک میکند، بلکه به اصلاح استفاده از داروهای گیاه، به ویژه در سامانه های کشاورزی ذیل کمک میکند:
(الف) کشتهای حفاظت شده: این کشتها در نهایت منجر به فساد مواد مغذی ضروری خاک، انباشت عوامل بیماریزای درون خاک (telluric pathogens) و شوری ثانویه به علت استفاده بیش از حد از کود و یا آب شور میشود. در این زمینه، استفاده از بسپار ابرجاذب نه تنها مزیت مصرف بهینه آب را دارد، بلکه امکان طراحیِ (با زمان) رهایش مواد مغذی را فراهم میکند، بنابراین از انباشت مواد سمی در خاک جلوگیری میشود.
(ب) کشتهای بدون خاک: در کشتهای بدون خاک، گیاهان با استفاده از محلولهای مغذی مواد معدنی در آب، بدون خاک رشد میکنند. در سامانههای بدون خاک، اتلاف آب و مواد مغذی زیاد است که دلیل افزایش هزینههای اجرایی و آلودگی آبهای سطحی و زمینی است. استفاده از باج برای تغذیه مواد مغذی به گیاهان موجب بهبود ماندگاری محیط زیست میشود.
(ج) کشت در فضای باز (open-field): در کشاورزی، کودهای شیمیایی معمولا در مقادیر بیش از نیاز گیاهان استفاده میشود. تجمع نیترات در خاک، به ویژه در مناطق خشک، نتیجه رایج استفاده بیش از حد از کود است، همچنین جذب نیترات توسط گیاهان و میوه تاثیر منفی بر محیط زیست و کیفیت محصول دارد. حضور نیتراتها، کیفیت غذایی محصول (به ویژه برای سبزیجات) را کاهش میدهد و خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. استفاده از ترکیببندیهای خاص بسپار ابرجاذب میتواند باعث کاهش مصرف کود و یا محدود کردن تجمع نیترات در خاک شود.
آزمایشهای پیشگام توسط یک شرکت ژاپنی در صحرای مصر در اوایل دهه 1990 پتانسیل بسپار ابرجاذب مصنوعی را برای مدیریت آب در کاربردهای کشاورزی نشان داد. در تحقیقی، بسپار ابرجاذب مصنوعی به عنوان تهویهکننده (conditioner) خاک استفاده شد تا به رشد گیاه در مناطق مستعد خشکسالی کمک کند. کارآمدترین و پرمصرفترین بسپارهای ابرجاذب، پلیاکریلاتها (یعنی مواد تجدیدناپذیر پایه نفتی) هستند که گزارش شده است با آهنگ کمتر از 10 درصد در سال، از طریق ورقه ورقه شدن (delamination)، شکست زنجیر ناشی از برش و شکست زنجیر حساس به نور تخریب میشود. به علت آهنگ تخریب بسیار کم، بسپار ابرجاذب پایه اکریلیکی به عنوان آلایندههای بالقوه برای خاک شناخته میشوند. علاوهبر این، برخی از نگرانیها در مورد انتشار مولکولهای سمی در حین تخریب آهسته آنها وجود دارد. در نتیجه، در دهه گذشته، افزایش توجه به مسائل زیست محیطی باعث شده است که تولیدکنندگان و محققان بر ساخت بسپار ابرجاذب (باج) جایگزین و سازگار با محیط زیست تمرکز کنند. نمونههایی از بسپارهای مورد بررسی برای تولید باجها عبارتند از مشتقات سلولز و نشاسته که میتوانند از طریق میکروبهای خاک تخریب شوند.
در این پژوهش، یک بسپار ابرجاذب جدید، از طریق اتصالات عرضی شیمیایی مشتقات سلولز، بر اساس نتایج مطالعات قبلی تولید شد و ظرفیت حفظ آب در آن با تمرکز بر کاربردهای کشاورزی ارزیابی شد. هدف از این تحقیق از دیدگاه عملی این بود که تاثیر مثبت استفاده از باج جدید در ترکیب با انواع مختلف خاک، برای کشت گیاهان رایج منطقه مدیترانه، بررسی شود. برای این منظور آزمایشهای اولیه برای ارزیابی ظرفیت جذب باج انجام شد. همچنین، برای ارزیابی کارایی باج پس از چندین دوره جذب/ واجذب آب در خاک، بسپار ابرجاذب (در غلظتهای مختلف و در عمقهای مختلف خاک) برای کشت گیاهان داخل گلدان مورد آزمایش قرار گرفت. در نهایت، به منظور تجزیه و تحلیل اثر آن بر رشد گیاهان، بسپار ابرجاذب در شرایطی مشابه کشت و زرع در فضای باز استفاده شد.
2- مواد و روشها
به منظور بررسی مناسب بودن بسپار ابرجاذب پایه سلولزی برای استفاده در کاربردهای کشاورزی، آزمونهای زیر انجام شد:
(1) مشخص کردن ظرفیت جذب باج در هر دو آب مقطر و آب شیرین؛
(2) ارزیابی اثر باج هنگام قرار گرفتن در انواع مختلف و عمقهای مختلف خاک، از طریق آزمایشات انجام شده در گلدان؛
(3) ارزیابی اثر باج در شرایطی مشابه کشت در فضای باز.
2-1- تهیه بسپار ابرجاذب پایه سلولزی
برای تهیه باج، مشتقات سلولز مطابق با استانداردهای غذایی و دارویی استفاده شدند. نمک سدیم کربوكسی متیل سلولز (CMCNa) و هیدروكسی اتیل سلولز (HEC) پیش ماده (precursors) مورد استفاده برای تهیه آبژل (هیدروژل) بود. شرح مفصل روند تهیه باج مورد استفاده را میتوان در مقاله زیر یافت:
Demitri, “Potential of cellulose-based superabsorbent hydrogels as water reservoir in agriculture“. Int. J. Polym. Sci. 2013.
توزیع اندازه پودر نهایی باج در محدوده 0/1 تا 1 میلیمتر بود. آزمایشات سمیت سلولی (Cytotoxicity) انجام شده در مطالعات قبلی نشان داد که این باج سمیتی ندارد.
2-2- مشخصه اولیه ظرفیت جذب بسپار ابرجاذب
برای کاربرد موردنظر، به منظور شبیهسازی شرایط واقعی که در آن باج استفاده میشود (یعنی تماس با مواد مغذی، کود و خاک) مهم است که مشخصات جذب مواد در آب و محلول نمک با قدرت یونی مختلف مطالعه و مشخص شود. یک آزمایش اولیه برای ارزیابی ظرفیت جذب در هر گرم باج انجام شد. برای این منظور، به هر یک از دو نمونه باج با وزن حدود 1 گرم، 100 گرم آب (Wadd) اضافه شد. پس از 24 ساعت که باج با آب سیر شد، هر نمونه از طریق صافی غشایی (membrane filter) عبور داده شد. این اجازه داد تا آب اضافی (یعنی آب جذب نشده) جدا شود، که وزن آن (Wnot-abs) از طریق یک موازنه الکترونیکی دقیق اندازهگیری شد. سپس وزن آب جذب شده در باج (Wabs) به صورت Wadd-Wnot-abs مورد ارزيابي قرار گرفت.
آزمایش دوم برای ارزیابی اثر هدایت الکتریکی محیطی بر خواص تورم باج انجام شد. در واقع، به علت ذات پلی الکترولیتی CMCNa، ظرفیت جذب باج به شدت به نمکهای محلول موجود در حلال بستگی دارد: مقدار نمک بیشتر، ظرفیت جذب کمتر دارد. این مسئله برای کاربردهای کشاورزی بسیار مهم است. بهطور کلی هدایت الکتریکی خاک خشک تقریبا ناچیز است. با این حال، مقدار هدایت الکتریکی با درصد آب خاک، به علت پیشروی انحلال نمکها، افزایش مییابد. علاوهبر این، لازم است که هدایت الکتریکی آب و کودهای مورد استفاده در کشاورزی درنظر گرفته شود. در این تحقیق، آزمونهای جذب مقایسهای با اختلاط 4 گرم باج با هر دو آب مقطر و آب شیرین انجام شد. هدایت الکتریکی آب شیرین μS/cm 1000 بود که از طریق هدایتسنج (مدل HI 9811-5) اندازهگیری شد. هر 24 ساعت در هفت روز، آب اضافی از نمونه ها خارج شد و همانطور که در بالا توضیح داده شد، وزن شد. این اجازه میدهد نه تنها مقدار اولیه آب جذب شده در هر نمونه ارزیابی شود، بلکه کاهش میزان سیرشدگی با آب (SSAP) با زمان نیز ارزیابی میشود.
2-3- انتخاب خاک و انواع گیاهان
برای شناسایی رفتار باج در محیط کشاورزی، دو نوع خاک مختلف انتخاب شد: خاک قرمز (که رنگ آن به دلیل حضور ترکیبات آهن قرمز است) و خاک سفید (که حاوی مقدار زیادی خاک رس است). مشخصات شیمیایی و فیزیکی خاکهای مورد استفاده در جدول 1 آورده شده است. علاوهبر این، دو نوع گیاه برای کاشت انتخاب شدند: کاسنی (Cicoria otrantina) و گوجه فرنگی (Pomodoro di Morciano di Leuca). چنین گیاهانی در مناطق مدیترانهای هستند و در فصل تابستان رشد میکنند که این امر آنها را به ویژه برای بررسی کارایی باج در شرایط بحرانی مناسب میسازد.
[EasyDNNGallery|11409|Width|800|Height|800|position||resizecrop|False|lightbox|False|title|False|description|False|redirection|False|LinkText||]
2-4- ارزیابی اثر بسپار ابرجاذب در خاک
در مجموع، هشتاد گلدان پر از خاک اصلاح شده با باج تهیه شد (شکل 1). همانطور که در شکل 1 مشاهده میشود، چهار گروه نمونه تهیه شدند: دو گروه با کاسنی و دو گروه با گوجه فرنگی کاشته شدند. هر گروه شامل 20 گلدان بود که 10 گلدان با خاک قرمز و 10 گلدان با خاک سفید پر شد. این 10 گلدان به پنج جفت تقسیم شد: یک درصد از پیش تعیین شده از باج (WSAP) به هر جفت نمونه اضافه شد، 0، 0/2، 0/5، 1 و 1/5 درصد از باج. برای هر جفت نمونه، در یک گلدان، باج با خاک سطح یا نزدیک به سطح مخلوط شد (psup)، در حالیکه در گلدان دیگر، باج درون خاک عمیقتر مخلوط شد (pdeep).
[EasyDNNGallery|11410|Width|800|Height|800|position||resizecrop|False|lightbox|False|title|False|description|False|redirection|False|LinkText||]
سپس اثر باج بر کشتها طبق روش زیر بررسی شد. هر نمونه قبل (یعنی در حالت خشک) و بعد از آبیاری با یک لیتر آب بررسی شد. سپس، درصد آب (θs) هر نمونه به طور منظم به لحاظ وزنی سنجیده شد و طی 78 روز تحت نظارت قرار گرفت. در طول این دوره، افزودن بیشتر آب تنها زمانی انجام شد که یکی از شرایط زیر رخ داد:
(1) مقدار θs در نمونه بدون باج (یعنی نمونه شاهد، 0 wSAP =) به 10 درصد کاهش یابد؛ یا
(2) برای تمام نمونه ها، آب تبخیر شده برابر با درصد آب تبخیر شده در نمونه شاهد باشد.
این آزمایش که در یک گلخانه انجام شد، امکان بررسی اینکه حضور باج سلولزی در جلوگیری از (یا حداقل ممانعت) پدیدههای تبخیر طبیعی آب موثر است را فراهم کرد.
2-5- شبیهسازی کشت در فضای باز
پس از اینکه گیاهان در محل بذر رشد کردند، در جعبههای بزرگی پیوند زده شدند تا حدودی شبیه به کشت در فضای باز باشد. همچنین این آزمایش درون گلخانهای از اواخر بهار تا اوت انجام شد. از این رو، دمای محیط زیاد بود.
برای این منظور هشت جعبه چوبی با ابعاد 1/8 در 0/8 در 0/6 متر پر از خاک شد. چهار جعبه با گوجه فرنگی و چهار جعبه با کاسنی کشت شدند. برای هر نوع گیاه، دو جعبه با خاک قرمز و دو جعبه با خاک سفید پر شد. برای هر نوع گیاه و برای هر نوع خاک، یک جعبه حاوی خاک ساده و دیگری حاوی خاک با باج بود. در هر جعبه، هشت گیاه کاشته شد. شکل 2 طرح کلی قرار گرفتن جعبه های چوبی را نشان میدهد.
(ادامه دارد …)
متن کامل این مقاله را در شماره 192ام ماهنامه بسپار که در نیمه شهریور ماه منتشر شده است بخوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های 02177523553 و 02177533158 داخلی 3 سرکارخانم ارشاد .تماس بگیرید. امکان اشتراک آنلاین بر روی صفحه اصلی همین سایت وجود دارد