اخباراخبار ویژه

اختصاصی بسپار/ آینده‌ای مبهم‌تر از گذشته برای صنعت پلاستیک در سال 2025 میلادی

گروه ترجمه و تولید محتوا در بسپار/ایران پلیمر مذاکرات در مورد آنچه که قرار بود آخرین جلسه برای امضای معاهده جهانی پلاستیک باشد، با نزدیک شدن به پایان سال متوقف شد. این تعویق و مجموعه‌ای از قوانین و شکایت‌های حقوقی که پلاستیک‌ها را در سال 2024 هدف قرار دادند، نوید غیرقابل پیش‌بینی بودن سال 2025 را می‌دهند. شکست مذاکره کنندگان در دستیابی به توافق بر سر معاهده جهانی پلاستیک به رهبری سازمان ملل متحد، عدم اطمینان صنعت پلاستیک در سال 2025 را نشان می‌دهد.

در عین حال، نظارت‌های محیط‌ زیستی، اجتماعی و حاکمیتی (ESG) و نظارت بر مسئولیت تولیدکننده (EPR) قوانین بیشتری را بر ضد پلاستیک پیش می‌برند. رییس‌جمهور منتخب آمریکا ترامپ نیز در آستانه‌ی دور دوم ریاست‌جمهوری خود درباره‌ی تعرفه‌های جدید صحبت می‌کند.
در این مقاله برخی از نکات برجسته از فهرست موفقیت‌آمیز مبارزه با پلاستیک در سال 2024 آمده است و نگاهی خواهیم داشت به آنچه در سال 2025 باید انتظار داشت.

مهمترین ممنوعیت‌ها در ایالات آمریکا
کالیفرنیا، شاید رهبر جنگ ضد پلاستیک باشد. این ایالت قوانینی را که شامل استثنا می‌شد کاملا یکپارچه کرد و از اول ژانویه 2026 قانونی را اجرایی می‌کند که در آن استانداردهای بازیافت معینی را رعایت کرده است و همه‌ی کیسه‌های پلاستیکی خرید در خواربارفروشی‌ها را ممنوع می‌کند.
کلرادو موسسات خرده فروشی مواد غذایی (خواربارفروشی و فروشگاه‌های زنجیره‌ای) را از ارایه کیسه‌های پلاستیکی یک‌بار مصرف و از توزیع مواد غذایی آماده در ظروف فوم پلی‌استایرن منع می‌کند.
مینه‌سوتا،‌ هاوایی، واشنگتن و کلرادو هرگونه استفاده از PFAS در محصولات پلاستیکی برای مواد غذایی را به منظور کاهش اثرات نامطلوب بر انسان و حیوانات ممنوع کرده‌اند.
نیوجرسی قانون محتوای بازیافتی را تصویب کرده است که به حداقل محتوای بازیافتی 10 درصد در ظروف پلاستیکی سخت، 15 درصد در ظروف پلاستیکی نوشیدنی و 20 درصد در کیسه‌های پلاستیکی و هم‌چنین منع استفاده از دانه‌های پلی‌استایرن اشاره می‌کند. مریلند نیز تولیدکنندگان محصولات پلاستیکی خاص را وادار به پرداخت هزینه سالانه و ایجاد حداقل الزامات محتوای بازیافتی پس از مصرف می‌کند.
ایالت‌های رودآیلند، فلوریدا، ‌هاوایی، ایلینوی، کانزاس، نیویورک هر کدام به نوعی استفاده از بسته‌بندی‌ها یا کیسه‌های پلاستیکی، بطری‌ها و یا محصولات پلی‌استایرن را ممنوع کرده‌اند. در بعضی ایالات مثل ماساچوست نیز علاوه بر قوانین مشابه، تولید محصولات پوسانش‌پذیر نیز مورد توجه است.

شهرت بازیافت بر لبه‌ی تیغ
تاکنون با تشدید قوانین علیه پلاستیک، از اکسون موبیل، پپسی، کوکا کولا، فریتو لی و شرکت‌های تولید پلاستیک به دلیل آنچه «نقش مهم آن‌ها در ایجاد بحران آلودگی پلاستیک» نامیده می‌شود، شکایت شده است. در شکایت علیه پپسی و کوکاکولا مطرح شده است که آن‌ها قابلیت بازیافت بطری‌های پلاستیکی خود را اشتباه معرفی کرده‌اند و در افشای «مضرات قابل توجه زیست‌محیطی و بهداشتی مرتبط با استفاده از ظروف پلاستیکی نوشیدنی» کوتاهی کرده‌اند.
صحبت‌هایی که در مورد دوام – حتی صحت – روش‌ها و ادعاهای بازیافت صنعت پلاستیک تردید دارند، در سال 2024 به اوج خود رسید. برای مثال گفته شد برای شرکت‌های خصوصی که اساسا آلودگی تولید می‌کنند، به دلیل آسیب‌های زیست‌محیطی که ایجاد می‌کند، نیازی به حمایت نیست و صنعت پلاستیک مستحق مجازات و نظارت بیشتر است، نه کمک‌های دولتی بیشتر.

ترامپ، تعرفه‌ها و یک معاهده
دولت ترامپ به زودی کار خود را آغاز می‌کند و کارشناسان صنعت از او انتظار دارند که وضعیت غیر منتظره‌ی دولت قبلی در مورد محدودیت‌های تولید پلاستیک را تغییر دهد. از آنجایی که مذاکرات به رهبری سازمان ملل متحد برای یک معاهده‌ی جهانی پلاستیک نتوانست سند نهایی خود را در اوایل ماه جاری در کره جنوبی ارائه کند و با وجود شکاف کلیدی میان کشورهای عضو – در خصوص محدود کردن یا ممنوع کردن تولید برخی از پلاستیک‌ها و مواد شیمیایی مشکل‌ساز – بعید به نظر می‌رسد ترامپ ایده‌ی کاهش تولید محصولات نفت‌پایه را بپذیرد.
آنچه ترامپ احتمالا از آن استقبال می‌کند، تعرفه‌های بیشتر بر محصولات است. در مواجهه با این احتمال، صادرکنندگان در چین، کانادا و مکزیک در ماه دسامبر به دنبال تسریع ارسال محصولات خود به ایالات متحده پیش از اعلام تعرفه‌های جدید بودند.

جنگ با پلاستیک هم‌چنان در 2025 ادامه دارد و ممنوعیت مصرف محصولات یک‌بار مصرف و تاکید بر بازیافت و اقتصاد چرخشی در صدر اقدامات قرار دارند. این دو روند به وضوح طیف وسیعی از مقررات پلاستیکی را که می‌توان در آینده انتظارش را داشت، نشان می‌دهند؛ هر چند که به دلیل شکست مذاکرات مسیر روشن به سمت اقتصاد پلاستیک چرخشی‌تر به این سرعت مورد توجه قرار نگیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا