چک با فرمت جدید وارد بازار میشود/ بانک مرکزی دیگر چک چاپ نمیکند
بسپار می نویسد، مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی با بیان اینکه چکهای جدید در نیمه اول سال ۹۵ وارد چرخه سامانههای الکترونیکی میشود، از انجام مذاکراتی با شبکه پرداخت بینالمللی ژاپن و چین خبرداد.
به گزارش مهر، داود محمدبیگی مدیر اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی دستاوردهای شبکه بانکی کشور در سال ۹۴ و برنامههای آتی نظام پرداخت را تشریح کرد.
– به دنبال گسترش بانکداری الکترونیک چه تغییراتی در پرداختها رخ داده است. این روند را در سال ۹۴ نسبت به سال مشابه صعودی میدانید یا نزولی؟
خوشخبتانه در سال گذشته از نظر تعدادی و مبلغی در تراکنشها رشد خوبی داشتهایم. با نگاهی به آمار می توان تغییرات سال ۹۴ نسبت به سال مشابه قبلی را به خوبی دریافت. در سال گذشته تعداد تراکنشهای سامانه شتاب ۱۳.۵ میلیارد و به ارزش ۱۹۴۵ هزار میلیارد تومان بوده است این میزان حدود ۱.۵ برابر تولید ناخالص ملی کشور است که در شبکه شتاب پردازش شده است. در سامانه ساتنا حدود ۸ میلیون تراکنش به ارزش ۵۵۰۰ هزار میلیارد تومان پردازش شده که این میزان، نشاندهنده رقمی معادل ۴ برابر تولید ناخالص ملی است. در سامانه پایا ۱.۷ میلیارد تراکنش به ارزش ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان پردازش شده است. علاوه بر این در سال گذشته از نظر تعداد تراکنش در هر یک از سامانههای شتاب، پایا، ساتنا و شاپرک حدود ۲۵ درصد رشد و ازنظر مبلغی نیز به طور میانگین حدود ۱۷ درصد رشد داشتهایم.
– آماری از میزان تراکنشهای سامانههای بانکی در سال گذشته را بیان فرمایید.
با نگاهی تفکیک شده به تراکنشهای سال گذشته از نظر تعداد، ۵۷ درصد تراکنشها در پایانههای فروشگاهی، ۲۴ درصد در پایانههای خودپرداز، ۱۲ درصد در پایانههای تلفن همراه، حدود ۶ درصد اینترنت و حدود ۱ درصد پایانه تلفن، کیوسک و شعب پردازش شده است.
از این میزان تراکنش۴۷ درصد مرتبط به سرویس خرید، ۸ درصد انتقال وجه شتابی (کارت به کارت)، ۱۱ درصد برداشت وجه و ۲۲ درصد به پرداخت قبض مرتبط بوده است. البته اگر بخواهیم مبلغ تراکنشهای پرداخت کارتی را به تفکیک نوع آن بررسی کنیم تنها حدود ۶ درصد از کل مبلغ به سرویس برداشت وجه اختصاص دارد. این موضوع بیانگر این واقعیت است که ۹۴ درصد حجم تراکنشها از طریق پایانههای الکترونیکی پردازش شده که نشان از اقبال عموم به این سرویسها دارد.
در سال ۹۴ نسبت به سال ۹۳ در سامانه شتاب از نظر تعدادی ۲۹ درصد و از نظر مبلغ ۱۷درصد و در سامانه شاپرک از نظر تعدادی ۱۹ درصد و از نظر مبلغی ۲۶ درصد افزایش را نشان میدهد. همچنین در سامانه ساتنا از نظر تعدادی ۲۲ درصد و از نظر مبلغ ۲۵ درصد افزایش و در سامانه پایا از نظر تعدادی ۳۲ و از نظر مبلغی حدود ۱ درصد افزایش در تراکنشهای این سامانه به چشم میخورد. یکی از دلایل عدم رشد قابل توجه در مبلغ تراکنشهای پایا اعمال محدودیت سقف انتقال وجه در سامانه به ۵۰ میلیون تومان بوده است که براساس تصمیم بانک مرکزی مقرر شد این مبالغ در سامانه ساتنا پردازش و تسویه شود.
– در سال گذشته چه سامانههایی در نظامهای پرداخت بانک مرکزی طراحی شده و آیا این طرحها به مرحله اجرا رسیده است؟
اتصال مجدد بانکهای ایرانی به سوئیفت، جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی، پس از حدود ۴ سال قطع رابطه، مهمترین اتفاق در سال ۹۴ بود؛ البته مذاکرات بین بانکهای ایرانی با بانکهای بینالمللی برای برقراری روابط کارگزاری کماکان در جریان است که ارتباطی با سوئیفت به عنوان ابزار برقراری و مبادله پیامهای مالی ندارد. همانطور که در جریانید سامانه چکاوک در خرداد ماه ۹۴ تکمیل و از شهریور سال گذشته کار بر روی سامانه صیاد به عنوان مکمل سامانه چکاوک آغاز شد. این سامانه ضمن تسهیل ورود و پردازش چکها برای بانکها، استانداردسازی اقلام چک و نیز ایمنسازی چکها را نیز فراهم میکند. از دیگر مزایای این سامانه میتوان به در نظر گرفتن ارزش افزوده، اعتبارسنجی و اطلاعرسانی به مشتریان اشاره کرد. در حال حاضر اقدامات و جلسات اولیه با بانکها برگزار شده است و امور زیرساختی و فنی نیز در این خصوص آغاز و استانداردهای لازم به بانکها ابلاغ شده است.
امیدواریم که در طی شش ماهه اول سال بتوانیم زیرساختهای مرتبط با این حوزه را تکمیل کنیم. اتصال بانکها به این سامانه امکان اعتبارسنجی مشتریان را به صورت متمرکز برای بانکها فراهم میکند. در خصوص چاپ چکها نیز، قرار بر این شد تا چاپ چکها توسط بانک مرکزی صورت نگیرد و بر این اساس ویژگیهای امنیتی و الزامات مرتبط با آن از سمت بانک مرکزی در اختیار چاپخانههای مجاز قرار گرفته است. برمبنای برنامهریزیهای انجام شده امیدواریم که بتوانیم این چکها را در نیمه اول سال ۹۵ وارد چرخه سامانههای الکترونیکی کنیم. البته باید در نظر داشت که به دلیل چکهای جاری در دسترس مردم، نباید انتظار داشت که به یک باره تمامی چکها از چرخه اقتصادی کشور حذف شود. فرایند جایگزینی چکهای جدید با چکهای فعلی فرایندی تدریجی است و به نظر میرسد حدود ۲ تا ۳ سال به طول بیانجامد.
– آیا سامانه چکاوک به اهداف خود دست پیدا کرده و تاکنون چه میزان چک در این سامانه تسویه شده است؟
در سال گذشته حدود ۱۱۳ میلیون برگ چک عادی در سامانه چکاوک کارسازی شده است. به طور میانگین در این سامانه و در سه ماهه ابتدایی سال ۹۴، ۷ میلیون برگ چک به صورت ماهیانه کارسازی شده است. ذکر این نکته نیز لازم است که به دلیل پیوستن کل استانها از خرداد به این سامانه و با تثبیت آن از تیر ماه ماهانه نزدیک به ۱۰ میلیون برگ چک و در اسفند ماه حدود ۱۱ میلیون چک عادی کارسازی شده است. همچنین در سال ۹۴ حدود ۱۳.۵ میلیون برگ چک رمزدار در این سامانه کارسازی شده است. باتوجه به اینکه سامانه چکاوک اولین سالهای شروع به کار خود را را تجربه می کند، به نظر می رسد این سامانه توانسته به خوبی انتظارت موجود را برآورده کند و جایگاه مناسب در حوزه پرداخت پیدا کند تا جایی که در سال گذشته و در مجموع بیش از ۱۲۷ میلیون برگ چک میلیون برگ چک در سامانه چکاوک کارسازی شده است و این فراتر از پیشبینیها بوده است.
– با توجه به افزایش تراکنشها در ایام پایانی سال، تعداد تراکنشهای ناموفق در اسفند ماه چه میزان بوده است؟
میزان تراکنشهای ناموفق که در اسفند ماه حدود ۲.۵ درصد بوده است باتوجه به اینکه معمولاً میزان تراکنشها از تیر ماه هر سال به نسبت اسفند سال قبل افزایش می یابد باید بانکها و شرکتهای پرداخت طی سه ماه آینده برای کاهش این درصد اقدامات لازم را انجام دهند.
– آیا با اجرایی شدن برجام و رفع تحریمها، زمینه شرایط بازگشت خدمات پرداختهای الکترونیکی به ایران فراهم شده است. بانک مرکزی در این زمینه اقدام خاصی انجام داده است؟
در این راستا مذاکراتی را با شبکه پرداخت بینالمللی جی سی بی (JCB) ژاپن و شبکه یو پی آی (UPI) چین آغاز کردهایم. این دو شبکه پرداخت از ضریب نفوذ مناسبی در آسیا، اروپا و کشورهای جنوب شرقی آسیا برخوردارند. بانک مرکزی در برقراری ارتباط با شبکههای پرداخت بینالمللی همواره دو نکته را در نظر خواهد داشت، اول کم هزینه بودن این شبکهها برای مشتریان و دوم پردازش تراکنشهای داخل کشور از طریق سامانههای داخلی، چراکه با این سیاست سعی در حفظ شبکه ملی پرداخت بومی کشور که زحمات زیادی برای توسعه آن کشیده شده است را داریم.
البته باید توجه داشت که این شبکههای پرداخت، الزامات خاص خود را دارند و در صورت اتصال به این شبکهها باید استانداردهای آنها را در نظر داشت. بررسیهای صورت گرفته در بانک مرکزی نشان میدهد، حدود ۳۰ درصد پایانههای فروشگاهها امکان پذیرش شبکههای پرداخت بینالمللی را دارند. البته باتوجه به اینکه کشور ما طی سالهای قبل به دلیل تحریمهای ناعادلانه ارتباط موثری با شرکتهای مطرح در حوزه پرداخت نداشته است باید بررسی دقیق تر در خصوص میزان آمادگی شبکه فعلی با استانداردهای بینالمللی انجام گیرد. از دیگر مباحث پیرامون اتصال به شبکههای بینالمللی، کارمزدهای دریافتی مرتبط به آنهاست. برخی از اقلام پرداختی قابل مذاکره است، اما شبکههای پرداخت بینالمللی دارای قواعد و استانداردهای مربوط به خود هستند. یکی از دلایل اصلی که ما معتقدیم باید مذاکره با این شبکهها به صورت متمرکز انجام شود همین موضوع است.
– دستاوردهای نظامهای پرداخت در سال ۱۳۹۴ چه بوده است؟ و برنامههای آتی بانک مرکزی در سال ۹۵ در این باره چیست؟
اهداف راهبردی را میتوان براساس حوزهها و با موضوعات مختلف پی گرفت. اولین نکته در این باره، تقویت صنعت پرداخت کشور است، از مصادیق این موضوع میتوان به انطباق با استانداردها، ارتقای کمی و کیفی پرداختها و گسترش ضریب نفوذ کارتهای اعتباری اشاره کرد. اتصالات بینالمللی به عنوان یکی از مهمترین اهداف سال ۹۵ در حوزه پرداخت کارتی است؛ با فراهم شدن شرایط ارتباطات بینالمللی، بانکها و مشتریان از این موضوع منتفع میشوند. با گسترده شدن خدمات و محصولات، وظیفه بانک مرکزی به عنوان نهاد ناظر سنگینتر خواهد شد.
از دیگر اقدامات خوب بانک مرکزی راهاندازی سامانه اوراق مشارکت الکترونیک در سال ۹۴ است. این سامانه در حال حاضر به ثبات نسبی نزدیک شده است و تاکنون ۲۲ بانک به این سامانه متصل شدهاند؛ البته این کار تا اتصال کامل سایر بانکها در سال ۹۵ و انجام اقدامات اصلاحی در سامانه پی گرفته میشود. آغاز فرایند اجرای پروژههای نقشه راه ۱۴۰۰ از اردیبهشت ۹۴ یکی دیگر از اقدامات خوب و مفید و از ماندگارترین پروژههای بانک مرکزی به شمار میآید که با همکاری و هماهنگی حوزههای مختلف بانک مرکزی در حال انجام است. از دیگر اقدامات انجام شده در سال ۹۴ میتوان به پرداخت خسارت حدود ۱۲ میلیارد تومان از محل صندوق جبران خسارات به مشتریانی که در تراکنشها با مغایرتهایی مواجه شدهاند، اشاره کرد.
در سال ۹۴ بانک مرکزی برای کنترل عملکرد شبکه و انجام عملیات روزانه از ابزارهای مدیریتی خود به خوبی استفاده کرد اجرای کامل توافق نامه سطح ارایه خدمات بانکها که از ۹۵ درصد به ۹۷.۵ درصد ارتقا یافته بود در سال گذشته باعث بهبود کیفیت ارایه خدمات در کل نظام بانکی در حوزه پرداخت شد.
همچنین کنترل و نظارت بر عملکرد و عملیات روزانه بانکها و شرکتهای ارایهدهنده خدمات موجب بهبود کیفیت خدمات طی سال قبل شده است. هرچند ممکن است در برخی مقاطع شاهد اختلالاتی در شبکه باشیم، فراموش نکنیم که این شبکه با همت و تلاش متخصصان داخلی ایجاد شده است و ارائه خدمت بی وقفه تمامی سامانههای پرداخت کشور مرهون زحمات شبانه روزی و بی دریغ تمام دست اندرکاران ساعی این حوزه بوده است. از این فرصت استفاده میکنم و به عنوان عضو کوچکی از نظام پرداخت کشور از زحمات یک یک همکاران در بانکها شرکتهای ارایه دهنده خدمات پرداخت و بانک مرکزی تشکر کرده و امیدوارم با تشریک مساعی این عزیزان بتوانیم خدماتی با کیفیت بالاتر و بهتر در سال ۹۵ به تمامی هموطنان خویش ارائه کنیم.