اختصاصی بسپار/ آیا تولید پلاستیک، آلودگی به همراه دارد؟

گروه ترجمه و تولید محتوا در بسپار/ایران پلیمر یک تیم بینالمللی از داوطلبان طی پنج سال در ۸۴ کشور نزدیک به ۱.۹ میلیون قطعه زباله پلاستیکی را جمعآوری و بررسی کردند. این تیم دریافت که بخش عمدهای از زبالههای جمعآوریشده شامل بستهبندیهای یکبارمصرف برای مواد غذایی، نوشیدنیها و محصولات دخانیات بوده است. این موضوع توسط شورای دفاع از منابع طبیعی (NRDC) نیز تأیید شده است که ادعا میکند رایجترین انواع زبالههای پلاستیکی در محیط شامل تهسیگار، بستهبندیهای مواد غذایی و بطریها و درپوشهای بطری هستند.
افزایش تولید پلاستیک و آلودگی محیط زیست
برای هر درصد افزایش در تولید پلاستیک، افزایش معادل در آلودگی پلاستیکی محیط زیست مشاهده میشود. بدون وجود یک سیستم ردیابی زبالههای پلاستیکی، بخش زیادی از این آلودگی بدون نظارت باقی میماند.
مطالعه نشان داد که کمتر از نیمی از زبالههای پلاستیکی جمعآوریشده دارای برند قابلشناسایی بودهاند که میتوان آنها را به شرکتهای خاص تولیدکننده مرتبط کرد. نبود قابلیت ردیابی، تلاشها برای پاسخگو کردن شرکتها نسبت به تأثیرات زیستمحیطی خود را مختل میکند. با شناسایی اینکه کدام شرکتها مسئول تولید محصولات خاص هستند، میتوان آنها را برای مشارکتشان در آلودگی پلاستیکی پاسخگو کرد.
بهعنوانمثال، شرکت Circulor با همکاری TotalEnergies و Recycling Technologies پروژهای با نام TRACKCYCLE راهاندازی کرده است که هدف آن بهبود قابلیت ردیابی پلاستیکهای سخت بازیافت (HTRP) است. این پروژه که توسط Innovate UK پشتیبانی میشود، از فناوری بلاکچین برای ایجاد یک زنجیره ارزش بازیافت کاملاً شفاف استفاده میکند و مواد را از مرحله جمعآوری زباله تا تولید پلیمرهای بازیافتی ردیابی میکند. این روش، سوابق دقیقی از کیفیت و منبع مواد را برای مصرفکنندگان صنعت پلیمر فراهم میکند.
تفکیک هوشمند با هوش مصنوعی
طبق اعلام سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD)، دانشمندان بر این باورند که تنها ۹ درصد از پلاستیک جهان بازیافت میشود. ۹۱ درصد باقیمانده به شکل سوزاندن، دفن یا آلودگی محیطی رها میشود.
برای بازیابی مواد ارزشمند از جریانهای زباله، رباتهای تفکیک زباله مجهز به هوش مصنوعی مواد زباله را شناسایی و در جریانهای خاصی تفکیک میکنند که منجر به افزایش بهرهوری و دقت میشود.
بهعنوانمثال، رباتهای تفکیککننده Recycleye میتوانند تا ۵۵ قلم زباله در دقیقه را با کمتر از یک درصد آلودگی تفکیک کنند و حجم مواد هدف را تا ۱۲ درصد افزایش دهند.
این فرآیندهای پیشرفته تفکیک، امکان جداسازی دقیقتر، مانند بازیافتهای باکیفیت (مانند پلیاتیلن ترفتالات (PET) با گرید خوراکی) از زبالهها را فراهم میکند. همچنین گفته شده است که این فناوریها هزینه تفکیک زباله را کاهش داده و حاشیه سود حاصل از مواد خالصتر را افزایش میدهند.
تولید به معنای آلودگی است
تولید پلاستیک بدون تردید یکی از عوامل اصلی آلودگی جهانی است. با افزایش حجم تولید پلاستیک، تأثیرات زیستمحیطی نیز افزایش مییابد. نوآوریهایی مانند تفکیک زباله با استفاده از هوش مصنوعی و ردیابی مبتنی بر بلاکچین، ابزارهایی برای مقابله مؤثر با این مسئله فراهم میکنند و باعث افزایش شفافیت و پاسخگویی در این بخش میشوند