نقش پلیمرها در مواجهه و مقابله با بحران آب در کشور/ پلیمرها و کاربرد آنها در کشاورزی

بسپار/ ایران پلیمر بسپارها، گروهی از مواد نرم با خواص مکانیکی و شیمیایی متنوع هستند که میتوانند بر اساس کاربردشان طراحی شوند. کشاورزی به دلیل نیاز جمعیت جهانی رو به رشد به غذا، یک حوزه در حال گسترش است. در نتیجه، توسعه فناوری برای بهبود کیفیت مدیریت خاک و کشاورزی هنوز در حال پیشرفت است. مواد مصرفی کشاورزی هوشمند (مواد شیمیایی و ابرجاذبهای آهسته رهش) و زیست جاذبها (biosorbents) با استفاده از فناوری بسپارها به گسترش این نقش زیستی خاص (niche) کمک میکنند. این مقاله، پیشرفتها در این حوزه را توضیح میدهد و برخی از جنبه های مهم استفاده از بسپارها در کودهای هوشمند و همچنین فرایندهای ابرجاذب، زیست جاذب و زیست تخریب پذیر در کشاورزی را که از لحاظ زیست محیطی، فنی، اجتماعی و اقتصادی ماندگار (sustainable) هستند، مورد بحث قرار خواهد داد.
1- مقدمه
اصلیترین شیوه های رو به رشد برداشت و فراورش در کشاورزی به طور قابل ملاحظه ای از طریق بهره برداری از منابع طبیعی مانند آب و خاک، همراه با استفاده بیش از حد از مواد کشت شیمی (agrochemical) حاصل شده است. مصرف زیاد آب شیرین، افزایش هزینه های تولید مواد کشت شیمی و همچنین افزایش آگاهی از اثرات منفی بوم شناسی (ecological) آنها، شیوه های غیرماندگار آنها را برملا کرده است. با این حال، پیشرفتهای علم و فناوری مواد برای بهبود شرایط خاك، مواد مغذی و همچنین مدیریت آب و گیاه نقش داشته است. بسپارها، گروهی از مواد هستند که در بسیاری از کاربردهای کشاورزی به دلیل توانایی مهندسی بسپار برای هر کاربرد، استفاده شدهاند. بسته به نوع کاربرد، طول عمر و کارکرد اقتصادی آنها، انواع مختلف بسپارها به طور گستردهای در کشاورزی استفاده میشوند. هدف این مقاله نشان دادن این است که چگونه علم بسپار بر فناوری و شیوه های کشاورزی در چهار کاربرد مهم زیر تاثیر میگذارد:
1) سامانه های رهایش کنترل شده (controlled delivery)؛ 2) حذف فلزات سنگین از خاک و آب؛ 3) ابرجاذبها (superabsorbents)؛ و 4) روند زیست تخریب پذیری بسپار.
2- رهایش کنترل شده مواد کشاورزی از طریق بسترهای بسپاری
یک مسئله مهم در کشاورزی، تامین نیازهای غذایی گیاهان است که از درشت مغذی (macronutrients) مثل N، P، K، Ca، Mg و S تا ریزمغذی (micronutrients) مانند B، Cl، Co، Cu، Fe، Mn، Mo، Ni و Zn را شامل میشود. با این حال، این مواد مغذی به مقدار کافی برای رشد خوب گیاه در محیط در دسترس نیستند. بنابراین استفاده از مواد کشت شیمی مانند کودها، علف کشها (herbicides) و آفتکشها (pesticides) ضروری است. از سوی دیگر، با افزایش دانش چرخه حیات مواد کشت شیمی، نگرانی نسبت به اینکه برخی از اثرات زیست محیطی نامطلوب، از جمله فرایندهای زیست انباشت (bioaccumulation) در زنجیره غذایی و آلودگی بالقوه بومسامانه ها (ecosystems) چگونه است، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
توسعه و استفاده از مواد کشت شیمی همراه با بسپارها، چاره ای برای این مشکل شده است. زیرا مواد کشت شیمی را به درون خاک رها می سازد و مستقیما نیازهای گیاهان به مواد مغذی را بدون ایجاد آلودگی تامین میکند. ترکیب مواد کشت شیمی و بسپارها میتواند بر اساس فرایندهای فیزیکی یا شیمیایی طبقه بندی شود. برای مثال، کنترل آهنگ رهایش، فیزیکی است، در حالیکه چگونگی تثبیت مواد کشت شیمی در بستر بسپار یک سازوکار شیمیایی است. خواص زیستی و شیمیایی این عامل (agent) و برهم کنشهای فیزیکی- شیمیایی آن به انتخاب بهترین سامانه برای رهایش عامل فعال کمک میکند. علاوهبر این، روند رهایش به دو گروه، سامانه های آهسته رهش و کنترل شده، دسته بندی میشود. کود آهسته رهش (SRF، Slow-release fertilizer) در مقایسه با کود رهایش کنترل شده (CRF) که بستگی به نوع سازوکار برای رهایش مواد مغذی به درون محیط دارد، رهایش را به تاخیر میاندازد. کود رهایش کنترل شده عوامل شناخته شدهای دارد که بر آهنگ و الگوی رهایش اثر میگذارند، از این رو آنها میتوانند کنترل کنند.
برگردان : دکتر فاطمه خودکار
(ادامه دارد …)
متن کامل این مقاله را در شماره 197ام بسپار که در نیمه بهمن ماه منتشر شده است بخوانید.
در صورت تمایل به درخواست نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک سالانه با شماره های 02177523553 و 02177533158 داخلی 3 سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید.