اخباراخبار ویژه

اختصاصی بسپار/ گفت و گو با مسعود عظیمیان مدیر دپارتمان فنی و زیرساخت و عاطفه راستی مسئول رویدادها و بازدیدهای ICAN: چگونه برای تجاری سازی ایده های خود حمایت جذب کنیم؟

بسپار/ایران پلیمر مرکز صنعتی‌سازی نانوفناوری کاربردی (ICAN)، توسط ستاد توسعه فناوری‌های نانو و میکرو با هدف ایجاد ارتباط مناسب میان صنعت و فناوران و همچنین کمک به صنعتی‌سازی و رسوخ فناوری نانو در چرخه صنعت کشور راه اندازی شده است. این مرکز در طول دوره‌های فعالیت خود، برنامه‌های مختلفی متناسب با سطح و نیاز طرح‌ها و کسب‌وکارهای مورد حمایت در حوزه فناوری نانو برگزار کرده است که تعدادی از آنها موفق به تجاری‌سازی دستاوردهای خود و ورود به صنعت و بازار شده‌اند.
از تهران خارج می شویم و در بخشی از محوطه کم نظیر سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران با تیم جوان ICAN دیدار می کنیم.

راستی: اینجا در اصل مرکز صنعتی سازی نانو فناوری کاربردی است. ما ذیل نهاد دولتی هستیم و ستاد توسعه ویژه فناوری نانو در سال 96 با هدف کمک به تسریع و تسهیل تجاری سازی این مرکز را در بخشی از محوطه سازمان بنا کرد. کاری که ما در اینجا انجام می دهیم کمک به افزایش مقیاس، توسعه و تجاری سازی کسب و کار های نوپای نانویی‌ست.

بسپار- راستش وقتی خصوصا در مجموعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری جستجو می کنیم، به ساختارهای موازی متعددی می رسیم. آیا این امر واگرایی امکانات و عدم تمرکز روی تخصیص منابع نیست؟
عظیمیان: شاید این موضوع از بیرون سازمان اینگونه به نظر می رسد. البته بخشی از صحبت شما هم غیرقابل انکار است. اما می توانم بگویم وقتی وارد ساختار مثلا ستاد نانو می شویم، یک تقاوت هایی بین خدمات ارایه شده توسط مجموعه های مختلف وجود دارد. گروه های مختلف موجود در ستاد به کمک یکدیگر می آیند و عموما در ورودی های خود متفاوت هستند.

بسپار- چه کسانی به شما مراجعه می‌کنند؟ از چه مسیری و در چه بخشی به هدف خود دست می یابند؟
عظیمیان: ICAN به واسطه ماموریت ویژه ای که دارد چند دسته مخاطب دارد. شرکت های نوپا حوزه فناوری نانو که به حداقل محصول قابل پذیرش در بازار رسیده اند و قصد افزایش مقیاس آن را دارند. دسته بعدی کسانی هستند که ما به واسطه زیرساخت هایی که داریم می توانیم به آنها که عموما دانشجو هستند، خدماتی را ارایه کنیم، به صورت پلتفرمی از دانش تا دستگاه ها و … .
جدای از آن به واسطه برنامه های دیگر خود مانند ققنوس که ICAN متولی آن است و پارسال اولین سال برگزاری آن بود، ما ورودی هایی نیز از جنس نیروی انسانی داریم. ققنوس برنامه ای است با هدف جذب نیروی انسانی با تجربه که تیم سازی کند و ایده تجاری پبدا کند، صنعتی سازی بشود و افزایش مقیاس صورت بگیرد.

راستی: برای تکمیل صحبت همکارم، مخاطبین ما به چند دسته تقسیم می شوند، یک بخش مختص دانشجو هاست که با پلتفرم های موجود مطالعات خود را انجام می دهند. پلتفرم ها ترکیبی از تجهیزات و دانشی است که در اختیار آنها قرار می گیرد. پلتفرم ها به 6 بخش تقسیم میشوند. نانو پوشش، نانو الیاف، نانو مواد، چاپ سه بعدی، آزمایشگاه زیستی و کلین روم که هر کدام اینها شامل دستگاه هایی هستند که از آزمایشگاهی تا صنعتی را شامل می شوند.

بسپار- در مورد طرح ققنوس توضیح بیشتری می دهید؟
عظیمیان: اولین دوره ققنوس سال گذشته برگزار شد و بیش از 500 ثبت نامی داشت و در مجموع 50 نفر منتخب و وارد فرآیند شدند. اینها با آموزش و تیم سازی در بخش میان رشته ای فعالیت خود را انجام می دهند. حداقل ورودی با مدرک ارشد و سابقه کار بود و به دنبال یک سری ویژگی های خاص بودیم و 9 ایده در مجموع توسط این تیم ها، برای حمایت برگزیده شدند و 2 مورد در قالب شرکت به تولید اولیه رسیدند و در نمایشگاه نانو امسال حضور داشتند.

بسپار- دست کم در حوزه پلیمرها، پژوهشگاه ها و دانشگاه های مرتبط امکانات کارگاهی و آزمایشگاهی دارند، که می تواند راحت تر در دسترس کاربران و علاقه مندان باشد. آیا مزیت دیگری در مجموعه ICAN برای این حوزه مهندسی هست؟
عظیمیان: درست می گویید، شاید ما در ICAN تجهیزات آنالیزی نداشته باشیم. اما تجهیزاتی داریم که خیلی از این دستگاه ها را هر جایی نمی توان پیدا کرد و شمای نوعی باید از یک شرکتی که دستگاه را در خط تولید دارد، برای تست های خود استفاده کنید. مثلا در حوزه پلاسمای سرد می توان گفت دستگاه هایی داریم که تعداد کمی از آنها در ایران وجود دارد. پلتفرم های فناوری پکیجی هستند که تعریف آن این است که، مجموع زیرساخت های سخت افزاری مانند دستگاه و فضای کار، و نرم افزاری که مثال آن نیروی متخصص و دانش فنی است در این مرکز وجود دارد. در تمامی این پلتفرم ها شرکت هایی را داریم که توانایی طراحی، سفارشی سازی و ساخت تجهیزات مربوط به پلتفرم را دارا هستند. به عنوان مثال در حوزه فناوری نانو الیاف، کاربردهایی مثل فیلتراسیون، ماسک های صورت، زخم پوش ها با کاربرد پزشکی، پهپادها در صنایع نظامی، صنعت زیبایی و آرایشی و سوپر جاذب ها … را می توان متصور بود. به عبارتی یک حوزه از فناوری که کاربردهای مختلفی دارد و مجموعه ای از زیرساخت های فیزیکی در حال حمایت آن هستند.

 

(ادامه دارد …)

متن کامل این گفت و گو را در شماره 266 ماهنامه بسپار که در نیمه آذرماه 1403 منتشر شده است، می خوانید.

در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه  و  فیدیبو  قابل دسترسی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا