ستون ثابت/ نقش پلیمرها در مقابله با بحران کم آبی/ تاثیر پلیمرهای هیدروژل در بخش کشاورزی

بسپار/ ایران پلیمر استفاده از بسپارهای هیدروژل برای افزایش کارایی مصرف آب و مواد غذایی با گذشت زمان اهمیت یافته است، به خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک با دسترسی محدود به آب، هیدروژلها قادر به حفظ آب و مواد غذایی گیاه هستند و هنگامیکه خاک اطراف ریشه گیاهان شروع به خشک شدن میکنند، آب و مواد غذایی را آزاد میکنند. در حال حاضر مدیریت آب یکی از چالش های عمده برای تمام کشورها در مناطق خشک و نیمه خشک است. تا سال 2030، تقاضای جهانی آب احتمالا 50 درصد بیش از مصرف امروزی باشد که منجر به کمبود آب، به خصوص در بخش کشاورزی که بیش از 70 درصد از آب شیرین در اکثر مناطق جهان را استفاده میکند، میشود.
شواهد تحقیق نشان میدهد هنگامیکه خاک با هیدروژلهای آبدار اصلاح شود، درصد حجمی آب خاک به طور قابل توجهی افزایش مییابد و وقتی خاک خشک میشود، آب ذخیره شده به آرامی درون خاک وارد میشود.
هیدروژل باعث مصرف آب بهینه، کاهش هزینه های آبیاری و افزایش فواصل آبیاری میشود، همچنین ظرفیت نگهداری آب در خاك و تخلخل خاك را به وجود میآورد، برای گیاهان رطوبت و مواد مغذی را فراهم میکند و باعث افزایش حیات گیاهان و تهویه (ventilation) و رشد ریشه میشود. در نهایت رشد بهتر گیاهان و افزایش بازدهی محصول را امکان میدهد.
هیدروژل ها، مشخصات مختلفی نظیر تورم زیاد، نگهداری آب و رهایش آهسته دارند که امکان استفاده از آنها به عنوان سامانه های رهایش ایمنتر برای کودها و به عنوان یک تهویه کننده (conditioner) خاک در کاربردهای کشاورزی فراهم میکند. بسپارهای هیدروژل به ویژه در بخش کشاورزی با ارزش هستند، زیرا میتوانند آب را حفظ کنند و فرسایش زمین را کاهش دهند.
هدف این مقاله، توضیح نقش و کاربردهای بسپار هیدروژل در بخش کشاورزی است که شامل بهبود ویژگی های خاک، افزایش بهره وری استفاده از مواد مغذی و مدیریت آبیاری برای کاهش مصرف آب و حفاظت میشود.
مقدمه
افزایش تقاضای جهانی آب، همراه با تاثیرات تغییرات جوی، موجب کمبود آب در برخی مناطق خشک و نیمه خشک شده است. همچنین رقابت مقدار محدود آب قابل دسترس برای بخشهای کاملا متفاوت از جمله نیازهای شهری، بخش صنعتی و بخش کشاورزی (که یکی از مهمترین مصرفکنندگان آب است)، همراه با تنش آب آبیاری (که یکی از مهمترین عوامل محدودکننده است) بر رشد و بهره وری میوه ها و محصولات کشاورزی تاثیر میگذارد. در سراسر جهان بیش از هفتاد درصد آب شیرین برای کشاورزی استفاده میشود؛ تا سال 2050 تغذیه یک سیاره 9 میلیارد نفری نیاز به افزایش 50 درصدی محصولات کشاورزی و افزایش 15 درصدی مصرف آب دارد.
كشورهای مناطق خشك از تامین نیازهای روزانه آب واقعی بسیار رنج میبرند. استفاده از آخرین فناوری ها برای افزایش آب و استفاده از مواد مغذی بسیار ضروری شده است، به ویژه در مناطق خشک با دسترسی محدود به آب. بسپارها نقش مهمی در بخش کشاورزی ایفا میکنند و برای ایجاد شرایط مناسب جوی برای رشد گیاه و افزایش بازدهی آب آبیاری استفاده میشوند.
در طول دهه گذشته، هیدروژلها به طور گستردهای برای بهبود دسترسی گیاهان به آب استفاده شده است، با افزایش خواص نگهداری آب در خاک و محیط رو به رشد، استفاده از بسپارهای هیدروژل ممکن است روشی مناسب برای افزایش بازدهی مصرف آب و کودها، جذب و ذخیره آب تا چند برابر وزن هیدروژل و کارایی به عنوان یک مخزن برای جلوگیری از اتلاف آب و افزایش قابلیت آبیاری باشد. همچنین بسپارهای ابرجاذب (superabsorbent) برخی از خواص فیزیکی خاک را بهبود میبخشند.
به نظر میرسد بسپار هیدروژل به عنوان یک تهویه کننده خاک در بخش کشاورزی، برای تقویت تحمل محصول و رشد در زیرلایه ای (substrate) از سنگریزه سبک یا شنی بسیار موثر باشد. بسپار هیدروژل به عنوان یک تهویه کننده خاک برای کاهش اتلاف آب و افزایش بازدهی محصول ابداع شده است. اما هیدروژل بسپار چیست؟
هیدروژلهای بسپار به عنوان یک بسپار ابرجاذب طبقهبندی شدهاند و با داشتن خواصی نظیر گرانروکشسان (ویسکوالاستیک)، اتصالات عرضی شُل و شبکههای سه بُعدی آبدوست از زنجیرهای بسپار با گروه یونی خاص که ممکن است مقدار زیادی از آب یا مایعات زیستی (بیولوژیکی) را در مدت زمان بسیار کوتاه جذب کند و آنها را تحت شرایط مطمئن نگه دارد و به عنوان یک تهویهکننده خاک که تا هزار برابر وزن خود آب را ذخیره میکند و بازدهی محصول را افزایش میدهد، در نظر گرفته میشود.
بسپار هیدروژل توانایی جذب آب تا صد برابر وزن اولیه خود در مدت زمان کوتاه و دفع آب جذب شده تحت شرایط تنش دارد.
سه گروه بسپار به شرح زیر وجود دارد:
الف) بسپارهای پیوندی (graft) نشاسته-پلی آکریل ونیتریل (همبسپارهای نشاسته)
ب) همبسپارهای وینیل الکل-اکریلیک اسید (پلیوینیل الکلها)
ج) پلی آکریل آمیدهای شبک های شده با همبسپارهای آکریل آمید سدیم آکریلات
نحوه عمل هیدروژل بسپار
هنگامی که هیدروژل با خاک مخلوط میشود، یک تودهی ژله مانند اَریخت (آمورف) آبدار (hydration) تشکیل میدهد و در طی مدت زمان طولانی جذب و واجذب (desorption) دارد و از این رو به عنوان یک منبع آبی آهسته در خاک عمل میکند.
ذرات هیدروژل به عنوان ریزمخازن آب در خاک درنظر گرفته میشوند و به محض اینکه ریشه تحت اختلاط فشار اسمزی قرار بگیرد، آب از این مخازن آزاد میشود. به دلیل کاهش حجم قابل توجه هیدروژل به هنگام رهایش آب به گیاه، هیدروژل فواصلی در خاک ایجاد میکند و حجم آزاد منافذ، فضای بیشتری برای نفوذ هوا و آب، ذخیرهسازی و رشد ریشه فراهم میکند. از این رو بسپار هیدروژل به عنوان یک سامانه رهایش آهسته آب و کودهای محلول در خاک است (شکل 1).
[EasyDNNGallery|10615|Width|600|Height|600|position||resizecrop|False|lightbox|False|title|False|description|False|redirection|False|LinkText||]
شکل 1: سازوکار بسپار در کشاورزی
توانایی مصرف آب و تولید ماده خشک معیاری از واکنشهای مثبت محصول به هیدروژل است، هنگامیکه بسپارها با خاک مخلوط میشوند، مقدار زیادی از آب و مواد مغذی تا صد برابر وزن اصلی خود را حفظ میکنند و نود و پنج درصد آب مورد نیاز برای جذب گیاه را آزاد میکنند، بنابراین رشد گیاه در جاییکه تامین آب محدود است افزایش مییابد، با این حال در منطقه بارندگی، افزودن بسپار هیدروژل به خاك، آهنگ نفوذ آب در خاک را افزایش میدهد.
استفاده از هیدروژل در کشاورزی
وجود آب در خاک برای انواع مختلف گیاهان بسیار حیاتی است. هیدروژلها راه حلهایی برای کمبود آب شیرین در کشاورزی فراهم میکنند و بهرهوری آب و خاک را بدون آسیب زدن به محیط زیست و منابع طبیعی افزایش میدهند. هیدروژل بسپار در واقع بر تراوایی (permeability) خاک، تراکم، ساختار، بافت، تبخیر و آهنگ نفوذ آب از طریق خاک تاثیر میگذارد. هیدروژل، آب و مواد مغذی گیاهان را آزاد میکند و وقتی خاک اطراف ریشه گیاهان شروع به خشک شدن میکند، گیاه برای دوام عمر خود در شرایط خشکسالی، کود و آب را مصرف میکند. دانشمندان روی توسعه ابزارهای جدید برای افزایش اثربخشی رهایش مواد مغذی برای گیاهان، رهایش آهسته کود به عنوان یک روش واقعی برای کاهش اتلاف کود در اثر باران و یا آب آبیاری، تامین مواد مغذی برای مدت طولانی و به حداقل رساندن مقدار کود مصرفی هدفگذاری کردهاند. مواد مغذی با مواد مختلفی نظیر هیدروژلهای کربوکسی متیل کیتوسان دربرگرفته شده است. استفاده از بسپار هیدروژل در خاک موجب بهبود دسترسی به آب در زیرلایه، افزایش جوانه زنی بذر، افزایش درصد آب در برگ و مقدار کلروفیل در برگ در مناطق خشک، میشود. بهبود رشد ریشه، رشد گیاه، کاهش اتلاف مواد مغذی ناشی از آبشویی (leaching) و کمک به بهبود نفوذ در خاک، اثرات نامطلوب ناشی از تنش آب پس از قلمهزنی (transplantation) گیاه را کاهش داده و عوامل جوانهزنی را ایجاد میکند.
هیدروژل بسپار با رهایش آهسته به عنوان حامل مواد مغذی در خاک عمل میکند و به عنوان روشی کلیدی برای بهبود کارایی کود از طریق کاهش اتلاف مواد مغذی ناشی از آبشویی، کاهش هزینهها و کاهش آلودگی محیط زیست درنظر گرفته میشود. هیدروژلها در کشاورزی بسیار مفید هستند، زیرا میتوانند آب را ذخیره و از فرسایش خاک جلوگیری کنند.
اثر هیدروژل بر حفظ آب
با توجه به بحران منابع آب، صرفه جویی در مصرف آب کشاورزی برای توسعه ماندگار (sustainable) ضروری است. بسپار هیدروژل آهنگ نفوذ آب را بهبود میبخشد و به عنوان مواد نگهدارنده آب در مناطق خشک و نیمه خشک با منابع آبیاری محدود و زمین شور (که تاثیر منفی بر رشد تدریجی و بهرهوری محصول دارد) استفاده میشود. هیدروژل مورد استفاده برای افزایش ذخیره آب در نزدیکی ریشه، ظرفیت خاکهای مختلف مزرعه را افزایش میدهد، همچنین هم دسترسی به آب برای گیاهان و هم مدت دسترسی را افزایش میدهد.
علاوهبر این، مطالعات قبلی نشاندهنده توانایی خوب بسپارهای هیدروژل برای افزایش احتباس آب، جذب آب و بهرهوری مصرف آب است که به کاهش تنش آب گیاهان و درنتیجه افزایش رشد گیاه کمک میکند.
همچنین ادعا شده است هیدروژلها آبشویی کود را کاهش میدهند و به نظر میرسد این به دلیل برهمکنش کود با بسپار باشد. بهعلاوه بسپار به عنوان یک حامل بالقوه برای عامل محافظتکننده مانند آفتکشها و علف کشها در نظر گرفته میشود.
استفاده از هیدروژلها در مناطق خشک و نیمه خشک که در آن آب آبیاری محدود است، بسیار مفید است.
اثر هیدروژل بر رشد گیاهان
جوانه زنی بذر و نهال گیاهان، مهمترین مراحل رشد اولیه هر گونه گیاه در نظر گرفته میشود. رشد موفق بستگی به آب موجود دارد و به شدت از طریق مقدار رطوبت کم خاک، عمدتا در مناطق خشک و نیمه خشک، محدود میشود.
بسپارهای هیدروژل با افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک و طولانی شدن زمان رسیدن به نقطه پژمردگی (wilting) باعث افزایش بقای گیاه تحت تنش ناشی از کمبود آب و کاهش نسبت افتادن میوه از درخت میشود و میتواند منجر به افزایش بازدهی کل و وزن میوه تحت شرایط مختلف شود.
علاوهبر این، افزودن هیدروژل به خاک، محیط گیاه را افزایش میدهد و این ممکن است به دلیل افزایش مقدار آب موجود در ناحیه ریشه باشد که باعث طولانی شدن فواصل آبياری میشود. همچنین، بسپارهای هیدروژل با ایجاد یک مخزن آب در نزدیکی ریشه گیاهان، موجب کاهش رطوبت اسمزی خاک، بهبود ظرفیت آب در دسترس گیاهان، افزایش رشد گیاه و افزایش بازده کل و کاهش هزینههای تولید محصولات میشود (شکل 2). هیدروژلها، حیات گیاه، جوانهزنی بذر، تهویه و رشد ریشه، عمدتا در محیطهای خشک، را بهبود میدهند.
[EasyDNNGallery|10614|Width|600|Height|600|position||resizecrop|False|lightbox|False|title|False|description|False|redirection|False|LinkText||]
کاربرد هیدروژل در کشاورزی
بسپارهای هیدروژل برای ایجاد شرایط جوی مناسب برای رشد گیاه در مناطق خشک و نیمه خشک، نقش حیاتی در کاربردهای کشاورزی دارند و میتوانند به عنوان مواد نگهدارنده در شکلهای مختلف مانند موارد زیر استفاده شوند:
1) افزودنیهای بذر برای جوانهزنی بذر یا پوششدهی بذر.
2) غوطهورسازی (dipping) ریشههای گیاهچه قبل از استقرار.
3) عوامل موثر بر رشد گیاه.
4) عوامل پوششی محافظ (علفکشها و آفتکشها) با رهایش آهسته.
5) علفکشها و زیواکشهای (Biocides) بسپاری.
6) بسپارهای نامحلول در آب.
7) بسپارها برای ترمیم خاک.
مخصوصا، هیدروژلها، کود محلول و آب را جذب میکنند و سپس آن را در زمان مناسب برای گیاهان آزاد میکنند.
اثرات هیدروژل بر خاک:
خاک به عنوان یک عامل محدودکننده برای تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک محسوب میشود. بسپار به عنوان یک تهویهکننده خاک از سال 1950 معرفی شد.
هیدروژلهای کشاورزی میتوانند خواص مختلف خاک را از طریق سازوکارهای ذیل تغییر دهند:
- ظرفیت نگهداری آب در خاک.
- افزایش تراوایی خاک.
- بهبود نگهداری آب در انواع مختلف خاک.
- افزایش بهرهوری مصرف آب.
- افزایش فواصل آبیاری به علت افزایش زمان رسیدن به نقطه پژمردگی دائمی.
- کاهش فرسایش خاک و هرز رفتن آب.
- نفوذ و تصفیه خاک.
- کاهش تمایل به فشردگی خاک.
- بهبود زهکشی خاک.
- حمایت از عملکرد رشد محصول تحت شرایط آبياری کم.
- افزایش نگهداری مواد مغذی در نتیجه رهایش آهسته و تاخیر در انحلال کود.
همچنین انتظار میرود که هیدروژل کاربردهای بالقوه گستردهای در خاک سبک داشته باشد و بر نفوذ خاک، بافت و تبخیر تاثیر گذارد و آهنگ نفوذ آب در خاک را افزایش دهد.
با ایجاد بهبود هوادهی (aeration) و زهکشی خاک و به حداقل رساندن اتلاف مواد مغذی ناشی از آبشویی، استفاده از بسپارهای هیدروژل در مناطق خشک و نیمه خشک مفید است و اثرات مثبتی بر خاک دارد که در ادامه آورده شده است:
اثر هیدروژل بر مواد مغذی
استفاده از هیدروژل، باعث کاهش اتلاف مواد مغذی ناشی از آبشویی و افزایش بهرهوری مصرف آب میشود؛ همچنین، میزان کوددهی را کاهش میدهد، زیرا آبشویی مواد غذایی با کاهش هرز رفتن آب جلوگیری میشود. در عوض، هیدروژلهایی که حاوی کود هستند و رهایش آب کنترل شده دارند، مقدار کود را با زمان تنظیم میکنند.
این مواد مغذی نسبت به دسترسی سریع به نیترات آمونیوم، فسفات آمونیوم یا کلرید پتاسیم، برای مدت زمان طولانی در دسترس گیاه است.
(ادامه دارد …)
متن کامل این مقاله را در شماره 190ام ماهنامه بسپار که در نیمه تیرماه منتشر شده است بخوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های 02177523553 و 02177533158 داخلی 3 سرکارخانم ارشاد .تماس بگیرید. امکان اشتراک آنلاین بر روی صفحه اصلی همین سایت وجود دارد.